HS:n tiedot: Hallituksessa tahtoa jatkaa itärajan sulkua, jos perusteet löydetään
Hallitus voi sulkea rajan myös toistaiseksi, mutta HS:n lähteiden mukaan sitä saattaa olla juridisesti vaikea perustella.HALLITUKSEN täytyy päättää tällä viikolla, pitääkö se itärajan rajanylitysasemat edelleen kiinni vai aukaiseeko se yhden tai useamman aseman.
Hallituksessa on tehty valmistelua, mutta päätöksiä ei vielä ole. Jos hallitus ei tee uutta päätöstä, joulukuussa tehty rajan sulkemispäätös raukeaa keskiyöllä 15. tammikuuta.
HS:n useampien lähteiden mukaan hallituksen tahtotila ei ole muuttunut: raja halutaan pitää kiinni niin kauan kuin Venäjän hybridioperaatio jatkuu, mikäli päätökselle löytyy juridiset perustelut.
Määräaikaista päätöstä pidetään todennäköisempänä vaihtoehtona kuin sitä, että raja suljettaisiin toistaiseksi. Tiettävästi hallitus ei ole käynyt tammikuussa laajempaa keskustelua itärajasta, sillä useat ministerit ovat vasta palailemassa lomilta.
HS:n tietojen mukaan hallitukseen ei ole toistaiseksi kantautunut tietoja siitä, että Venäjä olisi muuttanut toimintatapaansa.
Hallitus saattaa vedota tiedustelutietoihin ja perustella, että jos raja-asemia jälleen avattaisiin, olisi oletettavissa, että Venäjä päästäisi Suomen rajalle lisää turvapaikanhakijoita häirintätarkoituksessa.
MYÖS ulkoinen poliittinen paine hallitusta kohtaan on kova.
HS:n marraskuun lopussa julkaisemassa gallupissa kysyttiin suomalaisilta, pitäisikö itäraja sulkea kokonaan, jos tilanne jatkuu samanlaisena. Kolme neljäsosaa kansasta oli sitä mieltä, että pitäisi.
Erityisen tärkeä tiukka rajalinja on perussuomalaisille, joiden kannatus voi lähteä laskuun, jos Suomeen tulee paljon turvapaikanhakijoita. Päätöstä valmistelee sisäministeriö, jonka johdossa on perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen.
HALLITUKSEN pitää kuitenkin perustella ratkaisu nykyistäkin perinpohjaisemmin, etenkin jos se aikoo pitää rajan kiinni toistaiseksi. Korona-aikanakin hallituksen rajapäätökset olivat määräaikaisia.
Hallitus voi toki myös avata yhden tai useamman raja-aseman ja testata Venäjää, mutta sen se jo teki kertaalleen joulukuussa.
Hallitus voi sulkea rajan toistaiseksi vasta, jos 14. tammikuuta jälkeenkin rajoille saapuu tavanomaista suurempia määriä turvapaikanhakijoita. Päätös on tehtävä viimeistään 24 tuntia ennen sen voimaantuloa.
HALLITUKSEN päätöksen pitää perustua nykyiseen rajavartiolakiin, koska hallitus ei saa muuta rajaan liittyvään lainsäädäntöä aikaiseksi tällä viikolla.
Nykyinen laki mahdollistaa rajan sulkemisen toistaiseksi tai määräaikaiseksi. Edellytyksenä on, että sulku olisi ”välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi”.
Samalla valtioneuvosto voi päättää kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan. Myös sen täytyy olla välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.
Näin voi tehdä, jos kyse on lyhyessä ajassa tapahtuvasta poikkeuksellisen suuresta maahan tulijoiden määrästä tai tiedosta tai perustellusta epäilystä, että maahantulo on vieraan valtion tai muun toimijan vaikutuksesta tapahtuvaa.
Itärajan sulkeminen toistaiseksi olisi järeä toimi.
Juridisessa pohdinnassa hallituksen pitää perustella sitä, onko näin raju toimi tarpeellinen vai pääsisikö hallitus päämääräänsä keveämmillä toimilla.
SISÄMINISTERIÖSSÄ valmistellaan pikaisella aikataululla rajamenettelylakia, joka mahdollistaisi ilmeisen perusteettomien turvapaikkahakemusten käsittelyn jo rajalla tai sen lähellä. Etsinnässä on myös muuta lainsäädäntöä, jolla voitaisiin pitää edes jokin itärajan raja-asema auki mutta samalla hillitä Venäjän Suomeen kohdistamaa hybridivaikuttamista.
Hallitus saattaa siis vedota siihen, ettei sillä ole tällä hetkellä käytettävissä raja-asemien sulkemista kevyempiä keinoja estää hybridivaikuttamisen aiheuttamaa turvallisuusuhkaa.
HS:n tietojen mukaan tasavallan presidentin ja hallituksen yhteisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunta (tp-utva) linjasi joulukuussa, että itärajan kohdalla pitää löytyä pysyvämpi ratkaisu kuin se, että raja-asemien aukioloista päätetään aina muutamien viikkojen välein.
Kun kaksi raja-asemaa aukaistiin joulukuussa, moni rajan yli halunnut joutui hankalaan tilanteeseen valmistauduttuaan matkaan ja lähdettyään raja-asemalle, joka menikin yllättäen lähes saman tien kiinni.
Yksi vaihtoehto on se, että raja avattaisiin vain esimerkiksi Suomen ja Venäjän kansalaisille. Tämä päätös toimisi vain, jos myös venäläiset hyväksyvät ratkaisun.
Itäraja | HS:n tiedot: Hallitus haluaa jatkaa itärajan sulkua, juridisia perusteita etsitään
Hallitus voi sulkea rajan myös toistaiseksi, mutta HS:n lähteiden mukaan sitä saattaa olla juridisesti vaikea perustella.
www.hs.fi