Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Melkoiselle osalle kysymys Suomen NATO -jäsenyydestä on EVVK -luokkaa, asia kun ei kosketa henkilökohtaisesti millään tavalla. Kanta muodostetaan kaveripiirin, ympäristön tai oletetun yleisen mielipiteen mukaan. Halutaan viestittää "oikeaa" mielipidettä. Joskus tämä tuottaa todella kipeää tilannekomiikkaa kun esimerkiksi televisiossa näytetään katugalluppia jossa haastateltava latoo kameralle takellellen kovin ulkoaopetellun oloisia fraaseja ja iskulauseita mutta silmistä näkee ettei pää ymmärrä mitä suu sanoo.
Tässä(kin) kysymyksessä muutamalla mielipidevaikuttajalla on arvaamaton valta. Uskon täysin väitteeseen että jos maan polittinen johto presidentistä alkaen ilmoittaa pitävänsä liittoutumista järkevimpänä tapana vastata tulevaisuuden sotilaallisiin uhkiin, kansan enemmistö äänestää esityksen puolesta.
Tietämättömiä on myös valiokunnissa, ja hekin joutuvat keskusteluun "itsenäisine puolustusratkaisuineen". Tavallaan tässä, topiikin mukaisesti, menneisyys jotuu tilille mutta tulevaisuuteen katsoen.
Eli presidentin vallalla ei voi tänään kyllä humauttaa. Tarvitaan laajempi otanta päättäjistäkin. On vain koottava faktat.
Niinistö eilen:
"Nato-Venäjä-sopimus, mikä sellainen on? Se on täysin vieras meille. Suomi noudattaa niitä sopimuksia, joissa Suomi on ollut sopijana. Mikään muu sopimus ei tietenkään meitä sido, jos sellaisia sitten onkaan."
"EU:n piirissä on sovittu avunannosta ja solidaarisuudesta, jos joku jäsenmaista joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Tähän ei kuitenkaan voi yksin turvautua."
"Me turvaudumme suomalaiseen puolustukseen, ja joutuisimme turvautumaan myös Nato-jäsenyydessä, se olisi kuitenkin ensisijainen, mutta haluaisin nähdä, että näkisimme nämä erilaiset kumppanuudet, jotka vahvistavat pääasiaamme eli omaa, vahvaa puolustusta. Kumppanuus Pohjoismaiden, Ruotsin, Naton kanssa ja EU-kumppanuus, eli meillä on neljä eri kumppanuustahoa ja minusta se on erinomainen asia."
"Meillä riittää toimintamenoihin kohtuullisesti, mutta sitten kun tarvitaan kalustohankintoihin, niin tarvitaan lisää." Suomen resurssit eivät tällä hetkellä riitä uskottavaan puolustukseen. Puolustusministeriö on arvioinut, että vuositarve olisi aluksi noin 50 miljoonaa euroa, mutta ensi vuosikymmeneen mennessä tarve olisi noussut jo 150 miljoonaan.
On varmaan itseni lisäksi muitakin joiden mielestä ryssä on ryssä vaikka sipulikeitossa paistaisi. Ja meidän mielissämme on aina ollut tavoitteena päästä ryssästä ainakin henkisesti niin kauas eroon kuin mahdollista heti kuin mahdollista. Kissaihmiset jatkakoon kehräysdiplomatiaansa, mutta Kremlin kellon lyödessä tietyt lyönnit ollaan valitettavasti samassa veneessä. (Kissan heitän ko. tilanteessa laidan yli, osan kissaihmisistä myöskin).