WOKE-tutkimusta vertaisarvioituna

Eerikainen

Majuri
Suomessa tehty psykologian tutkimus, jossa mitattu kuinka Wokeja (tiedostavia?) olemme ja miten yksilön tausta vaikuttaa mielipiteisiin.
Yleisen ennakko-odotuksen mukaisesti naiset ja vasemmistolaiset ovat selvästi voimakkaammin wokeja.
Koulutustausta ei vaikuttanut läheskään niin paljon kuin sukupuoli.
Tutkimuksen mukaan woket ovat vähemmän onnellisia ja heillä esiintyy enemmän ahdistusta ja masennusta.
Tutkimus on vertaisarvioitu, joten ei kannata kuitata notta "väärin tutkittu" tai yksittäistapauksella, kuten että itse tai joku tuntemani yksilö ei ole ennusteen mukainen. Tilastollinen yhteys on musertavan vahva.


Mielestäni tämä(kin) selittää vasemmiston politiikan epärationalisuutta: Kun maailmantuska sekoittaa pään, ajatukset ovat keskimäärin sekavia.

Woke-testin voi tehdä täällä.
Tein tuon testin: Sain, en kovinkaan yllättävästi, yhden woke-pisteen.

Edit. typo
 
Muistan muutaman vuoden takaa sen uutisen kun joku tiedostavien tutkijoiden ryhmä oli vertaisarvioinut jonkun huuhaa -tutkimuksen. Jutun pointti oli siinä, että kyseinen tutkimus oli ihan tahallaan kirjoitettu kieli poskessa niin, että sinne oli ympätty sitaatteja Hitlerin Mein Kampf -teoksesta. Ja läpi meni heittämällä kun "tutkimuksen" aihe käsitteli juuri jotain sukupuolitutkimusta tms.
 
Muistan muutaman vuoden takaa sen uutisen kun joku tiedostavien tutkijoiden ryhmä oli vertaisarvioinut jonkun huuhaa -tutkimuksen. Jutun pointti oli siinä, että kyseinen tutkimus oli ihan tahallaan kirjoitettu kieli poskessa niin, että sinne oli ympätty sitaatteja Hitlerin Mein Kampf -teoksesta. Ja läpi meni heittämällä kun "tutkimuksen" aihe käsitteli juuri jotain sukupuolitutkimusta tms.

Aitoja tutkijoita, jotka tekivät ihan bullshit-artikkeleita, joita sitten lähettivät Journaleihin. Saivat julkaisujakin, mutta sitten jäivät "kiinni", joten jäi lopulta katsomatta kuinka suuri osa olisi julkaistu.
"Penis sosiaalisena konstruktiona", "Raiskauskulttuuri koirapuistoissa" jne. Aika velikultia.
 
Lopputulema on sama, mutta väitän asian olevan päinvastoin:

Ahdistuneet, masentuneet ja vähemmän onnelliset etsivät woken kautta syytä kurjalle ololleen.

"3/5 naisesta vastasi wokesti. "

Ei pitäisi lukea näitä juttuja, tässähän muuttuu pian sovinistiksi. Ei ihme ettei avioliitot kestä, on ne sekasin. Toinen yrittää pitää perhettä kasassa ja toisella vaan pyörii etuoikeus-kehä päässä.

Edit: Olisin odottanut, että tuo on vain pieni twitter porukka, joka noin ajattelee.
 
Viimeksi muokattu:
Ei pitäisi lukea näitä juttuja, tässähän muuttuu pian sovinistiksi. Ei ihme ettei avioliitot kestä, on ne sekasin. Toinen yrittää pitää perhettä kasassa ja toisella vaan pyörii etuoikeus-kehä päässä.
Meikäläisellä on tuossakin kohti käynyt hyvä tuuri. Vaimo on varsin realisti wokeen, maahanmuuttajiin, sukupuolirooleihin - en edes tiedä mitkä kaikki jutut lasketaan woken alle - suhteen. Ja nimenomaan realisti, ei suhtaudu pelkällä tunteella, vaan näkee tuon hömpän vaikutukset oikeaan elämään ja ihmisiin, ja on sitä kautta kriittinen.
 
