Venäjän talous

Rahaa haalitaan Venäjän budjettivajeeseen.

Venäjä on ollut viime viikolla ensimmäistä kertaa Krimin valloittamisen jälkeen kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla.
Sijoittajia löytyi ( Venäjän mukaan USA:sta , Euroopasta ja Aasiasta ) Venäjän laskemalle 1,75 miljardin luotolle.
Kolmea miljardia odotettiin , mutta Venäjä jätti summan pienemmäksi.

Kaikki sijoittajat eivät näe Venäjää konkurssipesänä , onko heillä tietoa siitä että pakotteita tullaan tulevaisuudessa löysäämään ?


http://www.ft.com/intl/cms/s/0/df92f104-21e8-11e6-9d4d-c11776a5124d.html#axzz4A7JxbIRD
http://www.wsj.com/articles/russia-eyes-another-bond-sale-after-falling-short-of-target-1464188347
http://www.1tv.ru/news/2016/05/25/3...tsiy_na_summu_pochti_v_dva_milliarda_dollarov

Doubts raised on claims of strong global demand for Russia’s bonds

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/70b6d3b6-2280-11e6-9d4d-c11776a5124d.html#axzz49TgNhbwU

Paul McNamara at GAM, an asset management company in London, said he was unconvinced.

“The ‘foreign’ bid is likely Russian money held offshore,” he said, adding that many investors he knew had been put off buying the bond due to lack of clarification about the involvement of Euroclear and Clearstream, which international investors rely on for bond settlements.
 
Doubts raised on claims of strong global demand for Russia’s bonds

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/70b6d3b6-2280-11e6-9d4d-c11776a5124d.html#axzz49TgNhbwU

Paul McNamara at GAM, an asset management company in London, said he was unconvinced.

“The ‘foreign’ bid is likely Russian money held offshore,” he said, adding that many investors he knew had been put off buying the bond due to lack of clarification about the involvement of Euroclear and Clearstream, which international investors rely on for bond settlements.

Ja kehtasivat vielä väittää että lainoille on "vahvaa kysyntää". Mutta miksikäs ei? Jos rupeaa valehtelemaan tuossa maksuluokassa, niin mikäpä estää valehtelemasta tosissaan, ei ole varmaankaan mitään hävittävää.
 
Venäjä

Yli 40 prosenttia ylemmistä johtajista haluaa lähteä Venäjältä


Jopa 42 prosenttia Venäjän ylemmän johtotason ihmisistä haluaa lähteä Venäjältä, käy ilmi kykyjenmetsästysyhtiö Agentstvo Kontaktin kyselystä.

Vastaajista 16 prosenttia sanoi aikovansa muuttaa toiseen maahan seuraavan kahden vuoden aikana, kertoo Moscow Times.

Kolme suosituinta kohdetta olivat Yhdysvallat, joka nousi suosikiksi 22 prosentilla vastaajista, Saksa 17 prosentin kiinnostuksella ja Iso-Britannia, johon vastaajista 11 prosenttia haluaisi muuttaa.

Muuttoa suunnittelevista 48 prosenttia sanoi etsivänsä töitä uudesta yhtiöstä, kun taas 31 prosenttia suunnitteli aloittavansa oman yrityksen. Vastaajista 20 prosenttia sanoi elävänsä tuloilla, joita he saavat tiloja vuokraamalla Venäjällä.

Syiksi muuttohaluilla annettiin toiveet paremmista oloista yksityisten bisnesten kehittämiselle, paremmat mahdollisuudet löytää sijoittajia sekä parempi elämän laatu.

Kyselyyn vastasi 467 Venäjän ylemmän tason johtajaa, jotka työskentelevät paikallisissa tai kansainvälisissä yhtiöissä.

Samaan aikaan Venäjällä työskentelevien ulkomaisten asiantuntijoiden määrä on ollut laskussa vuodesta 2014 asti.

Viime vuoden ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana myönnettyjen työlupien määrä EU-alueelta tuleville erikoisasiantuntijoille on pudonnut 57 prosenttia verrattuna vuoden 2013 samaan ajankohtaan.

____________________________________________________________



Moldovan pankeista katosi miljardi dollaria – venäläisiä epäillään

Venäjällä epäillään olevan kytköksiä Moldovasta kadonneisiin rahoihin, mutta maa ei pääministerin mukaan suostu antamaan apua.

Euroopan köyhimpiin ja korruptoituneimpiin maihin kuuluvan Moldovan mukaan Venäjä ei halua auttaa sitä kadonneen miljardin metsästyksessä.

Viime vuonna kävi ilmi, että Moldovan pankkijärjestelmästä on hävinnyt miljardi dollaria. Summa vastaa kahdeksasosaa maan bruttokansantuotteesta. Moldovan pääministeri Pavel Filip sanoi keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että Venäjä ei ole juuri auttanut etsinnöissä.

– Totuus on, että emme tee kovin hyvää yhteistyötä Venäjän kanssa mitä tulee informaatioon heidän puoleltaan. Kyse on rahaan liittyvistä mahdollisista ketjuista ja verkostoista, jotka kulkevat Venäjän kautta tai menevät sinne, Filip kuvaili.

Venäjän valtion kehityspankkiin kuuluvalla VEB Capitalilla oli 24,9 prosentin omistusosuus yhdessä moldovalaispankissa, jonka epäillään sotkeentuneen skandaaliin. Myös yhdellä skandaalista epäillyllä oligarkilla on yhteyksiä Venäjään, Reuters kirjoittaa.

Filipin mukaan yhteistyö sujuu selvästi paremmin esimerkiksi Baltian maiden kanssa.

Tähän mennessä vasta noin 30,5 miljoonaa dollaria kadonneesta miljardista on saatu takaisin. Rahoitusalan korruption kitkeminen on keskeinen ehto, jotta EU antaa Moldovalle lisää tukea.


_________________________________________________________________________


Venäjän puolustusmenot ennätystasolla - kasvu saattaa tyssätä
8.6.2016 19:21 | Päivitetty 8.6.2016 19:31


Asevoimiaan modernisoivan Venäjän puolustusmenot ovat tällä hetkellä historiallisen korkealla tasolla verrattuna talouden kokoon, Suomen Pankin siirtymätalouksien instituutin Bofitin Vesa Korhonen sanoo. Puolustusmenojen kasvu saattaa kuitenkin tyssätä.

