Venäläisten maakaupat ja tiedustelu

Venäläisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on kasvanut rajusti viime aikoina – katso, paljonko kotikunnastasi on myyty itänaapuriin​

Läheiset jakavat omistuksia keskenään, jotta useampi ihminen pääsisi rajan yli saman kiinteistön perusteella. Puolustusministeriön mukaan kahdeksan kymmenestä ostajasta asuu jo valmiiksi Suomessa.
Grafiikka venäläisille myönnetyistä kiinteistön ostamisluvista vuosina 2020 124 lupaa, vuonna 2021 217 lupaa ja vuonna 2022 54 lupaa helmikuun loppuun mennessä.

Jos puolustusministeriö jatkaisi kiinteistöjen ostamiseen tarvittavien lupien myöntämistä venäläisille samaa tahtia kuin alkuvuonna, lupamäärä kasvaisi yli 50 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Ukrainan sodan vuoksi se on kuitenkin epätodennäköistä. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
KALLE SCHÖNBERG,
TEEMU KAKKO
2.3. 12:45

Venäläisten kiinteistökaupat Suomessa ovat olleet vahvassa kasvussa alkuvuonna. Helmikuun loppuun mennessä Venäjän kansalaiset olivat saaneet puolustusministeriöstä jo 54 lupaa kiinteistön ostamiseen Suomesta. Kahdessa kuukaudessa annettujen lupien määrä on noin neljännes koko viime vuoden luvista. Tuolloin ostolupia myönnettiin 217.
Jos tahti jatkuisi samana loppuvuoden, lupia myönnettäisiin tänä vuonna yli 300. Se on kuitenkin epätodennäköistä Ukrainan sodasta johtuvien talouspakotteiden vuoksi.
Puolustusministeriön mukaan alkuvuoden kova kysyntä on jatkoa viime vuoden kehitykselle. Viime vuonna ostolupia myönnettiin Venäjän kansalaisille peräti 75 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisten kiinteistökaupat tulivat luvanvaraisiksi vuoden 2020 alusta. Luvat myöntää puolustusministeriö, joka on kertonut kiristävänsä lupakäytäntöjä Ukrainan sodan vuoksi.
Suojelupoliisi on varoittanut(siirryt toiseen palveluun) jo vuosia sitten, että venäläisten kiinteistöostojen joukossa saattaa olla kohteita, jotka kiinnostavat itänaapuria sotilaallisista syistä. Sen mukaan kauppojen määrän lisääntyminen ei kuitenkaan yksinään anna aihetta huoleen.
Myös Maanmittauslaitoksen tilastot kertovat, että Venäjän kansalaisten kiinteistöostot lisääntyivät viime vuonna. Samaan aikaan venäläiset myös myivät aiempaa enemmän kiinteistöjä. Viime vuonna Venäjän kansalaiset ostivat ja myivät lähes yhtä paljon kiinteistöjä Suomessa.
Venäläisten Suomessa tekemät kiinteistöjen ostot ja myynnit vuosina 2011-2021, infografiikka näyttää ostotrendin olevan selvästi laskeva. Myynti on ollut vakaampaa ja kasvanut ajan kuluun.

Venäjän kansalaisten Suomesta ostamien kiinteistöjen määrä on laskenut 2010-luvun alun huippuvuosista. Tällä vuosikymmenellä suunta on kuitenkin kääntynyt nousuun. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle
Kun Venäjän kansalaisten tekemiä kiinteistökauppoja tarkastellaan kunnittain, Etelä-Karjala erottuu selvästi muusta maasta. Venäläiset ovat tehneet alueen kunnissa kiinteistökauppoja moninverroin vilkkaammin kuin muualla.
Katso kartasta, kuinka paljon Venäjän kansalaiset ovat ostaneet kiinteistöjä kotikunnastasi:
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäläisten ostamien kiinteistöjen määrä kunnittain 2011–2021​


