Vapautus asevelvollisuudesta muillekin kuin Jehovan todistajille

YliKoo

Respected Leader
Tänään A-studion aiheena totaalikieltäytyminen. Mukana mm. Jussi Niinistö. Jan Andersson kun juontaa, niin luvassa on taattua YLE-laatua. Ei epäilystäkään siitä kummalla puolella juontajan sympatiat tulevat olemaan.

https://areena.yle.fi/1-4233729
Muut keskustelija jeesustelivat, että YK, Amnesty, perustuslakivaliokunta yms. Jussi Niinistö vastasi, että ei tunnu missään :cool: Kansallinen turvallisuus pätee :solthum:. Vänrikki Nappula oli ärsyttävyyteen asti yli-innokas. Vihreä daami oli kovin pahoillaan, että asevelvollisuus ei koske naisia.

Otto the Kieltäytyjä, oli uskossaan vahva. Ahisti, että joutui pantarangaistuksessaan kertomaan missä liikuskeli.
 

yrjö

Ylipäällikkö
Uskon, että pantarangaistus on varmasti ahdistava. Mielestäni asiallinen keskustelu tuo oli ja Krista Mikkonen oli yllättävän jalat maassa ilman vihervasemmistolle tyypillistä sotilaallisten uhkien silkkaa sivuuttamista. Jäsenyys puolustusvaliokunnassa on uskoakseni vaikuttanut. Toisin sanoen vähentänyt tietämättömyydestä voimaansa saavaa idealismia.

Se mua vaan jaksaa ihmetyttää, että kun puhutaan uusista uhista (eli ympäristö, tietovverkko, pakolaiset, ilmastonmuutos jne.) ja siitä, ettei maanpuolustus vastaa niihin. No ei tietenkään vastaa. Ja missä vaiheessa "uusi" uhka lakkaa muuten olemasta uusi? Näistähän on jo jauhettu vuosia, ei ne enää uusia ole. Ilmastonmuutosta ei voi asevoimin torjua eli ei se puolustusministeriön ensisijainen ongelma ole, koko ajatushan on pähkähullu ja perustelu kiero. Asevoimilla torjutaan aseellisia, valtiollisia ja nykyisin "ei-valtiollisiakin" (=Venäjän hybridi) hyökkäyksiä, miten näin itsestäänselvä asia on voinut harhautua tällaiselle tielle? Jos ilmastonmuutoksen voisi ampua tykillä hajalle niin sehän olisi helppo hoitaa ja olisi jo ammuttu. Ei muissakaan asioissa voi argumentoida vastaavin perustein, emmehän me sano, että esim. tuomioistuinten tulisi torjua tsunamien tai meteoriittien aiheuttamaa riskiä yhteiskunnille. Tuomioistuinlaitos antaa tuomioita ja asevoima torjuu sotilaallisia ja aseellisia uhkia. Ja niitä todellakin on ja ilmastonmuutoksen ja "uusien uhkien" myötä syitä sotiin on ikävä kyllä tulossa aiempaa enemmän. Ilmastonmuutos on tietenkin vakava asia mutta siihen tepsii kansainvälisesti sovitut päästövähennykset eikä tyhjä länkytys Suomen sotilaallisen valmiuden yhteydessä. Ympäristönsuojeluun ja öljyntorjuntaan on ympäristöministeriö, palokunnat jne. Miten voi olla, että sanapari "uusi uhka" liittyy maanpuolustukseen kun se ei siihen liity muuten kuin välillisesti eli siten, että sota voi esim. syttyä ilmastonmuutoksen seurauksena?
 

Herman30

Greatest Leader
Miten voi olla, että sanapari "uusi uhka" liittyy maanpuolustukseen kun se ei siihen liity muuten kuin välillisesti eli siten, että sota voi esim. syttyä ilmastonmuutoksen seurauksena?
Luulen että heidän päässän liikkuu joku semmoinen ajatus että puolustusvoimia lakkauttamalla saa rutkasti lisää rahaa hoitaa näitä uusia uhkia. Olen siinä käsityksessä että heidän mielestä uuden uhan tullessa vanha uhka ei enää ole validi.
 