Korhosen mukaan puolustusmenojen osuus bkt:sta on tällä hetkellä yli 20 vuoden takaisella tasolla. Rauhantutkimuslaitos Sipri arvioi tuoreimmassa raportissaan, että Venäjän puolustusmenot olivat viime vuonna 66,4 miljardia dollaria eli 5,4 prosenttia bkt:sta, mikä on kansainvälisestikin suuri osuus.

Valtiontalouden puolustusmenot ovat kasvaneet nimellisesti 18 prosenttia vuodessa vuosina 2007–2014 ja 28 prosenttia vuonna 2015. Vaikka Venäjä on kasvattanut puolustusmenoja voimakkaasti modernisoidakseen asevoimiaan, Korhosen mukaan Venäjän puolustusbudjetti ei kuitenkaan näytä olevan täysin immuuni talouden heikolle kehitykselle.

”Nähtävästi puolustusmenojen nimelliskasvuun on yritetty puuttua siten, että kasvu tänä vuonna olisi pyöreä nolla. Katsotaan pystytäänkö siihen tai tuleeko rahaa sitten mahdollisesti jostain muualta”, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan puolustusmenojen nollakasvu merkitsisi sitä, että Venäjän asevoimien mittavaa uudistusohjelmaa vuosille 2011–2020 ei pystytä rahoittamaan valtion budjetista.

Korhonen kävi läpi Venäjän valtiontaloutta Helsingissä Bofitin Venäjä-tietoiskussa. Korhosen mukaan Venäjän valtion menot painottuvat yhä enemmän sosiaalimenoihin ja puolustukseen.

Sosiaalimenoja kasvattaa etenkin väestön vanheneminen ja sitä kautta eläkeläisten lisääntyvä määrä.

”Se on ehkä kaikkein isoin haaste, joka Venäjällä tulee vastaan”, Korhonen sanoo.

Jos öljyn hinta pysyy alhaalla, lama pitkittyy
Venäjän federaatiobudjetin tuloista noin puolet tulee öljy- ja kaasuveroista.

Venäjän keskuspankin päätös päästä rupla kellumaan vapaasti helpottaa valtiontaloutta siten, että öljyn hinnan laskiessa budjetin ruplamääräiset tulot eivät putoa yhtä paljon kuin öljyverotulot dollareissa. Vapaasti kelluvan ruplan kurssi seurailee melko tarkasti öljyn hinnan muutoksia.

”Vuonna 2015 kun öljy- kaasuverotulot putosivat puolella dollareissa, kun ruplissa ne putosivat vain noin kolmasosan”, Korhonen sanoo.

Korhonen kuitenkin muistutti, että toisaalta ruplan kurssin pudotessa inflaatio kiihtyy, ja öljytulojen reaalinen kehitys kärsii.

”Jos öljyn hinta ei ponkaise samalla tavalla kuin vuosien 2008–2009 talouskriisin jälkeen, tästä tulee sitten vähän pidempi lama myös valtiontalouden osalta”, Korhonen sanoo.

Venäjän rahojen riittämistä on arvuuteltu paljon. Reservirahastoa on käytetty niin, että rahasto vastaa nyt noin 34 prosenttia bkt:sta. Lisäksi Venäjän hyvinvointirahastossa on likvidejä varoja.

Korhonen ei usko, että nykyisessä kriisissä Venäjällä nähdään samanlaista tukiaiselvytystä kuin kriisissä 2008–2009.

”Niillä pystyttäisiin kattamaan tämä vuosi ja ehkä ensi vuosi, mutta kieltämättä Venäjän johto on konservatiivinen, eikä halua tyhjentää rahastoja. Ne ovat harvoja luottamuksen ankkureita ja vaikuttavat esimerkiksi siihen, miten Venäjä saa lainaa”, Korhonen sanoo.





 
  • Tykkää
Reactions: krd
Ulkomaat
Venäjällä eriarvoisuus näkyy jo juustoissa: kalleimmat ylittävät köyhän kuukausitulot
Pietarissa keskipalkka on noin 620 euroa, kallein juusto yli 100 euroa kilo.

PIETARI, VENÄJÄ – Pietarin eläväisessä ydinkeskustassa on vaikea havaita talouskriisin merkkejä, mutta sitäkin helpompaa on törmätä eriarvoisuuteen jopa niin arkisessa asiassa kuin juusto.

Nevskin valtakadun hienoimmassa ruokakaupassa kallein sveitsiläisjuusto maksaa 8 800 ruplaa, noin 120 euroa kilo. Summa ylittää vähimmäistoimeentulon rajan, sillä virallisesti 8 025 ruplaa riittää kuukauden menoihin ja kuukauden ruokakuluista pitäisi selvitä 4 475 ruplalla, 63 eurolla.

Juusto on myös aivan laillista. Venäjä on kieltänyt elintarvikkeiden tuonnin EU-maista, mutta ei Sveitsistä, ettei eliitin ole tarvinnut tinkiä kulutustottumuksistaan.

Toisin on käynyt keskivertokansalaisten: Pietarissa keskipalkka on 45 400 ruplaa, noin 620 euroa ja eläke 14 000 ruplaa, vajaat 200 euroa. Koko maassa keskiansio on 33 000 ruplaa, alle 500 euroa ja eläke 12 820 ruplaa.

”Hinnat ovat nousseet, sen sijaan palkat ovat entisellään. Seurauksena rahaa menee enemmän elintarvikkeisiin ja lääkkeisiin. Vastaavasti jää vähemmän käytettäväksi muuhun kuten vaatteisiin, vapaa-aikaan tai kestokulutushyödykkeisiin. Ihmiset ovat supistaneet kulutustaan tai yrittävät etsiä halvempia mutta huonompilaatuisia vaihtoehtoja.”

Näin kuvaa talouskriisin vaikutuksia Boris Vishnevski, Pietarin kaupunkineuvoston jäsen. Hän edustaa demokraattiseen oppositioon kuuluvaa Jabloko-puoluetta, jota voi luonnehtia suomalaisittain sosiaalidemokraattiseksi.

