Venäjän pelko

Tacitus

Luutnantti
BAN
Perustin tälle oman viestiketjun, vaikka kaikki muutkin Yleisen keskustelun ketjut koskevat Venäjää. Tämä Venäjän pelko on mielestäni kuitenkin kaikista perustavanlaatuisin asia, ja kunkin kirjoittajan Venäjän pelon aste vaikuttaa häneen näkymyksiinsä ja kommentteihin muissa ketjuissa.

Olen tällä foorumilla jo vuosien ajan nostanut esille monien kirjoittajien suurta Venäjän pelkoa. Siis jo vuosia ennen tätä nykyistä Ukrainan kriisiä. Heidän perusajatuksensa on se, että Venäjä on suuri ja mahtava, Venäjän aseet on paljon parempia kuin länsimaiset aseet, ja mahdollisen sodan syttyessä Suomi jää yksin. Näitä näkemyksiä on perusteltu sellaisilla väitteillä kuin, että "No, Su-35 ampuu F-22:sen alas vaikka takaperin ja silmät kiinni", "sodan syttyessä Venäjä laittaa Suomea vastaan heti miljoona miestä" ja vielä paras kaikista: "sodan syttyessä Suomi jäisi yksin, koska Saksa säilyttää mielummin hyvät kauppasuhteet Venäjään kuin auttaa Suomea".

Näitä näkemyksiä viljelevät henkilöt tuntuvat kannattavan vähintään 900 000 miehen reserviläisarmeijaa, jolla on käytössä runsaasti m/62:sia, rynkkyjä, telamiinoja, jalkaväkimiinoja, T-72:sia, T-55:sia, T-34:sia ja T-26:sia. Ja missään nimessä ei kannata apua pyytää tai kaveerata kenenkään muun kanssa, kun ei ne toiset auta kuitenkaan.

Itse taas olen aina ollut - ja olen edelleenkin - sitä mieltä, että Venäjä on savijaloilla seisova jättiläinen. Nyt on viimeistään käynyt selväksi, että koko maa on kohta konkurssista. Ja mitä Saksaan tulee, niin pistivät kauppasuhteet poikki Venäjään yhden mitättömän EU:hun kuulumattoman maan vuoksi. Mitä olisivatkaan tehneet Suomen hyväksi? Ja mitä Venäjän sotilaalliseen voimaan tulee, niin en usko, että heillä yksinkertaisesti riittää lihasta Suomen valloittamiseen. Hikiseen saavat nahisteltua jossakin Tsetseniassa ja Georgiassa, ja vähän auttavat Ukrainan separatisteja, mutta tuollaisilla muutaman kymmenen tuhannen miehen joukoilla ei Suomea valloiteta. Uskoisin, että Suomen sotilaallinen johto on varautunut kriisiin nostamalla valmiuttaan, mutta he ovat myös vakuuttaneet poliittisille päättäjille, että ei Venäjä pysty valloittamaan Suomea. Näinhän sanoi hyvin suoraan Gustav Hägglundkin: "Eivät ne uskalla tänne tulla kun tietävät, että saisivat turpiinsa".

Minä en pelkää Venäjää. Uskon ja tiedän kyllä, että Venäjä on roistovaltio, jonka johdossa on hullu diktaattori. Ja että Venäjä voi aiheuttaa paljon epävakautta maailmassa ja erityisesti Euroopassa. Mutta jos ydinaseiden käyttö jätetään pois, niin Venäjällä ei yksinkertaisesti ole lihasta valloittaa Suomea, muusta Euroopasta nyt puhumattakaan.
 
Minä en pelkää Venäjää. Uskon ja tiedän kyllä, että Venäjä on roistovaltio, jonka johdossa on hullu diktaattori. Ja että Venäjä voi aiheuttaa paljon epävakautta maailmassa ja erityisesti Euroopassa. Mutta jos ydinaseiden käyttö jätetään pois, niin Venäjällä ei yksinkertaisesti ole lihasta valloittaa Suomea, muusta Euroopasta nyt puhumattakaan.

Mistähän tässä nyt tarvitsisi keskustella. Kaikki asiat kun ovat jo tuossa lainauksessa.

