Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tuolla on viidakkoalueiden/tropiikin metsien tapaan aika ilmeistä, että sotaa tultaisiin käymään vesistöjä pitkin. Etenkin Venezuelan kärjen reitiksi voisi varmaankin olettaa yläjuoksulta Venezuelasta laskevan, jonkin aikaa rajajokena kulkevan ja lopulta Guyanan puolelle ja viimein Essequiboon laskevan Cuyunin. Samalla tavalla voitaneen olettaa, että Guyana yrittää tuon joen varteen järjestää puolustusta. Guyanan luoteisimman kolkan eli lähestulkoon koko Barima-Wainin alueen puolustaminen tulee olemaan Guyanalle vaikeaa, koska lähes koko alue virtaa aivan rajan pinnassa olevaan Waini-joen suun lahteen, joka joutunee Venezuelan miehittämäksi varsin nopeasti. Britannian alun perin vaatima alue olisi rajautunut Orinocon suistoon laskevaan Amacuroon, mutta 1899 välimiesoikeuden linjauksessa se luovutettiin Venezuelalle, tosin Venezuelan puolelle jäävien Amacuron ja Bariman joensuissa guyanalaiset saivat liikkua vapaasti.Karttaa, kun katsoo, niin siellä on enemmän noita pisteviivoja kuin teitä, niin ei tuolla voi sotia. Sinne pitäisi ensin rakentaa tie.
Tässä on Wikipedian selostus asiasta:Tuolla on viidakkoalueiden/tropiikin metsien tapaan aika ilmeistä, että sotaa tultaisiin käymään vesistöjä pitkin. Etenkin Venezuelan kärjen reitiksi voisi varmaankin olettaa yläjuoksulta Venezuelasta laskevan, jonkin aikaa rajajokena kulkevan ja lopulta Guyanan puolelle ja viimein Essequiboon laskevan Cuyunin. Samalla tavalla voitaneen olettaa, että Guyana yrittää tuon joen varteen järjestää puolustusta. Guyanan luoteisimman kolkan eli lähestulkoon koko Barima-Wainin alueen puolustaminen tulee olemaan Guyanalle vaikeaa, koska lähes koko alue virtaa aivan rajan pinnassa olevaan Waini-joen suun lahteen, joka joutunee Venezuelan miehittämäksi varsin nopeasti. Britannian alun perin vaatima alue olisi rajautunut Orinocon suistoon laskevaan Amacuroon, mutta 1899 välimiesoikeuden linjauksessa se luovutettiin Venezuelalle, tosin Venezuelan puolelle jäävien Amacuron ja Bariman joensuissa guyanalaiset saivat liikkua vapaasti.
Tässä siis tuo kartta, johon 1899 linjaukset perustuvat:
Katso liite: 88266
Since its independence in 1824, Venezuela has claimed the area of land to the west of the Essequibo River. Simón Bolívar wrote to the British government warning against the Berbice and Demerara settlers settling on land which the Venezuelans, as assumed heirs of Spanish claims on the area dating to the 16th century, claimed was theirs. In 1899, an international tribunal ruled that the land belonged to Great Britain.[19] From the Anglo-Dutch Treaty of 1814, the British inherited Dutch territory which included lands between the Orinoco and Courantyne rivers. Dutch sovereignty over these settlements was recognized in 1648 by Spain with the Peace of Münster, which stated under Article 5 that the Dutch would retain all of the ‘lordships, cities, castles, fortresses, trades and lands in the… West Indies’[20] under their possession at the time. However, the treaty did not specify the boundary between Spanish Guiana and Dutch Guiana.
Tuo kysymys mistä äänestettiin oli jo asetettu niin, että siinä ei tullut mitenkään ilmi, että oltaisiin vaatimassa naapurilta alueita vaan että ollaanko samaa mieltä jonkun vanhan lain kanssa (jonka mukaan alue kuuluisi Venezuelalle)https://www.reuters.com/world/ameri...um-disputed-territory-with-guyana-2023-12-03/
Ja 95% äänestäjistä oli sitten hallituksen kanssa samaa mieltä että kyllä nuo naapurin maat on oikeastaan meidän. Äänestäjiä ei toimittajien mukaan kauheasti näkynyt äänestyspaikoilla mutta 10,5 miljoonaa kyllä-ääntä kaivettiin kuitenkin uurnista.
Tuohon välimiesoikeuteen ei USA edes olisi ollut halukas asiaa viemään, mutta Monroen oppi vaati sitä, koska Venezuela uhkasi sotatoimien käyttämisellä, ja Britannia vastaavasti niihin vastaamisella, mikä olisi vaarantanut USA:n vaikutusvallan kansainvälisesti hyväksytyn ja silloisen kansainvälisen oikeuden periaatteeksi nousseen Monroen opin suhteen (siis että USA:lla on oikeus ja velvollisuus estää eurooppalaisten maiden kolonialistiset ambitiot ja laajentuminen Amerikan mantereella). Välimiesoikeudessa hyväksyttiin pääsääntöisesti Hollannin aluevaatimusten länsiraja Brittiläisen Guyanan länsirajaksi (Hollanti oli siis luovuttanut Essequibon länsipuoliset siirtokuntansa Britannialle, johon Britannian vaatimus alueeseen perustui; tässä oli siis ristiriitainen vaatimus jo alun alkaen), eli ns. Schomburgkin linja, sillä muutoksella, että strategisesti merkittävä Orinocon suu linjattiin kokonaan Venezuelalle (aiemmin Britannian, sitä aiemmin Hollannin, rajavartioasema oli ollut Orinocon suulle laskevan Amacuron suulla), mutta Guyanan asukkaille jätettiin oikeus kauttakulkea Amacuron ja Bariman Venezuelalle siirtyneiden suiden läpi; lisäksi etelämpänä Guayanan ylängön (kyllä, poikkeava oikeinkirjoitus) Pakaraima-vuorilta Roraimalle ja sieltä vedenjakajaa mennyt raja linjattiin suoralla viivalla vedenjakajan sijaan, siten että vedenjakaja jäi Venezuelalle ja suora rajalinja vedettiin Guyanan puoleiseen metsään.Nopeasti luettuna tähän 1899 rajojen määrittelyyn vaikuttivat suurvaltojen keskinäiset lehmankaupat ja käsittely ei välttämättä ollut oikeudenmukainen Venezuelaa kohtaan.
Toi on niiku ihan vitullinen pöhöikkö, ja paikaillista väestöä tuskin kiinnostaan vittuakaan mihin valtioon ne ovat kuuluvinaan. Se ei tietenkään ole mikään syy vaihtaa rajalinjojen paikkaa, joten Venezuela tekee lopullisen itsemurhan, jos tulee rajan yli. Tällöin vaihtavat statuksensa omiin muroihin kusevista paskapäistä kansainvälisiksi kusipäiksi, mutta siihen ryssän kusipääliigaan tietysti paikkoja riittää. Brassit saa päättää tuleeko siitä nopea vai hidas loppu Venezuelalle, jos Guyana ei ota puhelinta käteen ja kilauta kaverille, jolla on suuri laivasto.Ohessa wikistä. Alueet 1,7,8,9 on nyt valtausuhan alla ja niillä asuu 81000 ihmistä. Tilaa siellä on noin 1/3 suomen pinta-alasta. Nopealla satelliitti katselmuksella rajan yli menee 3 hiekkatietä koko rajan mitalla. Tulee mielenkiintoinen sota jos menee ampumiseksi.