Vishnevski ei ryhdy arvioimaan, miten Pietari jakaantuu vauraisiin, köyhiin ja välissä keinuvaan keskiluokkaan, mutta sanoo suoraan, että eriarvoisuus herättää luonnollisesti tyytymättömyyttä. Yllättävää on kuitenkin se, miten ihmiset tulkitsevat suurten tuloerojen syyt.


”Suuri osa väestöstä uskoo television propagandan vaikutuksesta, että kriisi ja siitä seurannut ostovoiman erojen syveneminen on seurausta lännen pyrkimyksestä heikentää Venäjää. Näin he katsovat, että tämä kaikki on hinta, joka meidän pitää maksaa voidaksemme vastustaa lännen Venäjän vastaisia toimia.”


Vishnevskin mukaan vain vähemmistö ymmärtää, että kriisin syy on Venäjän johdon politiikka mm. suhteessa Ukrainaan. ”Se johti talouspakotteisiin ja Venäjän omiin vastatoimiin eli tuontikieltoihin, mitkä vähensivät kilpailua markkinoilla ja nostivat hintoja.”

Pietarin ruokakauppojen runsautta katsellessa on vaikea uskoa, että tuontikieltoja edes on. Kaikkea on eikä hyvätuloisella muutenkaan ole ongelmia. Kaupunki on täynnä mukavia kahviloita, joissa erikoiskahviin menee helposti kolme sataa ruplaa, nelisen euroa.

Yhtä paljon on hyviä ravintoloita, jotka houkuttelevat tarjoamalla bizneslantsheja, kuten venäläinen uudissana mainostaa liikelounaita. Sellaisen voi saada jopa halvemmalla kuin latten tai kaputshinon.

Minimitoimeentulossa ruokaan varatulla summalla voisi nauttia 15 liikelounasta tai parin viikon lattet. Toki Nevskin valtakadun varrelta, numerosta 176, Moskovan aseman ja Moskova-hotellin väliltä löytyy kahvila, josta teen ja herkullisen perinteisen piirakan saa 45 ruplalla, noin 60 sentillä.

Siellä voisi köyhäkin pistäytyä päivittäin ja rahaa jäisi muihinkin aterioihin. Kahvila sijaitsee virastossa, jossa toimii ydinkeskustan paikallishallinto.

Lisäksi Pietariin on perustettu useita ketjuja, jotka käyttävät ruokalan, stolovajan nimeä. Termi oli pitkään pannassa, sillä neuvostoaikojen stolovajasta tuskin kellään on hyviä muistoja. Nyt stolovajat tarjoilevat edullista kotiruokaa ja sadalla ruplalla voi syödä hyvin.

Ankeimman tositarinan pienituloisten elämisen ehdoista kertoo Pietarin verkkolehti fontanka.ru, joka testasi metroasemien liepeillä kaupitellun rahkapastan nimellä myydyn tahnan.

Rahka kuuluu venäläisten suosikkiruokiin. Fontanka kiinnostui tuotteesta, jonka kilohinta on vain 105-115 ruplaa, noin 1,5 euroa. Summalla saisi eliitin sveitsiläistä herkkujuustoa vähän yli kymmenen grammaa.

Verkkojulkaisun testissä ”rahkana” myyty tahna syttyi palamaan. Myöhemmin paljastui, ettei se sisällä lainkaan maitoa. Lisäksi maan elintarvikeviraston johto joutui toteamaan, ettei moista töhnää saa edes kutsua elintarvikkeeksi. Pasta on tehty palmuöljystä, josta syntyvät myös väärennetyt halpajuustot.

Pietarin hallinnon virkamiesten keskipalkka on 80 000 ruplaa, yli tuhat euroa kuukaudessa. Se on melkein kaksinkertainen tavallisen väen ansioihin verrattuna.

Kun päättäjien ja korkeiden virkamiesten pitää julkistaa tulonsa, pietarilaiset tietävät kaupunkia johtavan Grigori Poltavtshenkon tienanneen viime vuonna 7,1 miljoonaa ruplaa, vajaat 100 000 euroa. Yksi apulaiskuvernööri ansaitsi 24,6 miljoonaa ruplaa ja kaksi muutakin imuroi yli 10 miljoonan ruplan vuositulot.

Vaatimus varallisuuden julkistamisesta on johtanut avioeroepidemiaan Venäjän parlamentin alahuoneessa, duumassa. Neljännes eli 102 sen jäsentä on eronnut tämän vaalikauden aikana kertoo Novaja gazeta.

Edellisellä vaalikaudella eron ”ymmärsi” ottaa vain seitsemän kansanedustajaa, sillä ex-puolison rikkauksista ei tarvitse tiliä tehdä toisin kuin laillisen vaimon. Kommunistikansanedustaja vaatiikin lakimuutoksia, jotta näennäiset avioerot loppuisivat.

Sen verran rahamiehetkin näyttävät kriisistä kärsineen, että Pietarin toinen luksustavaratalo LTD joutui toukokuussa myymään iltapukuja 20 prosentin alennuksella.

Iltapukuja Pietarissa tarvitaan, sillä eliitti sonnustautuu niihin myös lähtiessään julkisiin kulttuuritilaisuuksiin. Ne näyttävät olevan ainoita paikkoja, joissa vauraat ja tavalliset kaupunkilaiset kohtaavat muuten kuin työpaikoilla, asiakassuhteissa tai liikenneruuhkissa.

Osa yleisöstä välttää tapaamiset jäämällä esimerkiksi Mariinskin teatterissa saliin myös väliajan ajaksi. Lämpiön hinnat, timanteissa ja korkeissa koroissa taiteilevat daamit eivät houkuttele, mutta turisteja ei Pietarin kastijako lannista; he poukkoilevat eliitin joukossa kevyesti lenkkitossuissa.

Kun esitykset päättyvät, ulkona odottelevat kymmenet mustat jeepit kuljettajineen. Toki täydessä bussissakin pääsee mukavasti tai ahtaasti kotiin tai ainakin lähimmälle metroasemalle.

Syyskuussa Venäjällä pidetään duuman vaalit, mutta Vishnevski ei lähde ennustamaan, miten kriisi heijastuu tulokseen. ”On mahdollista, että talouden heikentyminen johtaa opposition, myös Jablokon, kannatuksen kasvuun.”

Miten vaalit hoidetaan ”kotiin”, siitä saa tuntumaa jo toukokuun ulkomainostauluissa. Kaikkialla Pietarissa on Oksana Dmitrjevan mainoksia.