YliKoo

Respected Leader
Uskon, että pantarangaistus on varmasti ahdistava. Mielestäni asiallinen keskustelu tuo oli ja Krista Mikkonen oli yllättävän jalat maassa ilman vihervasemmistolle tyypillistä sotilaallisten uhkien silkkaa sivuuttamista. Jäsenyys puolustusvaliokunnassa on uskoakseni vaikuttanut. Toisin sanoen vähentänyt tietämättömyydestä voimaansa saavaa idealismia.
Kyllä kai rangaistuksen kuuluukin vähän tuntua. Tuollaiset Otot ja Elsat ovat sikäli hyödyllisiä, että monet luultavasti ajattelevat heidän kauttaan asiaa hiukan pidemmälle. Eli valtio on onnistunut, kun nämä marginaalit voivat vapaasti kritisoida järjestelmää joka heitä puolustaa. Joskus toivoisi että vaparit joutuisivat kertomaan julkisesti, millaisia vapauksia he uskoisivat saavansa nauttia, mikäli itsenäisyys meiltä vietäisiin. Ja miksi heidän itsensä ei tarvitsisi tehdä mitään tuon itsenäisyyden hyväksi.

Krista Mikkonen tosiaan oli asiallinen, luulen vain että naisia koskeva asevelvollisuus ei ole kovin hyödyllinen teema keskusteluun. Ehkäpä yleiset kutsunnat voisivat olla mahdollisuus, mutta en heti keksi merkittäviä hyötyjä siitäkään.
 

adam7

Respected Leader
Andersson veti tuon mielestäni aika hyvin, samoin kuin keskusteluun osallistuneet. Vähemmän tuossa huudettiin päälle kuin yleensä.
No tuossa keskustelussa tuo totaalikieltäytyjä väänsi lähinnä "pitäisi olla" linjalla. Toinen linjansa oli lähinnä auktoriteettiargumentointia jossa vetosi Amnestyyn, joka ei mikään jalat maassa järjestö ole ja YK:hon ihmisoikeusjärjestöön, jossa paljolti diktatuurivaltiot istuvat.

Se nuori vänrikki ei ollut huono, mutta tuo vihreiden kansanedustaja oli taas ihan eri planeetalla täysin jutut metrin maan päällä. Taas nähtiin että vaikka sinänsä olen J Niinistön kanssa samaa mieltä hänen asiasta esittämien asioiden kanssa, hän töksyttää, eikä osaa vääntää tiedotusvälineystävällistä perustelua. Esim. se että hän ei välitä näiden kahden edellä mainitun mielipiteistä, oli pitänyt perustella eikä vain töksäyttää.

Asiaan perehtymättömälle tuollainen auktoriteettiargumentointi uppoaa, jollei sitä perustellusti nollaa,

Andersson haastoi hieman molempia puolia, mutta ei kyllä pääse faijansa tasolle hoksottimissa, vaikka faijan poliittinen mielipide onkin aika eri kuin allekirjoittaneen.

----

Itse en aiemmin ole huomannut että tuo poikkeus on perustuslain säätämismenettelyllä säädetty, joka tarkoittaa että samalla metodilla pitää poistaa. Tämä tulisi nyt saattaa alulle nyt, niin saadaan loppuun seuraavien vaalien jälkeen,
 
D

Deleted member 1381

Guest
Käräjäoikeus vapautti totaalikieltäytyjän – Ovatko vankeusrangaistukset historiaa?
https://www.helsinginuutiset.fi/art...aytyjan-ovatko-vankeusrangaistukset-historiaa
Ote jutusta:
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päätti viime perjantaina 15.6. vapauttaa siviilipalveluksesta kieltäytymisestä syytetyn 28-vuotiaan totaalikieltäytyjän. Käräjäoikeus viittasi päätöksessään Helsingin hovioikeuden helmikuussa antamaan ratkaisuun.
Hovioikeus totesi tuolloin, ettei muita vakaumuksia voida asettaa asevelvollisuuspalveluksesta vapautettujen Jehovan todistajien vakaumukseen nähden eriarvoiseen asemaan.
 