Imatralainen kiinteistönvälittäjä Ensio Pulkkinen on havainnut venäläisten lisääntyneen kiinnostuksen kiinteistö- ja asuntokauppoihin itärajalla.
– Kaupat alkoivat lisääntyä selvästi jo viime vuonna, ja tahti on kiihtynyt tänä vuonna, kertoo Pulkkinen, joka toimii yrittäjänä In and Out -kiinteistönvälitystoimistossa.
Hänellä on laaja näkymä markkinoihin, sillä kiinteistönvälittämisen lisäksi hän toimii myös kaupanvahvistajana muille välittäjille Etelä-Karjalassa.
Pulkkisen mukaan venäläisten ostoissa ei ole kyse jättikaupoista.
– Ne ovat olleet halpoja 10 000–20 000 euron ostoksia, sekä huoneistoja että taloja, hän sanoo.
Ensio Pulkkinen.

Ensio Pulkkisella on laaja näkymä kiinteistökauppoihin itärajalla, sillä hän toimii välittämisen lisäksi myös kaupanvahvistajana. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Maanmittauslaitoksen tilastot sisältävät vain kiinteistökaupat eli eivät esimerkiksi ole asunto-osakkeita.
Puolustusministeriö vahvistaa, että suurin osa venäläisten kaupoista on suhteellisen halpoja kiinteistöjä. Ministeriön mukaan noin kahdeksan kymmenestä ostoluvan saaneesta Venäjän kansalaisesta asuu jo valmiiksi Suomessa.
Ministeriö ei pidä mitään kiinteistöomistusta lähtökohtaisesti uhkana mutta kertoo seuraavansa tilannetta.

Kiinteistö toimii "pääsylippuna" Suomeen​

Kiinteistönvälittäjä Ensio Pulkkinen uskoo, että venäläisten lisääntyneitä kiinteistökauppoja selittää osin koronatilanne. Kiinteistön omistaminen Suomesta helpottaa maahan pääsemistä.
– Ne ovat niin sanottuja pääsylippuja, Pulkkinen sanoo.
Nykyisten sääntöjen mukaan kiinteistön, asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistaja voi tulla Suomeen, jos hänellä on viisumi voimassa. Kiinteistöjen omistajilla on usein 2–5 vuoden viisumi, jolla voi oleskella maassa yhtäjaksoisesti 90 vuorokautta. Tällä perusteella Suomeen saavat tulla myös omistajan puoliso ja alaikäiset lapset.
Venäläiset ovat tehneet myös kiinteistökauppoja sukulaisten ja muiden läheisten kesken niin, että kiinteistöjen omistusta on jaettu esimerkiksi perheen sisällä. Näin useammalla on mahdollisuus saapua Suomeen kiinteistön omistamisen perusteella.
– Nythän esimerkiksi aikuinen lapsi ei voi muuten saapua vanhempiensa kiinteistölle Suomeen, Pulkkinen sanoo.

