Venäläisten maakaupat ja tiedustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja deeq
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Venäläismiehellä on Keski-Suomessa salaperäinen halli, jossa ei ole tapahtunut mitään yli 10 vuoteen: Viereisen tontin omistaa puolustusministeriö​

Hiljaisen varastohallin lähellä on Puolustusvoimien väitetysti käyttämä telemasto.

  • Saarijärvellä sijaitsevalla järeillä turvatoimilla varustetulla varastohallilla ei ole paikallisten mukaan näkynyt toimintaa yli kymmeneen vuoteen. Venäläisliikemiehen yrityksen pystyttämä halli sijaitsee lähellä Puolustusvoimien väitetysti käyttämään mastoa.
  • Hallin pystytys maksoi aikanaan lähes 900 000 euroa, ja rahaa paloi erityisesti massiivisiin maansiirtotöihin. Venäläisliikemies kertoi, että alueesta tulee Venäjältä maailmalle vietävien teräsrullien välivarasto.
  • Mystisen varastohallin kanssa samalla kylällä sijaitsevalla isolla kurssikeskuskiinteistöllä on sen sijaan rajattu loppuvuodesta uusia tontteja ja kaadettu viime aikoina puita. Uudet pienet tontit on suomalaisyritys antanut vanhojen velkojen maksuna Kremliin kytkeytyvän venäläisliikemiehen yritykselle.

Saarijärvellä Keski-Suomessa syrjäisen Kolkanlahden teollisuusalueen kulmassa metsän keskellä sijaitsevalla varastohallilla ei ole selvästikään käyty tänä talvena. Hallille vievä tie on paksun lumihangen peitossa. Myöskään jykevää piikkilangoilla varustettua teräsverkkoporttia ei ole taidettu availla aikoihin, sillä sekin on korkean nietoksen keskellä.

Teräsportin takana olevat sähköiset puomit ovat auki, mutta muuten kutsumattomille vieraille tehdään selväksi, että tänne ei ole asiaa. Piikkilangan alapuolella iso kyltti kertoo tallentavasta valvonnasta. Tosin kyltissä ilmoitettu vartiointiyritys on jo vuosia sitten siirtynyt isomman yrityksen haltuun.

– Ei siellä ole ollut vuosiin mitään toimintaa, saarijärveläinen prikaatikenraali evp. Hannu Luotola sanoo.

– Ei ole tapahtunut mitään yli kymmeneen vuoteen, vahvistaa myös eläkkeellä oleva saarijärveläinen insinööri Kalevi Kuorelahti.

Iso halli on rakennettu vuonna 2007. Kun sitä pystytettiin, ei varoja säästelty. Luotolan ja Kuorelahden kanssa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa selvittänyt eläkkeellä ollut poliisi Asko Hackzell kertoi Iltalehdelle aikanaan, että rakennusprojekti maksoi tiettävästi lähes 900 000 euroa.

Venäläisyrityksen omistaja kertoi itsekin aikanaan, että rahaa kului yli 800 000 euroa. Suurin menoerä olivat maansiirtotyöt. Kolmen hehtaarin osittain suopohjaisella tontilla vaihdettiin iso osa maa-aineksesta viiden metrin syvyyteen asti. Tämän jälkeen päälle pantiin asfalttia.

Saarijärven kaupunki myi teollisuustontin joulukuussa 2006 moskovalaiselle poliitikolle Nikolai Varlakoville. Seuraavana vuonna alueelle nousi erittäin kookas pressuhalli ja sitä ympäröimään järeät aidat. Varlakovin yrityksen Nikolai Import & Exportin ilmoitettiin aikovan tehdä varastosta merkittävän logistiikkakeskuksen, jonka kautta rahdataan valtavia teräsrullia kaukaa Venäjän Magnitogorskista maailmalle.

Koska venäläisyritys lupaili alueelle runsaasti teollisia työpaikkoja, Saarijärven kaupunki päällysti teollisuusalueen tiet ja järjesti paikalle myös kunnallistekniikan. Työpaikkoja ei kuitenkaan kuulunut. Vesi- ja viemäriliittymätkin jäivät kytkemättä.

Paikallisia puolestaan ihmetyttivät tontin poikkeukselliset turvajärjestelyt, joihin kuuluivat piikkilankojen lisäksi valvontakamerat ja valaistus yölläkin.

Valmistumisen jälkeen otetuissa kuvissa näkyy, miten järeä aita on pystytetty tonttia ympäröivän maavallin päälle. Itse varastoa ei kuitenkaan tieltä juuri nähnyt, koska sen eteen oli jätetty metsikköä näkösuojaksi. Nyt tuo pieni metsikkö on laajentunut jo tiheäksi pusikoksi.


Datakaapeli lähellä?​

Metsän keskelle vuonna 2007 rakennetulla isolla varastohallilla ei ole paikallisten asukkaiden mukaan näkynyt vuosiin mitään liikennettä. Halliin tuotiin sen valmistumisen jälkeen iso lasti teräsrullia, mutta niiden poisviemisestä ei ole havaintoja.

Metsän keskelle vuonna 2007 rakennetulla isolla varastohallilla ei ole paikallisten asukkaiden mukaan näkynyt vuosiin mitään liikennettä. Halliin tuotiin sen valmistumisen jälkeen iso lasti teräsrullia, mutta niiden poisviemisestä ei ole havaintoja. MATTI TANNER
Venäläisliikemiehen yrityksen omistama tontti on rajattu järeällä piikkilangoilla varustetulla aidalla, joka on rakennettu maavallin päälle. Tontille johtavan tien sulkee portti, jossa ilmoitetaan kameravalvonnasta.

Venäläisliikemiehen yrityksen omistama tontti on rajattu järeällä piikkilangoilla varustetulla aidalla, joka on rakennettu maavallin päälle. Tontille johtavan tien sulkee portti, jossa ilmoitetaan kameravalvonnasta. MATTI TANNER
Täysin hiljaiseksi jääneen varastohallin merkitystä on vuosien mittaan pohdittu Saarijärvellä paljon. Sen sijainnista tekee merkittävän vain alle kilometrin päässä oleva tietoliikennemasto. Puolustusministeriön omistamalla tontilla seisovan telemaston on kerrottu välittävän Suomen turvallisuuden kannalta keskeistä Puolustusvoimien viestiliikennettä. Samantyyppisiä mastoja on tiettävästi olemassa vain muutama Suomessa.

Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo nyt Iltalehdelle, että hallista vain sadan metrin päässä on ainakin aiemmin kulkenut datakaapeli, joka johtaa mastolle. Lähteen mukaan kaapelin toinen pää sijaitsee Tikkakoskella Puolustusvoimien alueella. Tikkakosken lentokenttä, jossa toimivat muun muassa Ilmasotakoulu ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta, sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kolkanlahdelta.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi jo vuonna 2009, että suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi selvittivät varastoon liittyvien asioiden taustoja. Tapauksen kerrottiin kiinnostavan myös Puolustusvoimia ja Huoltovarmuuskeskusta.

Pian uutisoinnin jälkeen MTV:n toimittaja ja saarijärveläiset aktiivit saivat yllättäen kutsun saapua tutustumaan halliin, vaikka tätä ennen yhteydenottoihin ei ollut vastattu. Venäläisyrityksen toimitusjohtajaksi ryhtynyt Nikolai Varlakovin poika Denis Varlakov saapui kiireellä Moskovasta yksityiskoneella esittelemään hallia.


Saarijärven aktiiveille ja suomalaismedialle Varlakov esitteli hallin turvakamerajärjestelmät, joita pystyi seuraamaan etäyhteydellä Venäjältä käsin. Hallissa oli sisällä lasti isoja teräsrullia, kasa teräslevyjä ja kaksi uudehkon oloista suomalaista kuorma-autoa.

– Kuormien liikutteluun tarvittavaa siltanosturia ei sen sijaan ollut, saarijärveläisten aktiivien ryhmään kuuluva eläkkeellä oleva Nokia-insinööri Oiva Miettinen kertoo.

Kaksi muuta kiinteistöä​

Varastohallin lähimaastosta löytyvän telemaston on kerrottu välittävän Puolustusvoimien viestiliikennettä.

Varastohallin lähimaastosta löytyvän telemaston on kerrottu välittävän Puolustusvoimien viestiliikennettä.
Varastohallin tontin lisäksi venäläisliikemies osti kaksi muutakin tonttia Saarijärveltä ja naapurikunnasta Karstulasta.

Varastohallin tontin lisäksi venäläisliikemies osti kaksi muutakin tonttia Saarijärveltä ja naapurikunnasta Karstulasta. MATTI TANNER
Denis Varlakov työskenteli tuolloin Venäjän parlamentissa duuman jäsenen, Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustavan Andrei Morozovin, avustajana. Morozov oli tuolloin yksi Venäjän rikkaimmista miehistä ja lukeutui Magnitogorskissa sijaitsevan terästehtaan merkittävimpiin omistajiin.

Esittelykierroksella Varlakov ei halunnut kertoa yrityksen liiketoiminnasta enempää. Logistiikkatoiminta oli hänen mukaansa vasta suunnitteluasteella, mutta hän kertoi Saarijärven olevan hyvä paikka teräsrullien välivarastointia varten. Rullia oli määrä tuoda junalla Kuhmon Vartiuksen kautta Jyväskylään ja sieltä kuorma-autoilla Saarijärvelle. Turvatoimet liittyivät hänen mukaansa siihen, että he varastoivat kallista materiaalia.

Tapaamisessa Varlakov kertoi myös olevansa kiintynyt Keski-Suomeen ja etsivänsä jatkuvasti lisää maa- ja kiinteistökohteita ostettavakseen. Hän olikin jo hankkinut naapurikunnasta Karstulasta seurakunnan myymän rantatontin, jolle aikoi rakentaa itselleen kakkoskodin. Tontille nousikin myöhemmin kesämökki.


Lisäksi Varlakovin yritys oli ostanut samalta suunnalta Saarijärveltä 39 hehtaarin metsätilan, johon kuului kolme erillistä palstaa. Niistä suurin rajautuu vanhaan tiehallinnon käyttämään kivilouhokseen. Tästä palstasta osa on suota ja suolampea, loput metsää. Kaksi muuta metsäpalstaa ovat paikallistien vieressä.

– Kysyin häneltä, että miksi hän ostaa näitä maita. Hän vastasi, että miksi te suomalaiset myytte niitä, Oiva Miettinen kertoo nyt.

Miettinen, Kuorelahti ja Luotola kertovat, että Varlakov oli perustellut tyhjän metsäpalstan hankintaa aikeella perustaa paikalle minkkitarha.

Valikoitu paikka​


Maanmittauslaitos merkitsi venäläisliikemiehen yritykselle annettuja pieniä kortteleita maastoon viime vuoden lopulla Saarijärven Ahvenlammella sijaitsevalla Leiriharjun tontilla.

Maanmittauslaitos merkitsi venäläisliikemiehen yritykselle annettuja pieniä kortteleita maastoon viime vuoden lopulla Saarijärven Ahvenlammella sijaitsevalla Leiriharjun tontilla. MATTI TANNER
Kolkanlahden varaston tontti ei ollut miesten mukaan yleisessä myynnissä aikanaan.

– Isä Varlakov oli tullut Saarijärvelle kaverinsa kanssa ja ilmoittanut että haluamme ostaa tuon tontin. Kun kaupungin edustajat olivat tarjonneet tonttia eri kohdasta, koska tuossa oli puolet suota, he sanoivat että haluavat juuri tuon tontin, Kuorelahti kertoo.

Kolkanlahden tontin omistava Nikolai Import & Export on edelleen olemassa. Karstulaan rekisteröidyn yrityksen toimitusjohtajaksi on kaupparekisteriin merkitty Denis Varlakov ja yhtiön muiksi vastuuhenkilöiksi hänen vanhempansa. Vuonna 2005 Suomeen rekisteröity yhtiö on myöhemmin rekisteröity myös ulkomaalaisena yrityksenä Norjassa. Yrityksen osoite on Länsi-Norjassa Stavangerin kaupungissa.

Iltalehti yritti tavoittaa Denis Varlakovia ja hänen yritystään, mutta Saarijärven tontin portilla ilmoitetut puhelinnumerot eivät olleet käytössä. Myöskään kaupparekisteriin ilmoitettu puhelinnumero ei ollut käytössä. Yhtiöllä oli myös aikanaan Karstulan kirkonkylällä toimisto, mutta nykyään käyntiosoitteeksi on kaupparekisteriin merkitty Kolkanlahden varaston osoite.

Hallista MTV:llä ja myöhemmin Iltalehdessä useaan kertaan uutisoinut tutkiva toimittaja Tuula Malin kertoi vuonna 2020 julkaistussa kirjassaan Putinin pihapiirissä, Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa (Docendo) miten teräsrullien välivarastointi Kolkanlahden hallissa oli jatkunut jo yli kymmenen vuotta, ilman mitään merkkejä niiden kuljettelusta.


