Varusteet, joita reserviläisen kannattaa hommata


Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja Suomessakin maanpuolustus on tapetilla. Se näkyy myös armeijatavaran kysynnässä, sillä monille esimerkiksi Puolustusvoimien jakama materiaali ei riitä. Tällainen on nokialaisen reserviläisen asekaapin sisältö.
Saisikohan joku kopsattua tuon maksumuurin takana olevan jutun ketjuun?

Mieluusti ihan kuvien kanssa jos niitä on.
 

Nokialaisen Aki Raitasen kotona on tuhansien eurojen arvosta aseita ja sotavarusteita – Moni reserviläinen varautuu sotaan ja kertausharjoituksiin nyt omin varustein​

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja Suomessakin maanpuolustus on tapetilla. Se näkyy myös armeijatavaran kysynnässä, sillä monille esimerkiksi Puolustusvoimien jakama materiaali ei riitä. Tällainen on nokialaisen reserviläisen asekaapin sisältö.

Jaa
Tallenna
Kommentoi
TILAAJILLE
Nokialaisen Aki Raitasen tuhansien eurojen arvoisesta varuste- ja asekaapista löytyy muassa kivääri, pistooleja ja pumppuhaulikko.

Nokialaisen Aki Raitasen tuhansien eurojen arvoisesta varuste- ja asekaapista löytyy muassa kivääri, pistooleja ja pumppuhaulikko. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Niko Kilpelänaho

30.7. 6:00
Aamulehti

PERÄKONTISTA nostetaan hillityn värisiin kantopusseihin pakattuja AR-15-kiväärejä. Ampumaradalla valmisteluja tekee maastokuvioon ja taisteluvarustukseen sonnustautunut reservin vääpeli Aki Raitanen.

Hänen päältään löytyy suojaliivi ja taisteluvyö, tai kuten hän itse sanoo: ”plate carrier” ja ”battle belt”. Lonkalla on pistooli, rinnalla puoliautomaattinen kivääri.


”Kypärää minulla ei vielä ole”, hän sanoo.

Aseet ja varusteet eivät ole peräisin Puolustusvoimilta, vaan ne ovat ampumaharrastajien ja reserviläisten itse hankkimia, tällä kertaa käytössä Satakunnan Lennoston ampumaradalla Pirkkalassa.


Puolustusvoimat on lisännyt kertausharjoituksiaan ja moni reserviläinen on innostunut ampumaharrastuksesta, mikä näkyy myös armeijatavaran ja varusteiden kysynnässä.


Ylivoimaisesti suurin piikki taisteluvarusteiden kysynnässä syntyi keväällä 2022 Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssotansa, sanoo liikevaihdoltaan Suomen suurimman armeijatavaraa myyvän yrityksen, Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine.

Sittemmin kysyntä on pysynyt sotaa edeltävää aikaa korkeammalla, mutta tasaantunut.


”Sanoisin, että sodan tuomasta, niin sanotusta ylimääräisestä kasvusta noin 40 prosenttia on ollut suomalaisten reserviläisten kiinnostuksen kasvua ja loput Ukrainan vaikutusta”, Laine sanoo.

Moni reserviläinen käyttää hankkimaansa taisteluvarustusta myös ampumaradalla. Toiminnallisessa ja taktisessa ammunnassa suosittuja ovat AR-15-puoliautomaattikiväärit.

Moni reserviläinen käyttää hankkimaansa taisteluvarustusta myös ampumaradalla. Toiminnallisessa ja taktisessa ammunnassa suosittuja ovat AR-15-puoliautomaattikiväärit. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
MIKÄ?

Varusteleka oy​

Suomalainen armeijan ylijäämän ja ulkoilun sekä retkeilyn erikoisliike. Perustettu vuonna 2003.
Liikevaihto 23,1 miljoonaa euroa vuonna 2022. Vuonna 2021 liikevaihto oli 18,6 miljoonaa euroa.
Liikevoitto vuonna 2022 kasvoi 1,096 miljoonaan euroon edeltävän vuoden 366 000 eurosta.
Verkkokauppa sekä myymälä Helsingissä.
Työntekijöitä noin 70.

Reserviläiset aktivoituneet​

Nokialla asuvan Raitasen ampumaharrastus ja sitä myötä omien aseiden ja varusteiden hankkiminen sai puolestaan alkunsa jo vuonna 2009. Raitanen oli juuri palannut Suomeen Afganistanista kriisinhallintaoperaatiosta, kun hänen kaverinsa suositteli toiminnallista ammuntaa.


Seuraavana vuorossa oli sovelletun reserviläisammunnan kurssi, eli SRA-kurssi. Sittemmin hän on kouluttanut myös muita lajin saloihin. Siinä ei ammuta makuulta napakymppejä, vaan harjoitellaan tositilanteen mukaisesti. Ammutaan pystystä, polvelta, makuulta ja tähdätään tauluille kurkkimalla esteiden takaa.


”Kun muut eivät sitä järjestäneet, nostin käden ylös, että voin järjestää jotain harjoituksia.”

Omia varusteita vaaditaan esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa nopea toiminta on keskiössä. Uusi lipas pitää vaihtaa lipastaskusta tai pistooli vetää kotelostaan nopeasti.

Omia varusteita vaaditaan esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa nopea toiminta on keskiössä. Uusi lipas pitää vaihtaa lipastaskusta tai pistooli vetää kotelostaan nopeasti. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Omia varusteita eivät hanki vain aktiivisesti ampumaradalla käyvät ampumaharrastajat, vaan myös esimerkiksi säännöllisesti kertausharjoituksissa käyvät reserviläiset.

”Reserviläistoiminta on viime vuoden aikana lähtenyt aika hyvään kiitoon. Siihen vaikuttaa se, että Puolustusvoimat on nostanut kertausharjoitusmääriä ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on lisännyt kurssitarjontaa”, sanoo Laine Varustelekasta.


”Toiminnan piiriin on tullut paljon uusia reserviläisiä, jotka ovat aktivoituneet omaehtoiseen treenaamiseen.”


Moni kuitenkin huomaa esimerkiksi kertausharjoituksessa kaipaavansa omia maihareita tai muita varusteita.


Paras ei riitä kaikille​

Puolustusvoimien jakama materiaali jättää toivomisen varaa, sanoo myös Raitanen. Parhaat varusteet jaetaan hänen mukaansa nuoremmille esilinjan taistelijoille, mutta vanhemmat reserviläiset saavat tyytyä siihen, mitä jäljelle jää.


