Rajavartiolaitos tutkii yli 20:tä laittoman maahantulon järjestämisrikosta itärajalla
Rajavartiolaitos kertoo Ylelle, että osa tapauksista liittyy suoraan ja osa välillisesti itärajan yli luvattomasti tulleisiin henkilöihin.
Rajavartiolaitoksella on tutkinnassa 25 rikosta, jotka liittyvät itärajan kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden laittoman maahantulon järjestämiseen.
Yksikön päällikkö Tomi Kivenjuuri Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo, että tällä hetkellä tutkinnassa olevista tapauksista viisi liittyy suoraan itärajan tilanteeseen ja loput välillisesti.
Suoraan itärajan tilanteeseen liittyvistä tapauksista neljää tutkitaan laittoman maahantulon järjestämisenä ja yhtä törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä.
Näiden lisäksi on avattu 17 laittoman maahantulon järjestämisen tutkintaa ja kolme törkeää laittoman maahantulon järjestämisen tutkintaa, joissa on kyse henkilöiden kuljettamisesta Suomen kautta eteenpäin EU- ja Schengen-alueelle.
Tutkinnat on avattu 31. heinäkuuta 2023–11. tammikuuta 2024 välisenä aikana.
Pääosa tutkinnoista on kuitenkin avattu marras-joulukuussa 2023, jolloin Suomeen tuli itärajan kautta yli tuhat turvapaikanhakijaa.
Rajavartiolaitoksen mukaan epäiltyjen joukossa on muun muassa Irakin, Syyrian ja Venäjän kansalaisia. Kahdeksassa tapauksessa epäilty ei ole viranomaisten tiedossa.
Rajavartiolaitokselta huomautetaan, että tilanne elää koko ajan, joten tilastojen päivittymisen suhteen voi olla pieniä epätarkkuuksia.
Joukossa järjestäytynyttä rikollisuutta
Rajavartiolaitoksen mukaan laittoman maahantulon järjestämisissä on kyse tilanteista, joissa turvapaikanhakijoille epäillään järjestetyn maksua vastaan kuljetuksia ja asiakirjoja maahantuloa varten.
Rajavartiolaitos ei kommentoi tarkemmin käynnissä olevia tutkintoja, mutta yksikön päällikkö Tomi Kivenjuuri kertoi aiemmin Ylelle, että osassa itärajaan liittyvistä tapauksista on taustalla järjestäytynyttä rikollisuutta.
– Siellä on tiettyjä rikollisorganisaatioita ja muita ulkopuolisia toimijoita, jotka toimivat järjestäjinä.
Rajavartiolaitoksen mukaan järjestäjät toimivat pääosin ulkomailta käsin, mutta joukossa on myös joitain Suomessa oleskelevia henkilöitä.
Laittoman maahantulon järjestämisestä tuomitaan sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.
Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Rajavartiolaitos kertoo Ylelle, että osa tapauksista liittyy suoraan ja osa välillisesti itärajan yli luvattomasti tulleisiin henkilöihin.
yle.fi