Isot velat kuitattiin​

Leiriharjun tontille rajattujen korttelien alueella on viime päivinä tehty runsaasti metsätöitä. Loma-asunnoille varatut korttelit kattavat 1,2 hehtaaria yhteensä yli 15 hehtaarin kiinteistöstä.

Leiriharjun tontille rajattujen korttelien alueella on viime päivinä tehty runsaasti metsätöitä. Loma-asunnoille varatut korttelit kattavat 1,2 hehtaaria yhteensä yli 15 hehtaarin kiinteistöstä. MATTI TANNER
Leiriharjun alueen päärakennus on vanhan keskustapuolueen nuorisojärjestölle Vesaisille perustettu kurssikeskus, joka on myös toiminut Hotelli Mesikämmenenä ja SPR:n vastaanottokeskuksena.

Leiriharjun alueen päärakennus on vanhan keskustapuolueen nuorisojärjestölle Vesaisille perustettu kurssikeskus, joka on myös toiminut Hotelli Mesikämmenenä ja SPR:n vastaanottokeskuksena. MATTI TANNER
Iltalehti kertoi joulukuussa miten toisessa venäläisliikemiesten kiinteistökaupassa Saarijärvellä samalla Kolkanlahden kylällä on nyt tapahtunut muutoksia. Vuonna 2008 alkanut värikäs, paljon huomiota saanut ja kertaalleen kaatunut venäläisliikemiesten maakauppa vanhan kurssikeskuksen tontista päättyi kaksi vuotta sitten siihen, että suomalaisyritys antoi isosta maa-alueesta kolme pientä korttelia venäläisliikemiehen yritykselle.

Lohkotut korttelit rajattiin maastoon viime vuoden lopulla. Viime aikoina maanmittauslaitoksen merkitsemillä tonteilla on kaadettu myös runsaasti puita.

Kolkanlahdella luonnonkauniilla Ahvenlammen alueella sijaitsevan Leiriharju-nimisen tontin omistaneen suomalaisyrityksen omistajien mukaan pienten korttelien luovuttamisella kuitattiin isot velat, jotka olivat syntyneet vuonna 2008. Luovutetuille kortteleille lohkotaan parhaillaan loma-asuntotontteja, joihin voi rakentaa 13–15 loma-asuntoa.

Korttelit saaneen Lempilampi oy -nimisen yrityksen omistaa venäläinen liikemies Denis Fokin, jolla on Venäjän lisäksi myös EU-maa Kreikan kansalaisuus.


Kun Fokinin ja hänen liikekumppaninsa Konstantin Suhin tavoittelivat vuonna 2008 koko 15,6 hehtaarin Leiriharjun aluetta ja myös muita isoja maa-alueita Ahvenlammelta luksuslomakylän rakentamista varten, hanke kaatui paikallisten vastustuksen ja useiden valitusten siivittämänä. Tätä ennen julkisuudessa oli kerrottu pietarilaisen Fokinin yhteyksistä Venäjän entiseen viestintäministeriin, miljardööri Leonid Reimaniin, joka kansainvälisten lähteiden mukaan on presidentti Vladimir Putinin hyvä ystävä ja toimi Dmitri Medvedevin neuvonantajana tämän pääministerikaudella.

Fokinin yrityksellä kerrottiin olleen myös yhteyksiä tuolloin rahanpesusta epäiltyyn IPOC-rahastoon, joka puolestaan on Reimanin omistama.

Fokin itse kiisti Saarijärvellä paikallisille asukkaille vuonna 2009 järjestämässään tiedotustilaisuudessa yhteydet IPOC-rahastoon sekä Venäjän poliittiseen johtoon.

Hän myös lupaili alueelle jopa sadan miljoonan euron investointeja. Lomakylää ja golfkenttää varten Fokinin oli tarkoitus hankkia yhteensä ainakin 70 hehtaaria maata kolmessa eri vaiheessa. Kaikkiaan suunnitelmat kattoivat jopa 200 hehtaarin maa-alueen.

Saarijärveläiset keräsivät tuolloin yli tuhat nimeä kattaneen adressin, jossa vastustettiin maiden myymistä venäläisille. Kauppojen taustoja selvitelleet ja nimien keruuta organisoineet saarijärveläisaktiivit ihmettelevät nyt, miten venäläisliikemies on sittenkin saanut hankittua tontteja.

– Vielä nyt Ukrainan sodan aikana tämä on kyllä aikamoinen mainehaitta Saarijärven kaupungille, Hannu Luotola sanoo.

Miksi Saarijärvelle?​

Paikalliset aktiivit ihmettelevät, miten muutamalla pienellä tontilla on voitu kattaa aikanaan suomalaisyritykseltä palauttamatta jääneet noin puolen miljoonan euron maksut.

Paikalliset aktiivit ihmettelevät, miten muutamalla pienellä tontilla on voitu kattaa aikanaan suomalaisyritykseltä palauttamatta jääneet noin puolen miljoonan euron maksut. MATTI TANNER
Kun Iltalehti oli uutisoinut loma-asuntokortteleiden lohkomisesta, Saarijärven kaupunginjohtaja Satu Autiosalo lähetti tiedotteen, jossa perusteltiin, miksi kaupunki ei käyttänyt mahdollisuutta etuosto-oikeuteensa kolmen korttelin luovutuksessa Fokinin yritykselle. Kaupungin mukaan asiassa noudatettiin vain etuostoista määräävää lakia.

Saarijärven tiedotteen mukaan kaupungilla ei ollut osoittaa tarpeita maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista tai virkistys- tai suojelutarpeita varten. Tämä johtuu kaupungin vuonna 2009 alueelle hyväksymästä ranta-asemakaavasta, jonka mukaan alueen käyttötarkoitus on loma-asuminen ja matkailu. Kaupungilla ei myöskään ollut muita suunnitelmia kiinteistölle, joten etuosto-oikeutta ei voitu tämän takia käyttää.


Saarijärveläiset aktiivit kertovat, että juuri ranta-asemakaavan tekeminen oli ehtona Fokinin yrityksen lupauksessa toteuttaa kaikki isot maakaupat Ahvenlammella aikanaan.

– Kaupunginhallituksen kokouksessa heinäkuussa 2008 oli esillä neljä kaava-aloitetta, joiden läpimenoa kiirehdittiin kaupungin edun takia. Ranta-asemakaavan laatiminen SalusharjuoOy:n omistamalle Leiriharju-tilalle ja Ahvenlammen ranta-asemakaavan laatiminen kaupungin omistamalle alueelle oli kytketty toisiinsa siten, että kaupunki luovuttaisi kaavoitusoikeutensa Ahvenlammen alueen osalta ostajalle, eli Fokinin yritykselle, Hannu Luotola kertoo.