Venäläinen mökinomistaja pelkää tulevaa​

Länsimaiden Venäjälle asettamat ankarat pakotteet todennäköisesti halvaannuttavat venäläisten kiinteistökaupat Suomessa. Moni saattaa jopa yrittää myydä omistuksensa, kun taloudellinen tilanne huononee Venäjällä.
– Tiedän, että joillakuilla on ajatuksia myymisestä. He miettivät, mitä järkeä on pitää mökkiä Suomessa, kun siitä ei pääse edes kunnolla nauttimaan, kertoo pietarilainen Svetlana Panteleimonova.
Puhelimitse tavoitettu Panteleimonova omistaa mökin Ruokolahdelta. Hänen mukaansa nykytilanteen epävarmuus syö venäläisten mökkiläisten hermoja.
– Kaikki ovat ahdistuneita ja odottavat mitä seuraavaksi tapahtuu. Kukaan ei ymmärrä, mistä on kysymys.
Rajan ylittämistä monimutkaistaneet koronarajoitukset ovat jo aiemmin tehneet venäläisten kesämökkiläisten Suomessa käymisestä vaikeaa. Nyt pakotteet ovat tuomassa lisää ongelmia.
– En voi enää maksaa esimerkiksi Ruokolahden mökkini sähkölaskuja, koska käyttämäni VTB-pankki on pakotelistalla. Ennen maksoimme laskut suoraan Venäjältä Suomeen tilisiirtoina. Nyt se on mahdotonta, Panteleimonova kertoo.
Hän tuomitsee Venäjän armeijan toimet Ukrainassa ja pelkää pakotteiden koventuvan entisestään. Epävarmuus tulevasta ahdistaa.
– Elämme täydellisessä pimennossa. Pelkäämme erittäin paljon, että Suomen hallitus ei päästä meitä enää ollenkaan maahan.
Venäläiset Igor Kostenko ja Svetlana Panteleimonova saapuivat Suomeen ja matkaavat mökilleen Äitsaareen.

Igor Kostenko (vas.) ja Svetlana Panteleimonova omistavat mökit Ruokolahdelta. Mökkinaapurit kuvattiin Suomessa viime kesänä. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Maahantuloon ei ole ainakaan vielä asetettu uusia rajoitteita. Pietarilainen Igor Kostenko saapui tiistaina mökilleen Ruokolahdelle tekemään huoltotöitä.
– Kaikki sujui tavalliseen tapaan sekä Venäjän että Suomen rajaviranomaisten kanssa, Kostenko kertoo.
Pakotteet kuitenkin tuntuvat jo. Kostenkon oli tuotava Pietarista tukku käteistä Suomessa maksamista varten.
– Meillä on nyt paljon ongelmia, koska useat venäläiset pankit joutuivat pakotelistalle. Maksuja Venäjältä Suomeen ei voi enää tehdä entiseen tapaan, Kostenko sanoo.
Hän ei ole varma, mitä tekee Suomessa sijaitsevalle mökilleen tulevaisuudessa.
– Seuraan tilannetta ja päätän tilanteen mukaan. Jos tulee lisää rajoituksia, joudun ehkä myymään. Teemme perheeni kanssa päätöksen asiasta lähiaikoina.

Voit keskustella jutun aiheesta torstaihin 3.3. kello 23:een saakka.

 
Vielä sen verran tuosta #talvensieniretket että sienestystä tulee harrastaa vaatteissa, jotka ovat täysin siviilivaatteita. Emmehän halua sekoittua myrkkysieniin. Lisäksi mahdollisista poikkeavista ja jollain tavoin epämääräisistä sienihavainnoista on syytä ilmoittaa viranomaisille. Käytetään maalaisjärkeä. Normaali sieniperhe ei ole myrkkysieni. Näitä näitä talvensieniretkiä olisi hyvä tehdä säännöllisen epäsäännollisesti. Esim. Krimille myrkkysieniä ilmestyi melkoisen yhtäkkiä, eikä kukaan puuttunut.
 