Hän on ollut mukana myös maakuntakomppaniassa, jossa jaettiin hänen mukaansa rynnäkkökivääreihinkin peltilippaita. ”Siihen asti olin hankkinut vain omat aseet, mutta sitten totesin, että täytyy hankkia myös omat kantovälineet ja kaikki muutkin.”


Kertausharjoituksissa Puolustusvoimat jakaa reserviläisille tarvittavat varusteet harjoituksen ajaksi, maakuntakomppaniassa toimiville vapaaehtoisille reserviläisille esimerkiksi maastopuku annetaan kotiin säilytettäväksi.


Ensimmäisenä Raitasen hankintalistalle päätyivät pistoolikotelo ja lipastaskut. Seuraavana vuorossa olivat suojaliivit, joihin saa luotisuojalevyjen lisäksi kiinnitettyä erilaisia taskuja. Varustukseen kuuluu nykyään myös taisteluvyö, johon saa taskujen lisäksi kiinnitettyä pistoolikotelon.


Puolustusvoimien käyttämää M05-kuvioitua maastoasua Raitanen ei ole vielä ostanut.


”Haluan myös erottua siinä, että en vaikuta Puolustusvoimien henkilökunnalta, kun harrastan.”


Kypärää ei Raitanen ampumaharrastuksessa tarvitse, mutta se on hankintalistalla seuraavana. Tositilanteessa sodan syttyessä sille todennäköisesti olisi tarvetta.

Omia varusteita Raitanen on käyttänyt ampumaharrastuksessa, kertausharjoituksissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Aseille käyttöä löytyy ainakin rauhan aikana vain ampumaradalla.

Omia varusteita Raitanen on käyttänyt ampumaharrastuksessa, kertausharjoituksissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Aseille käyttöä löytyy ainakin rauhan aikana vain ampumaradalla. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Sodassa materiaalista tulee pulaa​

Puolustusvoimien jakama materiaali on suunniteltu olemaan kestävää ja riittävän hyvää, Raitanen sanoo. Juuri itselle sopivien varusteiden saamiseksi on helpompaa hommata ne itse, mutta Puolustusvoimat ei suhtaudu siihen välttämättä suopeasti.


Puolustusvoimien tulisi hänen mielestään ilmoittaa, että itsenäisesti hankittuja tietyn valmistajan tiettyjä varusteita saisi käyttää esimerkiksi kertausharjoituksessa.


Pääesikunnan koulutusosastolta kerrotaan, että reserviläisellä on mahdollisuus käyttää Puolustusvoimien hyväksymiä omia M05-maastopukuja, käsineitä sekä omia jalkineita, kuten varsikenkiä ja kumi- ja pakkaskumisaappaita Puolustusvoimien harjoituksissa sekä muissa tilaisuuksissa.


Pukujen on oltava kuvioinniltaan ja malliltaan samanlaisia sekä jalkineiden ja käsineiden muodoltaan ja väriltään samanlaisia kuin Puolustusvoimien käytössä olevat. Omien varusteiden käyttö voidaan harjoituksissa myös erikseen kieltää.


Omien varusteiden merkitystä korostaa myös Laine Varustelekasta. Lähestulkoon kaikesta materiaalista oli Ukrainassa pulaa sodan syttyessä, hän muistuttaa. Vaikka Puolustusvoimat on hänen mukaansa hyvin varautunut, koettaisiin samankaltaista puutetta mahdollisesti myös Suomessa sodan syttyessä.


”Jos pidetään se mielessä, mielestäni on kansakunnan etu, että meillä on kansalaisilla mahdollisimman paljon sotavalmista materiaalia kotona.”


Reserviläisten ja muiden kansalaisten itse hankkimat varusteet tulisi hänen mielestään nähdä Puolustusvoimissa mahdollisuutena. ”Jos ihmiset ovat valmiita omalla rahallaan ostamaan hyvää tavaraa, siihen tulisi kannustaa ja jakaa tietoa siitä, millaisia varusteita kannattaa hommata.”


Omien varusteiden riittämätön laatu tai niiden sekoittuminen Puolustusvoimien jakaman varustuksen kanssa voisi muodostua ongelmaksi, Laine myöntää. ”Isossa kuvassa näen tässä kuitenkin enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita.”


MITÄ?

Aki Raitasen aseita ja varusteita hintoineen​

Plate carrier M13 ~ 359 euroa
Kaksi luotisuojapaneelia ~ 119 euroa kappale
Varustevyö, jossa pistoolikotelo, pistoolin ja kiväärin lipaskotelot, tyhjien lippaiden tasku ja lääkintälaukku ~ 200 euroa
DPMS 3G1 kivääri ~ 1 900 euroa
Vortex punapistetähtäin ~ 300 euroa
Leupold 1,5–5 kiikaritähtäin ~ 750 euroa
Finfire Raven 2011 9mm pistooli ~ 1 750
Benelli Supernova pumppuhaulikko ~ 850 euroa

Aseisiin tuhansia euroja​

Ampumaradalla muita ampujia ohjeistavalla Raitasella on itsellään AR-15-tyyppinen puoliautomaattikivääri. Pistooleja häneltä löytyy useita.


Oman aseen hankintaprosessi on hänen mukaansa hankala, etenkin nollasta lähtiessä. Jos kiväärissä on yli kymmenen patruunan lipas, luokitellaan se erityisen vaaralliseksi eli erva-aseeksi. Tällöin aseluvan saamiseksi poliisilta ampumaharrastusta täytyy olla taustalla vähintään vuosi, jonka aikana on täytynyt käydä ampumassa vähintään viisi kertaa.


Pistoolilla harrastuneisuutta pitää olla kaksi vuotta ja harjoituskertoja vähintään kymmenen. Lippaaseen saa mahtua enintään 20 patruunaa.


Aseluvan saamiseksi pitää kuulua myös ampumaseuraan, joita ovat käytännössä esimerkiksi reserviläisyhdistykset. Poliisi tarkastaa hakijan taustat.


Ampumaharrastuksessa usein käytössä olevia puoliautomaattisia kiväärejä tulee säilyttää sertifioidussa asekaapissa.


Hinnat alkavat Raitasen mukaan noin 300 eurosta. Häneltä itseltään löytyy kotoa enimmillään noin 16 asetta sisällään pitävä asekaappi, joka painaa yli 150 kiloa


”Sen raahaaminen asuntoon on hieman haastavaa.”