Saarijärven kaupunki joutui kuitenkin purkamaan omia maitaan koskeneen kaavapäätöksen seuraavana vuonna, koska se oli lainvastainen. Tämä tapahtui kaupungille tehtyjen muistutusten jälkeen. Sen sijaan Leiriharjun rantakaava jäi voimaan.

– Kaupunki ajoi kaavan läpi isosta asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Silloinen Keski-Suomen 2. vaihemaakuntakaava valmistuessaan tuskin olisi sallinut enää Leiriharjun kaltaisen massiivisen rantakaavan hyväksymistä, Luotola jatkaa.

Aktiiviporukka on selvittänyt Saarijärvellä ja lähikunnissa tapahtuneita venäläisten maakauppoja jo noin viisitoista vuotta. Heidän listoilleen on kertynyt outoja kauppatapauksia yli 140 kappaletta. Näissä venäläiset ovat hankkineet omistukseensa alueita Suomelle tärkeiden strategisten kohteiden lähistöiltä.

Neljän miehen porukasta Asko Hackzell kuoli vuonna 2017, mutta muut jatkavat selvitystyötään. He ihmettelevät nyt miten nimenomaan Keski-Suomeen päätyi 2000-luvun alussa runsaasti venäläisiä maanostajia.

– Minkä ihmeen takia juuri Saarijärvelle tuli näin paljon venäläistä omistusta silloin vuosina 2008–2012, Luotola kysyy.

Venäläisliikemies Denis Fokin tavoitteli Saarijärven Ahvenlammelta laajoja maa-alueita. Ahvenlammen rannalla sijaitsee Leiriharjun kiinteistön lisäksi myös mm. iso venäläisomisteinen leirintäalue, joka on ollut avoinna kesäisin.

Venäläisliikemies Denis Fokin tavoitteli Saarijärven Ahvenlammelta laajoja maa-alueita. Ahvenlammen rannalla sijaitsee Leiriharjun kiinteistön lisäksi myös mm. iso venäläisomisteinen leirintäalue, joka on ollut avoinna kesäisin. MATTI TANNER
Tällä hetkellä Leiriharjun kiinteistön päärakennus ja sen vieressä olevat majoitusrakennukset ovat tyhjillään. Pääoven yläpuolella oleva kyltti muistuttaa vielä ajasta vastaanottokeskuksena.

Tällä hetkellä Leiriharjun kiinteistön päärakennus ja sen vieressä olevat majoitusrakennukset ovat tyhjillään. Pääoven yläpuolella oleva kyltti muistuttaa vielä ajasta vastaanottokeskuksena. MATTI TANNER

 

Venäläismiehellä on Keski-Suomessa salaperäinen halli, jossa ei ole tapahtunut mitään yli 10 vuoteen: Viereisen tontin omistaa puolustusministeriö​

Hiljaisen varastohallin lähellä on Puolustusvoimien väitetysti käyttämä telemasto.

  • Saarijärvellä sijaitsevalla järeillä turvatoimilla varustetulla varastohallilla ei ole paikallisten mukaan näkynyt toimintaa yli kymmeneen vuoteen. Venäläisliikemiehen yrityksen pystyttämä halli sijaitsee lähellä Puolustusvoimien väitetysti käyttämään mastoa.
  • Hallin pystytys maksoi aikanaan lähes 900 000 euroa, ja rahaa paloi erityisesti massiivisiin maansiirtotöihin. Venäläisliikemies kertoi, että alueesta tulee Venäjältä maailmalle vietävien teräsrullien välivarasto.
  • Mystisen varastohallin kanssa samalla kylällä sijaitsevalla isolla kurssikeskuskiinteistöllä on sen sijaan rajattu loppuvuodesta uusia tontteja ja kaadettu viime aikoina puita. Uudet pienet tontit on suomalaisyritys antanut vanhojen velkojen maksuna Kremliin kytkeytyvän venäläisliikemiehen yritykselle.

Saarijärvellä Keski-Suomessa syrjäisen Kolkanlahden teollisuusalueen kulmassa metsän keskellä sijaitsevalla varastohallilla ei ole selvästikään käyty tänä talvena. Hallille vievä tie on paksun lumihangen peitossa. Myöskään jykevää piikkilangoilla varustettua teräsverkkoporttia ei ole taidettu availla aikoihin, sillä sekin on korkean nietoksen keskellä.

Teräsportin takana olevat sähköiset puomit ovat auki, mutta muuten kutsumattomille vieraille tehdään selväksi, että tänne ei ole asiaa. Piikkilangan alapuolella iso kyltti kertoo tallentavasta valvonnasta. Tosin kyltissä ilmoitettu vartiointiyritys on jo vuosia sitten siirtynyt isomman yrityksen haltuun.

– Ei siellä ole ollut vuosiin mitään toimintaa, saarijärveläinen prikaatikenraali evp. Hannu Luotola sanoo.

– Ei ole tapahtunut mitään yli kymmeneen vuoteen, vahvistaa myös eläkkeellä oleva saarijärveläinen insinööri Kalevi Kuorelahti.

Iso halli on rakennettu vuonna 2007. Kun sitä pystytettiin, ei varoja säästelty. Luotolan ja Kuorelahden kanssa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa selvittänyt eläkkeellä ollut poliisi Asko Hackzell kertoi Iltalehdelle aikanaan, että rakennusprojekti maksoi tiettävästi lähes 900 000 euroa.

Venäläisyrityksen omistaja kertoi itsekin aikanaan, että rahaa kului yli 800 000 euroa. Suurin menoerä olivat maansiirtotyöt. Kolmen hehtaarin osittain suopohjaisella tontilla vaihdettiin iso osa maa-aineksesta viiden metrin syvyyteen asti. Tämän jälkeen päälle pantiin asfalttia.

Saarijärven kaupunki myi teollisuustontin joulukuussa 2006 moskovalaiselle poliitikolle Nikolai Varlakoville. Seuraavana vuonna alueelle nousi erittäin kookas pressuhalli ja sitä ympäröimään järeät aidat. Varlakovin yrityksen Nikolai Import & Exportin ilmoitettiin aikovan tehdä varastosta merkittävän logistiikkakeskuksen, jonka kautta rahdataan valtavia teräsrullia kaukaa Venäjän Magnitogorskista maailmalle.