Minua oikeasti pelottaa nuo venäläisten omistamat maa-alueet Suomessa. Niitä ei ole turhaan hankittu, katsokaa netistä missä niitä on. Väylien lähistöt, kantaverkot, linkkimastot, puolustusvoimien alueiden lähistöt jne. Pahoin pelkään, että seuraavana me olemme tähtäimessä. Tänne ei tulla suoralla hyökkäyksellä, vaan yhteiskunta lamautetaan ensin juurikin näiden kohteiden avulla. Viranomaisten on työlästä pitää kaikkia paikkoja silmällä jatkuvasti, eikä heillä ole niihin oikein pääsyä ilman epäilyä rikoksesta. Lisäksi joku voisi pitää provokaationa, samoin noita pakkolunastuksia. En missään tapauksessa ehdota mitään suojeluskuntameininkiä tai maalittamista, vaan ihan maalaisjärjen käyttöä ja järkevää tarkkaavaisuutta. Venäjä kun ei itse noudata mitään sopimuksia ja valehtelee käytännössä kaikesta. Siihen että porukka käy vaikka sieniretkellä, ei ole kenelläkään mitään sanomista. Jos joku tällaisella alueella käymisestä provosoituu tai uhkailee, niin sittenhän se onkin jo virkavallan asia.
Siksi ajattelisin, että ihmiset voisivat käydä sienestämässä jokamiehen oikeuksien nojalla. Esimerkiksi Saimaalla ja Turun saaristossa, voimalinjojen yms. vieressä, on useitakin paikallisten tuntemia paikkoja, joissa innokas ”sienestäjä” voisi käydä säännöllisesti, etsimässä vaikka suppilovahveroita. Yksin ja ulkopuolisten tietämättä ei tietenkään sovi lähteä, sillä jää ja lumi voi tehdä tepposet :)
Kaikista sienihavainnoista voisi vaikka raportoida Twitteriin #talvensieniretket sekä missä ja milloin mielenkiintoisia löydöksiä on tapahtunut.
Mahdolliset löydökset voisivat olla vaikka muotoa:
#talvensieniretket, alue, pvm, löydökset, esim ei löydöksiä/sienien arvioitu määrä jäljistä päätellen, sienien ajoneuvo (henkilöauto/pakettiauto/kuorma-auto/vene/tms.)
Olisiko moisessa mitään ideaa?
Ketään ei tietenkään saa kuvata tms. tai mitään ramboilua harrastaa, ihan vaan sienestystä vuodenajasta riippumatta!
Vielä sen verran tuosta #talvensieniretket että sienestystä tulee harrastaa vaatteissa, jotka ovat täysin siviilivaatteita. Emmehän halua sekoittua myrkkysieniin. Lisäksi mahdollisista poikkeavista ja jollain tavoin epämääräisistä sienihavainnoista on syytä ilmoittaa viranomaisille. Käytetään maalaisjärkeä. Normaali sieniperhe ei ole myrkkysieni. Näitä näitä talvensieniretkiä olisi hyvä tehdä säännöllisen epäsäännollisesti. Esim. Krimille myrkkysieniä ilmestyi melkoisen yhtäkkiä, eikä kukaan puuttunut.
 
On tämä kyllä aivan käsittämätöntä jos näille ei saada tehtyä mitään. Alla "parhaat" palat artikkelista.


Kylpylässä syntyi taas tarve uusille järjestelyille, ja yhteistyökumppani löytyi jälleen läheltä. Liiketoiminta myytiin yhdellä eurolla Ryokan-yhtiölle, jossa suurimpana omistajana on kamppailulajien valmentajana tunnettu Auvo Niiniketo.
Niiniketo tutustui Boris Rotenbergiin jo 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa judopiireissä. Vuonna 2001 Niiniketo rekisteröitiin hallituksen jäseneksi Rotenbergin Rinimex-yhtiöön.
KUN Ryokan teki vuonna 2015 kylpyläkauppoja, omistajaa vaihtoi vain liiketoiminta, ei kiinteistö. Tilukset jäivät Rotenbergeille.
Kiinteistörekisterin mukaan 8,9 hehtaarin maa-alueet on vuodesta 2004 alkaen omistanut Långvik Capitalin tytäryhtiö Tanskarlan Centrum Oy. Yhtiön viimeisin hallituksen puheenjohtaja on Roman Rotenberg. Kesäkuussa 2020 Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) lakkautti nämä molemmat yhtiöt, koska ne eivät olleet vuosiin toimittaneet tilinpäätöstietojaan viranomaiselle.

