Vara-ase - turhaa painoa vai henkivakuutus?

Huhta

Greatest Leader
Ymmärtääkseni Yhdysvalloissa on yleistä, lähes normi, että poliisimiehet kantavat virka-aseen rinnalla toista, pienempää asetta. Sama vara-ase voi myös olla kannossa vapaa-ajalla suojeluaseena. Jonkin verran vara-aseita kulkee lisäksi aseistettujen siviilien matkassa.

Revolverien valtakaudella tämä oli hyvin ymmärrettävää ihan jo latauksen nopeuden suhteen - on keskivertoampujalle huomattavasti nopeampaa ottaa käyttöön toinen ase kuin alkaa ladata ensisijaista. Kuitenkin vara-aseita kannetaan laajalti yhä edelleen, vaikka virka-ase onkin nykyään lähes järjestään pistooli. Olen kuullut vara-aseita perusteltavan mm. aseenriistotilanteilla, joissa varsinaista asetta ei pysty ottamaan esille tai se on jo vastapuolen hallussa. Samaten joissakin tilanteissa, kuten autossa istuessa, vara-ase voi olla helpompi ottaa esille kuin vyökotelossa oleva virka-ase. Toki vara-ase puoltaa paikkansa myös virka-aseen kärsiessä pahemman laatuisen toimintahäiriön kesken tulitaistelun.

Tänä päivänä vara-ase jakaa usein lippaan pääasiallisen pistoolin kanssa. Erityisesti Glockin täysikokoisia ja kompakteja (17, 19, 22, 23) malleja kantavilla saattaa olla vara-aseena subkompakti malli (26, 27), johon sopivat myös virka-aseen lippaat. Toiset taas suosivat perinteisiä, pienirunkoisia revolvereja kaliberissa .38 Special tai .357 Magnum. Myös erityisen pieniä ja kevyitä, piilotettuna kannettavaksi suunniteltuja taskupistooleja käytetään laajalti vara-aseina. Näitä saa nykyään pesitettynä perinteisiä taskuasekalibereja tehokkaammillekin patruunoille, kuten .380 ACP ja 9x19 mm.

Vara-asetta kannetaan kovin erilaisissa paikoissa, mutta normaalisti piilotettuna vaatteiden alle. Jotkut kantavat vara-asetta nilkkakotelossa, toiset taskukotelossa. Jollakin voi olla suojaliivin hihnaan kiinnitetty kotelo virkapaidan alla. Itselläni herää jonkinlainen epäilys vara-aseen kantamisen turvallisuudesta ammateissa, joissa käsirysyt kuuluvat työnkuvaan. Näkisin mahdollisena, että esimerkiksi taskukotelossa kannettu vara-ase putoaisi sieltä painitilanteen yhteydessä tai nilkkakotelo paljastuisi lahkeen alta. Tyypillisestihän vara-asetta ei kanneta varsinaisessa turvakotelossa, vaan se on yleensä parhaimmillaankin vain nepparin takana.

Mitä mieltä foorumin lainvalvojat ja Safetorin nojatuolioperaattorit ovat vara-aseista? Onko niille paikkansa myös Suomessa vai onko kyse ison maailman hapatuksesta, jolle ei Suomessa ole käyttöä? Kantaisitteko, jos työnantaja sallisi tai jopa tarjoaisi?
 
En näkisi Suomessa kovin tarpeellisena. Jos työtehtävissä ei pääse aseelle tai se on riistetty, niin voi käyttää vaihtoehtoista välinettä kuten taser. Siviilissä jos asetta saisi kantaa niin tuskin kantaisin edes varalipasta, vara-aseesta puhumattakaan. Tai riippuu skenaariosta.
 
En näkisi Suomessa kovin tarpeellisena. Jos työtehtävissä ei pääse aseelle tai se on riistetty, niin voi käyttää vaihtoehtoista välinettä kuten taser. Siviilissä jos asetta saisi kantaa niin tuskin kantaisin edes varalipasta, vara-aseesta puhumattakaan. Tai riippuu skenaariosta.
Tazer on hyvä väline mutta ei 100% luotettava, itse ajattelen tuon vara-aseen niin että vaikka ei itse tarvitsisi niin ompahan mahdollisuus aseistaa joku muukin tarvittaessa ja mitä lippaisiin tulee niin ainakin yksi varalla.
 
Joo, jos ei tarvitsisi ajatella painoa ja sitä, mihin jemmaa jälleen yhden tavaran lisää niin voisi kantaakin. Mutta kun nämä em seikat vaikuttavat ja pitää ottaa huomioon.
 
Siviilissä jos asetta saisi kantaa niin tuskin kantaisin edes varalipasta, vara-aseesta puhumattakaan. Tai riippuu skenaariosta.