Oon näköjään niin anti-woke että en saa koko testiä auki koska en maksa siitä ilosta hyysärille pennin jeniä...
Ei se maksumuurin takana ole.
Tuossa poilerissa juttu kopsattuna.

Tutkija esitti suomalaisille kasan woke-väitteitä – Yksi ryhmä erottui muista​

Kolme viidestä naisesta vastasi tutkimuksen väitteisiin ”wokesti”, mutta miehillä vastaava luku oli vain yksi seitsemästä. Mitä enemmän vastaaja oli vasemmalla, sitä ”wokempi” hän oli.


Psykologian erikoistutkijan Oskari Lahtisen tutkimuksessa naiset keräsivät miehiä enemmän niin sanottuja woke-pisteitä.

Psykologian erikoistutkijan Oskari Lahtisen tutkimuksessa naiset keräsivät miehiä enemmän niin sanottuja woke-pisteitä. KUVA: OUTI NEUVONEN / HS
Eelis Tsokkinen HS

19.3. 11:03 | Päivitetty 19.3. 12:57

NAISET ovat merkittävästi miehiä tiedostavampia woke-asioissa, kertoo Turun yliopiston erikoistutkijan Oskari Lahtisen tuore tutkimus.

Wokella tarkoitetaan suomeksi hereillä olemista tai tiedostavuutta. Lahtinen kutsuu tutkimuksessaan woke-asenteita kriittisen sosiaalisen oikeudenmukaisuuden asenteiksi.

HS uutisoi Lahtisen woke-tutkimuksesta ensimmäistä kertaa lokakuussa 2022, kun ensimmäisen kyselytutkimuksen tulokset valmistuivat. Tuolloin selvisi, että yliopistoväen keskuudessa naiset keräsivät selvästi miehiä enemmän niin sanottuja woke-pisteitä.

Tutkimukseen osallistui 850 opiskelijaa ja henkilökunnan edustajaa, pääosin Turun yliopistosta. Korkeimmat woke-pisteet saivat psykologian ja sosiaalitieteiden opiskelijat ja humanististen tieteiden henkilökunta. Pienemmät pisteet saivat puolestaan luonnontieteiden opiskelijat ja kauppatieteiden henkilökunta.

Lue lisää: Kuinka woke olet? Tee testi, joka perustuu tutkijan mittariin

Jutun yhteydessä HS:n lukijoita pyydettiin osallistumaan toiseen woke-tutkimukseen. Kyselytutkimukseen tuli yli 5 000 vastausta ja se vahvisti saman asian, joka oli todettu jo yliopistoväen tutkimuksessa: naisilla on Lahtisen woke-mittarin perusteella voimakkaammat woke-asenteet kuin miehillä.

Lahtisen vertaisarvioidun tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan Scandinavian Journal of Psychology -julkaisussa.

HS:N JUTTUUN linkatussa kyselytutkimuksessa vastattiin ajankohtaisiin woke-asenteiden väitteisiin viisiportaisella asteikoilla täysin eri mieltä–täysin samaa mieltä. Lopulliseen mittariin valittiin seitsemän väitettä:








Kolme viidestä naisesta suhtautui väitteisiin ”wokesti”, mutta miehillä vastaava luku oli vain yksi seitsemästä.

”Miesten torjuva vastauskäyttäytyminen on hyvin selkeää. Mittarin perusteella miehet eivät ole ’woke’”, Lahtinen kuvailee.

Naisilla vastausvaihtoehtojen välinen hajonta oli suurempaa.

TUTKIMUKSEN mukaan esimerkiksi koulutustaustalla ei ollut samanlaista vaikutusta woke-asenteisiin suhtautumiseen kuin sukupuolella.

Jälkimmäisessä laajan yleisön tutkimuksessa selvitettiin myös vastaajan puoluetausta. Vasemmistoliiton äänestäjät keräsivät eniten woke-pisteitä, perussuomalaisten äänestäjät vähiten. Mitä enemmän vastaaja oli vasemmalla, sitä ”wokempi” hän oli.

”Tulokset menivät siten kuin niiden voisi olettaa vasemmisto–oikeisto-akselilla”, Lahtinen sanoo.