Vishnevskin mukaan Dmitrjevalla on varaa moiseen, koska hänen puolueestaan on tullut Kremlin ja valtaapitävien projekti.

Vielä syksyllä 2014, alkujaan Jablokossa uransa aloittanutta mutta monta puoluevaihdosta tehnyttä Dmitrjevaa estettiin osallistumasta Pietarin kuvernöörin vaaleihin, koska hän olisi uhannut Poltavtshenkon valintaa. Nyt hän on mukana operaatiossa, jossa samaan tapaan varmistellaan ”oikeaa” tulosta.

Jablokolla ei Vishnevskin mukaan ole rahaa mainontaan ja syykin on selvä.

”Jokainen liike-elämässä toimiva, joka tukee meitä avoimesti, ottaa riskin joutua suuriin hankaluuksiin.”

Boris Vishnevski vastasi SK:n kysymyksiin sähköpostilla.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Venäläiset tutkijat ovat osittain oikeassa. Toki he jättävät tyypilliseen venäläiseen tapaan puolet totuudesta kertomatta.
Yle maailmalla: Moskova 14.6.2016 klo 11:33
Venäläistutkijat hahmottelivat uutta ulkopoliitiikkaa: "EU:n merkitys Venäjälle vähenee"
Kahden tutkijan julkaisema strategia Venäjän ulkopolitiikan tulevaisuudelle on saanut Venäjällä paljon näkyvyyttä. Sillä on vaikutusta myös valtion tuleviin toimiin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja Euroopan komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso poseerasivat kuvaajille EU:n ja Venäjän välisen huippukokouksen lehdistötilaisuudessa Brysselissä tammikuussa 2014. EU:n johto oli typistänyt kokouksen keston kahdesta päivästä pariin tuntiin vastalauseena Venäjän politiikalle. Kuva: Olivier Hoslet / EPA
Tutustu Yle Uutisten kehitysversioon. Kokeile ja anna palautetta!
Siirry palveluun
Venäjän ulkopolitiikan suunnasta vuoteen 2020


Tutkijoiden Fjodor Lukjanovin ja Sergei Karaganovin näkemyksiä Venäjän menneestä ja tulevasta ulkopolitiikasta:

  • Venäjän on palattava ensiluokkaiseksi suurvallaksi talouden kehittämisen kautta.
  • Hyviä naapuruussuhteita Eurooppaan on rakennettava uudelleen.
  • Ei saa hyväksyä sellaista vastakkainasettelua Euroopan kanssa, johon transatlanttiset voimat työntävät meitä.
  • Venäjän rooli kansainvälisessä politiikassa voisi olla sotilaallisen voiman lisäksi pätevässä diplomatiassa.
  • Venäjän on ylläpidettävä sotilaallista valmiuttaan, etenkin ydinaseissa.
  • Ei ole realistista eikä rakentavaa käyttää asevoimia Venäjän ulkopuolella asuvien venäläisten suojelemiseksi.
  • Venäjän ei pidä keskittyä ulkopolitiikassaan entisiin Neuvostoliiton osiin, vaan tehdä itsenäistyneisiin maihin sivistynyt ero.
Euroopan unionin ja Venäjän suhde on esimerkki kovasta yrityksestä, joka päättyi traagiseen epäonnistumiseen, sanoo tunnettu venäläinen politiikan tutkija Fjodor Lukjanov.

Hän on yhdessä tutkija Sergei Karaganovin kanssa julkaissut strategian Venäjän ulkopolitiikalle 2020-luvulle.

Strategian julkaisivat yhdessä Ulkopolitiikan ja puolustuspolitiikan neuvosto ja Russia in Global Affairs -niminen aikakausilehti.

Nämä tutkijat ja julkaisukanavat eivät ole mitään pikkutekijöitä, vaan kuuluvat niihin ääniin, joita kuunnellaan jopa Kremlissä.

Strategiasta julkaistiinkin heti sen ilmestyttyä iso artikkeli hallituksen sanomalehdessä Rossijskaja Gazetassa.

Länsi tutkijoiden kritiikin kohteena
Strategiatyön taustalla on lännen ja Venäjän suhteiden kurja tila.

Tutkijat löytävät paljon huomautettavaa länsimaiden virheistä ja niiden katastrofaalisista seurauksista koko maailmalle. Venäjä nähdään yleisesti ottaen syyttömänä vaikeuksiin, paitsi niihin ongelmiin, jotka johtuvat sisäpoliittisista epäonnistumisista.

– Venäjän virheet ovat osuneet omaan nilkkaan, kun taas lännen virheistä on ollut seurauksia koko maailmalle, sanoo Fjodor Lukjanov Ylen haastattelussa.




Fjodor Lukjanov. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle
Lännen keskeisenä virheenä tutkijat pitävät "demokratia-messianismia". Sillä he tarkoittavat lännen halua edistää demokratiaa muissa maissa. Lukjanov mainitsee esimerkkeinä Serbian pommittamisen sekä Irakin ja Libyan vallanvaihtoon puuttumisen. Hän mainitsee myös lännen tuen niin sanotuille värivallankumouksille Georgiassa ja Ukrainassa.
Ylen tavoittama Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg pitää kritiikkiä tekopyhänä.

– Venäjä on puuttunut paljon räikeämmin muiden maiden tilanteisiin naapuripolitiikallaan, muun muassa kaasuhanoja sulkemalla ja suoralla painostuksella, Forsberg sanoo.

Kauppasuhteet ovat tärkeimmät
Tulevaisuutta venäläistutkijat hahmottavat niin sanotuissa teeseissään ensisijaisesti kauppasuhteiden kautta. Armeijakin toki mainitaan: tutkijat neuvovat Venäjää ylläpitämään vahvoja ja joustavasti toimintakykyisiä asevoimia.

Tutkijat viittaavat monta kertaa Venäjän taidokkaaseen ja rakentavaan diplomatiaan. Kokonaiskuvaksi jää, että he pitävät Venäjän kansainvälistä vaikutusvaltaa hyvin suurena.

Fjodor Lukjanov tosin toteaa, että Venäjä on heikoilla taloudessa, joka hänen mielestään on tärkein vaikutusvallan määrittäjä.