Yleisin häiriö johtuu lippaasta/patruunasta joten vara lipas on kyllä hyvä lisä varustuksen.
Mutta se pitäisi olla hyvin saatavilla/käsillä. :unsure:


Niin kuin viisaammat sanoo, juttu on

matti-nykaesen-legendaarinen-sanonta-se-on-ihan-fifty-sixty.jpg
 
Jos siviilissä olisi syytä kantaa asetta kylillä, niin se olisi/on vara-ase jota kantaisin. Näinhän se on esim. jenkeissä. Niillä on pieni ase käsilaukussa tai vyön alla piilossa. Harvemmalla kannossa mitään kivääriä tai normaalikokoista pistoolia.

Poliisilla suomessa on aina se partiokaveri joka toimii vara-aseena. Jenkeissä poliisit toimivat kai aika paljon yksin, jolloin vara-aseen tarpeen tunne voi olla voimakkaampi.

Sotilailla suomen armeijassa ei mielestäni juurikaan ole tarvetta henkilökohtaisen vara-aseen kantoon. Joillekin kuitenkin voi olla tarvetta. Esim. 12,7 mm tarkka-ampujalle lykkäisin pistoolin kantoon, koska raskas ja pitkä kivääri ei ole kovin kätevä lähitaistelussa. Tai henkilölle joka on paljon yksin, kuten lähetti. Sotilailla vara-aseeksi käy normaalikokoinen pistooli. Ehkä joillain "kenraaleilla" tms. voisi olla normaalin pistoolin lisäksi perusteltua tarvetta kätketylle pienelle vara-aseelle. Etenkin jos ei kanna edes sitä normaalikokoista pistoolia.

Jalkaväkiryhmässä vois olla hyvä olla yksi vara-ase. Tai vähintään joukkueessa. Tällöin vara-ase olisi tavallinen pistooli tai jopa revolveri jos muuta ei saatavilla ole. Komppaniasta alkaa sitten jo löytymään pari ylimääräistä rynnäkkökivääriä vara-aseiksi.
Toki jos pistooleita on reilusti tai sotilas tuo kotoa oman, niin ei kai siitä haittaa ole jos useammallakin olisi pistooli varalla. Jos partiokaverilta hajoaa rynkky, niin antaa sitten sille pistoolin repusta tai oman rynkkynsä ja ottaa itsellen sen pistoolin käyttöön. Ja heti kun mahdollista, niin käy vaihtamassa ehjän huollosta.

Toki nämä on vain minun mielipiteitäni, jollakin voi olla hyvät perusteet vaikka mihin. Ja jos minulla olisi maihariin varteen mahtuva .22wmr derringer niin ottaisin liikekannallepanossa mukaan. Saattaisin kyllä senkin lykätä jonkun kaverin saappaaseen jonka katsoisin sitä enemmän tarvitsevan.
 
Jos kantaisin asetta normaalissa reserviläisen arjessani siviilimaailmassa, olisi se tuollainen minikokoinen Glock 9x19 kaliberissa (+ varalipas joka jäisi esim lenkille lähtiessä kotiin).

Jos taas uhkakuva olisi sellainen että olisi perusteltua aihetta pelätä itseen tai perheeseensä kohdistuvaa aseellista hyökkäystä hengenriistotarkoituksella niin ensisijainen työkalu olisi ns kahden käden ase ja pistooli tässä kohtaa normaalikokoisena olisi se vara-ase, tällöin toki ei asioitaisi arkea enää normaalisti muutenkaan vaan elettäisiin poikkeustilaa kaiken muunkin kannalla jolloin ei ole olennaista printtaako pyssy mäkkärin jonossa koska mäkkärissä ei käytäisi.

Mielestäni esimerkiksi poliisilla on hyvä järjestely että pistooli on aina arjessa vyöllä + perus suojaliivi päällä ja tarvittaessa homman niin vaatisessa voidaan nostaa kalustusta kovemmalla suojalla + kahden käden tukiaseella normiaseen jäädessä "vara-aseeksi". Tässä oli nojatuolinettikenraalin mietteet asiaan kun sitäkin kerta haluttiin kuulla. :)
 
Yleisin häiriö johtuu lippaasta/patruunasta joten vara lipas on kyllä hyvä lisä varustuksen.
Mutta se pitäisi olla hyvin saatavilla/käsillä. :unsure:
Joo, tämä on totta. Mutta jos puhutaan normaalista siviiliarjesta ilman merkittäviä uhkakuvia, niin todennäköisyys sille että
- asetta ylipäätään tarvittaisiin
- aseella jouduttaisiin ampumaan
- aseeseen tulisi ammuttaessa lipasperäinen häiriö tai patruunat loppuvat
on aika pieni. Mielestäni järkevämpää olisi varalippaan sijasta kantaa esim OC-sumutinta, jonka käyttötilanteet ovat ihan realistisia tälläkin hetkellä. Vaikka toki jos siltä tuntuu, niin eihän se varalipaskaan paljoa paina, mutta jälleen, jos tavaraa haluaa kantaa rajallisen määrän niin pitää miettiä että mikä on realistista ja järkevää, onko jotain välinettä jota luultavammin tarvitsee, jne.