Varusteisiin on hänellä omien laskelmiensa mukaan mennyt vuosien varrella muutama tuhat euroa, aseisiin noin 10 000 euroa.

Esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa käytettävät pistoolit ja kiväärit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja.

Esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa käytettävät pistoolit ja kiväärit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Pistooli kulkee kätevästi varustevyöllä.

Pistooli kulkee kätevästi varustevyöllä. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Maastopuvut suosittuja​

Kiinnostus reserviläistoimintaa ja ampumaharrastusta kohtaan kasvoiVarustelekan Laineen havaintojen mukaan jo Venäjän vallattua Krimin niemimaan vuonna 2014.


Venäjän aloitettua viime vuonna laajan hyökkäyssotansa, varusteita myytiin paljon myös Ukrainaan esimerkiksi erilaisten avustusprojektien kautta. Iso osa sodan alussa Varustelekaan tehdyistä tilauksista esimerkiksi Saksaan, Puolaan ja Tšekkiin on todennäköisesti päätyneet Ukrainaan, Laine arvioi.


Viime vuonna Varustelekan liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna 24 prosenttia pitkälti kevään liikevaihtopiikin myötä.


Reserviläisille kaupaksi menee erityisesti vaatteita, kuten sukkia, alushousuja, kenkiä ja pipoja. Seuraavaksi siirrytään mahdollisesti omaan maastopukuun, sadevaatteisin ja pakkastakkeihin.


Omistautuneemmat hankkivat oman repun, suojalasit, taisteluliivin tai kypärän.


Nopeasti loppuun myydään esimerkiksi kenttäkäyttöön tarkoitettu M05-kuvioitu maastopuku ja taistelupaidat sekä taisteluensiapuvälineet, joita menee myös Ukrainaan.


Toimitusketjut olivat Laineen mukaan koronan johdosta ja sodan syttymisen jälkeen solmussa, jolloin saatavuudessa oli ongelmia. ”Joitain puutteita aina on, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa, jos vertaa vaikka vuoden takaiseen.”

Suojaliivejä voi muokata itse lisäämällä tai poistamalla erilaisia taskuja tarpeen mukaan. Myös erikseen hankittavat luotisuojalevyt voi itse lisätä tai poistaa.

Suojaliivejä voi muokata itse lisäämällä tai poistamalla erilaisia taskuja tarpeen mukaan. Myös erikseen hankittavat luotisuojalevyt voi itse lisätä tai poistaa. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Kaikki lähtee kengistä​

Lisääntynyt armeijatavaran kysyntä tietää hyvää sitä myyvän yrityksen liikevaihdolle, mutta Varustelekassa ilahdutaan myös maanpuolustushenkisyyden kasvusta, Laine sanoo.


Yritys pyrkii itsekin esimerkiksi markkinoinnissaan ja viestinnässään lähettämään maanpuolustusmyönteistä viestiä sekä kannustamaan ihmisiä pitämään itsensä kenttäkelpoisena. ”Miten pakkaat rinkat, miten valmistaudut marssille, miten aloitat ampumaharrastuksen, miten käytät suojavälineitä”, Laine luettelee.


Kovin moni reserviläinen ei todennäköisesti halua käyttää satoja tai jopa tuhansia euroja omiin suojaliiveihin tai taisteluvöihin, aseista puhumattakaan. Mistä tavallisen reserviläisen kannattaisi lähteä liikkeelle?

”Kunnon kengät. Siitä kannattaa ensimmäisenä lähteä. Sen jälkeen oma maastopuku ja mahdollisesti oma varustevyö”, sanoo Raitanen.


Omistautuneimpien kannattaa harkita oman kantolaitteen eli liivien hankkimista, mutta lopulta kyse on omista mieltymyksistä.


”Ehkä viimeisenä se kypärä sitten.”

Lue lisää: Suomalaiset reserviläiset ovat haluttuja sotilaskouluttajia Ukrainassa – ”Intin perustiedoilla pärjää täällä tosi pitkälle”


Lue lisää: Reserviläisten suosio kasvoi räjähdysmäisesti, ja väki rynnii nyt joukolla ampumaradoille – Kävimme Pirkkalassa katsomassa, miksi ampuminen kiinnostaa: ”Putinin toiminta on parasta jäsenhankintaa”


Lue lisää: Kävin ensimmäistä kertaa kertausharjoituksissa ja yllätyin – Nämä ärsyttävät asiat eivät ole muuttuneet armeija-ajoilta mihinkään


Lue lisää: Puolustusvoimien kalustoesittely veti tuhansia kävijöitä Tampereella – Katso kuvakooste tapahtumasta

Oikaisu 30.7. kello 09.08: Akin sukunimi on Raitanen eikä Raitala, toisin kuin jutussa kerrottiin kahdessa kohtaa virheellisesti.
 

Nokialaisen Aki Raitasen kotona on tuhansien eurojen arvosta aseita ja sotavarusteita – Moni reserviläinen varautuu sotaan ja kertausharjoituksiin nyt omin varustein​

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan ja Suomessakin maanpuolustus on tapetilla. Se näkyy myös armeijatavaran kysynnässä, sillä monille esimerkiksi Puolustusvoimien jakama materiaali ei riitä. Tällainen on nokialaisen reserviläisen asekaapin sisältö.

Jaa
Tallenna
Kommentoi
TILAAJILLE
Nokialaisen Aki Raitasen tuhansien eurojen arvoisesta varuste- ja asekaapista löytyy muassa kivääri, pistooleja ja pumppuhaulikko.

Nokialaisen Aki Raitasen tuhansien eurojen arvoisesta varuste- ja asekaapista löytyy muassa kivääri, pistooleja ja pumppuhaulikko. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Niko Kilpelänaho

30.7. 6:00
Aamulehti

PERÄKONTISTA nostetaan hillityn värisiin kantopusseihin pakattuja AR-15-kiväärejä. Ampumaradalla valmisteluja tekee maastokuvioon ja taisteluvarustukseen sonnustautunut reservin vääpeli Aki Raitanen.

Hänen päältään löytyy suojaliivi ja taisteluvyö, tai kuten hän itse sanoo: ”plate carrier” ja ”battle belt”. Lonkalla on pistooli, rinnalla puoliautomaattinen kivääri.