Koska venäläisyritys lupaili alueelle runsaasti teollisia työpaikkoja, Saarijärven kaupunki päällysti teollisuusalueen tiet ja järjesti paikalle myös kunnallistekniikan. Työpaikkoja ei kuitenkaan kuulunut. Vesi- ja viemäriliittymätkin jäivät kytkemättä.

Paikallisia puolestaan ihmetyttivät tontin poikkeukselliset turvajärjestelyt, joihin kuuluivat piikkilankojen lisäksi valvontakamerat ja valaistus yölläkin.

Valmistumisen jälkeen otetuissa kuvissa näkyy, miten järeä aita on pystytetty tonttia ympäröivän maavallin päälle. Itse varastoa ei kuitenkaan tieltä juuri nähnyt, koska sen eteen oli jätetty metsikköä näkösuojaksi. Nyt tuo pieni metsikkö on laajentunut jo tiheäksi pusikoksi.


Datakaapeli lähellä?​

Metsän keskelle vuonna 2007 rakennetulla isolla varastohallilla ei ole paikallisten asukkaiden mukaan näkynyt vuosiin mitään liikennettä. Halliin tuotiin sen valmistumisen jälkeen iso lasti teräsrullia, mutta niiden poisviemisestä ei ole havaintoja.

Metsän keskelle vuonna 2007 rakennetulla isolla varastohallilla ei ole paikallisten asukkaiden mukaan näkynyt vuosiin mitään liikennettä. Halliin tuotiin sen valmistumisen jälkeen iso lasti teräsrullia, mutta niiden poisviemisestä ei ole havaintoja. MATTI TANNER
Venäläisliikemiehen yrityksen omistama tontti on rajattu järeällä piikkilangoilla varustetulla aidalla, joka on rakennettu maavallin päälle. Tontille johtavan tien sulkee portti, jossa ilmoitetaan kameravalvonnasta.

Venäläisliikemiehen yrityksen omistama tontti on rajattu järeällä piikkilangoilla varustetulla aidalla, joka on rakennettu maavallin päälle. Tontille johtavan tien sulkee portti, jossa ilmoitetaan kameravalvonnasta. MATTI TANNER
Täysin hiljaiseksi jääneen varastohallin merkitystä on vuosien mittaan pohdittu Saarijärvellä paljon. Sen sijainnista tekee merkittävän vain alle kilometrin päässä oleva tietoliikennemasto. Puolustusministeriön omistamalla tontilla seisovan telemaston on kerrottu välittävän Suomen turvallisuuden kannalta keskeistä Puolustusvoimien viestiliikennettä. Samantyyppisiä mastoja on tiettävästi olemassa vain muutama Suomessa.

Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo nyt Iltalehdelle, että hallista vain sadan metrin päässä on ainakin aiemmin kulkenut datakaapeli, joka johtaa mastolle. Lähteen mukaan kaapelin toinen pää sijaitsee Tikkakoskella Puolustusvoimien alueella. Tikkakosken lentokenttä, jossa toimivat muun muassa Ilmasotakoulu ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta, sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kolkanlahdelta.

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi jo vuonna 2009, että suojelupoliisi ja keskusrikospoliisi selvittivät varastoon liittyvien asioiden taustoja. Tapauksen kerrottiin kiinnostavan myös Puolustusvoimia ja Huoltovarmuuskeskusta.

Pian uutisoinnin jälkeen MTV:n toimittaja ja saarijärveläiset aktiivit saivat yllättäen kutsun saapua tutustumaan halliin, vaikka tätä ennen yhteydenottoihin ei ollut vastattu. Venäläisyrityksen toimitusjohtajaksi ryhtynyt Nikolai Varlakovin poika Denis Varlakov saapui kiireellä Moskovasta yksityiskoneella esittelemään hallia.


Saarijärven aktiiveille ja suomalaismedialle Varlakov esitteli hallin turvakamerajärjestelmät, joita pystyi seuraamaan etäyhteydellä Venäjältä käsin. Hallissa oli sisällä lasti isoja teräsrullia, kasa teräslevyjä ja kaksi uudehkon oloista suomalaista kuorma-autoa.

– Kuormien liikutteluun tarvittavaa siltanosturia ei sen sijaan ollut, saarijärveläisten aktiivien ryhmään kuuluva eläkkeellä oleva Nokia-insinööri Oiva Miettinen kertoo.

Kaksi muuta kiinteistöä​

Varastohallin lähimaastosta löytyvän telemaston on kerrottu välittävän Puolustusvoimien viestiliikennettä.

Varastohallin lähimaastosta löytyvän telemaston on kerrottu välittävän Puolustusvoimien viestiliikennettä.
Varastohallin tontin lisäksi venäläisliikemies osti kaksi muutakin tonttia Saarijärveltä ja naapurikunnasta Karstulasta.

Varastohallin tontin lisäksi venäläisliikemies osti kaksi muutakin tonttia Saarijärveltä ja naapurikunnasta Karstulasta. MATTI TANNER
Denis Varlakov työskenteli tuolloin Venäjän parlamentissa duuman jäsenen, Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustavan Andrei Morozovin, avustajana. Morozov oli tuolloin yksi Venäjän rikkaimmista miehistä ja lukeutui Magnitogorskissa sijaitsevan terästehtaan merkittävimpiin omistajiin.

Esittelykierroksella Varlakov ei halunnut kertoa yrityksen liiketoiminnasta enempää. Logistiikkatoiminta oli hänen mukaansa vasta suunnitteluasteella, mutta hän kertoi Saarijärven olevan hyvä paikka teräsrullien välivarastointia varten. Rullia oli määrä tuoda junalla Kuhmon Vartiuksen kautta Jyväskylään ja sieltä kuorma-autoilla Saarijärvelle. Turvatoimet liittyivät hänen mukaansa siihen, että he varastoivat kallista materiaalia.

Tapaamisessa Varlakov kertoi myös olevansa kiintynyt Keski-Suomeen ja etsivänsä jatkuvasti lisää maa- ja kiinteistökohteita ostettavakseen. Hän olikin jo hankkinut naapurikunnasta Karstulasta seurakunnan myymän rantatontin, jolle aikoi rakentaa itselleen kakkoskodin. Tontille nousikin myöhemmin kesämökki.


Lisäksi Varlakovin yritys oli ostanut samalta suunnalta Saarijärveltä 39 hehtaarin metsätilan, johon kuului kolme erillistä palstaa. Niistä suurin rajautuu vanhaan tiehallinnon käyttämään kivilouhokseen. Tästä palstasta osa on suota ja suolampea, loput metsää. Kaksi muuta metsäpalstaa ovat paikallistien vieressä.