PSS

Ylipäällikkö
Eli ennakkotapaus saatu että jehovoita ei pakoteta armeijaan vaan muutkin kieltäytyjät vapautetaan eivätkä saa rangaistusta.
Serkkupoikani väitteli vuosituhannen vaihteessa aiheesta ennakkotapauksen asema suomalaisessa oikeuskäytännössä. Vastaväittelijä oli britti ja heillähän koko homma perustuu ennakkotapauksiin. Meillä kuitenkin on se lakiin kirjoitettu muoto enemmän linjan antajana. Mutta antaahan ennakkotapaus aina trimmiä seuraaviin.
 
D

Deleted member 1381

Guest
Tuo hovioikeuden päätös oli se ennakkotapaus ja käräjäoikeus tuomitsi samalla linjalla. Tämä lisännee totaalikieltäytymisiä, koska nyt on käytännössä valittavana 6 kk, 12 kk, tai 0 kk.
 

yrjö

Ylipäällikkö
Serkkupoikani väitteli vuosituhannen vaihteessa aiheesta ennakkotapauksen asema suomalaisessa oikeuskäytännössä. Vastaväittelijä oli britti ja heillähän koko homma perustuu ennakkotapauksiin. Meillä kuitenkin on se lakiin kirjoitettu muoto enemmän linjan antajana. Mutta antaahan ennakkotapaus aina trimmiä seuraaviin.
Ennakkotapauksia on Suomessa kahta sorttia. On deklaratorisia (=se, mitä useimmat sanalla käsittää) ja demonstratiivisia (=antaa mallin tai esim. seikat joita tulee arvioida ja joiden nojalla ratkaisu voi olla päinvastainen)
 

taantumu

Kenraali
Tämäkin asia saattaa viimein nytkähtää eteenpäin pv:n työryhmän esittäessa Jehovan todistajien erivapauden lakkauttamista. Tämä tarkoittaisi Jehovan todistajien viimein muuttuvan tavallisiksi totaalikieltäytyjiksi joiden määrä siten n. kolminkertaistuisi.


Työryhmä esittää: Jehovan todistajien vapautus asepalveluksesta pitäisi lakkauttaa yhdenvertaisuuden takia
Puolustusministeriön työryhmä ehdottaa Jehovan todistajat asepalveluksesta vapauttavan lain kumoamista. Muistiolla on pitkä matka laiksi, mutta mikäli ehdotus etenee, joutuisivat palveluksesta kieltäytyvät Jehovan todistajat tulevaisuudessa totaalikieltäytyjien tavoin vankilaan.

Jehovan todistajat ovat tähän mennessä ainoana uskonnollisena ryhmänä Suomessa saaneet vakaumuksensa perusteella vapautuksen asepalveluksesta. Laki on asettanut Jehovan todistajat eri asemaan muihin uskontoihin tai vakaumuksiin nähden.

Nyt tätä vapautuslakia esitetään kumottavaksi.

Puolustusministeriö asetti huhtikuussa työryhmän arvioimaan lakia Jehovan todistajien vapautuksesta asevelvollisuuden suorittamisesta. Työryhmän tehtävänä on uudistaa lakia niin, että se on yhteensopiva perustuslain asettamien yhdenvertaisuusvaatimusten kanssa.

Työryhmän mietinnön mukaan yhdenvertaisuus tulisi varmistaa kumoamalla Jehovan todistajien erillinen vapautus. Mikäli mietinnön tulokset etenevät laiksi, miespuoliset Jehovan todistajat joutuisivat suorittamaan ase- tai siviilipalveluksen muiden suomalaisten tapaan.

Tämä tarkoittaa, että palveluksesta kieltäytyvät joutuisivat muiden totaalikieltäytyjien tavoin vankilaan.

Reunaehtona asevelvollisuuden turvaaminen
Mietinnössä esitetään vapautuksesta luopumista siirtymäajan puitteissa.

Siirtymä toimisi ehdotuksessa siten, että ne Jehovan todistajat, jotka olisivat ennen kumoamisen voimaantuloa hakeneet lykkäystä palveluksensa aloittamiselle, voisivat yhä hakea vapautusta asepalveluksesta. Siirtymäkauden jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.

