Marzhan Kakimova: ”Se on teidän ja Naton vika” – Suomessa asuvat venäläiset vaativat mielenosoituksessa itärajan avaamista
Paikalla olleet mielenosoittajat vaativat rajan avaamista, jotta he pääsisivät tapaamaan sukulaisiaan.
– Löydä ratkaisu, huutaa mielenosoittajien joukko.
Lappeenrannassa osoitettiin sunnuntaiaamupäivällä mieltä itärajan sulkemisen takia. Paikalla oli 50–60 rajan avaamista vaativaa ihmistä, joista valtaosa oli Suomessa asuvia venäläisiä ja kaksoiskansalaisia.
– Kysymme hallitukselta, miten hallitus aikoo ratkaista itärajan tilanteen ja mitkä tekijät määrittelevät kansallisen turvallisuusuhan. Halu välittää vahva viesti Venäjälle, ei riitä vastaukseksi, julistaa megafoniin Katja Marova, joka on yksi mielenosoituksen järjestäjistä
Paikalla olleet mielenosoittajat vaativat itärajan avaamista muun muassa siksi, että he voisivat tavata Venäjällä asuvia sukulaisiaan.
Kolmisenkymmentä vuotta Suomessa asunut Martzan Kakimov ei näe, että rajojen sulkeminen taustasyy voisi löytyä Venäjältä tai Putinin harjoittamasta politiikasta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Suomessa asuva Marzhan Kakimova: ”Se on teidän vika!”
Yksi mielenosoittajista on Lappeenrannassa asuva Marzhan Kakimova. Kolmisenkymmentä vuotta Suomessa asunut Kakimova haluaisi tavata Venäjällä asuvaa siskoaan. Häneltä ei heru ymmärrystä rajan sulkemiselle.
– Miksi raja on kiinni! En usko, että se on kiinni turvapaikanhakijoiden takia, Kakimova toteaa.
Haastattelu keskeytyy, kun vastamielenosoittajat tuovat Kakimovan eteen kyltin, jossa lukee venäjäksi ja suomeksi: ”rajan sulkemiseen syynä Putin ja Kreml, ei Suomi-Finland”.
Mielenosoituksessa paikalla oli kaikenikäisiä ihmisiä. Monessa plakaatissa tuotiin esiin rajan takana olevat sukulaiset. Kuva: Elli Sormunen / Yle
– Se on teidän vika! Ja Naton vika, Kakimova huudahtaa.
Entä onko se Suomen vika, jos Putin on masinoinut turvapaikanhakijoita rajalle pyrkimään Suomeen? Kakimova ei usko asian olevan näin, eikä pidä Venäjältä tullutta turvapaikanhakijamäärää isona.
– Miksi tämä olisi Putinin tai Venäjän vika? Se on teidän vika.
Vladimir Ivanov on asunut Suomessa 23 vuotta. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Vladimir Ivanovin mielestä turvapaikanhakijoita on tullut vasta vähän
Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen Vladimir Ivanov on myös mukana mielenilmauksessa. Lappeenrannassa asuvan miehen perhe asuu rajan molemmin puolin: pojat lapsineen Pietarissa, vaimo ja tytär Suomessa.
Ivanov mielestä rajaa ei olisi tarvinnut laittaa kiinni, koska turvapaikanhakijoita on tullut hänen mielestään varsin vähän verrattuna vuoteen 2015.
– Aiemmin tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja tällä viikolla oli vain noin pari sataa, pohtii Ivanov.
– Meillä ei ole minkäänlaisia suhteita Venäjän valtiovallan kanssa. Pyrimme saamaan takaisin mahdollisuuden tavata omaisiamme rajan toisella puolella, perustelevat mielenosoittajat. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Ivanovin mielestä heidät, keillä tarvittavat matkustusasiakirjat on kunnossa, pitäisi päästä kulkemaan rajan yli. Sen sijaan esimerkiksi vajailla asiakirjoilla tulleita ei pitäisi päästää Suomeen.
– Aiemmin jos venäläiskilvillä oleva auto tuli rajalle ja paperit eivät olleet kunnossa, piti lähteä takaisin Venäjälle. Miksei pyöräilijöitä saa samalla tavalla pois, pohtii Ivanov.
Ivanovin mielestä turvapaikanhakijoiden pitäisi odottaa turvapaikkapäätöstä Venäjän puolella, eikä pitäisi ottaa heitä automaattisesti Suomeen.
Mauri Kinnunen on ollut mukana lähes viikottain Ukrainaa tukevissa mielenosoituksissa viimeisen vuoden aikana. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle
Lappeenrannan kaupungintalon edustan kansalaistorilla kaikuvat vuoropuheluna huudot kahden mielenilmauksen välillä. Suomen venäläisten mielenosoituksen lisäksi torin toisella laidalla seisoo toinen joukko ihmisiä Ukrainan liput liehuen.
– Haluamme tuoda esille, että itärajan sulkemisen ja maahantulo-ongelman taustalla on Venäjän laiton sota Ukrainaa vastaan, sanoo lappeenrantalainen Mauri Kinnunen.
Vastamielenosoituksessa paikalla oli reilu kymmenen henkeä. Kuva: Elli Sormunen / Yle
Suomen venäläiset osoittivat mieltä myös marraskuussa rajan sulkeuduttua ensimmäisen kerran. Silloin myös Kinnunen oli paikalla vastamielenosoituksessa.
– Silloin muutama mielenosoittaja tuli keskustelemaan meidän kanssamme. Kukaan heistäkään ei myöntänyt, että Venäjän poliittisessa johdossa tai päättäjissä olisi ongelmaa vaan ongelma tuntui olevan suomalaisissa päättäjissä ja poliitikoissa, Kinnunen toteaa.
Paikalla olleet mielenosoittajat vaativat rajan avaamista, jotta he pääsisivät tapaamaan sukulaisiaan.
yle.fi