– Kysyin häneltä, että miksi hän ostaa näitä maita. Hän vastasi, että miksi te suomalaiset myytte niitä, Oiva Miettinen kertoo nyt.

Miettinen, Kuorelahti ja Luotola kertovat, että Varlakov oli perustellut tyhjän metsäpalstan hankintaa aikeella perustaa paikalle minkkitarha.

Valikoitu paikka​


Maanmittauslaitos merkitsi venäläisliikemiehen yritykselle annettuja pieniä kortteleita maastoon viime vuoden lopulla Saarijärven Ahvenlammella sijaitsevalla Leiriharjun tontilla.

Maanmittauslaitos merkitsi venäläisliikemiehen yritykselle annettuja pieniä kortteleita maastoon viime vuoden lopulla Saarijärven Ahvenlammella sijaitsevalla Leiriharjun tontilla. MATTI TANNER
Kolkanlahden varaston tontti ei ollut miesten mukaan yleisessä myynnissä aikanaan.

– Isä Varlakov oli tullut Saarijärvelle kaverinsa kanssa ja ilmoittanut että haluamme ostaa tuon tontin. Kun kaupungin edustajat olivat tarjonneet tonttia eri kohdasta, koska tuossa oli puolet suota, he sanoivat että haluavat juuri tuon tontin, Kuorelahti kertoo.

Kolkanlahden tontin omistava Nikolai Import & Export on edelleen olemassa. Karstulaan rekisteröidyn yrityksen toimitusjohtajaksi on kaupparekisteriin merkitty Denis Varlakov ja yhtiön muiksi vastuuhenkilöiksi hänen vanhempansa. Vuonna 2005 Suomeen rekisteröity yhtiö on myöhemmin rekisteröity myös ulkomaalaisena yrityksenä Norjassa. Yrityksen osoite on Länsi-Norjassa Stavangerin kaupungissa.

Iltalehti yritti tavoittaa Denis Varlakovia ja hänen yritystään, mutta Saarijärven tontin portilla ilmoitetut puhelinnumerot eivät olleet käytössä. Myöskään kaupparekisteriin ilmoitettu puhelinnumero ei ollut käytössä. Yhtiöllä oli myös aikanaan Karstulan kirkonkylällä toimisto, mutta nykyään käyntiosoitteeksi on kaupparekisteriin merkitty Kolkanlahden varaston osoite.

Hallista MTV:llä ja myöhemmin Iltalehdessä useaan kertaan uutisoinut tutkiva toimittaja Tuula Malin kertoi vuonna 2020 julkaistussa kirjassaan Putinin pihapiirissä, Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa (Docendo) miten teräsrullien välivarastointi Kolkanlahden hallissa oli jatkunut jo yli kymmenen vuotta, ilman mitään merkkejä niiden kuljettelusta.


Isot velat kuitattiin​

Leiriharjun tontille rajattujen korttelien alueella on viime päivinä tehty runsaasti metsätöitä. Loma-asunnoille varatut korttelit kattavat 1,2 hehtaaria yhteensä yli 15 hehtaarin kiinteistöstä.

Leiriharjun tontille rajattujen korttelien alueella on viime päivinä tehty runsaasti metsätöitä. Loma-asunnoille varatut korttelit kattavat 1,2 hehtaaria yhteensä yli 15 hehtaarin kiinteistöstä. MATTI TANNER
Leiriharjun alueen päärakennus on vanhan keskustapuolueen nuorisojärjestölle Vesaisille perustettu kurssikeskus, joka on myös toiminut Hotelli Mesikämmenenä ja SPR:n vastaanottokeskuksena.

Leiriharjun alueen päärakennus on vanhan keskustapuolueen nuorisojärjestölle Vesaisille perustettu kurssikeskus, joka on myös toiminut Hotelli Mesikämmenenä ja SPR:n vastaanottokeskuksena. MATTI TANNER
Iltalehti kertoi joulukuussa miten toisessa venäläisliikemiesten kiinteistökaupassa Saarijärvellä samalla Kolkanlahden kylällä on nyt tapahtunut muutoksia. Vuonna 2008 alkanut värikäs, paljon huomiota saanut ja kertaalleen kaatunut venäläisliikemiesten maakauppa vanhan kurssikeskuksen tontista päättyi kaksi vuotta sitten siihen, että suomalaisyritys antoi isosta maa-alueesta kolme pientä korttelia venäläisliikemiehen yritykselle.

Lohkotut korttelit rajattiin maastoon viime vuoden lopulla. Viime aikoina maanmittauslaitoksen merkitsemillä tonteilla on kaadettu myös runsaasti puita.

Kolkanlahdella luonnonkauniilla Ahvenlammen alueella sijaitsevan Leiriharju-nimisen tontin omistaneen suomalaisyrityksen omistajien mukaan pienten korttelien luovuttamisella kuitattiin isot velat, jotka olivat syntyneet vuonna 2008. Luovutetuille kortteleille lohkotaan parhaillaan loma-asuntotontteja, joihin voi rakentaa 13–15 loma-asuntoa.

Korttelit saaneen Lempilampi oy -nimisen yrityksen omistaa venäläinen liikemies Denis Fokin, jolla on Venäjän lisäksi myös EU-maa Kreikan kansalaisuus.


Kun Fokinin ja hänen liikekumppaninsa Konstantin Suhin tavoittelivat vuonna 2008 koko 15,6 hehtaarin Leiriharjun aluetta ja myös muita isoja maa-alueita Ahvenlammelta luksuslomakylän rakentamista varten, hanke kaatui paikallisten vastustuksen ja useiden valitusten siivittämänä. Tätä ennen julkisuudessa oli kerrottu pietarilaisen Fokinin yhteyksistä Venäjän entiseen viestintäministeriin, miljardööri Leonid Reimaniin, joka kansainvälisten lähteiden mukaan on presidentti Vladimir Putinin hyvä ystävä ja toimi Dmitri Medvedevin neuvonantajana tämän pääministerikaudella.

Fokinin yrityksellä kerrottiin olleen myös yhteyksiä tuolloin rahanpesusta epäiltyyn IPOC-rahastoon, joka puolestaan on Reimanin omistama.

Fokin itse kiisti Saarijärvellä paikallisille asukkaille vuonna 2009 järjestämässään tiedotustilaisuudessa yhteydet IPOC-rahastoon sekä Venäjän poliittiseen johtoon.