”Kypärää minulla ei vielä ole”, hän sanoo.

Aseet ja varusteet eivät ole peräisin Puolustusvoimilta, vaan ne ovat ampumaharrastajien ja reserviläisten itse hankkimia, tällä kertaa käytössä Satakunnan Lennoston ampumaradalla Pirkkalassa.


Puolustusvoimat on lisännyt kertausharjoituksiaan ja moni reserviläinen on innostunut ampumaharrastuksesta, mikä näkyy myös armeijatavaran ja varusteiden kysynnässä.


Ylivoimaisesti suurin piikki taisteluvarusteiden kysynnässä syntyi keväällä 2022 Venäjän aloitettua laajamittaisen hyökkäyssotansa, sanoo liikevaihdoltaan Suomen suurimman armeijatavaraa myyvän yrityksen, Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine.

Sittemmin kysyntä on pysynyt sotaa edeltävää aikaa korkeammalla, mutta tasaantunut.


”Sanoisin, että sodan tuomasta, niin sanotusta ylimääräisestä kasvusta noin 40 prosenttia on ollut suomalaisten reserviläisten kiinnostuksen kasvua ja loput Ukrainan vaikutusta”, Laine sanoo.

Moni reserviläinen käyttää hankkimaansa taisteluvarustusta myös ampumaradalla. Toiminnallisessa ja taktisessa ammunnassa suosittuja ovat AR-15-puoliautomaattikiväärit.

Moni reserviläinen käyttää hankkimaansa taisteluvarustusta myös ampumaradalla. Toiminnallisessa ja taktisessa ammunnassa suosittuja ovat AR-15-puoliautomaattikiväärit. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
MIKÄ?

Varusteleka oy​

Suomalainen armeijan ylijäämän ja ulkoilun sekä retkeilyn erikoisliike. Perustettu vuonna 2003.
Liikevaihto 23,1 miljoonaa euroa vuonna 2022. Vuonna 2021 liikevaihto oli 18,6 miljoonaa euroa.
Liikevoitto vuonna 2022 kasvoi 1,096 miljoonaan euroon edeltävän vuoden 366 000 eurosta.
Verkkokauppa sekä myymälä Helsingissä.
Työntekijöitä noin 70.

Reserviläiset aktivoituneet​

Nokialla asuvan Raitasen ampumaharrastus ja sitä myötä omien aseiden ja varusteiden hankkiminen sai puolestaan alkunsa jo vuonna 2009. Raitanen oli juuri palannut Suomeen Afganistanista kriisinhallintaoperaatiosta, kun hänen kaverinsa suositteli toiminnallista ammuntaa.


Seuraavana vuorossa oli sovelletun reserviläisammunnan kurssi, eli SRA-kurssi. Sittemmin hän on kouluttanut myös muita lajin saloihin. Siinä ei ammuta makuulta napakymppejä, vaan harjoitellaan tositilanteen mukaisesti. Ammutaan pystystä, polvelta, makuulta ja tähdätään tauluille kurkkimalla esteiden takaa.


”Kun muut eivät sitä järjestäneet, nostin käden ylös, että voin järjestää jotain harjoituksia.”

Omia varusteita vaaditaan esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa nopea toiminta on keskiössä. Uusi lipas pitää vaihtaa lipastaskusta tai pistooli vetää kotelostaan nopeasti.

Omia varusteita vaaditaan esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa, jossa nopea toiminta on keskiössä. Uusi lipas pitää vaihtaa lipastaskusta tai pistooli vetää kotelostaan nopeasti. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Omia varusteita eivät hanki vain aktiivisesti ampumaradalla käyvät ampumaharrastajat, vaan myös esimerkiksi säännöllisesti kertausharjoituksissa käyvät reserviläiset.

”Reserviläistoiminta on viime vuoden aikana lähtenyt aika hyvään kiitoon. Siihen vaikuttaa se, että Puolustusvoimat on nostanut kertausharjoitusmääriä ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on lisännyt kurssitarjontaa”, sanoo Laine Varustelekasta.


”Toiminnan piiriin on tullut paljon uusia reserviläisiä, jotka ovat aktivoituneet omaehtoiseen treenaamiseen.”


Moni kuitenkin huomaa esimerkiksi kertausharjoituksessa kaipaavansa omia maihareita tai muita varusteita.


Paras ei riitä kaikille​

Puolustusvoimien jakama materiaali jättää toivomisen varaa, sanoo myös Raitanen. Parhaat varusteet jaetaan hänen mukaansa nuoremmille esilinjan taistelijoille, mutta vanhemmat reserviläiset saavat tyytyä siihen, mitä jäljelle jää.


Hän on ollut mukana myös maakuntakomppaniassa, jossa jaettiin hänen mukaansa rynnäkkökivääreihinkin peltilippaita. ”Siihen asti olin hankkinut vain omat aseet, mutta sitten totesin, että täytyy hankkia myös omat kantovälineet ja kaikki muutkin.”


Kertausharjoituksissa Puolustusvoimat jakaa reserviläisille tarvittavat varusteet harjoituksen ajaksi, maakuntakomppaniassa toimiville vapaaehtoisille reserviläisille esimerkiksi maastopuku annetaan kotiin säilytettäväksi.


Ensimmäisenä Raitasen hankintalistalle päätyivät pistoolikotelo ja lipastaskut. Seuraavana vuorossa olivat suojaliivit, joihin saa luotisuojalevyjen lisäksi kiinnitettyä erilaisia taskuja. Varustukseen kuuluu nykyään myös taisteluvyö, johon saa taskujen lisäksi kiinnitettyä pistoolikotelon.


Puolustusvoimien käyttämää M05-kuvioitua maastoasua Raitanen ei ole vielä ostanut.


”Haluan myös erottua siinä, että en vaikuta Puolustusvoimien henkilökunnalta, kun harrastan.”


Kypärää ei Raitanen ampumaharrastuksessa tarvitse, mutta se on hankintalistalla seuraavana. Tositilanteessa sodan syttyessä sille todennäköisesti olisi tarvetta.

Omia varusteita Raitanen on käyttänyt ampumaharrastuksessa, kertausharjoituksissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Aseille käyttöä löytyy ainakin rauhan aikana vain ampumaradalla.