Suomalaisilla vain pitäisi olla sen verran itsetuntoa että ymmärtäisivät oman paikkansa maailmassa. Meillä vain on osa kansaa niin vankasti sosialismin sokaisemia että koettavat edelleenkin kaikella tavalla mielistellä Venäjää. Ymmärtämättä edes niitä muutoksia joita siellä on tapahtunut Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Tämä näkyy myös siinä että yllättävän monille ihmisille muut Euroopan maat ja esim. USA ovat henkisellä tasolla jopa pahempia vihollisia kuin konsanaan Venäjä.

Mutta toisaalta, kaiken tämän ymmärtää koska suomalaiset ovat olleet itsenäisiä loppuviimeksi kovin lyhyen aikaa. Oikeastaan vain neljä vuosikymmentä (1918-1939 ja sitten vasta 1992 jälkeen). Vaatinee vielä muutaman sukupolven aikaa ja ehkä jokusen sodankin Venäjää vastaan jotta kansakunnan tasolla lopullisesti ymmärretään mitä itsenäisyys edellyttää valtiolta. Jos nyt sitten kyetään pidemmän päälle säilyttämään itsenäisyytemme. Suomalaiset ovat henkisesti vähän samanlaisia kuin venäläiset. Emme aina oikein piittaa omista kansalaisoikeuksistamme ja luotamme varsin sokeasti johtajiin. Juuri tästä syystä suomalaisia (Suomen sukuisia) kansoja on vuosisatojen kuluessa sulautettu valtaväestöön ja työnnetty yhä pohjoisemmille elinalueille, erityisesti Venäjän toimesta.

 
Pitää ihan kysyä: pelotellaanko mielestäsi suomalaisia ohjelmallisesti Venäjällä?

Jos Venäjä on savijaloilla seistä toljottava jättiläinen, niin miksi monet sen naapurit, mm. Baltit, itkevät peloissaan, miksi Puolassa on ennennäkemätön mp-hengen nousu käsillä, miksi erilaiset asiantuntijat esittelevät hypoteeseja siitä, miten Venäjä hyökkää milloin minnekin ja kuinka Suomi ei kestä kuin 11 minuuttia? Eikö ole aika pelottavaa, kun erilaiset tietoviisaat esittelevät joka toinen päivä mediassa, mitä Venäjä VOI tehdä? Tekeekö, jää nähtäväksi, mutta VOI tehdä. Miksi tällaista esitellään, kuka nämä jutut tilaa vai onko esim. suomalainen tutqimuslaitosten viidakko nyt röhmistäytynyt ja ottaa osansa julkisuudesta, takoo otsikkoa ja puffia....jotta kenenkään mieleen ei vaan tulisi, että Tuhta-laitokset voisi pistää pienelle säästökuurille........ koska leikkauksia on tulossa ja ne osuvat jollain tapaa myös laitoksiin. Perustellaanko omaa ekologista lokeroa tuottamalla erilaista venäjävoisitaivoivoi ja voi-matskua?

Tacitus asettuu nätisti kaiken ulko- ja yläpuolelle ja julistaa olevansa peloton. Mutta eikö sinuun iske lainkaan tämä voivoi ja voisi? Miksi ei? Koska Venäjän hauis ei riitä?
 
Minulla on sen verran rajoittunut tuo kielitaito, että seuraan suomalaisten tiedotusvälineiden lisäksi ainoastaan angloamerikkalaisia ja joskus ruotsalaisia tiedostusvälineitä. Ja jos vertaa uutisointia vaikka Ylellä ja BBC:llä, niin kyllähän Yle huomattavasti enemmän Venäjästä uutisoi. Noh, Amerikasta ei oikeastaan kannata paljon puhuakaan, sieltä katsottuna kun Venäjä ja Ukraina ovat vain pieniä mitättömiä maita jossakin Euroopassa. Uskon kyllä, että Baltiassa ja Itä-Euroopassa on ihmisillä kakat housussa. Ja uutisointi luonnollisesti sen mukaista. Mutta kauempaa katsottuna se Venäjän pelko on pienempää, ja asioita voidaan tarkastella objektiivisemmin.

