Sotilasprofessori ja yleisesikuntaeverstiluutnantti
Marko Palokangas työskentelee Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidonlaitoksella. Hän ei ota kantaa kiinteistökauppa-asioihin, mutta motellin sijainnin strategisuuden arvioinnissa ei mene kauan.
”Ei tarvitse kuin karttaa katsoa.”
Lähellä olevaan kriittiseen infrastruktuuriin Palokangas laskee tien, rautatien ja varuskunnan ohella Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson paperitehtaat, joiden voimalaitokset ovat myös merkittäviä energiantuottajia.
”Sabotaasi- tai iskuryhmän tai erikoisjoukkojen majoittamisessa olisi helppoa tukeutua hotellitasoiseen paikkaan, jossa on valmiit fasiliteetit. Miksi muuten olisi mitään järkeä hankkia tällaisista kohteista kiinteistöomaisuuksia ja sitten pitää niitä yllä tappiollisena? Taustalla on isompi syy, jota ei pysty todentamaan.”
Palokangas sanoo, että motellikauppojen vuosiluvut 2007 ja 2015 ovat mielenkiintoisia.
”Näyttää entistä varmemmalta, että Putin päätti Ukrainan kohtalosta ja alkoi suunnitella sitä vuonna 2007. Kyse on pitkään ja tarkkaan harkitusta operaatiosta, jonka Venäjä aikoi toteuttaa ja johon varautuminen alkoi tuolloin järjestelmällisesti eri puolilla.”
Vuonna 2007 Suomeen perustettiin myös paljon puhuttu Airiston Helmi -yhtiö, ja lukuisia kiinteistöjä strategiseksi luonnehdittavilta paikoilta siirtyi korkean tason valtiollisilla yhteyksillä varustettujen venäläisten omistukseen. Myös Krimin valtauksen jälkeinen vuosi 2015 oli Palokankaan mukaan Venäjän aktiivisen varautumisen aikaa.