Nykyjärjestelmässä Jehovan todistajille on poikkeuslain turvin myönnetty lykkäystä asepalveluksesta aina kolme vuotta kerrallaan, kunnes heidät on 29-vuotiaina vapautettu siitä iän perusteella kokonaan.

Periaatteessa vaihtoehtoja tilanteen ratkaisulle oli useita. Reunaehdoksi mietinnölle oli kuitenkin asetettu, etteivät ehdotetut toimenpiteet saa vaarantaa yleistä asevelvollisuutta. Käytännössä tämä sulki pois esimerkiksi mahdollisuuden, että työryhmä olisi esittänyt vakaumukseen perustuvan vapautuksen laajentamista koskemaan myös muita uskontoja tai vakaumuksia.

Erillisasema jo yli kolmekymmentä vuotta
Jehovan todistajien erillisvapautus on ollut voimassa vuodesta 1985. Asevelvollisuudesta vapautettavien Jehovan todistajien määrä vaihtelee, mutta heitä on noin sata vuosittain. Muita totaalikieltäytyjiä on vuosittain noin 30–50.

Muut totaalikieltäytyjät tuomitaan lain mukaan vankeuteen. Rangaistuksen pituus on puolet suorittamatta olevasta palvelusajasta siviilipalvelukseksi muutettuna. Käytännössä tämä tarkoittaa noin puolta vuotta vankeutta. Se suoritetaan valvontarangaistuksena eli pantavalvonnassa, avovankilassa tai joskus myös suljetussa vankilassa.

Jehovan todistajien vapautuslakia on pidetty pitkään ongelmallisena yhdenvertaisuuden kannalta. Helsingin hovioikeus totesi tuomiossaan helmikuussa, että nykyinen laki syrjii totaalikieltäytyjiä. Tuon jälkeen muun muassa oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) totesi, että ottamatta kantaa oikeuden päätökseen, Jehovan todistajien erityisasemaa on hyvä tarkastella uudestaan.

Jehovan todistajien mukaan Raamattu käskee heitä pidättäytymään kaikesta

https://yle.fi/uutiset/3-10284512
 
Jehovan todistajien erivapauden poistaminen saa kannatusta – osa puolueista haluaisi vapauttaa asevelvollisuudesta muidenkin vakaumuksien edustajia
Enemmistö lausunnonantajista kannatti asevelvollisuutta koskevan erivapauden poistamista Jehovan todistajilta.


https://www.helsinginsanomat.fi/kotimaa/art-2000005799950.html

Erivapauden kumoamisesitystä kannattivat sellaisenaan tai tietyin edellytyksin sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja sinisten eduskuntaryhmät, puolustusministeriö, oikeusministeriö, Reserviläisliitto, Reserviupseeriliitto, Varusmiesliitto, Asianajajaliitto, Vapaa-ajattelijain liitto ja Pääkaupunkiseudun ateistit.
Samalla linjalla olivat myös Rikosseuraamuslaitos, Valtakunnansyyttäjänvirasto sekä kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

Osa vastustajista oli valmiita laajentamaan asevelvollisuutta koskevaa erivapautta Jehovan todistajien lisäksi muihinkin ryhmiin, joilla on yhtä vahva vakaumus. Tätä mieltä olivat muun muassa vihreät ja professori Kekkonen.

Vihreiden mielestä vapautusta hakevan henkilön pitäisi pystyä perustelemaan vakaumuksensa. Asianajajaliiton mielestä olisi puolestaan ongelmallista, jos viranomaiset alkaisivat määritellä yksittäisen ihmisen vakaumuksen aitoutta ja vahvuutta.

Vasemmistoliiton mielestä kaikkien totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksista tulisi luopua. Rauhanjärjestö Sadankomitea kannattaa yleisestä asevelvollisuudesta luopumista.

Yksikään lausunnonantaja ei kannattanut nykymallin säilyttämistä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pitää ongelmallisena sitä, että erivapauden poistaminen voisi lisätä mielipidevankien määrää, jos osa Jehovan todistajista ryhtyisi totaalikieltäytyjiksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mielestä asevelvollisuus- ja siviilipalvelusjärjestelmää pitäisi kehittää kansalaispalvelumallin suuntaan. Tällöin aseistakieltäytyjät voisivat todennäköisesti osallistua nykyistä useammin jonkinlaiseen palvelukseen, kun nykyinen siviilipalvelus olisi erotettu maanpuolustusvelvollisuudesta.