Miesten ja naisten välinen arvokuilu on todettu myös muissa tutkimuksissa. Brittilehti The Financial Times uutisoi helmikuussa, että nuoret naiset ovat arvoiltaan yhä liberaalimpia ja nuoret miehet samaan aikaan yhä konservatiivisempia. Arvoerojen on kuvailtu jakavan vuosien 1997–2012 välillä syntyneen z-sukupolven kahtia.

Oskari Lahtinen ei usko woke-kulttuurin nousevan suomalaisissa yliopistoissa samanlaiseksi kiistanaiheeksi kuin Yhdysvalloissa.

Oskari Lahtinen ei usko woke-kulttuurin nousevan suomalaisissa yliopistoissa samanlaiseksi kiistanaiheeksi kuin Yhdysvalloissa. KUVA: OUTI NEUVONEN / HS
LAHTISEN mukaan samankaltaista woke-tutkimusta ei ole tehty aikaisemmin. Lahtisen tuore tutkimus onkin levinnyt nopeasti etenkin yhdysvaltalaisten käyttäjien sosiaalisen median kanavissa.

Tutkimuksen yhteydessä selvisi myös, että korkeat woke-pisteet saaneilla esiintyi enemmän ahdistusta ja masennusta. He olivat myös vähemmän onnellisia. Yhdysvaltalainen tabloid-lehti New York Post tarttui tähän havaintoon ja julkaisi Lahtisen tutkimuksesta uutisen otsikolla ”Woke-ihmiset ovat vähemmän onnellisia, ahdistuneempia ja masentuneempia kuin muut”.

Näin suoraa johtopäätöstä ei voi kuitenkaan Lahtisen mukaan tehdä.

”Tutkimuksessa kävi ilmi se, että vasemmistolaiset mielipiteet ovat yhteydessä masentuneisuuteen ja ahdistuneisuuteen ihan yhtä paljon kuin woke-mielipiteet. Woke ei yksin aiheuta esimerkiksi mielenterveysongelmia tai selity niillä, vaan mielenterveysongelmat liittyvät enemmän aiemmin todettuun vasemmistolaisuuden yhteyteen.”

Lahtinen ei ole antanut New York Postille haastattelua, vaan julkaisu on käyttänyt hänen kommenttejaan muista yhteyksistä.

PSYKOLOGIAN tohtori Lahtinen on kiinnostunut erityisesti yliopistomaailman woke-ilmiöistä.

HS uutisoi lokakuussa 2022 siitä, kuinka Helsingin yliopistolla osa kokee, että ”woke-aktivismin” takia kiistellyistä aiheista on entistä vaikeampi puhua.

Yhdysvalloissa woke-kulttuuri on jakanut yliopistot kahtia. Lahtinen uskoo, että ilmiö on jo saavuttanut huippunsa Yhdysvalloissa ja kritiikki wokea kohtaan kasvaa.

Vaikka ilmiöt kantautuvat Suomeen viiveellä, Lahtinen ei usko, että ilmiö nousee suomalaisissa yliopistoissa esille yhtä laajasti.

”Suomessa ilmiö on paljon pienempää. Amerikassa woke on politisoinut yliopistoja, mutta täällä sitä ei ole tapahtunut.”

Vaikka woke herättää maailmalla tunteita, Lahtinen kertoo, että hän on saanut tutkia aihetta rauhassa eikä ole joutunut ryöpytyksen kohteeksi.

Oikaisu 19.3. kello 12.57: Lahtinen korjasi sanomaansa jutun julkaisun jälkeen. Vasemmistolaiset mielipiteet eivät ennusta masentuneisuutta vaan ovat siihen yhteydessä.
 
Wokehan painottaa ihmisen omaa mutua. Jos sinusta tuntuu joltain niin se asia on niin. Ja muiden pitäisi myös suhtautua sinun tuntemuksiisi faktoina, vastaan ei saa väittää. Ei ihme jos ongelmia riittää päivittäisessä elämässä jos omien käsitysten paikkansapitävyyttä ei tarvi kyseenalaistaa vaan lyödään vaan päätä seinään.
 