Omia varusteita Raitanen on käyttänyt ampumaharrastuksessa, kertausharjoituksissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Aseille käyttöä löytyy ainakin rauhan aikana vain ampumaradalla. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Sodassa materiaalista tulee pulaa​

Puolustusvoimien jakama materiaali on suunniteltu olemaan kestävää ja riittävän hyvää, Raitanen sanoo. Juuri itselle sopivien varusteiden saamiseksi on helpompaa hommata ne itse, mutta Puolustusvoimat ei suhtaudu siihen välttämättä suopeasti.


Puolustusvoimien tulisi hänen mielestään ilmoittaa, että itsenäisesti hankittuja tietyn valmistajan tiettyjä varusteita saisi käyttää esimerkiksi kertausharjoituksessa.


Pääesikunnan koulutusosastolta kerrotaan, että reserviläisellä on mahdollisuus käyttää Puolustusvoimien hyväksymiä omia M05-maastopukuja, käsineitä sekä omia jalkineita, kuten varsikenkiä ja kumi- ja pakkaskumisaappaita Puolustusvoimien harjoituksissa sekä muissa tilaisuuksissa.


Pukujen on oltava kuvioinniltaan ja malliltaan samanlaisia sekä jalkineiden ja käsineiden muodoltaan ja väriltään samanlaisia kuin Puolustusvoimien käytössä olevat. Omien varusteiden käyttö voidaan harjoituksissa myös erikseen kieltää.


Omien varusteiden merkitystä korostaa myös Laine Varustelekasta. Lähestulkoon kaikesta materiaalista oli Ukrainassa pulaa sodan syttyessä, hän muistuttaa. Vaikka Puolustusvoimat on hänen mukaansa hyvin varautunut, koettaisiin samankaltaista puutetta mahdollisesti myös Suomessa sodan syttyessä.


”Jos pidetään se mielessä, mielestäni on kansakunnan etu, että meillä on kansalaisilla mahdollisimman paljon sotavalmista materiaalia kotona.”


Reserviläisten ja muiden kansalaisten itse hankkimat varusteet tulisi hänen mielestään nähdä Puolustusvoimissa mahdollisuutena. ”Jos ihmiset ovat valmiita omalla rahallaan ostamaan hyvää tavaraa, siihen tulisi kannustaa ja jakaa tietoa siitä, millaisia varusteita kannattaa hommata.”


Omien varusteiden riittämätön laatu tai niiden sekoittuminen Puolustusvoimien jakaman varustuksen kanssa voisi muodostua ongelmaksi, Laine myöntää. ”Isossa kuvassa näen tässä kuitenkin enemmän mahdollisuuksia kuin haasteita.”


MITÄ?

Aki Raitasen aseita ja varusteita hintoineen​

Plate carrier M13 ~ 359 euroa
Kaksi luotisuojapaneelia ~ 119 euroa kappale
Varustevyö, jossa pistoolikotelo, pistoolin ja kiväärin lipaskotelot, tyhjien lippaiden tasku ja lääkintälaukku ~ 200 euroa
DPMS 3G1 kivääri ~ 1 900 euroa
Vortex punapistetähtäin ~ 300 euroa
Leupold 1,5–5 kiikaritähtäin ~ 750 euroa
Finfire Raven 2011 9mm pistooli ~ 1 750
Benelli Supernova pumppuhaulikko ~ 850 euroa

Aseisiin tuhansia euroja​

Ampumaradalla muita ampujia ohjeistavalla Raitasella on itsellään AR-15-tyyppinen puoliautomaattikivääri. Pistooleja häneltä löytyy useita.


Oman aseen hankintaprosessi on hänen mukaansa hankala, etenkin nollasta lähtiessä. Jos kiväärissä on yli kymmenen patruunan lipas, luokitellaan se erityisen vaaralliseksi eli erva-aseeksi. Tällöin aseluvan saamiseksi poliisilta ampumaharrastusta täytyy olla taustalla vähintään vuosi, jonka aikana on täytynyt käydä ampumassa vähintään viisi kertaa.


Pistoolilla harrastuneisuutta pitää olla kaksi vuotta ja harjoituskertoja vähintään kymmenen. Lippaaseen saa mahtua enintään 20 patruunaa.


Aseluvan saamiseksi pitää kuulua myös ampumaseuraan, joita ovat käytännössä esimerkiksi reserviläisyhdistykset. Poliisi tarkastaa hakijan taustat.


Ampumaharrastuksessa usein käytössä olevia puoliautomaattisia kiväärejä tulee säilyttää sertifioidussa asekaapissa.


Hinnat alkavat Raitasen mukaan noin 300 eurosta. Häneltä itseltään löytyy kotoa enimmillään noin 16 asetta sisällään pitävä asekaappi, joka painaa yli 150 kiloa


”Sen raahaaminen asuntoon on hieman haastavaa.”

Varusteisiin on hänellä omien laskelmiensa mukaan mennyt vuosien varrella muutama tuhat euroa, aseisiin noin 10 000 euroa.

Esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa käytettävät pistoolit ja kiväärit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja.

Esimerkiksi sovelletussa reserviläisammunnassa käytettävät pistoolit ja kiväärit saattavat maksaa jopa tuhansia euroja. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI
Pistooli kulkee kätevästi varustevyöllä.

Pistooli kulkee kätevästi varustevyöllä. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Maastopuvut suosittuja​

Kiinnostus reserviläistoimintaa ja ampumaharrastusta kohtaan kasvoiVarustelekan Laineen havaintojen mukaan jo Venäjän vallattua Krimin niemimaan vuonna 2014.


Venäjän aloitettua viime vuonna laajan hyökkäyssotansa, varusteita myytiin paljon myös Ukrainaan esimerkiksi erilaisten avustusprojektien kautta. Iso osa sodan alussa Varustelekaan tehdyistä tilauksista esimerkiksi Saksaan, Puolaan ja Tšekkiin on todennäköisesti päätyneet Ukrainaan, Laine arvioi.


Viime vuonna Varustelekan liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna 24 prosenttia pitkälti kevään liikevaihtopiikin myötä.


Reserviläisille kaupaksi menee erityisesti vaatteita, kuten sukkia, alushousuja, kenkiä ja pipoja. Seuraavaksi siirrytään mahdollisesti omaan maastopukuun, sadevaatteisin ja pakkastakkeihin.


Omistautuneemmat hankkivat oman repun, suojalasit, taisteluliivin tai kypärän.


Nopeasti loppuun myydään esimerkiksi kenttäkäyttöön tarkoitettu M05-kuvioitu maastopuku ja taistelupaidat sekä taisteluensiapuvälineet, joita menee myös Ukrainaan.


