Vara-ase - turhaa painoa vai henkivakuutus?

Etälamauttimille voisi varmaan olla oma ketju tai ainakin se sopisi paremmin muualle kuin tänne, mutta mutta...

Toisaalta etälamautinkin voi olla hyödyllinen. Mielestäni tavallisille kansalaisille pitäisi antaa oikeus kantaa etälamautinta ampuma-aseen sijaan.

Ääni tälle, vaikka kaasua vaarallisempi väline kyseessä onkin. Pelotevaikutus on kuitenkin suuri, jos vastapuolella on aiempaa kokemusta etälamauttimesta, ja osuman tehokin yleensä hyvä.

Vähän 50/60 tuon toimivuuden suhteen ja entäs sitten jos on useampi päälle tulia?

Yleisesti etälamautinta kai pidetään kuitenkin kaasusumutinta toimivampana. Lisäksi Taser X2 ja X3 tarjoavat toisen ja kolmannen laukauksen mahdollisuuden.

Hankintakustannuksethan etälamauttimissa kyllä ovat melko suuret. Tuskin alta viiden sadan saisi Suomessa mitään Axonin tuotetta ja nuo useamman laukauksen versiot maksavat jo nelinumeroisia summia. Samoin patruunoiden hinta rajoittaa harjoittelua. En välttämättä itse hankkisi, vaikka lainsäädäntö mahdollistaisikin.
 
Lisäksi laitteen koko rajoittaa pahasti; on paljon täysikokoista pistoolia muhkeampi. Vaikka Taser Inc. onkin tuonut siiviilien CCW-käyttöön suunnitellun C1-mallin. En tosin tiedä, onko sitä enää saatavilla. Muutenkin etälamautin on vähän hankala väline tietyllä tapaa.
 
Näköjään C1 on nykyään Bolt, ja niillä on myös pistoolimallinen siviilimarkkinoille tarkoitettu vehje. Ilmeisesti X3:n valmistus on lopetettu, luultavasti syynä on sama kuin mikä johti Xrepin lopettamiseen, eli hinta.

 
Back
Top