Lopputulema on sama, mutta väitän asian olevan päinvastoin:

Ahdistuneet, masentuneet ja vähemmän onnelliset etsivät woken kautta syytä kurjalle ololleen.
Your guess is as good as mine.
Tuota ei liene tutkittu ja olisi ehkä hieman sensitiivinenkin aihe, kun pitäisi purkaa ihmisen elämä ihan palasiin, jotta näkisi mikä on johtanut mihin ja missä järjestyksessä.
Itsekin kuvittelisin, että lähtökohtaisesti henkisesti kehnommassa hapessa oleva päätyy terapoimaan itseään wokeilulla, kun siitä jotain lohtua löytänee. Arvailuahan tämä on.
Erityisesti nuorten kohdalla luulen ryhmäpaineen vaikuttavan: Jos olet yliopistolla pehmeiden tieteiden linjalla, ei siellä ihan helppo ole julkikonservatiivisenä heilua.
PS:n Vigeliusko se oli, joka TY:n verkkokurssilla ihmetteli, kun käsittelivät miesten menstruaatiohankaluuksia, johon Woket sitten että koitapa kerrata biologian(!) opintosi. Muuttui niin epäturvalliseksi tilaksi, että taisivat peräti poistaa Vigeliuksen kurssilta, kun osa porukasta alkoi hyperventiloimaan.
Taistolaisaikana kertoilivat että niillä oli parhaat bileet ja niiden muisteloissa on kertoiltu naisenpuolien olleen ihan velvoitettuja antaan pesää, jos vallankumoussankarilla alkoi panettaan. Tuo selittäisi joidenkin taistolaissankareiden eheytymisen, kun vakisuhde alkoi ei tarvinnut enää lauluilloissa kulkea vallankumousta julistamassa? Pystyi sitten hyppään taantumuksellisten kelkkaan.
 
En tiedä meneekö wokeilun alle, mutta sinnepäin ainakin.

Seta kannustaa nuoria vaihtamaan sukupuolta jos ahdistaa ja tuntuu, että toinen sukupuoli voisikin sopia itselle paremmin. Ja nimenomaan niin, että puukko heilumaan ja hormoneilla kroppa uuteen uskoon, vailla peräytymisen mahdollisuutta.

Näitä tapauksia kun on tutkittu, on käynyt ilmi että jollakin paikkakunnalla, jopa yksittäisessä koulussa on tullut samoihin aikoihin ilmi useampia tapauksia. Eli ryhmäpaine on voinut vaikuttaa, tai joku valopää on seudulla kertoillut murrosikäisille mistä paha olo johtuu ja mikä on siihen hyvä lääke.

Näistä on ollut juttua ja dokumenttia, ja wittu että pistää wihaksi tuollainen, että itseään etsiviä nuoria vedetään tuollaiseen mukaan. Elämä pilalla kun huomaa, että kyse olikin jostain muusta, ehkäpä murrosiästä.
 
En tiedä meneekö wokeilun alle, mutta sinnepäin ainakin.

Seta kannustaa nuoria vaihtamaan sukupuolta jos ahdistaa ja tuntuu, että toinen sukupuoli voisikin sopia itselle paremmin. Ja nimenomaan niin, että puukko heilumaan ja hormoneilla kroppa uuteen uskoon, vailla peräytymisen mahdollisuutta.

Näitä tapauksia kun on tutkittu, on käynyt ilmi että jollakin paikkakunnalla, jopa yksittäisessä koulussa on tullut samoihin aikoihin ilmi useampia tapauksia. Eli ryhmäpaine on voinut vaikuttaa, tai joku valopää on seudulla kertoillut murrosikäisille mistä paha olo johtuu ja mikä on siihen hyvä lääke.

Näistä on ollut juttua ja dokumenttia, ja wittu että pistää wihaksi tuollainen, että itseään etsiviä nuoria vedetään tuollaiseen mukaan. Elämä pilalla kun huomaa, että kyse olikin jostain muusta, ehkäpä murrosiästä.
Vanhemmat on kyllä hulluja: Jos oma Pyry-Tuuli ei saa huomiota perinteisillä ansioilla, arvaa millainen pöhinä piireissä syntyy, kun voi sanoa että "on hän kohta viisivuotias, mutta ilmiselvästi syntynyt väärään kehoon. Tää meidän Pyry-Tuuli on niin trans tai peräti fluidi."
Siinä naapurin pojan / tytön shakkikerhon mestaruus unohtuu välittömästi.