Mutuna sanoisin, että Suomessa mediassa käytetyt asiantuntijat tulevat 70 prosenttisesti talouselämästä, 20 prosenttisesti politiikan tutkimuksesta ja 10 prosenttisesti upseerikunnasta tai läheltä puolustusvoimia. Ja kun joku ekonomisti puhuu Venäjän tilanteesta, niin sille talouskasvun jääminen nollaan on järkytys. Talouskasvun jääminen -1 prosenttiin on katastrofi, ja -5% lasku on sitten jo maailmanloppu. (Ulko)politiikan tutkijat (Charlyt, Hanna Smithit, yms) nostavat esille eri skenaarioita, mutta heillekin tässä on kyse nimenomaan Venäjän kriisistä, ei Ukrainan kriisistä. Eli että nyt kuohuu Venäjällä. Ja jotain tulee tapahtumaan Venäjällä.

En ole kuullut kenenkään vakavastiotettavan asiantuntijan sanovan, että Venäjä aikoo hyökätä Suomeen tai muualle Eurooppaan. Oletteko te kuulleet? Kertokaa jos olette.
 
Jälleen kerran - Venäjä on liian vahva Suomen hallittavaksi (so. omaehtoiset pidäkkeet eivät riitä), mutta liian heikko haastamaan Euroopan, Yhdysvalloista puhumattakaan. Eurooppalaisena en ole kovinkaan huolestunut, suomalaisena realistina joudun elämään sen tosiasian kanssa että Venäjän pieni naapurivaltio on aina alttiina vaikuttamisen koko skaalalle.

Venäjän sisäpolitiikan epävakaus valitettavasti lisää roiskeiden mahdollisuutta. Edelleenkään Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä ei likööri läiky jos vähän puhistaan arktisten aluiden reunamilla, mutta Rautjärvellä asia näyttäytyy kovin paljon karummin.
 
Lisäisin vielä sen pointin, mikä tuosta aiemmasta unohtui, että kaikkihan pohjautuu lopulta rahaan. Niinhän se tahtoo elämässä olla vähän joka asiassa. Jos nyt yleisesti tiedetään ja tunnustetaan, että Putinin johtama Venäjän valtakoneisto pohjautuu korruptioon, ja siihen, että omille oligarkki- ja FSB-kavereille pitää saada mahdollisimman paljon rahaa, niin eihän nyt mikään täysimittainen sota Eurooppaa vastaan edesauttaisi sitä tavoitetta. Toki nyt on tilapäisesti otettu takkiin ja pahasti, kun öljyn hinta romahti ja tuli talouspakotteet, mutta Putin ja lähipiiri uskoo kyseessä olevan väliaikainen tila. Ja tämä vastakkainasettelu tehtiin siksi, että Putin voittaa vuoden 2018 presidentinvaalit. Tarvitaan siis ulkoinen vihollinen, jotta Putin pysyy vallassa.

Mutta jos tulisi täysimittainen sota, niin a) oligarkkien rahat menisivät ja b) Putin tuskin olisi sen jälkeen enää vallassa.
 
Jälleen kerran - Venäjä on liian vahva Suomen hallittavaksi (so. omaehtoiset pidäkkeet eivät riitä), mutta liian heikko haastamaan Euroopan, Yhdysvalloista puhumattakaan. Eurooppalaisena en ole kovinkaan huolestunut, suomalaisena realistina joudun elämään sen tosiasian kanssa että Venäjän pieni naapurivaltio on aina alttiina vaikuttamisen koko skaalalle.

Venäjän sisäpolitiikan epävakaus valitettavasti lisää roiskeiden mahdollisuutta. Edelleenkään Lontoossa, Pariisissa ja Berliinissä ei likööri läiky jos vähän puhistaan arktisten aluiden reunamilla, mutta Rautjärvellä asia näyttäytyy kovin paljon karummin.