– Samalla on kuitenkin sanottava, että maailmassa on vain vähän maita, jotka voivat suvereenisti päättää asioistaan ja vaikuttaa siten kansainväliseen kehitykseen, Lukjanov sanoo.

Sellaisia maita ovat hänen mielestään Venäjä, Yhdysvallat, Kiina ja Intia. Suvereniteetti on Lukjanovin määritelmän mukaan sitä, että maa voi tehdä sen, mitä katsoo tarpeelliseksi ja omaa siihen tarvittavat resurssit.

EU on tutkijan mukaan aivan erilaisessa tilanteessa, koska Euroopan maat ovat tietoisesti luopuneet suvereniteetistaan.

Tampereen yliopiston professori Tuomas Forsberg kommentoi Venäjän uskovan vain omaan maailmankuvaansa. Siksi maa ei usko, että muuallakaan voisi saada aikaan uudenlaista toimivaa mallia, esimerkiksi EU:n yhteistyön kaltaista, Forsberg sanoo.

"EU:n rooli on hiipumassa"
Venäläistutkijoiden mielestä Euroopan unioni on ohittanut huippukautensa, joka osui vuosituhannen vaihteeseen.

– Ajatus Euroopan unionista suurena eteenpäin vievänä voimana on ohi, Fjodor Lukjanov arvioi.

Hän katsoo 15–20 vuotta eteenpäin ja näkee Euroopan roolin kutistuvan.

– Onkohan Eurooppa silloin suljettu saareke, joka pelolla katselee, mitä sen ympärillä tapahtuu, Lukjanov kysyy.

EU:n ja Venäjän suhteissa Lukjanov näkee lientymistä, mutta nopeaan lähestymiseen hän ei usko.

– Vaikka pakotteet poistettaisiinkin, käsitys Venäjästä vaarallisena, epäluotettavana ja epäilyttävänä säilyy, Lukjanov sanoo.

Suhteiden kiristymisen syistä eli Krimin valtauksesta ja Ukrainan kriisin muuttumisesta sodaksi tutkijat Karaganov ja Lukjanov eivät puhu mitään. Sen sijaan he kirjoittavat muuttuneesta kokonaistilanteesta ja siitä seuraavista tulevaisuusnäkymistä.

Professori Tuomas Forsbergin mielestä tällainen ajatusmalli ei voi toimia: suhteiden kehittymistä ei voi miettiä, jos kriisin syitä ei mainita.

Forsberg muistuttaa, että EU:n ja Venäjän suhteet voivat myös huonontua entisestään, vaikka kumpikin osapuoli haluaa parempia suhteita.

– Nyt ollaan niin eri mieltä siitä, kumman ehdoilla paraneminen tapahtuisi, Forsberg toteaa.

Katse länteen vai itään?
EU on Venäjälle tärkeä kumppani. Ennen suhteiden kiristymistä jopa 51 prosenttia Venäjän ulkomaankaupasta suuntautui EU-alueelle. Kumppanuus on tärkeä myös kulttuurihistoriallisista syistä.

– Venäjä on eurooppalaisen kulttuurin ja perinteen maa, eikä meistä tule koskaan esimerkiksi kiinalaisia, tutkija Fjodor Lukjanov toteaa.

Lukjanov tosin kuuluu itse niihin, jotka pitävät Venäjälle hyvänä ratkaisuna kääntää katseet itään. Hän uskoo isoon, euraasialaiseen talousliittoon, johon kuuluisivat Venäjän ja Kiinan lisäksi Keski-Aasian maat, Iran, Intia ja Etelä-Korea.

Venäjällä puhutaan paljon yhteistyömahdollisuuksista Kiinan kanssa. Professori Tuomas Forsberg huomauttaa kuitenkin, että EU on siinä suhteessa Venäjää pitemmällä.

– Talousluvuista näkee, että käännöksen itään ja Kiinaan on tehnyt Euroopan unioni paljon laajemmin kuin Venäjä.

Venäjällä hellitään myös laajasti ajatusmallia maantieteellisestä Euraasiasta talousliittoumana. Siitä puhutaan usein liittona, joka ulottuisi Lissabonista Vladivostokiin.

Tästä mallista muistutti myös presidentti Vladimir Putin ennen valtiovierailuaan Kreikassa toukokuussa. Tutkijat kirjoittavat vieläkin laajemmasta yhteistyömallista: Lissabonista Singaporeen.

Sellainen ei kuitenkaan voi toteutua niin kauan kuin EU:n ja Venäjän suhteet ovat jäähyllä. Toisaalta myös EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelema vapaakauppasopimus TTIP synnyttäisi uuden kaupparajan EU:n ja Venäjän rajalle.

  • Kerstin%20Kronvall
    Kerstin Kronvall Twitter: @KKronvall
    Venäjän-kirjeenvaihtaja

    Yle

Kun suhteista puhutaan on yleensä tapana hahmotella niiden merkitystä molempien osapuolten kannalta. Venäläistutkijoilta on jäänyt huomaamatta ettei EU ja Eurooppa tarvitse Venäjää tulevaisuudessa oikeastaan mihinkään. Venäjällä ei ole mitään sellaista osaamista tai raaka-aineitakaan joita tarvittaisiin Euroopassa. Nykyiselle, lähinnä pelkästään energian tuontiin perustuvalle kaupalle on paljon kilpailua muiden toimittajien suunnalta. Lisäksi Euroopan maat ovat sitoutuneet huomattaviin muutoksiin, mm. poliittisten ja ilmaston muutoksen vuoksi, tulevaisuuden energiaratkaisuissaan.

Suomi saattaa olla poikkeus yleisestä eurooppalaisesta kehityksestä Venäjän suhteissa. Meillä, erityisesti poliittisen päätösvallan alaisena olevat perusteollisuuden valtiojohtoiset yritykset lisäävät yhteistyötään Venäjän kanssa. Todennäköisesti tässä kokonaisuudessa (siis Suomen osalta) on myös kysymys myös laajemmasta, erityisesti Venäjän haluamasta, yhtenäisyydestä Suomen suhteen.
 
Venäjä rauhoittelee kansaa tyhjillä puheilla talousuudistuksista
Iida Tikka / STT14.6.2016

Keski-ikäinen harmaahiuksinen mies ei osaa peitellä tyytyväisyyttään.