Puolustusministeriö tutustuu nyt saamaansa lausuntopalautteeseen ja muuttaa tarvittaessa esitystään. Sen jälkeen hallitus päättää, antaako se asiasta lakiesityksen eduskunnalle.
 

yrjö

Ylipäällikkö
Kun lakia muutetaan tämäkin on otettava huomioon. Eli jos asevelvollisuus meinataan säilyttää, pitkällä aikavälillä on tuksin muita mahiksia kuin ulottaa jonkinlainen palvelus koskemaan kaikkia. Jos palvelus koskee tulevaisuudessakin vain miehiä ja jos sukupuolen muutos on tulevaisuudessa silkka ilmoitusasia, niin miehen ei tarvitse tehdä muuta kuin ilmoittaa 18 vuotiaana olevansa nainen ja se siitä. Ei totaalia, ei sivaria, ei inttiä, ei mitään. Ja jos haluaa tulla takaisin mieheksi, sen voi tehdä 30 vuotiaana jolloin velvollisuus mennä varusmiespalvelukseen on lakannut.

Alla Hesarin juttu kuinka asia on Ruotsissa:
"Virallisen sukupuolen muuttamisesta on tulossa Ruotsissa yhtä helppoa kuin nimen vaihtamisesta – Signe Krantz, 24, lopetti naiseutensa salailun itsemurha-ajatusten jälkeen

Ehdotus uudesta sukupuolilaista saa Ruotsissa laajaa kannatusta. Suomessa transihmisten oikeudet ovat heikommat kuin muissa Pohjoismaissa.

Petja Pelli HS

TUKHOLMA

RUOTSISSA voi todennäköisesti pian korjata sukupuoltaan virallisiin papereihin yhtä helposti kuin muuttaa nimeään. Lisäksi sukupuolen fyysinen korjaaminen leikkauksella ja muilla hoidoilla on helpottumassa.

Ehdotukset sisältyvät uuteen sukupuolilakiin, joka etenee syksyllä valtiopäivien käsittelyyn. Laki saa puolueilta laajan tuen. Vastaavat lait ovat jo voimassa Tanskassa ja Norjassa mutta eivät Suomessa.

Uusi laki lähtee siitä, että yksilö itse tietää parhaiten, mitä sukupuolta hän on. Esimerkiksi passin sukupuolimerkinnän vaihtaminen muuttuisi ilmoitusluontoiseksi asiaksi.

Sukupuolen fyysiseen korjaamiseen taas riittäisi täysi-ikäisillä ihmisillä hoitavan lääkärin lupa.

NYKYÄÄN molempiin toimenpiteisiin tarvitaan Ruotsissa lupa oikeudelliselta asiantuntijaneuvostolta. Neuvosto edellyttää väestörekisterin muutokseen hoitohenkilökunnan lausuntoa ja noin parin vuoden mittaista hoitosuhdetta.

Suomen nykykäytäntö on samankaltainen: diagnoosi tarvitaan.

”Käytännössä psykiatri päättää, oletko transihminen. Ja vuosia siinä menee”, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan Setan varapuheenjohtaja Sakris Kupila.

Seta toivoo, että Suomi seuraisi asiassa muiden Pohjoismaiden esimerkkiä.

VÄESTÖTIETOJEN sukupuolimerkintää muuttaa Ruotsissa vuosittain melko pieni joukko, noin kaksisataa ihmistä.

Lain periaatteellinen merkitys on kuitenkin huomattava. Sen myötä lainsäätäjä hyväksyisi ajatuksen, että sukupuoli ei riipu muusta kuin yksilön omasta käsityksestä.

”Se tuntuisi todella tärkeältä tunnustukselta”, sanoo tukholmalainen valtio-opin opiskelija Signe Krantz, 24. Hän on nuori nainen, jonka keho on vasta muuttumassa naisellisemmaksi.

Krantz ajatteli pitkään, että hän pitää tunteen naiseudestaan ikuisesti omana tietonaan. Pari vuotta sitten alkoivat kuitenkin itsemurha-ajatukset.