EU-maat ovat täydellisesti Venäjän ulottumattomissa niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin. Suomi on puolustuksensa osalta jättäytynyt erilleen muusta Euroopasta, ikävä kyllä. Myös talouden osalta emme ole ymmärtäneet omaa parastamme. Meillä ollaan liian riippuvaisia Venäjän kaupasta. Silti suurin pelättävä Suomen suhteissa Venäjään on suomalaisten tyhmyys ja hyväuskoisuus.
 
Minulla on sen verran rajoittunut tuo kielitaito, että seuraan suomalaisten tiedotusvälineiden lisäksi ainoastaan angloamerikkalaisia ja joskus ruotsalaisia tiedostusvälineitä. Ja jos vertaa uutisointia vaikka Ylellä ja BBC:llä, niin kyllähän Yle huomattavasti enemmän Venäjästä uutisoi. Noh, Amerikasta ei oikeastaan kannata paljon puhuakaan, sieltä katsottuna kun Venäjä ja Ukraina ovat vain pieniä mitättömiä maita jossakin Euroopassa. Uskon kyllä, että Baltiassa ja Itä-Euroopassa on ihmisillä kakat housussa. Ja uutisointi luonnollisesti sen mukaista. Mutta kauempaa katsottuna se Venäjän pelko on pienempää, ja asioita voidaan tarkastella objektiivisemmin.

Mutuna sanoisin, että Suomessa mediassa käytetyt asiantuntijat tulevat 70 prosenttisesti talouselämästä, 20 prosenttisesti politiikan tutkimuksesta ja 10 prosenttisesti upseerikunnasta tai läheltä puolustusvoimia. Ja kun joku ekonomisti puhuu Venäjän tilanteesta, niin sille talouskasvun jääminen nollaan on järkytys. Talouskasvun jääminen -1 prosenttiin on katastrofi, ja -5% lasku on sitten jo maailmanloppu. (Ulko)politiikan tutkijat (Charlyt, Hanna Smithit, yms) nostavat esille eri skenaarioita, mutta heillekin tässä on kyse nimenomaan Venäjän kriisistä, ei Ukrainan kriisistä. Eli että nyt kuohuu Venäjällä. Ja jotain tulee tapahtumaan Venäjällä.

En ole kuullut kenenkään vakavastiotettavan asiantuntijan sanovan, että Venäjä aikoo hyökätä Suomeen tai muualle Eurooppaan. Oletteko te kuulleet? Kertokaa jos olette.

No en ole minäkään kuullut. Mutta miksi ulostulot otsikoidaan: "venäjä VOISI tehdä sitä ja tätä". Milloin on Ahvenanmaa ja milloin on mikäkin lonkare Suomea menossa...tosin VOISI. Onko kuitenkin niin, että viime kädessä turvallisuuspolitiikan yksi siipi määräytyy tuon VOISIn mukaan? Kun on potentiaali johonkin, siihen myös pitää varautua.
 
No en ole minäkään kuullut. Mutta miksi ulostulot otsikoidaan: "venäjä VOISI tehdä sitä ja tätä". Milloin on Ahvenanmaa ja milloin on mikäkin lonkare Suomea menossa...tosin VOISI. Onko kuitenkin niin, että viime kädessä turvallisuuspolitiikan yksi siipi määräytyy tuon VOISIn mukaan? Kun on potentiaali johonkin, siihen myös pitää varautua.

Juuri näin se on. Yhteiskunnan tulee varautua kaikenlaisiin mahdollisiin häiriöihin mukaan lukien puolustautuminen aseellisia hyökkäyksiä vastaan ja viimekädessä myös sotimaan maahan tunkeutuvaa vihollista vastaan. Suomella ei ole muita vihollisia kuin Venäjä. Se on myös rajanaapurimme. Siksi Suomen on syytä varustautua Venäjän mahdollista hyökkäystä vastaan vähintäänkin samalla tavoin kuin muidenkin eurooppalaisten valtioiden.
 
"Hyvän Joulun tervehdys. Ihmisten iloksi, vihollisten kuolemaksi, ja jos me tullaan häviämää, niin...."