– Venäjä ei ole koskaan ollut tällaisessa tilanteessa kuin se on nyt, mies sanoo ja hymyilee riemuissaan.

Puhe on Venäjän talouden tilasta ja mies tv-kanava Dozdin nauhoitteella Aleksei Kudrin.

Venäjän entinen valtiovarainministeri, hallinnon talouslinjausten tunnettu kriitikko – ja varmasti yksi harvoista venäläisistä, jota talouden kehno tila hymyilyttää.

Alkuvuoden mahalaskusta toipuneesta öljynhinnasta huolimatta Venäjän talouden ennustetaan supistuvan tänäkin vuonna, eikä Moskovan talouskorkeakoulun ekonomistien hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan laskun pohjaa ole vielä saavutettu.

Myös presidentin kanslia on herännyt tilanteeseen.

Toukokuun lopulla Kudrin nimettiin presidentin talousneuvoston varapuheenjohtajaksi ja neuvostolle annettiin tehtäväksi miettiä, miten Venäjän talous käännettäisiin kasvuun.

Vielä silloin Kudrin oli innoissaan tiedotusvälineiden haastatteluissa: hän taisi ajatella, että nyt Venäjän taloutta voi vihdoin uudistaa toden teolla ja kauan odotetut rakenneuudistukset ovat nurkan takana.

Mutta Kudrin taitaa olla ainoa, joka uskoo, että uudistukset todella ovat mahdollisia. STT:n haastattelemista analyytikoista yksikään ei usko, että minkäänlaisia uudistuksia todella saadaan aikaan.

Ei edes Kudrinin omalle ajatushautomolle työskentelevä asiantuntija Sergei Tsypljaev.

Presidentin täytyisi uhrata kannatuksensa, jotta uudistuksia saataisiin aikaan, Tsypljaev sanoo viitaten julkisen sektorin leikkauksiin ja eläkereformiin, jota monet peräänkuuluttavat.

Samaa mieltä on Moskovan valtiollisen yliopiston makroekonomian professori Oleg Buklemishev, jonka mukaan talous ja politiikka ovat Venäjällä niin sidoksissa, että kaikki uudistukset ovat käytännössä mahdottomia, vaikka ”idea on oikea”.

”Oikealla idealla” Buklemishev viittaa Kudrinin ehdottamaan tuomioistuinjärjestelmän uudistukseen.

Kudrinin tärkeimpiä ehdotuksia on lakien toimeenpanoelinten uudistaminen, jonka päämäärä on lakien johdonmukainen noudattaminen. Se taas mahdollistaisi turvallisen kaupanteon Venäjällä niin paikallisille yrittäjille kuin ulkomaalaisille yrityksille ja lisäisi investointeja.

– Mutta kuka haluaisi uudistaa järjestelmän, jonka avulla pystyy takaamaan oman valta-asemansa jatkossakin? kysyy kolmas talousanalyytikko, joka ei halunnut nimeään julki, jotta voisi puhua vapaammin.

Hänen mielestään talousneuvosto on oikeastaan vain spektaakkeli, jonka tarkoituksena on vain esittää, että jotain muka tehdään. Tällaisia on nähty ennenkin.

Siitä huolimatta taistelu uudistusten puolesta jatkuu, joskin jo lannistuneemmin.

Kesäkuun alussa Kudrin ilmoitti kirjoittavansa maalle uutta taloudellista strategiaa presidentin pyynnöstä. Strategian on tarkoitus valmistua ensi kesään mennessä.

Viitteitä sen sisällöstä on varmasti luvassa lähipäivinä, kun Venäjän talousliberaalit ajattelijat pääsevät ääneen Pietarin talousfoorumissa.

Tai sitten viitteitä voi etsiä edellisestä selvityksestä. Sellainen on nimittäin tehty viisi vuotta sitten, kun silloinen pääministeri Vladimir Putin tilasi talousasiantuntijoilta Venäjälle uuden talousstrategian.

Sitäkään ei ole ehditty vielä toteuttaa.

_______________________________________________________

Lakien johdonmukainen noudattaminen sekä omaisuudensuojan toteuttaminen ovat mahdottomia tehtäviä valtiossa jonka koossapitävä voima on instituutionalisoitu korruptio sekä vallanpitäjien suosikeilleen sallima omaisuuksien uusjako yrityskaappausten ja kiristyksen kautta.

BTW, katselin tuossa dokumenttikanavalta dokkaria Hitlerin talouspolitiikasta 30-luvulla. Hieman kylmäsi kun historioitsija kertoi Hitlerin rakentaneen aseteollisuutta ja armeijaa velaksi tietäen tasan tarkkaan että velkojen maksu ei onnistu kuin voittoisten valloitussotien voitoilla.
 
Lakien johdonmukainen noudattaminen sekä omaisuudensuojan toteuttaminen ovat mahdottomia tehtäviä valtiossa jonka koossapitävä voima on instituutionalisoitu korruptio sekä vallanpitäjien suosikeilleen sallima omaisuuksien uusjako yrityskaappausten ja kiristyksen kautta.

BTW, katselin tuossa dokumenttikanavalta dokkaria Hitlerin talouspolitiikasta 30-luvulla. Hieman kylmäsi kun historioitsija kertoi Hitlerin rakentaneen aseteollisuutta ja armeijaa velaksi tietäen tasan tarkkaan että velkojen maksu ei onnistu kuin voittoisten valloitussotien voitoilla.

Juuri näin..

Tiedän että Venäjällä on erittäin fiksuja ihmisiä jotka varmasti ymmärtävät mihin suuntaan yhteiskunta on kehittymässä..niin taloudellisesti, sosiaalisesti kuin poliittisestikin jne. Tuo Minuteman'in lainaus kertoo myös siitä.

Vaikka Putin hallitsee vanhalta Aatulta peräisin olevilla keinoilla (toki nykyajan nyansseilla höystetyillä) ei hänellä ole samanlaisia resursseja käytettävissään kuin Natsi-Saksalla aikoinaan. Putin ei tule saamaan asevarusteluunsa ulkopuolista rahoitusta vaan joutuu tuhlaamaan niihin Venäjän yhteiskunnan yhä niukkenevia voimavaroja.

