Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Veteraanistatus rauhanturvaajille

Viestiketju osiossa 'Kansainvälinen toiminta' , aloittaja JR49, 15.01.2016.

 1. Römppäinen

  Römppäinen Luutnantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  18.03.2015
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  726
  Pisteet:
  36
  Joo,on kysytty kerran että miten olet kotoutunut/kotiutunut tänne peräpohjolaan takaisin?
  Joutu miettimään ihan hetken ja vastata että jotain sinne jäi,,,,kaipaamaankin.
  Niinhän se vain on. Oli herkkua ja paskaakin,mutta kokemuksena ainutlaatuinen.
   
  Fremen, Stagideus, VanhaPate ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. TheRomanRuler

  TheRomanRuler Kersantti

  Liittynyt:
  24.11.2011
  Viestejä:
  223
  Tykkäykset:
  115
  Pisteet:
  16
  "It was the best of times, it was the worst of times"
   
  Beerfect ja Fremen tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,597
  Tykkäykset:
  2,231
  Pisteet:
  316
  Kotimaa 22.2.2016 klo 6:20 | päivitetty 22.2.2016 klo 6:20
  Veteraanistatus 45 000 rauhanturvaajalle – korttien postitus alkaa syksyllä
  Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen sanoo, että veteraanistatus on valtiovallalta suuri tunnustus vaikka mitään etuuksia kortilla ei alkuun saakaan. Sotaveteraanien kuormasta kriisihallinnan veteraanit eivät halua syödä.
  [​IMG]
  Suomalaisia rauhanturvaajia Mazar-i-Sharifin alueella huhtikuussa 2011. Kuva: Puolustusvoimat
  Mistä on kyse?
  • Suomalaiset rauhanturvaajat saavat oman veteraanikortin
  • Kriisinhallinnan veteraanikorttien jakaminen alkaa syksyllä 2016
  • Yli 45 000 suomalaista on toiminut rauhanturva- tai kriisinhallintatehtävissä ulkomailla

  Suomen ensimmäisten rauhanturvajoukkojen lähdöstä Suezille tulee joulukuussa kuluneeksi 60 vuotta. Suezin kriisin jälkeen suomalaiset rauhanturvaajat ovat osallistuneet kymmeniin operaatioihin eri puolilla maailmaa.

  Nyt puolustusministeriössä valmistellaan kriisinhallinnan veteraanikorttia. Kortti on osa ministeri Carl Haglundin (r.) vuonna 2015 hyväksymää kansallista ohjelmaa. Mallia korttiin on otettu ulkomailta, muun muassa Pohjoismaista.

  – Tavoitteena on, että korttien jakaminen alkaa syksyllä, kertoo vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi puolustusministeriöstä.

  Ensin kortit jaetaan alle 60-vuotiaille rauhanturvaajille. Heitä on noin 30 000 ja yhteystiedot löytyvät asevelvollisuusrekisteristä. Vanhempien rauhanturvaajien osoitetietojen keräämisessä tehdään yhteistyötä muun muassa Rauhanturvaajaliiton kanssa.

  – Yli 60-vuotiaita rauhanturvaajia on elossa arviolta 15 000. Korttien toimittaminen heille vie aikaa vähintään vuoden, arvioi Peltoniemi.

  Kortti on valtion virallinen tunnustus rauhanturvatyölle
  Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen sanoo, että veteraanistatus ja kriisinhallinnan veteraanikortti ovat valtiovallalta suuri tunnustus.

  Sotaveteraanit ovat Suomen kunniakansalaisia. Siitä kuormasta emme halua syödä.

  – Paavo Kiljunen

  – Veteraanikortilla on itseisarvoinen merkitys. Valtiovalta tunnustaa virallisesti rauhanturvatyön merkityksen.

  Kiljunen korostaa, että kriisinhallinnan veteraani on eri asia kuin sotaveteraani.