Että näin avoimesti, ja kuinka jo mones kertaa nämä kyynisten röyhkimykset uhittelivat ydinpilvilla, en jaksa enää laskea. Jos suomalaisia poliittikoja tälläinen brutaali vasteenmielinen meno miellyttää, menkööt sinne! Toivottavasti nämä sodomitti-putinistit pysyy kaukana Suomesta.

Tämä aivoton nainen on Putinin PR toimistosta, hän on joka paikassa, on kuulemma Luhanskissakin, ja Moskovassa
3jKy+


Hän on Katasonova Maria, nazi, yksi putlerin jugendista. Seisoi myös Navalnyn tueksi järjestetyssä mielenosoituksissa, tietenkin hän siellä toivotti hänelle hyvä matkaa vankilaan ja korppuja mukaan.

13jpW+


Putinin Venäjä sekosi. Suomessa ei saattu puhua siellä nousevasta fasimista, nyt taitaa olla jo liian myöhään.
 
Suomen puolustuksesta vastaaminen ja valmiuden sääteleminen ovat Puolustusvoimien tehtäviä. Ja esimerkiksi tuon valmiuden säätelyn taustalla on heidän oma sotilastiedusteluorganisaatio. Suomi on ollut signaalitiedustelussa maailman huippumaita aina Reino Hallamaan päivistä saakka. Jos itärajan toisella puolella signaalit kovasti lisääntyy, vähenee tai muuttuu, niin siitä menee kyllä tieto PV:n johdolle, joka tekee asiasta omat johtopäätökset. Samoin uskoisin kyllä Naton pojilta tulevan jonkinlaista 'sähköpostia' tyyliin "by the way, Svetogorskin alueelle on kokoontunut 5 mekanisoitua prikaatia hyökkäysryhmityksessä..."

Valmiutta ei nosteta sen takia, että Iltalehdessä tai Iltasanomissa on raflaava lööppi (vaikka näin moni maanpuolustus.netin käyttäjä näyttääkin luulevan/toivovan).

Näillä touhuilla mitä baltit ja puolalaiset tekevät on lähinnä pr-arvoa. Niillä "rauhoitellaan" omaa kansaa. Tai ehkä paremminkin kiihdytetään omaa kansaa, ja näytetään, että hallinto tekee jotakin. Se, mitä aikuisten oikeasti tehdään kun valmiutta kohotetaan, ei todellakaan käsitellä Iltasanomien sivuilla.

Kerronpa tässä yhden esimerkin elävästä elämästä. 11.9.2001 oli Yhdysvalloissa tämä eräs terrori-isku, ja täällä kotimaassakin tiedotusvälineet repivät aiheesta kaiken irti (= lisätäkseen myyntiään). Noh, jossakin vaiheessa huomio kiinnitettiin kotimaahan, ja tiedotusvälineet alkoivat kyselemään, että miten Suomessa on kohotettu valmiutta. Hyvä tuttavani oli rajavartioston päällikkönä tuolla Itärajalla, kun esimies-eversti soitti, ja käski "kohottaa valmiutta" koska Karjalaisen toimittaja on tulossa tekemään juttua. Tämä kapteeni-tuttavani kysyi, että millä tavalla sitä valmiutta pitäisi kohottaa, kun täällä rajalla on ihan normaalin rauhallista. Eversti vastasi, että laitakkaa vaikka koira pihalle. Niinpä seuraavan päivän Karjalaisessa oli iso juttu siitä, että Pohjois-Karjalan rajavartiosta on nostanut valmiuttaan, ja juttuun liittyvässä kuvassa esiintyi tämä saksanpaimenkoira rajavartioaseman pihalla.

Puola ja Baltian maat tekevät tällä hetkellä näitä "koira ulos pihalle" -temppujaan, ja eräät tälläkin foorumilla toitottavat, että Suomessakin pitää tehdä niin.
 
@Tacitus kirjoittaa todennäköisyyksistä meidän näkökulmasta. Tällaista peiliajattelua harjoitetaan usein, mutta tuhoisin seuraamuksin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_traps_for_intelligence_analysis

Ongelmana on, että Venäjän fasistinen johto
(http://windowoneurasia2.blogspot.fi/2015/01/putin-became-fascist-style-leader-in.html )
ei ajattele samoin kuin me.