”En pystynyt kuvittelemaan itselleni tulevaisuutta. Silloin tiesin, että minun on tehtävä asialle jotakin.”

PUOLITOISTA vuotta sitten alkoi hormonihoito, ja puoli vuotta sitten vaihtui nimi. Vanhaa nimeään Krantz ei halua edes sanoa ääneen.

Nyt Krantz on metrossa. Matka vie klinikalle, jossa hän saa parrankasvun pysäyttävää hoitoa kerran viikossa. Valtio maksaa kivuliaan toimenpiteen kulut.

Krantz ei ole kertaakaan katunut päätöstään. Puhuessaan hän näyttää helpottuneelta.

”Voin paremmin kuin koskaan aikaisemmin elämässäni.”

Passi ja henkilönumero väittävät yhä Krantzin olevan mies. Se aiheuttaa hämmennystä esimerkiksi matkustaessa tai töitä hakiessa. Uusi laki poistaisi Krantzilta myös nämä käytännön huolet.

”Nykyisen lain aikana en voi olla ollenkaan varma, meneekö hakemukseni läpi.”

NYKYKÄYTÄNTÖÄ perustellaan Ruotsissa harkinta-ajalla: ihmisen täytyy olla asiastaan varma.

”Ymmärrän, että joku voi ajatella niin, kun puhutaan sukuelinkirurgiasta. Juridisen sukupuolen muuttamisessa ei kuitenkaan tehdä mitään peruuttamatonta”, sanoo transkysymysten asiantuntija Edward Summanen Ruotsin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavasta yhdistyksestä RFSL:stä.

Rekisterimerkinnän voi muuttaa myöhemmin takaisin, jos sattuu katumaan. Katujia on kuitenkin erittäin vähän.

Osa Ruotsin feministijärjestöistä on arvostellut lakimuutosta toisin perustein.

”On esimerkiksi esitetty huolia, että miehet muuttaisivat juridista sukupuoltaan vain päästäkseen naisten pukuhuoneisiin ahdistelemaan”, Summanen kertoo.

”En pidä kovin todennäköisenä, että niin kävisi.”

TRANSIHMISTEN oikeudet ovat kaikissa muissa Pohjoismaissa laajemmat kuin Suomessa.

Suomi on joukon ainoa maa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavilta yhä todistuksen lisääntymiskyvyttömyydestä. Jos hormonihoidot eivät aiheuta sitä, ihminen täytyy steriloida.

Ruotsissa sterilointivaatimus poistettiin lainsäädännöstä vuonna 2013. Viime vuonna hallitus päätti, että Ruotsin noin tuhat pakkosteriloitua transihmistä voi hakea valtiolta 22 500 euron suuruista korvausta.

SYYSKUUN 9. päivänä Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit. Lakia käsitellään todennäköisesti vaalien jälkeen.

Konservatiivinen ja kansallismielinen ruotsidemokraatit on nousemassa suurpuolueeksi sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen rinnalle. Kannatus on nyt yli 20 prosenttia. Se huolettaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Ruotsidemokraatit on vaatinut esimerkiksi homojen adoptio-oikeuden poistamista. Ruotsidemokraattien puoluejohtaja Jimmie Åkessonennusti kuitenkin äskettäin QX-lehden haastattelussa, että puolue luopuu pian tästä tavoitteesta.

RFSL-järjestön kyselyssä noin 19 prosenttia ruotsidemokraattien ehdokkaista kannatti helpotusta juridisen sukupuolen muuttamiseen. Maltillisessa kokoomuksessa kannattajia oli noin 49 prosenttia, keskustassa ja sosiaalidemokraateissa runsaat 60 prosenttia.

Eniten tukea löytyi ympäristöpuolueesta (noin 83 prosenttia) ja vasemmistopuolueesta (noin 89 prosenttia).

Kun RFSL:n puoluejohtajaväittelyssä kysyttiin, ketkä kannattavat sukupuolilain uusimista, kaikki lavalla seisseet puoluejohtajat heiluttivat sateenkaarilippua myöntymisen merkiksi. Ruotsidemokraatteja tilaisuuteen ei ollut kutsuttu.