  – Sotaveteraanit ovat Suomen kunniakansalaisia. Siitä kuormasta emme halua syödä. Kriisinhallinnan veteraanikortin myötä Suomi seuraa kansainvälistä käytäntöä.

  Suomen valtio jakaa kriisinhallinnan veteraanikortit ilmaiseksi, mutta mitään etuuksia kortilla ei ainakaan alkuvaiheessa saa. Rauhanturvaajaliitto on mukana kehittämässä kortin ominaisuuksia. Tavoitteena on, että korttia näyttämällä voisi tulevaisuudessa saada esimerkiksi alennusta joukkoliikenteessä.

  Kriisinhallinnan tapaturmalaki tulossa eduskuntaan
  Monet rauhanturvaajaliiton aktiivit pitävät valmisteilla olevaa kriisinhallinnan tapaturmalakia veteraanikorttiakin tärkeämpänä uudistuksena.

  – Nykyinen sotilastapaturmalaki ei ota riittävästi huomioon ulkomailla tapahtuvan palvelun erityispiirteitä. Lisäksi on hyvä, että uusi laki ottaa huomioon myös psyykkisen oireilun, sanoo rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

  Kriisinhallinnan tapaturmalakia valmistelee sosiaali- ja terveysministeriö. Tavoitteena on saada lakiesitys eduskuntaan vielä tänä keväänä.

  Rauhanturvaajaliiton siipien suojassa toimii vertaistukiryhmä Vaikeasti korvattavat ry. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa ja tukea niitä, jotka ovat sairastuneet, vammautuneet, loukkaantuneet tai haavoittuneet rauhanturva- tai kriisinhallintatehtävissä.

  http://yle.fi/uutiset/veteraanistat...lle__korttien_postitus_alkaa_syksylla/8681872
   
 5. Juna112Porojetsiin

  Juna112Porojetsiin Kapteeni

  Liittynyt:
  09.04.2016
  Viestejä:
  725
  Tykkäykset:
  1,292
  Pisteet:
  76
  80-luvulla alhaalla tapahtuneista asioista ei saanut puhua, eikä puhuttu. Kaverit kotona olisi pitänyt joko hulluna tai paskanjauhajana. Ja niin oli käsketty. Lehdistössä ja muussa mediassa oli oma kummallinen tapansa kertoa asioista, ja sen vuoksi nekin pienet läpi päässeet tietovirrat tuntuivat kotomaan puolella vinksahtaneilta ja kummallisilta sattumuksilta. Kokonaiskuvaa kun ei oltu välitetty, mitään käsitystä missä olosuhteissa pojat oikeasti olivat, ei siviiliväellä ollut. Libanonissa ainakin sattui ja tapahtui. Toki pitää muistaa että sielläkin oli pataljoonassa ainakin kolme täysin toisistaan poikkeavaa ja toisilleen vierasta toimintaympäristöä (ja tavallaan kulttuuria); esikunta/huolto, 1JK ja 2JK. Arolla tapahtui paljon asioita joista esikunnassa ei ollut hajuakaan. Ja toisille sattui enemmän ja toisille ei.

  Sieltä rt-komppanioiden sotapäiväkirjoista löytyy - toivottavasti löytyy - kyllä hämmästyttäviä asioita, varmasti. Mutta on myös mahdollista että niitä on kirjattu kieli keskellä suuta, poliittisesti korrektisti jotta sopivat Anneli Tempakka ja Näin Naapurissa tyyppisen tiedotuskulttuurin ihmemaahan.
   
  vlad, Myrskyhiiri, Deeiii ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Meillä oli vuosituhannen vaihteessa AIVAN SAMA fiilis. Muutenkin kuulostaa hyvin tutulta :D.

  Sotapäiväkirjoissa on kaikenlaista jännää, mutta tiedän varmasti että paljon jännää on myös jätetty pois tai kuitattu jollain kryptisellä ja mitäänsanomattomalla huomautuksella.
   
