Kotimaa 22.2.2016 klo 6:20 | päivitetty 22.2.2016 klo 6:20
Veteraanistatus 45 000 rauhanturvaajalle – korttien postitus alkaa syksyllä
Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen sanoo, että veteraanistatus on valtiovallalta suuri tunnustus vaikka mitään etuuksia kortilla ei alkuun saakaan. Sotaveteraanien kuormasta kriisihallinnan veteraanit eivät halua syödä.
Suomalaisia rauhanturvaajia Mazar-i-Sharifin alueella huhtikuussa 2011. Kuva: Puolustusvoimat
Mistä on kyse?
- Suomalaiset rauhanturvaajat saavat oman veteraanikortin
- Kriisinhallinnan veteraanikorttien jakaminen alkaa syksyllä 2016
- Yli 45 000 suomalaista on toiminut rauhanturva- tai kriisinhallintatehtävissä ulkomailla
Suomen ensimmäisten rauhanturvajoukkojen lähdöstä Suezille tulee joulukuussa kuluneeksi 60 vuotta. Suezin kriisin jälkeen suomalaiset rauhanturvaajat ovat osallistuneet kymmeniin operaatioihin eri puolilla maailmaa.
Nyt puolustusministeriössä valmistellaan kriisinhallinnan veteraanikorttia. Kortti on osa ministeri Carl Haglundin (r.) vuonna 2015 hyväksymää kansallista ohjelmaa. Mallia korttiin on otettu ulkomailta, muun muassa Pohjoismaista.
– Tavoitteena on, että korttien jakaminen alkaa syksyllä, kertoo vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi puolustusministeriöstä.
Ensin kortit jaetaan alle 60-vuotiaille rauhanturvaajille. Heitä on noin 30 000 ja yhteystiedot löytyvät asevelvollisuusrekisteristä. Vanhempien rauhanturvaajien osoitetietojen keräämisessä tehdään yhteistyötä muun muassa Rauhanturvaajaliiton kanssa.
– Yli 60-vuotiaita rauhanturvaajia on elossa arviolta 15 000. Korttien toimittaminen heille vie aikaa vähintään vuoden, arvioi Peltoniemi.
Kortti on valtion virallinen tunnustus rauhanturvatyölle
Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen sanoo, että veteraanistatus ja kriisinhallinnan veteraanikortti ovat valtiovallalta suuri tunnustus.
Sotaveteraanit ovat Suomen kunniakansalaisia. Siitä kuormasta emme halua syödä.
– Paavo Kiljunen
– Veteraanikortilla on itseisarvoinen merkitys. Valtiovalta tunnustaa virallisesti rauhanturvatyön merkityksen.
Kiljunen korostaa, että kriisinhallinnan veteraani on eri asia kuin sotaveteraani.
– Sotaveteraanit ovat Suomen kunniakansalaisia. Siitä kuormasta emme halua syödä. Kriisinhallinnan veteraanikortin myötä Suomi seuraa kansainvälistä käytäntöä.
Suomen valtio jakaa kriisinhallinnan veteraanikortit ilmaiseksi, mutta mitään etuuksia kortilla ei ainakaan alkuvaiheessa saa. Rauhanturvaajaliitto on mukana kehittämässä kortin ominaisuuksia. Tavoitteena on, että korttia näyttämällä voisi tulevaisuudessa saada esimerkiksi alennusta joukkoliikenteessä.
Kriisinhallinnan tapaturmalaki tulossa eduskuntaan
Monet rauhanturvaajaliiton aktiivit pitävät valmisteilla olevaa kriisinhallinnan tapaturmalakia veteraanikorttiakin tärkeämpänä uudistuksena.
– Nykyinen sotilastapaturmalaki ei ota riittävästi huomioon ulkomailla tapahtuvan palvelun erityispiirteitä. Lisäksi on hyvä, että uusi laki ottaa huomioon myös psyykkisen oireilun, sanoo rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.
Kriisinhallinnan tapaturmalakia valmistelee sosiaali- ja terveysministeriö. Tavoitteena on saada lakiesitys eduskuntaan vielä tänä keväänä.
Rauhanturvaajaliiton siipien suojassa toimii vertaistukiryhmä Vaikeasti korvattavat ry. Yhdistyksen tavoitteena on auttaa ja tukea niitä, jotka ovat sairastuneet, vammautuneet, loukkaantuneet tai haavoittuneet rauhanturva- tai kriisinhallintatehtävissä.
http://yle.fi/uutiset/veteraanistat...lle__korttien_postitus_alkaa_syksylla/8681872