Hän myös lupaili alueelle jopa sadan miljoonan euron investointeja. Lomakylää ja golfkenttää varten Fokinin oli tarkoitus hankkia yhteensä ainakin 70 hehtaaria maata kolmessa eri vaiheessa. Kaikkiaan suunnitelmat kattoivat jopa 200 hehtaarin maa-alueen.

Saarijärveläiset keräsivät tuolloin yli tuhat nimeä kattaneen adressin, jossa vastustettiin maiden myymistä venäläisille. Kauppojen taustoja selvitelleet ja nimien keruuta organisoineet saarijärveläisaktiivit ihmettelevät nyt, miten venäläisliikemies on sittenkin saanut hankittua tontteja.

– Vielä nyt Ukrainan sodan aikana tämä on kyllä aikamoinen mainehaitta Saarijärven kaupungille, Hannu Luotola sanoo.

Miksi Saarijärvelle?​

Paikalliset aktiivit ihmettelevät, miten muutamalla pienellä tontilla on voitu kattaa aikanaan suomalaisyritykseltä palauttamatta jääneet noin puolen miljoonan euron maksut.

Paikalliset aktiivit ihmettelevät, miten muutamalla pienellä tontilla on voitu kattaa aikanaan suomalaisyritykseltä palauttamatta jääneet noin puolen miljoonan euron maksut. MATTI TANNER
Kun Iltalehti oli uutisoinut loma-asuntokortteleiden lohkomisesta, Saarijärven kaupunginjohtaja Satu Autiosalo lähetti tiedotteen, jossa perusteltiin, miksi kaupunki ei käyttänyt mahdollisuutta etuosto-oikeuteensa kolmen korttelin luovutuksessa Fokinin yritykselle. Kaupungin mukaan asiassa noudatettiin vain etuostoista määräävää lakia.

Saarijärven tiedotteen mukaan kaupungilla ei ollut osoittaa tarpeita maan hankkimiseksi yhdyskuntarakentamista tai virkistys- tai suojelutarpeita varten. Tämä johtuu kaupungin vuonna 2009 alueelle hyväksymästä ranta-asemakaavasta, jonka mukaan alueen käyttötarkoitus on loma-asuminen ja matkailu. Kaupungilla ei myöskään ollut muita suunnitelmia kiinteistölle, joten etuosto-oikeutta ei voitu tämän takia käyttää.


Saarijärveläiset aktiivit kertovat, että juuri ranta-asemakaavan tekeminen oli ehtona Fokinin yrityksen lupauksessa toteuttaa kaikki isot maakaupat Ahvenlammella aikanaan.

– Kaupunginhallituksen kokouksessa heinäkuussa 2008 oli esillä neljä kaava-aloitetta, joiden läpimenoa kiirehdittiin kaupungin edun takia. Ranta-asemakaavan laatiminen SalusharjuoOy:n omistamalle Leiriharju-tilalle ja Ahvenlammen ranta-asemakaavan laatiminen kaupungin omistamalle alueelle oli kytketty toisiinsa siten, että kaupunki luovuttaisi kaavoitusoikeutensa Ahvenlammen alueen osalta ostajalle, eli Fokinin yritykselle, Hannu Luotola kertoo.

Saarijärven kaupunki joutui kuitenkin purkamaan omia maitaan koskeneen kaavapäätöksen seuraavana vuonna, koska se oli lainvastainen. Tämä tapahtui kaupungille tehtyjen muistutusten jälkeen. Sen sijaan Leiriharjun rantakaava jäi voimaan.

– Kaupunki ajoi kaavan läpi isosta asukkaiden vastustuksesta huolimatta. Silloinen Keski-Suomen 2. vaihemaakuntakaava valmistuessaan tuskin olisi sallinut enää Leiriharjun kaltaisen massiivisen rantakaavan hyväksymistä, Luotola jatkaa.

Aktiiviporukka on selvittänyt Saarijärvellä ja lähikunnissa tapahtuneita venäläisten maakauppoja jo noin viisitoista vuotta. Heidän listoilleen on kertynyt outoja kauppatapauksia yli 140 kappaletta. Näissä venäläiset ovat hankkineet omistukseensa alueita Suomelle tärkeiden strategisten kohteiden lähistöiltä.

Neljän miehen porukasta Asko Hackzell kuoli vuonna 2017, mutta muut jatkavat selvitystyötään. He ihmettelevät nyt miten nimenomaan Keski-Suomeen päätyi 2000-luvun alussa runsaasti venäläisiä maanostajia.

– Minkä ihmeen takia juuri Saarijärvelle tuli näin paljon venäläistä omistusta silloin vuosina 2008–2012, Luotola kysyy.

Venäläisliikemies Denis Fokin tavoitteli Saarijärven Ahvenlammelta laajoja maa-alueita. Ahvenlammen rannalla sijaitsee Leiriharjun kiinteistön lisäksi myös mm. iso venäläisomisteinen leirintäalue, joka on ollut avoinna kesäisin.

Venäläisliikemies Denis Fokin tavoitteli Saarijärven Ahvenlammelta laajoja maa-alueita. Ahvenlammen rannalla sijaitsee Leiriharjun kiinteistön lisäksi myös mm. iso venäläisomisteinen leirintäalue, joka on ollut avoinna kesäisin. MATTI TANNER
Tällä hetkellä Leiriharjun kiinteistön päärakennus ja sen vieressä olevat majoitusrakennukset ovat tyhjillään. Pääoven yläpuolella oleva kyltti muistuttaa vielä ajasta vastaanottokeskuksena.

Tällä hetkellä Leiriharjun kiinteistön päärakennus ja sen vieressä olevat majoitusrakennukset ovat tyhjillään. Pääoven yläpuolella oleva kyltti muistuttaa vielä ajasta vastaanottokeskuksena. MATTI TANNER

Tähänkin varmaan sopii vähän muokaten mitä sanottiin niistä maahantulijoista aikanaan. "Kaikkien venäläisostajien taustat tunnetaan, ei mitään hätää"
 
Nimettömänä pysyttelevä lähde kertoo nyt Iltalehdelle, että hallista vain sadan metrin päässä on ainakin aiemmin kulkenut datakaapeli, joka johtaa mastolle. Lähteen mukaan kaapelin toinen pää sijaitsee Tikkakoskella Puolustusvoimien alueella. Tikkakosken lentokenttä, jossa toimivat muun muassa Ilmasotakoulu ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta, sijaitsee noin 50 km
Tämäkin oli ilmeisesti pakko laittaa juttuun 🤔
 
Jotenkin vaikea kuvitella, että tuon kaltainen halli rakennettaisiin ainakaan pelkästään datakaapelin tai maston vuoksi. Enemmänkin veikkaisin syyksi parinsadan metrin päässä sijaitsevaa Kolkanlahden entistä rautatieasemaa. Eli halli olisi välivarasto jollekin rautateitse saapuvalle tai lähtevälle tavaralle.
 