  Juna112Porojetsiin, Römppäinen ja VanhaPate tykkäsivät tästä.
 7. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Heille vakuuteltiin, että heistä huolehditaan. Vakuutusyhtiöiden mukaan ei ole varmaa, onko selkävamma tullut vaikka punttisalilla vai kenties, kun Pekka ajoi miinaan. Kaikki valitusreitit umpeen. Lopulta selkäleikkauksen maksoi ammattiliitto.

  Kannattaa katsoa.

   
  Deeiii, Rajajääkäri ja Myrskyhiiri tykkäsivät tästä.
 8. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,139
  Tykkäykset:
  3,038
  Pisteet:
  636
  Tommonen löyty.

  http://www.verkkouutiset.me/kruunu-pojistaan-huolen-pitaa/

  Lainaus:

  "Kansainvälisen arvostuksen rinnalla rauhanturvaajamme eivät ole nimittäin saaneet vastaavaa arvosta täällä kotimaassamme. Tarkoitan nyt niitä muutamaa kymmentä vakavasti, fyysisesti tehtävissään, loukkaantunutta ja arvoituksellisen suurta psyykkisesti loukkaantuneiden joukkoa. Kaiken kaikkiaan näissä rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaoperaatioissa on ollut mukana 60 vuoden aikana noin 45 000 suomalaista naista ja miestä ja erilaisten tutkimusten perusteella noin kaksi prosenttia operaatioihin osallistuneista sairastuu psyykkisesti. Tämä tarkoittaisi noin 900 kriha-veteraania. Lisäksi lähes 50 suomalaista on kuollut kriisinhallintaoperaatioissa ja juuri viime viikolla saimme suru-uutisen jälleen yhden nuoren miehen kuolemasta koulutusjaksolla.

  Nämä todellakin vakavienkin vammojen kanssa elävät kriha-veteraanit ovat joutuneet lähes nöyryytetyiksi. Maamme on lähettänyt heidät palvelemaan maatamme rauhan eteen, mutta loukkaantumisen ja haavoittumisen jälkeen ei vastuuta olekaan kannettu riittävällä tavalla jos lainkaan. Olen tästä häpeissäni ja surullinen.

  Siksi olen tehnyt töitä asian parissa yli viisi vuotta ja nyt tuntuu todella hyvältä kun asia saadaan kunniakkaaseen maaliin. Jokainen rauhanturvaamistehtäviin ja kriisinhallintatehtäviin osallistunut saa tämän vuoden aikana kriisinhallintaveteraanin statuksen ja -kortin. Tämän tavoitteena on nyt vakiinnuttaa sotaveteraaniemme rinnalla kriisinhallintaveteraani-käsite ja tärkeänä tukea näiden naisten ja miesten kriisinhallintatehtävien jälkeistä sopeutumista.

  Puolustusministeriö lähettää kriisinhallintaveteraanikortin automaattisesti kaikille niille, joiden nimi on yhä asevelvollisuusrekisterissä. Muut eli erityisesti yli 60-vuotiaat Kriha-veteraanit voivat tilata kortin itse täältä: Kriha-veteraanikortti. Kortilla avautuvat ovet nyt munn muassa valtiokonttorin tukemaan kuntoutukseen hoitolaitoksiin.

  Nykyisen sotilastapaturmalain kanssa on ollut nimittäin ongelmia ja hoitoa ja hoivaa ei ole saaneet edes vakavimmin loukkaantuneet tai haavoittuneet. Nyt laki uudistetaan ja nykyinen sotilastapaturmalaki korvataan kahdella eri lailla. Toinen laeista koskee muun muassa varusmiehiä ja siviilipalvelusmiehiä, kertausharjoituksiin osallistuvia reserviläisiä, vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia naisia ja sotilasvirkaan koulutettavia. Kriisinhallintatehtäviin osallistuvia varten säädettään oma laki. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle viime torstaina 27. lokakuuta osana valtion vuoden 2017 talousarvioesitykseen. Lakien on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017. Täydentävässä valtion talousarviossa tullaan lisäämään määrärahat kriha-kuntoutukseen takaamiseksi jokaiselle vammautuneelle.