KUKA siis nyt omistaa kylpylän kiinteistön, kun sen omistajayhtiöt on lakkautettu?
Tämä on mysteeri myös Kirkkonummen kunnalle. Kunnan geodeetti Otso Kärkkäinen kertoo tutkineensa asiaa viime viikolla. (...) Kärkkäisen mukaan kunnalla ei ”sinänsä ole intressiä tai aikomusta” selvittää maanomistusta tätä enempää. (...) ”On hyvä kysymys, kuka maa-alueet omistaa. Mielestäni on hyvä tietää yleisesti, mikä tilanne on”, Hyvärinen sanoo.

Niiniketo kuitenkin korostaa, ettei ole toiminut Rotenbergin bulvaanina. Hän sanoo pysyneensä mukana toiminnassa vuosia vielä isännän jouduttua pakotelistalle, jotta yhtiö ”ei jäisi heitteille”.
 
Tuo yksi omistajahan on se Ugandassa kuollut asekauppias..

Lehden mukaan Niiniketo omistaa Ryokanista 45 prosenttia ja Ahto 27 prosenttia MJJA Capital -yhtiönsä kautta. Loput omistavat Långvik Capitalin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sekä Maiju Tirri, Jussi Salonoja ja Tuomas Teräsvuori sijoitusyhtiöidensä kautta.
 
Viimeksi muokattu:
Heitänpä tähän nyt, että Ukrainan sodan myötä kiinteistöjen siirtämistä venäläiseen omistukseen ei pitäisi enää sallia, ja jo nyt venäläisomistuksessa olevat voisivat ainoastaan periytyä rintaperillisille.

Myöskin maksamattomat kiinteistöverot kertyessään pitäisivät olla kiinteistöjen pakkolunastuksen peruste, viimeistään siinä vaiheessa kun maksamattomat verot korkoineen saavuttavat kiinteistön arvon (jolloin lunastus tapahtuisi korvauksetta verovelkojen kuittauksena), ja jo varhaisemmassa vaiheessa, esim. 5 vuoden verojen jäätyä rästiin, valtio voisi ottaa kiinteistöt haltuunsa ja verorästit maksamalla ne voisi saada vielä takaisin (kiinteistöjen käytön estämiseksi valtio haltuunotossaan sarjoittaisi lukot uudelleen). Monet venäläisomisteiset kiinteistöt kun ovat jättäneet veronsakin rästiin omistajien kadottua.
 
Viimeksi muokattu:
Hankoniemellä Syndalenin kupeessa



”TALOT ovat Lappohjan kerrostalot -nimisen asunto-osakeyhtiön hallussa. Vuonna 1961 valmistuneet rakennukset ovat melko huonokuntoisia, sillä peruskorjauksia ei ole tehty. Asuntoja on 64, mutta vain kolmannes niistä on asuttuja.”



”ROTENBERGIT ostivat kerrostalot vuonna 2004. Mitä oligarkkisuku tekee vanhoilla kerrostaloilla pienessä Hangon taajamassa?

Kaupunginjohtaja Strandell sanoo miettineensä asiaa paljon ja keskustelleensa siitä monien tahojen kanssa.

”Miksi mittaamattoman rikas oligarkki ostaisi kaksi loppuun kulutettua kerrostaloa Lappohjasta? Siinä ei ole kerta kaikkiaan mitään bisneslogiikkaa.”

Strandellin mukaan taloihin ei ole investoitu eikä niitä ole remontoitu. Kaupunginjohtaja epäileekin, että taustalla olisi pyrkimys ostaa tukikohtia ja majoitustilaa Suomen strategisesti tärkeiltä alueilta.

”Sieltä voi sitten tarvittaessa operoida vaikka pienillä vihreillä miehillä. Mitään muuta logiikkaa tässä asiassa ei ole, vaikka sitä kääntäisi miten.””




”LAPPOHJAN kerrostalojen lisäksi Boris Rotenberg omistaa Hangon Tvärminnessä Vita Villa -kiinteistöyhtiön, jolle kuuluu suuri merenrantakiinteistö kartanomaisine päärakennuksineen.