Toimitusketjut olivat Laineen mukaan koronan johdosta ja sodan syttymisen jälkeen solmussa, jolloin saatavuudessa oli ongelmia. ”Joitain puutteita aina on, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa, jos vertaa vaikka vuoden takaiseen.”

Suojaliivejä voi muokata itse lisäämällä tai poistamalla erilaisia taskuja tarpeen mukaan. Myös erikseen hankittavat luotisuojalevyt voi itse lisätä tai poistaa.

Suojaliivejä voi muokata itse lisäämällä tai poistamalla erilaisia taskuja tarpeen mukaan. Myös erikseen hankittavat luotisuojalevyt voi itse lisätä tai poistaa. KUVA: VILHELMIINA PENTTILÄ / AAMULEHTI

Kaikki lähtee kengistä​

Lisääntynyt armeijatavaran kysyntä tietää hyvää sitä myyvän yrityksen liikevaihdolle, mutta Varustelekassa ilahdutaan myös maanpuolustushenkisyyden kasvusta, Laine sanoo.


Yritys pyrkii itsekin esimerkiksi markkinoinnissaan ja viestinnässään lähettämään maanpuolustusmyönteistä viestiä sekä kannustamaan ihmisiä pitämään itsensä kenttäkelpoisena. ”Miten pakkaat rinkat, miten valmistaudut marssille, miten aloitat ampumaharrastuksen, miten käytät suojavälineitä”, Laine luettelee.


Kovin moni reserviläinen ei todennäköisesti halua käyttää satoja tai jopa tuhansia euroja omiin suojaliiveihin tai taisteluvöihin, aseista puhumattakaan. Mistä tavallisen reserviläisen kannattaisi lähteä liikkeelle?

”Kunnon kengät. Siitä kannattaa ensimmäisenä lähteä. Sen jälkeen oma maastopuku ja mahdollisesti oma varustevyö”, sanoo Raitanen.


Omistautuneimpien kannattaa harkita oman kantolaitteen eli liivien hankkimista, mutta lopulta kyse on omista mieltymyksistä.


”Ehkä viimeisenä se kypärä sitten.”

Lue lisää: Suomalaiset reserviläiset ovat haluttuja sotilaskouluttajia Ukrainassa – ”Intin perustiedoilla pärjää täällä tosi pitkälle”


Lue lisää: Reserviläisten suosio kasvoi räjähdysmäisesti, ja väki rynnii nyt joukolla ampumaradoille – Kävimme Pirkkalassa katsomassa, miksi ampuminen kiinnostaa: ”Putinin toiminta on parasta jäsenhankintaa”


Lue lisää: Kävin ensimmäistä kertaa kertausharjoituksissa ja yllätyin – Nämä ärsyttävät asiat eivät ole muuttuneet armeija-ajoilta mihinkään


Lue lisää: Puolustusvoimien kalustoesittely veti tuhansia kävijöitä Tampereella – Katso kuvakooste tapahtumasta

Oikaisu 30.7. kello 09.08: Akin sukunimi on Raitanen eikä Raitala, toisin kuin jutussa kerrottiin kahdessa kohtaa virheellisesti.
737838.jpg

Tosi jees, että jengiä rohkaistaan hankkimaan omat kunnon gearit ja tästä saadaan aikaan perusvireeltään myönteinen uutinen ilman tarkoitushakuisia negatiivisia viittauksia.

Tosi jees, että joku ilkeää omalla nimellä ja naamalla tulla esille.

Mutta...

Tuo vyö on ihan puhdas SALlilaisen toiminta-ampujan ratavyö eikä battle belt sen enempää kuin miehistövyökään.

PC ilman kovia levyjä ei ole plate carrier vaan air carrier. Levyt on olennainen juttu.

Keskimassassa olevat mustat ei-NIR-yhteensopivat taskut ovat helvetin hyvä tähtäyspilkka siinä vaiheessa, kun kiinalaiset laskuvarjojoukot tekevät maahanlaskuja.

Tyhjien lippaiden tasku vartalon edessä on joko sairasta puhdasta kisaoptimointia tai ymmärtämättömyyttä.

Varusteista puuttuu mm. nesteytys kokonaan, mutta PCn selässä on kenttälapio...

Sanoisin raakasti, että amatöörin setit eikä kyllä ole riskiä että sekoittuisi ammattisotilaaseen. Pienellä viilauksella ja oikein kohdennetulla lisärahalla setin saisi sellaiseen smirnaan, että se ei häpeäisi "ETO-miesten varusteille".

Mutta kuten sanoin: tosi jees, että joku tuo tätä asiaa omalla nimellä ja naamalla esille. Minä tekisin sitä internetissä vain näennäisen tai todellisen anonymiteetin suojista.
 
Odotelleen, kun Polpo käy hakemassa tälläseltä asehullulta pyssyt pois tai vähintää kutsu laitokselle haastatteluun, oliko pakko... :ROFLMAO:
Mutta, minusta jutun positiivisuus ja se että on edes koko juttu, on hyvä homma. Ja antaa anteeksi gearin sijoittelun yms.
 
Kyllä minun mielestänikin on ihan positiivinen asia tuoda julkisuuteen tiedoksi, että aika monella suomalaisella on aseet ja varusteet kotona sekä huikea motivaatio käyttää niitä maan puolustukseen.

Moni saattaa jopa yllättyä naapuristaan jota ei ihan täysin tuntenutkaan. Näistähän ei hirveesti julisteta ympäristöön.

.
 
Tässä täytyy tietää, että hetken aikaa nuo "kangaroo dump pouchit" olivat kuuminta hottia sotilasmuodissa. ;)
Aika ilmeisistä syistä eivät enää ole muodissa. En ole itse tuohon aiemmin edes törmännyt, mutta aina oppii uutta.

Nykyinen muotivillitys taitaa olla överikorkea asennus optiikalle... Onhan siinä joo oma pieni etunsa jos potkii ovia luotisuojavisiiri kasvojen edessä HSLD kamoissa, mutta...
 
Kauankohan paikallisilla rikollisilla menee selvittää tuon herran asuinpaikka? Ei tulisi ikinä mieleenkään mennä retostelemaan lehdessä sillä, että löytyy tuhansien eurojen arvosta varastettavaa kotoa. Mut joo, on se hyvä että mainostetaan kansalle sitä tosiasiaa, että kannattaa varautua sotaan.
 