  Lakiuudistus täsmentää nyt sitä, miten määritellään sotilastapaturma ja palvelussairaus. Tavoitteena on, että palveluksessa aiheutuneet vammat ja sairaudet sekä palveluksesta johtuvien vammojen paheneminen korvataan riittävän kattavasti. Korvausedellytyksissä otetaan siis nykyistä paremmin huomioon palvelusajan olosuhteet, jotka lisäävät sairastumisen ja vammautumisen riskiä. Samalla korotetaan ansiomenetyskorvauksen vähimmäistasoa.

  Uusi laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävissä koskee taas sotilaalliseen kriisinhallintaan että siviilikriisinhallintaan ja Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston toimintaan osallistuvia henkilöitä. Nyt voimassa oleva sotilastapaturmalaki koskee vain sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistuvia. Tämä siis sitä ajamaani kriha-veteraaniasiaa. Yes."
   
  Deeiii, Vonka ja StmSvejk tykkäsivät tästä.
 9. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Pienillä asioilla on suuri merkitys. Eräs kaverini, joka vähän säikähtikin yhdessä sodassa, on vietellyt hiljaiseloa, vaimonsa häipyi lasten kanssa, vähän apealla mielellä on mennyt. Vaikka hän ei aktiivinen yhteydenpitäjä ole, hänkin ilmoitti julkisesti kortin lämmittäneen sydäntä. Sen jälkeen hän tänään poikkeuksellisesti aktivoitui toivottamaan hyvää itsenäisyyspäivää.

  Krihaveteraanikortin mukana on kirje. Ehkä tärkeimmät sanat ovat:

  "Suomen hallituksen puolesta kiitän Teitä maailmanrauhan ja maamme eteen tekemästänne työstä"

  Jussi Niinistö
   
  Deeiii, Juna112Porojetsiin, gnomeofdestruction ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Sivari

  Sivari Luutnantti

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  337
  Tykkäykset:
  367
  Pisteet:
  36
  Hienoja sanoja, mutta kuinka moni RT operaatio on oikeasti tuonut alueelle pysyvän rauhan:D?
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Mitäs varsinaista etua tai hyötyä tuosta läpyskästä sitten on? Pääseekö sillä terveyskeskuksessa jonon ohi tai jotain muuta konkreettista?
   
 12. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Olipa taas heitto.

  Onnistuneimpia viime aikoina ovat olleet Bosnia-Hertsegovinan UNMIBH, jonka päättyessä joulukuussa 2002 oli YK:n kaikkien aikojen laajin poliisiuudistus- ja uudelleenorganisointiprojekti valmis. UNMIBH oli kouluttanut ja valtuuttanut 17 000 hengen kansallisen poliisijoukon. Sisäisen turvallisuuden säilyttämisen lisäksi tämä joukko on edistynyt salakuljetuksen, huumekaupan sekä ihmiskaupan hillitsemisessä.

  Muita lähimenneisyyden aika hyvinkin tilannetta rauhoittaneita ovat olleet Itä-Timorin UNTAET, Sierra Leonen UNAMSIL ja Liberian UNMIL. YK:n konfliktinehkäisy- ja rauhanturvatoimien on arvioitu vaikuttaneen keskeisesti siihen, että maailmassa on arviolta 40 prosenttia vähemmän aseellisia konflikteja kuin 1990-luvulla.

  Jos olisit nähnyt Libanonin aikanaan ja vertaisit sitä tähän päivään, olisit ehkä varsin tyytyväinen rauhanturvaoperaatioon sielläkin.

  Menneisyydessä, jos mennään Kyprokselle tai Suezille, voi todeta, että eipä sielläkään enää tykit ole hetkeen laulaneet.
   
  Deeiii, AKE-ukki ja Juna112Porojetsiin tykkäsivät tästä.
 13. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,878
  Tykkäykset:
  18,494
  Pisteet:
  1,286
  Muistakaa myös Namibia.
   