Vaikka onhan monilla Jenkkilän asekouluttajilla (ja asetta kantavilla siviileillä) mielipide, että "if you carry a gun, carry two guns", ja jokaisen itseään kunnioittavan CCW-jannun varustukseen kuuluu 1-2 varalipasta. Keskustelufoorumeilla tuntuu olevan ihan normaalia, että kannossa on 1-2 asetta, vähintään pääaseeseen 1-2 varalipasta, vähintään yksi teräase, jne. Sitten kun niille ehdottaa että eikö olisi järkevää kantaa myös OC-sumutinta koska sen käyttötilanteet ovat paljon realistisempia, niin pidetään hulluna että "ei sitä nyt ihan kaikkea voi pitää mukana". Jotkut pitävät ajatusta mielenkiintoisena; eipä ole ikinä tullut ajateltua asiaa...

Töissä minulla toki on pistooliin kaksi varalipasta vyöllä ja reisitelakassa konepistoolin lipas ja haulikkoon 5 + 5 (haulipanos + täyteinen) varapatruunaa. Ja sitten on kaikkea muuta toki vielä.
 
Joo, tämä on totta. Mutta jos puhutaan normaalista siviiliarjesta ilman merkittäviä uhkakuvia, niin todennäköisyys sille että
- asetta ylipäätään tarvittaisiin
- aseella jouduttaisiin ampumaan
- aseeseen tulisi ammuttaessa lipasperäinen häiriö tai patruunat loppuvat
on aika pieni.

Lisäksi vielä.
Lipas pitää olla hyvin ”saatavilla” ja myös osata vaihtaa ”samanpäivän kuluessa”.
Joten hyöty lisä lippaasta on ???? :unsure: :unsure: :unsure:
 
Näin tietenkin myös. Tosin IWB-lipaskotelot ja jopa AIWB-koteloon integroidut lipaskotelot ovat yleisiä.
 
Mielestäni oleellinen on tämä: Poliisilla Suomessa on aina se partiokaveri @KIM

Tämä taas on aika hauska huomio :LOL: : Keskustelufoorumeilla tuntuu olevan ihan normaalia, että kannossa on 1-2 asetta, vähintään pääaseeseen 1-2 varalipasta, vähintään yksi teräase, jne. Sitten kun niille ehdottaa että eikö olisi järkevää kantaa myös OC-sumutinta, koska sen käyttötilanteet ovat paljon realistisempia, niin pidetään hulluna että "ei sitä nyt ihan kaikkea voi pitää mukana". @YJT

(y)
 
--

Töissä minulla toki on pistooliin kaksi varalipasta vyöllä ja reisitelakassa konepistoolin lipas ja haulikkoon 5 + 5 (haulipanos + täyteinen) varapatruunaa. Ja sitten on kaikkea muuta toki vielä.

Siis ihan normi partioarjessa jatkuvasti jalassa? Jos kyllä, niin mielenkiintoinen kontrasti näkemykseesi vara-aseesta, koska kuvissa poliisin Ämpäreissä on usein näkynyt 30 patruunan lipas kiinni aseessa ja klipsillä siinä vielä toinen kiinni.
 
Normaaleissa keikkavarustuksessa, kyllä. Olen kerran jopa tarvinnut konepistoolin varalipasta. Lähdin liian innoissani autosta ja otin pelkän ämpärin; ilman lipasta. Olisin toki voinut hakea sen autosta, mutta nyt ei tarvinnut.

Haulikon kanssa voi myös helposti käydä niin että ei tule patruunavyö mukaan, jolloin ei voi esim vaihtaa täyteisiin tarvittaessa.
 
Haulikon kanssa voi myös helposti käydä niin että ei tule patruunavyö mukaan, jolloin ei voi esim vaihtaa täyteisiin tarvittaessa.
Sivusatula vois olla ihan pätevä lisä ja/tai sitten se speedfeedin tukki, näin itse aseessa kulkisi se 10 patruunaa + mitä makasiinissa on.
 
Joo, niin voisi. Meillä vaan aseita ei saa varustella vapaasti.
 
Viimeksi muokattu:
Olisi.
 
Toisaalta etälamautinkin voi olla hyödyllinen. Mielestäni tavallisille kansalaisille pitäisi antaa oikeus kantaa etälamautinta ampuma-aseen sijaan.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top