Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Patruunoitahan saa paljon helpommin. Tuossa oli yllä muisteluita. Noista tuli mieleen, että jemmasimme yhdellä metsäkeikalla vartiossa nukkuneen kokelaan rynkyn. Annettiin äijän etsiä sitä riittävän pitkään, että oppii.
tiedossa tapauksia, että asetta olisi viety mukaan lomille? Voisin kuvitella, että tilaisuus on tullut mieleen useammallekin vuosien kuluessa.
90-luvun alussa palvelleena, meillä laskettiin joka ikinen ilta aseet. Pidin sitä vähän yliampuvana varovaisuutena, mutta nyt kyllä ymmärtää paremmin.Kaverin isoveli toi 90-luvun alussa lomakassissa kotiin rk:n. Kovia ei tuonut, mutta pari rasiaa räkäpäitä jotka sitten ammuttiin hiekkakuopalla. Muutamaa vuotta myöhemmin omana palvelusaikana ei vastaava olisi enää onnistunut, kun ennen lomatarkastusta piti aseet viedä asevarastoon. Iltavapaalle ne olisi ollut mahdollista ottaa mukaan, kun olivat vain lukitussa telineessä ja päivystäjällä avain, mutta kun kerran oltiin jo alikkeja niin sen avaimen sai sieltä ihan vaan hakemalla...
Ei ollut meillä valvojilla (kokelailla) avaimia.Meillä kokelas oli valvoja ja valvojalla avain, jolla sai tupien vieressä olleet lukitut telineet auki ja jep, noin sata rynkkyä saatavilla. Toki kiinni olisi jäänyt, mutta monesti naureskelimme, että useiden tuntien etumatkan olisi saanut. Lisäksi varuskuntaan pääsi tietä pitkin (metsätie) sisään kyllä kenenkään huomaamatta. No jäi ottamatta kuitenkin....
No toki, jos on kiväärilupa siviilissä tai tuntee jonkun jolla on ja joka on valmis hakemaan asekaupasta pahvilaatikollisen rynkynpatruunoita luvattoman aseen haltijalle. Jos taas joutuu kyselemään patruunoita liivijengin aseupseerilta tai keikkaamaan asekaupan, niin samasta lähteestä saanee myös aseen.
Jes, näin se oli meilläkin jo kultaisella kasarilla Vaasassa, kadonnut ase olisi huomattu todella nopeasti.90-luvun alussa palvelleena, meillä laskettiin joka ikinen ilta aseet. Pidin sitä vähän yliampuvana varovaisuutena, mutta nyt kyllä ymmärtää paremmin.
Aseet olivat telineessä käytävillä lukittuina. Ehkä pässin avaimilla niitä olisi voitu availla, mutta moista välinettä en koskaan käsissäni pitänyt, joten en osaa sanoa. Joka ilta kuitenkin olisi huomattu puuttuva ase.
Itsekin laskin niitä monta monituista kertaa, ja minä olin/olen tarkka ja vastuuntuntoinen tyyppi.
Kyllä tuo Muranen oli eka tapaus, josta minä kuulin. Nuo muut tapaukset tuli tietoon vasta 2000-luvulla.
Edit: ja itse asiassa kyllähän toimivat johtajat tarkkailivat tilannetta joka kerta kun aseita liikuteltiin. Katsottiin automaattisesti oliko aseessa varmistin auki, kokeiltiin usein koko teline onko jäänyt vireeseen jne. Ei sitä kukaan ollut käskenyt, vaan kuului toimintakulttuuriin, jonka esimerkillään omat alokasajan johtajat näyttivät.
Saako niita? Ehka nykyaan kun ressuilla on niita kiinalaisia puoliautomaateja, mutta aiemmin kaketi rynkyn patruuna oli kaytossa vain sotilasaseissa.
61 § (8.9.2017/623)
Patruunoiden hankkiminen ja hallussapito
Aselupa ja rinnakkaislupa oikeuttavat hankkimaan ja pitämään hallussa sellaisia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita, jotka soveltuvat käytettäviksi ampuma-aseessa, jonka lainaamiseen luvanhaltijalla on oikeus siten kuin 87 §:n 1 momentissa säädetään. Euroopan ampuma-asepassin tai ampuma-aseen hallussapitoon oikeuttavan yksityisen tuontiluvan haltija taikka Norjan, Ruotsin, Islannin tai Tanskan viranomaisen ampuma-aseen hallussapitoon antaman luvan haltija on oikeutettu Suomessa oleskellessaan hankkimaan ja pitämään hallussaan sellaisia muita kuin erityisen vaarallisia patruunoita, jotka soveltuvat käytettäväksi ampuma-aseessa. Lupaviranomainen voi kuitenkin sisällyttää lupaan ehdon, jonka mukaan lupa ei oikeuta hankkimaan ja pitämään hallussa keräilykokoelmaan kuuluvaan tai muistoesineenä säilytettävään aseeseen soveltuvia patruunoita.
Piti ihan tavata lakia;patruunoita ei näköjään enää saa ostaa sellaiseen aseeseen, jota on oikeus lainata, ts. .308:n pahveilla ei enää saakaan .50 BMG:tä tai .223:sta.Mutta kyllähän noita 7,62x39-pesitettyjä aseita on siviililuvilla vähintään tuhansia, kenties toistakymmentä tuhatta.
Näköjään saa edelleen:
A-aselaki:
Jälleenlataustarvikkeita taitaa kuitenkin yhä saada melko lailla universaalisti millä hyvänsä pahvilla, joten niitä saanee käsiinsä helpommalla. (Kohta joku osoittaa tämänkin vanhentuneeksi tiedoksi...)
Toimittajatkin on nykyisin oppinu ettei kaikki arvomerkkejä kantavat ole upseereita. Tässä uutisessa on jo kaikki melkein oikein. Ei asiaan mennyt kun 45 vuotta, sillä entiset aliupseerit muuttuivat toimiupseereiksi vuonna 1974. Merkityksetön pikkuvirhe on ettei muinaisesta Päällystöopistosta nimestään huolimatta valmistunut opistoupseereita.Opistoupseeri on ammattisotilas, joka on valmistunut joko Päällystöopistosta tai Maanpuolistusopistosta.
Viimeinen opistoupseerien kurssi valmistui vuonna 2003.
Huomasitko oikaisun?Toimittajatkin on nykyisin oppinu ettei kaikki arvomerkkejä kantavat ole upseereita. Tässä uutisessa on jo kaikki melkein oikein. Ei asiaan mennyt kun 45 vuotta, sillä entiset alipuseerit muuttuivat toimiupseereiksi vuonna 1974. Merkityksetön pikkuvirhe on ettei muinaisesta Päällystöopistosta nimestään huolimatta valmistunut opistoupseereita.
No niinpä oli kuin olikin ensin upseeri, jälleen kerran! Ei siis riittänytkään tuo 45 vuotta. Toimittajatytsi on myös wikipedian käyttäjä, sillä virheellinen tieto PO:sta on peräisin sieltä.Huomasitko oikaisun
Viittaa siihen suuntaan, että STT:ltä ostetussa jutussa (mitä muut sitten matkii suoraan) on ollut alun perin virhe. Tämähän on ikävää, koska silloin virhe kertautuu useisiin medioihin, kuten taas nähtiin.No niinpä oli kuin olikin ensin upseeri, jälleen kerran! Ei siis riittänytkään tuo 45 vuotta. Toimittajatytsi on myös wikipedian käyttäjä, sillä virheellinen tieto PO:sta on peräisin sieltä.