”Se on puolue, joka vastustaa oikeuksiamme. Emme halua osallistua heidän politiikkansa normalisointiin”, Summanen perustelee.

RUOTSIDEMOKRAATIT tuskin pääsee vaalien jälkeen hallitukseen, koska muut puolueet kieltäytyvät hallitusyhteistyöstä sen kanssa.

Ruotsidemokraateilla voi kuitenkin olla valtaa oppositiosta käsin, jos Ruotsiin tulee oikeistolainen vähemmistöhallitus.

Signe Krantz pelkää, että valtiopäivillä lakiin alkaa ilmestyä viime hetken muutoksia.

”Juhlin vasta kun äänestys on ohi.”
Fakta
Norja ja Tanska edellä, Suomi ainoa steriloija

Ruotsi sääti vuonna 1972 yhtenä maailman ensimmäisistä maista sukupuolen korjaamista koskevan lain.

Nyt käsittelyyn on tulossa laki, joka helpottaisi sukupuolen juridista ja fyysistä korjaamista.

Tanska ja Norja ovat jo säätäneet lait, joiden mukaan juridisen sukupuolen muuttaminen hoituu ilmoitusasiana. Norjassa ikäraja on 16, Tanskassa 18. Suomessa asia ei ole etenemässä tällä hallituskaudella.

Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilointia tai todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä. "
 
Hallitus esittää Jehovan todistajien vapautusta ase- tai siviilipalveluksesta lakkautettavaksi

https://yle.fi/uutiset/3-10414515

Hallitus esittää, että Jehovan todistajien asevelvollisuutta koskeva erivapaus poistetaan. Nykyisin yhdyskuntaan kuuluvien miespuolisten jäsenten ei tarvitse suorittaa ase- tai siviilipalvelusta.
Hallituksen esitys pohjautuu käytännössä puolustusministeriön työryhmän heinäkuussa julkaisemaan selvitykseen koskien Jehovan todistajien asevelvollisuutta. Työryhmä esitti, että Jehovan todistajien erivapaus pitäisi kumota.
Työryhmä linjasi, että moni Jehovan todistaja ei kieltäytyisi mahdollisen lakiuudistuksen jälkeen sekä ase- että siviilipalveluksesta ja joutuisi siten vankilaan. Työryhmä perusteli näkemystään sillä, että yhdyskunta ei tuomitse siviilipalveluksen suorittamista. Jotkut Jehovan todistajiin kuuluvat ovatkin suorittaneet siviilipalveluksen jo nykylain puitteissa.
Vapautuksesta luopuminen tapahtuisi siirtymäajan puitteissa.
Siirtymä toimisi siten, että ne Jehovan todistajat, jotka olisivat ennen kumoamislain voimaantuloa hakeneet lykkäystä palveluksensa aloittamiselle, voisivat yhä hakea vapautusta asepalveluksesta kolmen kuukauden kuluessa. Siirtymäkauden jälkeen vapautuksia ei enää myönnettäisi.
Jehovan todistajat ovat järjestelmällisesti kieltäytyneet asepalveluksesta, koska Raamattu käskee heitä pidättäytymään väkivallasta.
Vapautuslakia on pidetty pitkään ongelmallisena perustuslaissa olevan yhdenvertaisuusvaatimuksen kannalta. Esimerkiksi Helsingin hovioikeus totesi tuomiossaan helmikuussa, että nykyinen laki syrjii totaalikieltäytyjiä.
Jehovan todistajien erillisvapautus on ollut voimassa vuodesta 1985. Asevelvollisuudesta vapautettavien Jehovan todistajien määrä on noin sata vuosittain. Muita totaalikieltäytyjiä on vuosittain noin 30–50, ja heidät tuomitaan lain mukaan vankeuteen.
Rangaistuksen pituus on puolet suorittamatta olevasta palvelusajasta siviilipalvelukseksi muutettuna. Käytännössä tämä tarkoittaa noin puolta vuotta vankeutta. Se suoritetaan valvontarangaistuksena eli pantavalvonnassa, avovankilassa tai joskus myös suljetussa vankilassa.
 
Top