Huhta
Greatest Leader
Millaisia henkilökohtaisia kokemuksia foorumilaisilla on otsikon aiheesta?
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1443312439217.html
LM: Ylilääkäri huolestui uudesta intti-ilmiöstä – ei osaa kertoa syytä alokkaiden käytökselle
Puolustusvoimien psykiatrian ylilääkäri kertoo Lännen Medialle, että osalta varusmiehistä puuttuvat sosiaaliset taidot. Arkistokuva. (KUVA: Jussi Helttunen)
Julkaistu: 27.9. 6:52 , Päivitetty: 27.9. 7:46
Armeijan ylilääkäri on huolissaan siitä, että joiltakin varusmiehiltä puuttuvat sosiaaliset taidot kokonaan.
Puolustusvoimien psykiatrian ylilääkäri Antti-Jussi Ämmälä kertoo Lännen Medialle, että uusien varusmiesten keskuudessa on pieni sosiaalisesti lahjattomien joukko, joka huolestuttaa häntä.
– Jotkut eivät osaa ollenkaan luoda toverisuhteita ja ylläpitää niitä, Ämmälä ihmettelee lehdille.
Yleisesti ottaen varusmiesten taistelukunto on Lännen Median mukaan ainakin yhtä hyvä kuin heidän talvisodassa taistelleilla isoisillään. Sotatilanteessa myös sosiaaliset taidot ovat kuitenkin tärkeitä, sillä taistelutovereilta saatu tuki suojaa sotilaiden mielenterveyttä.
Ämmälän mukaan sosiaalisten taitojen puute koskee toistaiseksi hyvin pientä joukkoa. Hän ei osaa sanoa ilmiön syytä.
Ilta-Sanomat kirjoitti heinäkuussa uusien varusmiesten aloittaessa palvelua, miten puolustusvoimissa moni asia on toisin kuin siviilissä. Nuoren olisi osattava olemaan osa suurempaa joukkoa.
Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos sanoi IS:ssä, että suuriin muutoksiin kuuluu muun muassa se, että kaikenlainen elämänrytmi toimii palveluksen tehtävien mukaan eikä alokkaan oman entisen siviilielämän mukaan.
Tiukkoja paikkoja ovat aikaiset aamuherätykset, tarkat ohjeet ja aikataulut.
Herätyksen jälkeen peseydytään tuvittain siinä järjestyksessä kuin määrätään, pedataan vuode ohjeiden mukaan, puetaan ylle ne vaatteet ja varusteet, jotka määrätään.
– Käytännöt tietysti vaihtelevat eri varuskunnissa esimerkiksi siinä, milloin siirrytään aamupalalle, mutta joka tapauksessa aamulla odotetaan jossain vaiheessa omassa tuvassa selkä suorana istuen ja kädet polvilla eli ”jäpitetään” ennen seuraavaan koulutukseen siirtymistä. Paikasta toiseen siirrytään yhtenäisesti käskyjen mukaan.
Alokkaan on totuttava muun muassa siihen, että sosiaaliseen mediaan hän voi osallistua vasta, kun päivän palvelus on päättynyt.
Anu-Elina Ervasti
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1443312439217.html