Valloitussodat jäänevät loppuviimeksi vähiin. Mutta on mahdollista ja jopa todennäköistä että Venäjä käyttää kaikki mahdollisuutensa yhteiskuntansa laajentamiseen. Vaarassa ovat kaikki ne naapurivaltiot joiden asema ei ole turvattu esim. NATO:n jäsenyyden kautta. Se, minkälaisia keinoja Venäjä käyttää valloituksissaan riippuu tietenkin kohteesta ja tilanteesta.

Eikä näissä valloituksissa ole kysymys pelkästään taloudellisista kaappauksista. Putin tarvitsee yhä uusia valloituksia myös oman valtansa ja suosionsa ylläpitämiseen. Lisäksi asevoimia, sisäisiä turvallisuusjoukkoja, FSB:tä, miliisejä jne. tarvitaan Venäjän yhteiskunnan sisäisen järjestyksen säilyttämiseen.
 
...cut....
BTW, katselin tuossa dokumenttikanavalta dokkaria Hitlerin talouspolitiikasta 30-luvulla. Hieman kylmäsi kun historioitsija kertoi Hitlerin rakentaneen aseteollisuutta ja armeijaa velaksi tietäen tasan tarkkaan että velkojen maksu ei onnistu kuin voittoisten valloitussotien voitoilla.

Tätä olen puntaroinut jo useamman vuoden mielessäni. Eikä se jätä rauhaan.
 
http://www.bloomberg.com/news/artic...y-bank-for-pet-projects-now-on-chopping-block

Suuri venäläinen pankki, jota on käytetty suurten projektien rahoituksiin, on kusessa. VEB-pankki myy nyt, mitä myytävissä on rahoitusvajeen kattamiseksi. Pankin pelastamiseksi on arvioitu tarvittavan 20 miljardia ja summa näyttää vielä nousevan tuosta arviosta. Pankin johto oli jopa ehdottanut, että Venäjän keskuspankki ryhtyisi rahoittamaan pankkia. Keskuspankin johtaja oli pitänyt kuitenkin rahan painamista huonoa ajatuksena (keskuspankin johtaja taitaa olla niitä harvoja järjen ääniä Venäjän talouden hoidossa).
 
  • Tykkää
Reactions: krd
Jotenkin rivien välistä voi lukea että Kremlissä alkaa stressitaso olla jo kohtuu korkealla:

Lavrov ehdotti EU:lle "suhteiden inventaariota"
Torstai 16.6.2016

Tänään Pietarin kansainvälisellä talousfoorumilla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ehdotti Euroopan unionille suhteiden inventaariota.

- Teimme inventaarion koskien Euroopan unionin suhteita, kirjoitimme kaiken ylös. Asiakirjasta tuli vaikuttava. Laskemme sen varaan, että annamme kyseisen asiakirjan länsimaisille kollegoillemme ja kartoitamme yhdessä maiden välisiä suhteita, Lavrov sanoi.

Ulkoministeri korosti, etteivät Venäjän ja EU:n suhteet ole koskaan olleet katkolla.

- Toivomme, että asioiden ilmaiseminen paperilla auttaa meitä aloittamaan asiallisen keskustelun ja heittämään syrjään geopoliittisen tilanteen sekä politisoituneen retoriikan, Lavrov kommentoi.

Lavrovin mukaan EU:n poliitikot harjoittavat usein sanallista voimistelua ja kiristyksen retoriikkaa.

- Tämä suhteiden kriisi auttaa meitä ymmärtämään, mitä pitää tehdä ja miten elää jatkossa. Me emme aio loukkaantua tai eristäytyä. Emme ole koskaan kannattaneet vastakkainasettelua, vaan olemme aina tukeneet tasavertaista vuoropuhelua ja strategista kumppanuutta, Lavrov linjasi.

Venäjä on useaan otteeseen ottanut esille, että lännen pitäisi luopua Venäjän-vastaisista pakotteista. Länsimaat ovat kuitenkin olleet sitä mieltä, ettei pakotteista voi luopua, ennen kuin Minskin sopimusta aletaan noudattaa.

Lähteet: Tass ja Fontanka.ru

___________________________________________________________________


Mitä voimme päätellä siitä että näitä Venäjän suunnasta tulevia ehdotuksia että "eikös voitais jatkaa niinku ennenkin, jookos?" on jo tullut pari lyhyen ajan sisään ja todennäköisesti alkaa tulla tiheämpään tahtiin? Oliskos kassan pohja alkanut paljastua? Ainakin se, että kaikki kollabolaattorit on valjastettu kehumaan miten hyvin Venäjällä talousmielessä menee ennustaa mielestäni tulossa olevaa romahdusta.
 
Talous 16.6.2016 klo 20:56
Venäjän Piilaakso kohoaa Moskovaan – Harva uskoo hankkeen autuuteen
Skolkovon vakuutetaan muuttuvan rakennustyömaasta oikeaksi teknokaupungiksi jo vuoden loppuun mennessä. Innovaatiokeskus on ladattu täyteen toiveita, mutta moni epäilee sen todellisia mahdollisuuksia.

Innovaatiokeskus Skolkovon valmistuminen on puolivälissä ja puheet hankkeen kaatumisesta ovat hiljentyneet Venäjällä. Vuonna 2010 presidentti Dmitri Medvedevin aloittama Skolkovo pysyy talousongelmista ja kansainvälisten suhteiden kylmenemisestä huolimatta Venäjän kärkihankkeena myös Vladimir Putinin presidenttikaudella.

– Meidän ei tarvitse enää kysyä, toteutuuko Skolkovo, vaan millä tavalla se tulee toimimaan tulevaisuudessa, lausui Skolkovo-säätiön puheenjohtaja Viktor Vekselberg kesäkuun alussa paikan päällä.

Moskovan laidalle rakennettavassa Skolkovossa toimii tällä hetkellä 1400 yritystä. Syksyllä avautuvan teknopuiston valtavan päärakennuksen on Skolkovo-säätiön mukaan määrä koota alueen kasvuyritykset ja tutkimuslaitokset yhteen ja muuttaa rakennustyömaa oikeaksi innovaatiokeskukseksi.

Harva kuitenkin uskoo hulppeiden puitteiden synnyttävän Piilaaksoon verrattavan teknologiakeskittymän Venäjälle. Valtion ohjaamaa hanketta kritisoidaan vanhanaikaiseksi ja tehottomaksi. Kriitikoiden mukaan toiminnan pitäisi lähteä ruohonjuuritasolta, eikä kasvuyrityksiä ole mahdollista kehittää tiukasti rajatuille aloille ylhäältä käsin määrättynä.