Ilmeisti paljon kauppoja perheenjäsenten, suvun yms kesken, 'Taustalla on usein tavoite saada ”pääsylippu” Suomeen kiinteistökaupan avulla.' eli ei ehkä niin hälyttävää kuin nämä strategiset hankinnat väylien tai puolustusvoimien kiinteistöjen läheisyydestä. Toki tämäkin reitti pitäisi tukkia
 
Viimeksi muokattu:
Tuli tämmönen villi ajatus ja on saattanut ollakin jo täällä ja vähän offtopik,mut toki on täällä muutenkin ollut sellasia. Joten...

Ehdottaisin, että Puolusttusvoimat kerää ideoita suomalaisilta ,miten venäläiset käyttäisivät nykyomistuksessa olevia Suomen kiinteistöjä hyökkäyksen apuna. Kun siis hyökkäävät Suomeen. Kaikkein hulluimmat ja villeimmät ideat,ihan sen vuoksi,että osattaisiin varautua. Monesti,kun asioita mietitään outside of the box,niin syntyy hyviä ideoita. Saitteko kiinni?

Itse ehdotan ettei näille kiinteistöille tehdä näin rauhan aikana mitään. Miksi?

1. Joku oligarkki saa toimeksiannon Moskovasta ostaa Suomesta kiinteistö strategiselta alueelta.

2. Oligarkki ostaa sen kiinteistön omistamalleen yhtiölle. Todellinen omistaja on kaikkien tiedossa Esson baarista aina Ratakadulle asti.

3. Toimintaa ei yritetä sen kummemmin peittää. Rahat tulee Moskovasta, joten kiinteistöllä ei ole edes mitään peiteltyä käyttöä. Se seisoo tyhjillään.

4. Moskovassa Putin on tyytyväinen kun raportissa lukee että taas Tšuhnaa jymäytettiin. Saatiin strateginen kiinteistö tiedustelu- ja sabotaasitoimintaa varten. Naiivit suomalaiset viranomaiset eivät ole keksineet kiinteistön todellista käyttötarkoitusta ja estäneet kauppaa.

4 bis. Kauppa estettiin ja puolustusministeriö lunasti kiinteistön. Moskovassa huomataan että Suomen viranomaiset puuttuvat näihin kiinteistökauppoihin ja peiteyhtiöihin. Välittömästi annetaan määräys toiminnan kehittämisestä. Jatkossa kiinteistön ostaa joku brittiläinen välikäsi.

Rekistereihin merkityksi firman omistajaksi tulee joku suomalainen kollaboraattori liikemies ja kiinteistölle käsketään kehittää oikea käyttötarkoitus. Siitä tulee oikea lomakylä tai teollisuusfirma. Asiakkaita riittää koska hinnat ovat edullisia, koska yritysjärjestelyin se saa lähes korotonta lainaa emoyhtiöltään.

Yhtiöllä on oikeat nettisivut, markkinointia ja suomalainen henkilökunta, joka on autuaan tietämätön koko kuviosta. Suomen viranomaiset eivät ole kartalla tilanteesta tai koko kiinteistö ole noussut vielä viranomaisten tietoon.

5. Lomakylässä tai tuotantolaitoksessa alkaa ”remontti”. Kaikki varaukset peruutetaan tai suomalaiset työntekijät jäävät lomalle. ”Remonttimiehet” on luonnollisesti vironvenäläisiä, jotka ovat saapuneet Suomeen Schengen-alueelta pakettiautoillaan. Suomen viranomaiset ovat autuaan tietämättömiä tilanteesta.

6. Pilliin vihelletään.


Ymmärrätekö nyt miksi näihin kiinteistöihin ei ole puututtu ennen Ukrainan sotaa? Helppoahan se seuraaminen on kun paikat on kaikkien tiedossa jo valmiiksi. Nykyisellään Venäjän länsimaissa olevat varat on jäädytetty. Nykyään pankit valvovat kaikkea Venäjään linkittyvää rahaliikennettä. Peitellymmät osto-operaatiot on tällä hetkellä jäissä venäläisten osalta.
 
Viimeksi muokattu:
En kyllä nykyään ymmärrä millään verukkeella, miksi kukaan suomalainen tankkaa autoaan ryssän puolella tai ylipäätään käy koko perselävessä.. Siinähän voi kaiken muun hyvän lisäksi joutua vaikka maan väkivaltakoneiston pidättämäksii ja vangituksi vuosikausiksi syystä X, jonka voivat keksiä ihan vai kiusatakseen Suomea.
 
En kyllä nykyään ymmärrä millään verukkeella, miksi kukaan suomalainen tankkaa autoaan ryssän puolella tai ylipäätään käy koko perselävessä.. Siinähän voi kaiken muun hyvän lisäksi joutua vaikka maan väkivaltakoneiston pidättämäksii ja vangituksi vuosikausiksi syystä X, jonka voivat keksiä ihan vai kiusatakseen Suomea.

Tankkaamassa käy eläkeläiset ja pienituloiset, sekä ryssämieliset. Kaiken helpoin kun raja olisi laitettu kiinni kaikelta liikenteeltä siihen asti kun ryssä on vetäytynyt tai tuhottu Ukrainassa.

0,50 sentin litrahinta varmasti monelle suurin syy.
 
Tankkaamassa käy eläkeläiset ja pienituloiset, sekä ryssämieliset. Kaiken helpoin kun raja olisi laitettu kiinni kaikelta liikenteeltä siihen asti kun ryssä on vetäytynyt tai tuhottu Ukrainassa.

0,50 sentin litrahinta varmasti monelle suurin syy.
Se ei ole mikään tekosyy. Kauempana rajasta asuu myös paljon eläkeläisiä ja pienituloisia, eivätkä he käy ryssälässä tankkaamassa. Ei kävisi heillä edes mielessäkään vaikka asuisivat ihan rajan tuntumassa.

Kyllä se suurin syy on sellanen ryssänmallinen itsekkyys ja ”tämä sota ei koske mua” -mentaliteetti. Ryssälässä käyvät tankkaamassa ryssän lailla ajattelevat ihmispaskat.
 
Back
Top