@Vaultboy Haluatko tietää kuinka kauan meni? Sanoisin, että todennäköisyys sille, että kyseinen osoite oikea on luokkaa +80%.

Toki kuinka houkutteleva tuollainen kohde sitten on eri kysymys. En toki ole rikollinen, mutta onko järkevää yrittää keikata, jotain muutaman tonnin asekaappia, jonka sisällön myyminen on suhteellisen vaikeaa ja kiinni jäämisestä rangotaan astetta rajummin? Taistelukamoille en laske arvoa, varsinkaan ilman levyjä.

Muutenkin nuo asuntomurrot taitavat olla enemmän kiertelevien Euroopalaisten rikollisjengien, kuin kanta suomalaisten rosmojen käsialaa.
 
Itse en kehtaisi vittuilla siitä onko optimit varusteet ja oikeissa paikoissa jos joku viitsii vapaa-aikaansa käyttää palkatta omien ja varsinkin muiden reserviläistaitojen kehittämiseen ja vielä omalla naamallaan edistää asiaa lehdessä. Kisoissa ja kursseilla ei osallistujista ole pulaa mutta kouluttajista ja toimitsijoista nimittäin on.

Mitä tulee osoitetietoihin, niin ne kannattaa kyllä salata, asettaa autolle rekisteritietojen luovutuskielto ja tehdä lomapäivitykset thaimaasta vasta jälkikäteen sosiaaliseen mediaan.
 
Katso liite: 81658

Tosi jees, että jengiä rohkaistaan hankkimaan omat kunnon gearit ja tästä saadaan aikaan perusvireeltään myönteinen uutinen ilman tarkoitushakuisia negatiivisia viittauksia.

Tosi jees, että joku ilkeää omalla nimellä ja naamalla tulla esille.

Mutta...

Tuo vyö on ihan puhdas SALlilaisen toiminta-ampujan ratavyö eikä battle belt sen enempää kuin miehistövyökään.

PC ilman kovia levyjä ei ole plate carrier vaan air carrier. Levyt on olennainen juttu.

Keskimassassa olevat mustat ei-NIR-yhteensopivat taskut ovat helvetin hyvä tähtäyspilkka siinä vaiheessa, kun kiinalaiset laskuvarjojoukot tekevät maahanlaskuja.

Tyhjien lippaiden tasku vartalon edessä on joko sairasta puhdasta kisaoptimointia tai ymmärtämättömyyttä.

Varusteista puuttuu mm. nesteytys kokonaan, mutta PCn selässä on kenttälapio...

Sanoisin raakasti, että amatöörin setit eikä kyllä ole riskiä että sekoittuisi ammattisotilaaseen. Pienellä viilauksella ja oikein kohdennetulla lisärahalla setin saisi sellaiseen smirnaan, että se ei häpeäisi "ETO-miesten varusteille".

Mutta kuten sanoin: tosi jees, että joku tuo tätä asiaa omalla nimellä ja naamalla esille. Minä tekisin sitä internetissä vain näennäisen tai todellisen anonymiteetin suojista.
Ostoslistassa mainittu ilmeisesti pehmeät levyt, hinnasta päätellen
 
@Vaultboy Haluatko tietää kuinka kauan meni? Sanoisin, että todennäköisyys sille, että kyseinen osoite oikea on luokkaa +80%.

Toki kuinka houkutteleva tuollainen kohde sitten on eri kysymys. En toki ole rikollinen, mutta onko järkevää yrittää keikata, jotain muutaman tonnin asekaappia, jonka sisällön myyminen on suhteellisen vaikeaa ja kiinni jäämisestä rangotaan astetta rajummin? Taistelukamoille en laske arvoa, varsinkaan ilman levyjä.

Muutenkin nuo asuntomurrot taitavat olla enemmän kiertelevien Euroopalaisten rikollisjengien, kuin kanta suomalaisten rosmojen käsialaa.
No minä oletan että tieto kulkee. Joku niitä asekaappien sijainteja urkkii esiin, kun niitä käydään keikkaamassa. Oli sitten keikkaaja suomalainen, neekeri, mustalainen, baltti tai ryssä. Tietysti jos paikka on vilkas ja hyvin vartioitu, se karkottaa useimmat, mutta jos on yhtään rakoa, niin oletan että joku koittaa sitä kun on varma saalis. Aseita tuskin kaupattaisiin kenellekään joka pitäisi niitä näkyvillä, vaan toisille rikollisille. Tappelukamatkin löytää ostajan, siinä missä ne muutkin esineet.

Vai oonko mä kattonu liikaa tv:tä?
 
Aika ilmeisistä syistä eivät enää ole muodissa. En ole itse tuohon aiemmin edes törmännyt, mutta aina oppii uutta.

Nykyinen muotivillitys taitaa olla överikorkea asennus optiikalle... Onhan siinä joo oma pieni etunsa jos potkii ovia luotisuojavisiiri kasvojen edessä HSLD kamoissa, mutta...
Nasse päässä on aika jees, samoin laserilla ja valopisteellä olevalla pistoolilla. Norniratareissuilla ei anna etua.
 
Itse en kehtaisi vittuilla siitä onko optimit varusteet ja oikeissa paikoissa jos joku viitsii vapaa-aikaansa käyttää palkatta omien ja varsinkin muiden reserviläistaitojen kehittämiseen ja vielä omalla naamallaan edistää asiaa lehdessä. Kisoissa ja kursseilla ei osallistujista ole pulaa mutta kouluttajista ja toimitsijoista nimittäin on.
Hyväntahtoisesti opastaen voi kyllä vähän vittuillakin jos vääpelin arvoinen mies ei saa taisteluvarusteina mainittuja releitä kenttäkelpoiseen pakettiin.

Mikään vapaaehtoisuus, innokkuus tai muutenkaan asialleen omistautuminen ei saa blokata kritiikkiä ja aiheellisia parannusehdotuksia, jotka eivät tässä tapauksessa mun puolelta olleet edes mitään tyhjästä nillittämistä tai pahantahtoista vittuilua. Vapaaehtoisilta suojeluskuntamiehiltä päinvastoin pitää vaatia flegmaattista bulkkiressua parempia suorituksia ja suurempaa ammattitaitoa.