Kiinteistön päärakennus ja ulkorakennus on remontoitu kauttaaltaan.

Vuonna 2018 Boris Rotenberg halusi rakentaa Vita Villan tontille 350 neliötä lisää majoitustilaa. Hallinto-oikeus hylkäsi hakemuksen puolustusministeriön vaatimuksesta, sillä alue on ampumameluvyöhykkeellä. Kiinteistö sijaitsee puolustusvoimien harjoitusalueen lähellä.

Kaupunginjohtaja ihmettelee tätäkin hanketta.

”Voi vielä ymmärtää, että joku oligarkki haluaa hienon kesänviettopaikan Suomesta meren rannalta. Mutta siellä ei ole ikinä ollut ketään, se on aina tyhjillään. Tästä huolimatta sinne haettiin rakennuslupaa lisämajoituskapasiteetille.””


https://www.hs.fi/talous/art-2000008672608.html
 
Hankoniemellä Syndalenin kupeessa



”TALOT ovat Lappohjan kerrostalot -nimisen asunto-osakeyhtiön hallussa. Vuonna 1961 valmistuneet rakennukset ovat melko huonokuntoisia, sillä peruskorjauksia ei ole tehty. Asuntoja on 64, mutta vain kolmannes niistä on asuttuja.”



”ROTENBERGIT ostivat kerrostalot vuonna 2004. Mitä oligarkkisuku tekee vanhoilla kerrostaloilla pienessä Hangon taajamassa?

Kaupunginjohtaja Strandell sanoo miettineensä asiaa paljon ja keskustelleensa siitä monien tahojen kanssa.

”Miksi mittaamattoman rikas oligarkki ostaisi kaksi loppuun kulutettua kerrostaloa Lappohjasta? Siinä ei ole kerta kaikkiaan mitään bisneslogiikkaa.”

Strandellin mukaan taloihin ei ole investoitu eikä niitä ole remontoitu. Kaupunginjohtaja epäileekin, että taustalla olisi pyrkimys ostaa tukikohtia ja majoitustilaa Suomen strategisesti tärkeiltä alueilta.

”Sieltä voi sitten tarvittaessa operoida vaikka pienillä vihreillä miehillä. Mitään muuta logiikkaa tässä asiassa ei ole, vaikka sitä kääntäisi miten.””




”LAPPOHJAN kerrostalojen lisäksi Boris Rotenberg omistaa Hangon Tvärminnessä Vita Villa -kiinteistöyhtiön, jolle kuuluu suuri merenrantakiinteistö kartanomaisine päärakennuksineen.

Kiinteistön päärakennus ja ulkorakennus on remontoitu kauttaaltaan.

Vuonna 2018 Boris Rotenberg halusi rakentaa Vita Villan tontille 350 neliötä lisää majoitustilaa. Hallinto-oikeus hylkäsi hakemuksen puolustusministeriön vaatimuksesta, sillä alue on ampumameluvyöhykkeellä. Kiinteistö sijaitsee puolustusvoimien harjoitusalueen lähellä.

Kaupunginjohtaja ihmettelee tätäkin hanketta.

”Voi vielä ymmärtää, että joku oligarkki haluaa hienon kesänviettopaikan Suomesta meren rannalta. Mutta siellä ei ole ikinä ollut ketään, se on aina tyhjillään. Tästä huolimatta sinne haettiin rakennuslupaa lisämajoituskapasiteetille.””


https://www.hs.fi/talous/art-2000008672608.html
Kyllä näitä juttuja lukiessa ja peilaten tähän nykyhetkeen alkaa tuntua, että venäläiset tosissaan olivat valmistelemassa sotilailleen paikkoja maan strategisiin kohteisiin. Nyt olisi hyvä hetki ottaa ne valtion hallintaan ja ongelma olisi pois. Sitten SUPO voisi myös pitää pienen puhuttelun näille Harkimoille ja Niinikedoille, joilla tuntuu olevan kusta niin paljon päässä, että kuseminen onnistuu päätä kallistamalla.
 