En pidä todennäköisenä että Venäjä hyökkäisi, mutta emme ylläpidä puolustusvoimia todennäköisyyden varalle, vaan epätodennäköisyyden varalle ja sitä torjumaan. Heikkoutemme on tällä hetkellä maavoimien kaappauksenomaisen hyökkäyksen torjuntakyky. Sopimussotilaita on muutama sata mavoimissa ja rajassa. Pitäisi olla jokunen pataljoona. Kokonaan ammattiarmeijaksi ei tarvitse siirtyä, koska siihen ei ole varaa, mutta tässä tilanteessa tulisi olla nopeaa kykyä myös maavoimissa. Ilmavoimissa ja laivastossa sitä on, koska niitä pyöritetään pitkälti ammattilaisvoimilla.

Reservin kärjen kertauttamista tulisi myös nostaa vaikka nyt palataan vanhaan kertauttamisen rotaatioon.

Valmiuden kohottaminen sopimussotilaiden ja reservin kärjen kertauttamisella ei ole Venäjän pelkoa vaan asianmukaista kynnyksen nostoa niin kauan kuin Moskovan fasistiregiimi harjoittaa arvaamatonta valtapolitiikkaa.
 
@Tacitus kirjoittaa todennäköisyyksistä meidän näkökulmasta. Tällaista peiliajattelua harjoitetaan usein, mutta tuhoisin seuraamuksin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_traps_for_intelligence_analysis

Ongelmana on, että Venäjän fasistinen johto
(http://windowoneurasia2.blogspot.fi/2015/01/putin-became-fascist-style-leader-in.html )
ei ajattele samoin kuin me.

En pidä todennäköisenä että Venäjä hyökkäisi, mutta emme ylläpidä puolustusvoimia todennäköisyyden varalle, vaan epätodennäköisyyden varalle ja sitä torjumaan. Heikkoutemme on tällä hetkellä maavoimien kaappauksenomaisen hyökkäyksen torjuntakyky. Sopimussotilaita on muutama sata mavoimissa ja rajassa. Pitäisi olla jokunen pataljoona. Kokonaan ammattiarmeijaksi ei tarvitse siirtyä, koska siihen ei ole varaa, mutta tässä tilanteessa tulisi olla nopeaa kykyä myös maavoimissa. Ilmavoimissa ja laivastossa sitä on, koska niitä pyöritetään pitkälti ammattilaisvoimilla.

Reservin kärjen kertauttamista tulisi myös nostaa vaikka nyt palataan vanhaan kertauttamisen rotaatioon.

Valmiuden kohottaminen sopimussotilaiden ja reservin kärjen kertauttamisella ei ole Venäjän pelkoa vaan asianmukaista kynnyksen nostoa niin kauan kuin Moskovan fasistiregiimi harjoittaa arvaamatonta valtapolitiikkaa.


Riittävää maavoimien torjuntakykyä kaappausten varalta ei saada ammattisotilaisiin pohjaavien yksikköjen avulla. Raha ei riitä määrältään järjellisten yksikköjen pitämiseen jatkuvassa valmiudessa.
 
Riittävää maavoimien torjuntakykyä kaappausten varalta ei saada ammattisotilaisiin pohjaavien yksikköjen avulla. Raha ei riitä määrältään järjellisten yksikköjen pitämiseen jatkuvassa valmiudessa.

No ei riitäkään. Toisaalta tämä nimenomainen asia on senlaatuinen, että "homman hoitamista" tietoa ajatelluista työvälineistä ei taatusti jaella tietona kovin isolle piirille. Meidän pitää tyytyä: hyvin. :rolleyes:
 
Ei siellä tarvitse olla k
Riittävää maavoimien torjuntakykyä kaappausten varalta ei saada ammattisotilaisiin pohjaavien yksikköjen avulla. Raha ei riitä määrältään järjellisten yksikköjen pitämiseen jatkuvassa valmiudessa.
Ei siellä tarvitse olla kasarmilla taisteluvarustuksessa ja rynkky kädessä. Vastustajalla on nopean toiminnan kyky, mutta kyllä tiedustelu havaitsee joko viestiliiikennettä tai sen loppumisen ja ammattijoukko on sekä harjoitettua että reagointikykyisempää kuin ressujen kutsuminen palvelukseen. Tämä nisäksi ammattijoukon sijoittaminen "harjoituksiin" sijoittaminen voi tapahtua ihan eri poliittisella kynnyksellä kuin reserviläisten kärjen kutsuminen ylimääräisiin pikakertauksiin valmiutta kohotettaessa.

