wanhat aseet ja kysymyksiä tietäjille

Erik

Luutnantti
Tähän vitjaan voinee laittaa seuraavan kysymyksen.

Tunnistusapua kaivataan. Kaverilla on kammallinen vanhoja kolmen linjan kiväärin patruunoita. Kannassa leimat: 17(klo 12), M(klo 3), P(klo 6) ja 1(klo 9). Teräväkärkinen luoti, normaalin messingin värinen.

Mitäs patruunoita?
Onko niissä krimpattu tai punainen nalli? 17 on Podolsk venäjällä. M lienee Ш joka sanasta ШКАС (lentokonekonekivääri, ShKAS) ja siten paukut lienevät lentokoneaseisiin tarkoitettuja.

tunnistusapua esim.
 

vz

Kersantti
Ei tainnut nalli olla krimpattu eikä lakattukaan.

Kirjain näyttää kyllä ihan M kirjaimelta, eikä Ш. Entäs tuo P sitten?
 

Erik

Luutnantti
Ei tainnut nalli olla krimpattu eikä lakattukaan.

Kirjain näyttää kyllä ihan M kirjaimelta, eikä Ш. Entäs tuo P sitten?
Klo 6:n kohdalla on latausvuosi. Venäläiset ovat merkinneet sen kahden numeron sijaan kirjaimella vuosien 1952 ja 1956 välillä, mutta vaihtoehdot pitäisi olla г , д, E tai к. Klo 9:ssa olevia numeroita olen nähnyt, mutta en ole löytänyt niille selitystä. Siinä ollut aina joko 1, 2 tai 3.
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Jos ovat lentokonekk:n panoksia niin taitavat olla kovemmaksi ladattuja kuin normipanokset. Muistelen Ase-lehdessä olleen joskus juttua näistä.
 

Woodsman

Ylipäällikkö
Eikö kyse ollut luodin kiinnityksettä? :unsure:

Se kun ei tahtonut pysyä matkassa vauhdissa (1800 RPM (ShKAS) ):solthum:, normipanoksessa.

Niinpä olikin, pitää yrittää kaivaa arkistoja jos tuo lehti olisi vielä tallessa.
 

vz

Kersantti
Kiitoksia vastanneille.

Kaveri oli saanut jostakin käsiinsä Pitkäsen&Simpasen Suomalaiset sotilaspatruunat kirjan 1918-1945 josta vastaus oli kuulemma löytynyt.

Polten Magdeburgissa v. 1917 lataamia, latauserä 1.
 

SJ

Supreme Leader
Jos ovat lentokonekk:n panoksia niin taitavat olla kovemmaksi ladattuja kuin normipanokset. Muistelen Ase-lehdessä olleen joskus juttua näistä.
ShKAS oli muistaakseni alkujaan suunniteltu tähystäjän konekivääriksi, joten sille haluttiin mahdollisimman paljon tulinopeutta painoon nähden, eli tulinopeus oli vedetty maksimiin. Tämä sitten vaati patruunalta aika paljon ja niiden tuotannossa oli toisinaan vaikeuksia, kun neukkutehtaat eivät oikein kyenneet tuottamaan standardeja vastaavaa ammusta. Tästä syystä näitä ammuksia (tai oikeastaan näiden susi eriä) usein jaettiin jalkaväelle, ja etenkin tarkka-ampujat rupesivat käyttämään noita tasalaatuisuuden takia. Mukaan lukien tuolle konekiväärille tarkoitettuja räjähtäviä ammuksia.
 

ctg

Greatest Leader

Varoitus, aiheuttaa kikatusta. Olin varautunut pessimistinä pahempaan, mutta musketti näytti mihin se pystyy.


440 gr ei läpäisyä. 770 gr sama homma, en silti haluaisi kokeilla.

Musketti vs rintapanssarista puuttuu kampesoni. En tiedä kuinka paljon se olisi auttanut läpäisyä vastaan.
 

Erik

Luutnantti
Mikä tämän aseen tarina on? Mellakan torjuntaa? Patruuna joku .22?

View attachment 39919
Kiintovaimennettu(kait?) Ruger 10/22. Kaliiperi .22LR. Käytetty Israelissa antiterroriyksiköiden hiljaisena salamurhakiväärinä sekä esim. vartiokoirien, valaisimien jne. poistoon sekä mellakanhallinnassa ns. "less-than-lethal" aseena ajatuksena vaikuttaa avainhenkilöihin mm. jalkaosumilla.
 

Mili

Majuri
Eipä olis sissi hommissa yhtään huonompi tänäkään päivänä, ainakin jos pääsee ampumaan kohdetta hiukan ylempää....
Muistan jossain mainitun tsetseenien käyttäneen menestyksellä venäläisiä vastaan .22lr kivääriä vaimentimella?

Edit: Nopea Googlaus

 

vz

Kersantti
Osaako joku sanoa mitkä olivat sotien aikaan valmistettujen kivääreiden tarkkuus kriteerit? Esim. millä perusteella piippu luokiteltiin kakkosluokkaan? Tehtiinkö aseen valmistettua millaiset koeammunnat ja ase luokiteltiin sen mukaan sitten? Onko tiedossa koeammuntojen kulku. Esimerkiksi ammuttiinko kiväärit ns. penkissä vai koeampujien toimesta? Ja sitten valmistuneet aseet leimattiin tarvittavin leimoin?

Millaista tarkkuutta odotettiin sotien aikaan valmistetuilla M/39, M.28/30, M91/30 ja M91 kivääreiltä? Aseet varmaankin valmistuttua koeammuttiin mutta jos ase ei ollut riittävän tarkka niin mitä sitten tapahtui? Voisi olettaa kuitenkin, että sota-aikana on kaikki valmistuneet aseet tarvittu mutta aika teollisissa valmistusprosesseissa suttakin tulee, sota-aika ei liene poikkeus?
 
Top