Täällä kotokunnillakin on venäläisessä omistuksessa olevia kiinteistöjä, ihan ökyhuviloitakin. Varuskuntaan matkaa lyhimmillään n. 4 km. Omistajia ei juuri näy missään ikinä. Mutta toisaalta, jos pilli todellakin viheltäisi, en ymmärrä mitä hyötyä ryssälle näistä olisi, jotain kaukotiedustelua vai? Itärajalle on täältä n. 500km. Minkäänlainen ryssän joukkojen siirto tänne ei onnistuisi mitenkään. Ainakaan aseistautuneen joukon. Tuskin täällä kukaan sentään kuvittelee, että ai jaa, saahan tuo ryssän kolonna tuonne mennä, kun ovat sen ihan rahalla ostaneet! Muuten olen sitä mieltä, että nyt viimeistään pitäisi tehdä ratsia erityisesti niihin epämääräisiin lomakyliin ja varsinkin outoihin varastoalueisiin. Mitä niihin on kuljetettu vuosikausia jo! Ryssähän itse antaa jo perusteet toimenpiteille, uhkailemalla meitä esim. Nato-hakemuksen seurauksilla.
 
Täällä kotokunnillakin on venäläisessä omistuksessa olevia kiinteistöjä, ihan ökyhuviloitakin. Varuskuntaan matkaa lyhimmillään n. 4 km. Omistajia ei juuri näy missään ikinä. Mutta toisaalta, jos pilli todellakin viheltäisi, en ymmärrä mitä hyötyä ryssälle näistä olisi, jotain kaukotiedustelua vai? Itärajalle on täältä n. 500km. Minkäänlainen ryssän joukkojen siirto tänne ei onnistuisi mitenkään. Ainakaan aseistautuneen joukon. Tuskin täällä kukaan sentään kuvittelee, että ai jaa, saahan tuo ryssän kolonna tuonne mennä, kun ovat sen ihan rahalla ostaneet! Muuten olen sitä mieltä, että nyt viimeistään pitäisi tehdä ratsia erityisesti niihin epämääräisiin lomakyliin ja varsinkin outoihin varastoalueisiin. Mitä niihin on kuljetettu vuosikausia jo! Ryssähän itse antaa jo perusteet toimenpiteille, uhkailemalla meitä esim. Nato-hakemuksen seurauksilla.
Verotarkastusta siis..
 
Täällä kotokunnillakin on venäläisessä omistuksessa olevia kiinteistöjä, ihan ökyhuviloitakin. Varuskuntaan matkaa lyhimmillään n. 4 km. Omistajia ei juuri näy missään ikinä. Mutta toisaalta, jos pilli todellakin viheltäisi, en ymmärrä mitä hyötyä ryssälle näistä olisi, jotain kaukotiedustelua vai?
Venäjä vaatii venäläisten omaisuutta itselleen. Kaakkois-Suomessa tulee (tai olisi tullut) samat temput kuin 1800-luvulla Kannaksella, Pietarissahan tehtiin ehdotus että tietyt kunnat pitäisi erottaa Suomesta suoraan Venäjän yhteyteen koska on niin paljon huviloita. Ei mennyt läpi ja sitten tulikin jo maailmansota.
 
Venäjä vaatii venäläisten omaisuutta itselleen. Kaakkois-Suomessa tulee (tai olisi tullut) samat temput kuin 1800-luvulla Kannaksella, Pietarissahan tehtiin ehdotus että tietyt kunnat pitäisi erottaa Suomesta suoraan Venäjän yhteyteen koska on niin paljon huviloita. Ei mennyt läpi ja sitten tulikin jo maailmansota.
Huviloihin voitaisiin majoittaa ukrainan pakolaisia ja kaikki voittavat
 
Back
Top