Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Voiteluvinkkejä

Viestiketju osiossa 'Liikunta ja sotilasurheilu' , aloittaja suksisissi, 02.03.2012.

 1. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Lumisena talvena hiihto on mukava kuntoilumuoto reserviläisellekin. Arkilenkit tehdään yleensä latusuksilla, eihän juoksulenkkkejäjään tehdä varsikengät jalassa - tai ehkä joku tekee sitäkin...

  Käytän voideltavia suksia ja normaalilla pakkaskelillä voitelu ei ole ongelma: Peruspohjustus noin kerran talvessa ja ennen lenkkiä pitoalueelle kelin mukaista pitovoidetta pari kerrosta korkilla tasoittaen. joskus vähän pikaluistoa luistoalueelle. Suosin Startin tervavoitetia, jotka eivät ole lämpotilan suhteen niin tarkkoja, kahdella purkilla (0- -3 ja -2 - -7) pärjää kaikki selkeät pakkaskelit.
  Nyt on taas ongelmakelien aika: Sataa räntää, illalla pakastuu ja ladut liippautuvat jäisiksi ja aurinkoisena tai tihkuisena kevätpäivänä ne ovat kostean liippautuneet. Näille keleille en ole vielä keksinyt yksinkertaista toimivaa voitelukonstia. Jotain liisteriä, mutta mitä - ja riittääkö tasoitus lastalla tai korkilla vai kannattaako levittää voiteluraudalla (=vanha silitysrauta)
  Kokemuksia jäisten ja kostean liippautuneiden latujen pitovoitelusta?
   
 2. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Kauden alussa kunnon peruspohjustus. Itse olen käyttänyt jo pitemmän aikaa vain pitoteippiä perinteisten suksien alla. Ei ole ollut juurikaan ongelmia millään kelillä. Mun lenkit on yleensä lyhyitä, joten yleensä liipaisen pikaluistoa ennen lenkkiä. Pitoteippi kestää semmoiset 100-150 km, jonka jälkeen vanhat pois, puhdistus ja uusi tilalle. Pitoalueen kanssa vaan pitää olla huolellinen ja suksien jäykkyys oikein valittu.

  En tiedä miten toimisi pitoteippi retkisuksien kanssa hiihtomarssilla. Voisi kuvitella että pitää, mutta suksi ei sitten enää luistakaan jos liki umpihangessa mennään.
   
 3. Mainos 4. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  En ole hiihtänyt iän aikaan, mutta nyt on hastavat kelit.. sen verran pakkasta, että varjossa jäätyy.. sen verran aurinkoa, että paisteessa sulaa.. Jäinen on liukas, sulanut on.. tahmea. Vasta tänään varmistin etäsukulaisilta, että saan metsäsukset käyttööni, jos haluan. Ei mitään hauja, miten ne vallitseviin sääolosuhteisiin voitelisin.

  Pitoteippi, jos sen voi irrottaa, kuulostaa hyvältä.. sen alla voisi olla vähemmän pitoa, kun hiihtää sulavassa hangessa..

  Mutta summa summarum, aina olen hiihtänyt suksilla niin kuin ne ovat. Joskus on luistanut polven miltei rikki, joskus on pitänyt niin, että hiki tulee varmasti. 'sole niin justhinsa.
   
 5. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Itse asiassa pitoteippi on hivenen työläs poistaa. Itse kuumennan hiustenkuivaajalla ja kaavin lastalla tms. enimmät pois. Lopuksi sitten jäämien poista tinnerilla.
   
 6. Alphyddans Finest

  Alphyddans Finest Alikersantti

  Liittynyt:
  10.08.2015
  Viestejä:
  75
  Tykkäykset:
  64
  Pisteet:
  6
  Nostetaan kun säätiedote lupailee ensilumien eteläänkin.

  Ei ole tullut vuosiin hiihdettyä. Ehkä tämä olisi vihdoin se talvi kun saan aloitettua.

  Houkuttaisi hankkia intin malliset sukset. Voiko niillä hiihtää hyvällä omalla tunnolla luisteluväylää lähiladuilla? Ladulle ei taida leveyden puolesta sopia.

  Miten noiden voitelu?
   
 7. Rajajääkäri

  Rajajääkäri Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  03.12.2014
  Viestejä:
  2,265
  Tykkäykset:
  3,733
  Pisteet:
  636
  [
  Vastaus vanhaan viestiin: Olen käyttänyt kahdella viikon mittaisella hiihtovaelluksella pitoteippiä tunturihiihtosuksien (Madshus Pellestova) pohjissa ja hyvin toimii jopa ahkion(paino 40-50kg) vedossa.
  Oikein mäkiseen maastoon on mukana varalta Black Diamondin lyhyet nousukarvat. Niitä en viime reissulla tarvinnut, kuin kerran, eli olivat pohjassa viikon aikana pari tuntia.
   
 8. viesti-timo

  viesti-timo Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  131
  Tykkäykset:
  126
  Pisteet:
  16
  Eipä siihen pitäisi olla kellään mitään sanomista jos luistelu-uralla lykkii. Jos on se pitopohja missä on niitä pykäliä niin luistovoidetta vaan koko suksen mitalle ja siklaa ja harjaa ylimääräiset pois. Ei niihin mitään huippuluistoja saa eli ei mene rakettitieteeksi niin kuin tavallisten suksien kanssa välillä. Jos on se pitopohja missä on sitä pehmeää materiaalia siinä pitoalueella niin sen päälle ei varmaan kannata laittaa mitään. Tai eikö niihin pitopohjiinkin jotain jäätymistä estävää suihketta saa nykyään.
   
 9. Justin Case

  Justin Case Alikersantti

  Liittynyt:
  04.08.2017
  Viestejä:
  78
  Tykkäykset:
  140
  Pisteet:
  6
  Sillointällöin paikallisilla iltarasteilla heitän lenkin Sieviläiset jalassa ja m/91 niskassa,hyvä seurata muiden suunnistajien ilmeitä :D
   

Jaa tämä sivu