Mikä sitten on riittävää? Mainetsemani pari pataljoonaa nostaa jo vaadittavan vihollisen joukkojen määrän aika korkeaksi.
 
No ei riitäkään. Toisaalta tämä nimenomainen asia on senlaatuinen, että "homman hoitamista" tietoa ajatelluista työvälineistä ei taatusti jaella tietona kovin isolle piirille. Meidän pitää tyytyä: hyvin. :rolleyes:
Kyllä julkisista tiedoista voi keskustella.

ETS taas ei ole keskustelun aihe edes yksityisviesteissä. sekä lännen että idän orgaaneilla on lukumahdollisuus sinnekin ;)
 
Kyllä julkisista tiedoista voi keskustella.

ETS taas ei ole keskustelun aihe edes yksityisviesteissä. sekä lännen että idän orgaaneilla on lukumahdollisuus sinnekin ;)

Kylläkyllä. Tarkoitin sitä, että emme vaan taida tietää de facto niitä järjestelyjä, joita varmasti on tehty varsin monen skenaarion varalta. En usko, että tässäkään asiassa on tyydytty vain imemään peukaloa.
 
Kylläkyllä. Tarkoitin sitä, että emme vaan taida tietää de facto niitä järjestelyjä, joita varmasti on tehty varsin monen skenaarion varalta. En usko, että tässäkään asiassa on tyydytty vain imemään peukaloa.

Ei ole tarkoitus jankata, mutta riippumatta tehdyistä järjestelyistä ressut pitää kutsua palvelukseen, varustaa, aseet on ammuttava sisään ja toimintaakin on harjoiteltava, ei vaan ryhmätasolla vaan myös komppania- ja pataljoonatasolla. Voit itse laskea tästä päiviä.
 
Ei ole tarkoitus jankata, mutta riippumatta tehdyistä järjestelyistä ressut pitää kutsua palvelukseen, varustaa, aseet on ammuttava sisään ja toimintaakin on harjoiteltava, ei vaan ryhmätasolla vaan myös komppania- ja pataljoonatasolla. Voit itse laskea tästä päiviä.

Niin, ja varattava suurii määrä ajoneuvoja ja kuskeja, joilla tyhjentää n. 1000 varastosuoja räjähteistä ja muusta materiaalista ja miettiä minne hajasijoittaa roina turvallisesti. Jos kamaa ei tarvita, on kaikki siirrettävä takaisin ja huollettava, ei mikään pieni operaatio ja onhan siinä vielä pari muutakin "pikku" hommaa, jotka olisi hoidettava jos valmiutta nostetaan ja jopa käynnistetään liikekannallepano.
 
No, tässäkin valmiusasiassa Suomessa tehtiin (onneksi) päätökset jo 90-luvulla, eikä vasta nyt, kun hätä on jo käsissä (niin kuin siellä joidenkin ihailemissa Puolassa ja Baltian maissa). Eikös valmiusprikaatien idea ollutkin juuri siinä, että saadaan säädettyä valmiutta joustavasti ja vaikka kaikki kolme prikaatia täyteen valmiuteen muutamassa päivässä. Jälleen kerran, sanokaapas Suomen (ja Venäjän) lisäksi muu maa Euroopasta, joka saa kolme prikaatia valmiuteen parissa päivässä? Useimpien Euroopan maiden koko sodanajan vahvuus ei ole kolmea prikaatia...

Sen lisäksi meidän maakuntakomppanioilla on varusteet jaettu kotiin, joten ovat todennäköisesti valmiina alle vuorokaudessa puhelinsoitosta.
 
Back
Top