Kireästä maailmanpoliittisesta tilanteesta huolimatta Skolkovossa vannotaan avoimuuden ja kansainvälisyyden nimeen. Lännen Venäjälle määräämät pakotteet haittaavaat silti niin rahoituksen saamista kuin tutkimuslaboratorioiden varustamista.

Lisäksi asenneilmaston koventuminen on saanut monet länsimaiset yritykset ja tieteentekijät varovaisiksi Skolkovoa kohtaan. Hankkeen maineeseen on vaikuttanut myös korruptioepäilyt ja muut talousepäselvyydet.

Skolkovo-hankkeen neuvonantajana toimiva Pekka Viljakainen vakuuttaa valmistuvien toimitilojen täyttyvän helposti ja uskoo tunkua riittävän myös lännestä. Esimerkiksi hän mainitsee yhdysvaltalaisen ilmailuyhtiön Boeingin, joka avasi alueelle kesäkuun alussa oman tuotekehityskeskuksen.

Suomesta Skolkovassa toimii tällä hetkellä Nokia, teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes ja yhdeksän teknologia-alan kasvuyritystä.

Keskuksen rakentamista painaa Venäjän kurja taloustilanne. Maan johto vakuuttaa kuitenkin seisovansa Skolkovon takana tukevasti. Hankkeen budjettia onkin leikattu varsin maltillisesti.

Skolkovossa jatketaan suunniteltujen kohteiden rakentamista. Alueelle noussee muun muassa Venäjän suurimman pankin Sberbankin rakennuttama maan suurin datakeskus. Alueen arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuonna 2021, yhden vuoden viiveellä.
 
ÖLJYTUOTANTO

Hellevi Mauno, 16.6. 21:42 päivitetty 16.6. 21:43
Iran pumppaa hurjia määriä öljyä

Iran pumppasi toukokuussa 3,64 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, kertoo öljyjärjestö IEA. Tämä on kovin pumppaustahti sitten vuoden 2011 kesäkuun eli ennen kuin Irania koskevat kauppasanktiot tulivat voimaan. Asiasta uutisoi CNN Money.

Iranin öljyntuotanto on kasvanut 730 000 tynnyrillä päivässä viime vuoden lopusta alkaen. Tuotanto on kasvanut enemmän kuin millään muulla OPEC-öljyjärjestöön kuuluvalla maalla.

Maa myös vie öljyä huomattavasti aiempaa enemmän. Vesiteitse vietävät öljykuljetukset kasvoivat toukokuussa 2,6 miljoonaan tynnyriin päivässä, mikä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna viime marraskuuhun.
 
BTW, katselin tuossa dokumenttikanavalta dokkaria Hitlerin talouspolitiikasta 30-luvulla. Hieman kylmäsi kun historioitsija kertoi Hitlerin rakentaneen aseteollisuutta ja armeijaa velaksi tietäen tasan tarkkaan että velkojen maksu ei onnistu kuin voittoisten valloitussotien voitoilla.

Saksan talous oli silloin aika vahva, saksalainen laatu oli jo silloin käsite. Vahvan talouden maalle aina lainataan raha tietääkseni, nykyisin sitä kutsutaan muodikkasti investitioksi. Länsimaiset pankit antaneet rahaa vaikka tiesivät että Hitlerin tehtaat työskentelivät sotateollisuudelle, ja jokaisessa tehtaassa oli gauleiter, natsien edustaja. Jos Hitler ei olisi hyökkänyt Puolaan, olisivat lainanneet vaikka kuinka pitkään, vaikka tiesivät että hän on yhden puoluen diktaattori ja fasisti. Olympialaisetkin pidettiin kaikista huolimatta ja Hitler jakasi mitalit. Sitten raha tuli expropriation (pakkolunastus) - juutalaisilta. Tästä täytyy varmentaa miten ja milloin tämä alkanut ja mittakaavat.

Myös NL:lle lainattiin rahaa, koko sen olemassaolon aikana, vaikka siellä rakennettiin koko ajan sotateollisuutta.
 
ÖLJYTUOTANTO

Hellevi Mauno, 16.6. 21:42 päivitetty 16.6. 21:43
Iran pumppaa hurjia määriä öljyä

Iran pumppasi toukokuussa 3,64 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä, kertoo öljyjärjestö IEA. Tämä on kovin pumppaustahti sitten vuoden 2011 kesäkuun eli ennen kuin Irania koskevat kauppasanktiot tulivat voimaan. Asiasta uutisoi CNN Money.

Iranin öljyntuotanto on kasvanut 730 000 tynnyrillä päivässä viime vuoden lopusta alkaen. Tuotanto on kasvanut enemmän kuin millään muulla OPEC-öljyjärjestöön kuuluvalla maalla.

Maa myös vie öljyä huomattavasti aiempaa enemmän. Vesiteitse vietävät öljykuljetukset kasvoivat toukokuussa 2,6 miljoonaan tynnyriin päivässä, mikä on lähes kolminkertainen määrä verrattuna viime marraskuuhun.
Hyvä. Tämä tietää huonoja uutisia Venäjälle.
 
Huh... jopa helpotti. Siis venäjän amok-juoksu jatkuu. Hyvä.
Noo, toivotaan, ettei iik-hetkiä ole liikaa tulevaisuudessa.:)
Kaikkihan me toivomme Venäjän perikatoa ja muiden öljyntuottajien mahdollisimman suurta menestystä. Itsehän olen miettinyt, että Venäjänhän sopii kulissien takana lietsoa sissiliikkeitä esi. Nigeriassa, että saavat markkinahinnat nousuun.
 
Noo, toivotaan, ettei iik-hetkiä ole liikaa tulevaisuudessa.:)
Kaikkihan me toivomme Venäjän perikatoa ja muiden öljyntuottajien mahdollisimman suurta menestystä. Itsehän olen miettinyt, että Venäjänhän sopii kulissien takana lietsoa sissiliikkeitä esi. Nigeriassa, että saavat markkinahinnat nousuun.

Veikkaan, että näitä lietsojia löytyy myös muitakin.
 
Back
Top