  Deeiii, Juna112Porojetsiin ja Vonka tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Ei sinua ohiteta jonossa. Enemän on etsitty loukkaantuneille tai psyykkisistä oireista kärsiville ”yhden luukun periaatetta”. Kriha-kortti on vain yksi dokumentti, siinä kuin joku sairausvakuutuskorttikin. Konkreettisia askelia on sikäli otettu, että loukkaantuneiden jatkohoito tullaan jatkossa keskittämään HUS:iin. Kehitetään maksusitoumusjärjestelmää ja kriisinhallintaoperaatioiden vakuutukseen lisäsopimusta ym.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Kiitos, mutta en tuosta huolissani ollutkaan. En myöskään asioi terveyskeskuksissa, koska työnantajani tarjoaa erittäin laajan työterveyshuollon.

  Juuri tuolla kysyinkin eli eikö tuollaiset muoviläpysköjen lähettelyt ole melko lähellä veetuilua, kun tuollaisia itsestään selvyyksiä ei ole hoidettu kuntoon?
   
 17. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Kahden-kolmen vuoden aikana asioita on hoidettu parempaan kuntoon. Valtiokonttori on tietenkin isoissa asioissa se oikea taho. Kortti on symbolinen verrattuna siihen, mitä muuta on edistetty. Kerroin esimerkin tapauksesta, jossa kortti ei ainakaan huonoa vastaanottoa saanut vaan sen symbolinen arvo toimi ihan kohtuullisesti, ja monille pienikin ele voi olla hyvä juttu. Tärkeää on se, että on edistytty kuntoutuksessa ja tulevaisuuden vakuutusten lisäsopimukset ovat laajennettuja ja Valtiokonttorin väki on itse istunut samassa suunnittelupöydässä.

  Jos jotain yksittäistä ihmistä pitäisi kiittää liikahduksesta, se olisi varmasti Ari Puheloinen, joka pari kertaa kutsui oikeat ihmiset saman pöydän ääreen.
   
  John Hilly ja vlad tykkäsivät tästä.
 18. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
 19. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,080
  Tykkäykset:
  1,523
  Pisteet:
  636
  Vammautuneen rauhanturvaajan valamarssi


  Minä en statuksesta enkä nimityksistä perusta, laitetaan hoito kuntoon niille veljille, jotka tulevat takaisin haavan kanssa niin saatte sanoa vaikka Koistiseksi.
   
  Deeiii, Vonka ja VanhaPate tykkäsivät tästä.
 20. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,252
  Tykkäykset:
  4,153
  Pisteet:
  636
  Tässä päivänä muutamana eräs korttinsa saanut hyvääpäivää-tuttu tuli esittelemään korttiaan paikallisessa pienessä sievässä. On tehnyt viisi rauhanturvaleikkaa kaikkiaan, joskus se intoutui kertomaan tarinoita. Nyt näki, että meni miehellä tunteisiin kun kattelee korttiaan ja ääni väristen sanoo "Mä oon vanha ukko jo, mutta mä olen tosi ylpeä siitä mä olen tehnyt."

  Ihan kuinmies olisi suuremmankin tunnustuksen saanut. Ehkä se veteraani -sana siinä nimenomaan painaa.

  Hieno juttu, että näin tehtiin. Ovat nuo miehet ja naiset statuksensa ansainneet!
   
  Deeiii, Stagideus, Torni ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 21. Römppäinen

  Römppäinen Luutnantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  18.03.2015
  Viestejä:
  417
  Tykkäykset:
  726
  Pisteet:
  36
 22. Sivari

  Sivari Luutnantti

  Liittynyt:
  16.03.2013
  Viestejä:
  337
  Tykkäykset:
  367
  Pisteet:
  36
  "Suomalaisten kovimpia rauhaturvaoperaatioita oli Etelä-Libanonissa 1980- ja 1990-luvulla toiminut Unifil" :D:D:D
   

Jaa tämä sivu