Vanhempien tahdonvastaisesti suoritettu pysyvä huostaanotto on todella aliarvostettu keino.
 
Näitä tapauksia kun on tutkittu, on käynyt ilmi että jollakin paikkakunnalla, jopa yksittäisessä koulussa on tullut samoihin aikoihin ilmi useampia tapauksia. Eli ryhmäpaine on voinut vaikuttaa, tai joku valopää on seudulla kertoillut murrosikäisille mistä paha olo johtuu ja mikä on siihen hyvä lääke

Kyllä pelottaisi olla lapsi nykyään. Leikin usein siskon ja sen kavereiden kanssa. Muistan kun jossain vaiheessa minua meikkailtiin ja kokeilin tyttöjen vaatteita. Aika hyvin linjassa kaikkien muiden roolileikkien kanssa.

Tuosta synnistä nykyään varmaan olisi leikattu kikkeli pois ja hormonihoidot päälle.

Toisaalta leikittiin myös vääpeli körmyä, että kai siitä varmaan aloitettaisiin siskolle testosteronihoidot?
 
Tervetuloa 2020-luvulle. Omaan silmääni woke on vain yksi aihepiiri monien vertaisensa joukossa. Ihan samassa tyylilajissa julistetaan muissa ympyröissä natsipersuista, vihervassaripunikeista, tai vaikka ay-liikkeestä. Luettelon ei ole tarkoituskaan olla kattava, vaan aiheissa riittää.

Sivusta katsoen yhteinen tekijä on jonkinlainen pidäkkeetön raivo. Ensin sammuu järjen lamppu ja sen jälkeen alkaa manifestointi. Ilmeisesti asioista keskustelu on tylsää ja on mukavampi vetäytyä samanmielisten kuplaan, jossa kaverit peukuttavat ja kuulee vain hyväksyvää hyminää.
 
Tervetuloa 2020-luvulle. Omaan silmääni woke on vain yksi aihepiiri monien vertaisensa joukossa. Ihan samassa tyylilajissa julistetaan muissa ympyröissä natsipersuista, vihervassaripunikeista, tai vaikka ay-liikkeestä. Luettelon ei ole tarkoituskaan olla kattava, vaan aiheissa riittää.

Sivusta katsoen yhteinen tekijä on jonkinlainen pidäkkeetön raivo. Ensin sammuu järjen lamppu ja sen jälkeen alkaa manifestointi. Ilmeisesti asioista keskustelu on tylsää ja on mukavampi vetäytyä samanmielisten kuplaan, jossa kaverit peukuttavat ja kuulee vain hyväksyvää hyminää.
Kuten vaikka täällä😁
 
Kuten vaikka täällä😁
Täälläkin. Elämme kaiken kaikkiaan erikoisia aikoja. Ilmapiiri on nykyään vähän joka puolella sellainen, että julistetaan mieluummin, kuin keskustellaan. Harmaan sävyjä ei ole, eikä alle 90 asteen kulmia. Sisällisodan ajoista kumpuava retoriikka ohittaa yrityksen edes ymmärtää vastapeluria. Eikä kukaan kai ole tässä suhteessa ainakaan täysin virheetön.
 
Täälläkin. Elämme kaiken kaikkiaan erikoisia aikoja. Ilmapiiri on nykyään vähän joka puolella sellainen, että julistetaan mieluummin, kuin keskustellaan. Harmaan sävyjä ei ole, eikä alle 90 asteen kulmia. Sisällisodan ajoista kumpuava retoriikka ohittaa yrityksen edes ymmärtää vastapeluria. Eikä kukaan kai ole tässä suhteessa ainakaan täysin virheetön.
Totta.

Kun merkittävä liittojohtaja lupaa suorassa tv-lähetyksessä, että yhteiskuntarauha tulee järkkymään, onhan se varsin huolestuttavaa.
 
Back
Top