Olkoon tuo pieni ja aiheellinen, mutta lempeästi muotoiltu ja vain räikeimpiin kohtiin osunut kritiikki opiksi ja ojennukseksi muille.

Olen edelleen sitä mieltä, että hyvällä tulokulmalla tuo juttu on tehty, mutta mieluummin olisin nähnyt ammattimaisen näköiset keskikaljakommandosetit vaikka alla olevan kuvan mukaisesti. Tuossahan ei aseen lisäksi taida muuta kuittikamaa olla, vaikka varusteet huomioiden kuvan miehellä sellasia aika varmasti on myös omasta takaa.

mcoLJXBfJ3PJXCcHklcFpjF91ePGUTvinywTWm9Z4ko (1).jpg
 
No minä oletan että tieto kulkee. Joku niitä asekaappien sijainteja urkkii esiin, kun niitä käydään keikkaamassa. Oli sitten keikkaaja suomalainen, neekeri, mustalainen, baltti tai ryssä. Tietysti jos paikka on vilkas ja hyvin vartioitu, se karkottaa useimmat, mutta jos on yhtään rakoa, niin oletan että joku koittaa sitä kun on varma saalis. Aseita tuskin kaupattaisiin kenellekään joka pitäisi niitä näkyvillä, vaan toisille rikollisille. Tappelukamatkin löytää ostajan, siinä missä ne muutkin esineet.

Vai oonko mä kattonu liikaa tv:tä?
Nopealla googlauksella tuli se vuorineuvoksen 100 tonnin keissi, ja yksi tuoreempi Kiteeltä.
Edellinen taisikin sitten olla vuodelta 2021.. Mutta kyllä noita näyttää tapahtuvan.

Melkein uskallan väittää, että normaali keikkaaja jättää sertifioidun seinään kiinnitetyn tai yli 150kg kaapin sikseen ja keskittyy pöllimään jotain mikä on helpompaa muuttaa rahaksi. Tietysti jos ollaan heittämässä tuollaista sadan tonnin keikkaa, niin se on sitten asia erikseen.

Yleensä noissa muroissa haetaan juuri rahallista hyötyä, löytyvät aseet ovat joko plussaa tai miinusta, vähän miten tuota nyt sitten katsookaan, ja jos aseita haetaan niin kohde on jo tiedossa esim se metsästysmuseon keissi tai ne murrot aseliikkeisiin. Paras taisi kuitenkin olla se 40 000€ safarikivääri, jonka pirinistit varastivat ja lyhensivät "kätkettäväksi itsepuolustusaseeksi".

@pstsika Kyllähän tuostakin voisi nillittää, miten pistooliin on tarkoitus päästä käsiksi noiden taskujen läpi, miksi PC roikkuu takaa noin alhaalla jne. ;)
 
Mielipiteeni Aamulehden jutusta. Olisi saanut olla tekemättä. En luota Aamulehteen enkä sen toimittajiin. Voivat käyttää esim. kuvia muussa (negatiivisessä) yhteydessä.
Miksikö olen tätä mieltä? On henk.koht. kokemusta kyseisestä lehdestä.

Jotkut asiat on parempi pitää oman, pienen piirin tiedossa! Edellinen paska juttu oli, kun ko. lehti julkisti Tampereen alueen yritykset, (nimineen ja vastuuhenkilöineen) jotka tekevät yhteistyötä puolustusvoimien kanssa.
 
Nopealla googlauksella tuli se vuorineuvoksen 100 tonnin keissi, ja yksi tuoreempi Kiteeltä.
Edellinen taisikin sitten olla vuodelta 2021.. Mutta kyllä noita näyttää tapahtuvan.

Melkein uskallan väittää, että normaali keikkaaja jättää sertifioidun seinään kiinnitetyn tai yli 150kg kaapin sikseen ja keskittyy pöllimään jotain mikä on helpompaa muuttaa rahaksi. Tietysti jos ollaan heittämässä tuollaista sadan tonnin keikkaa, niin se on sitten asia erikseen.

Yleensä noissa muroissa haetaan juuri rahallista hyötyä, löytyvät aseet ovat joko plussaa tai miinusta, vähän miten tuota nyt sitten katsookaan, ja jos aseita haetaan niin kohde on jo tiedossa esim se metsästysmuseon keissi tai ne murrot aseliikkeisiin. Paras taisi kuitenkin olla se 40 000€ safarikivääri, jonka pirinistit varastivat ja lyhensivät "kätkettäväksi itsepuolustusaseeksi".

@pstsika Kyllähän tuostakin voisi nillittää, miten pistooliin on tarkoitus päästä käsiksi noiden taskujen läpi, miksi PC roikkuu takaa noin alhaalla jne. ;)
Ilmeisesti sra optimoitu varustus, eikä taistelusellainen, olin näkevinäni juomarakon letkun tulevan takalevytaskusta ja lapio on ilmeisesti tasapainottamassa liiviä ja myös jos haetaan tst sarjan vähimmäispainoa varusteille.
 
Kauankohan paikallisilla rikollisilla menee selvittää tuon herran asuinpaikka? Ei tulisi ikinä mieleenkään mennä retostelemaan lehdessä sillä, että löytyy tuhansien eurojen arvosta varastettavaa kotoa. Mut joo, on se hyvä että mainostetaan kansalle sitä tosiasiaa, että kannattaa varautua sotaan.
Pakko sanoa että reserviläinen jolla on ballistiset suojat, ase + valot + optiikat sekä harjaantunut taito niihin olisi vihon viimeinen asuntomurtokohde mihin itse menisin kilikalikeikalle jos rosvo olisin. Play stupid games, win stupid prizes... :D
 
Pakko sanoa että reserviläinen jolla on ballistiset suojat, ase + valot + optiikat sekä harjaantunut taito niihin olisi vihon viimeinen asuntomurtokohde mihin itse menisin kilikalikeikalle jos rosvo olisin. Play stupid games, win stupid prizes... :D
Jos ampuu rosvon, menettää luvat ja joutuu vankilaan taposta. :cautious:
 
Jos ampuu rosvon, menettää luvat ja joutuu vankilaan taposta. :cautious:
Varmaan perikunta kiittää, mutta lohduttaako kalmoa? Ainakin itse valitsen elämän yli materian... Ja se tuomio kotiin hyökkäävän ampuneelle on vakiintuneen oikeuskäytännön valossa joko hätävarjelun liioitteluna tehty jota keventää monet asiat xxx tai vapauttava.
 
Back
Top