Ydinvoimalat ovat koventaneet turvatoimiaan. Vuosi sitten voimaan tullut ydinenergialain muutos antaa voimaloiden uusille turvahenkilöille poliisin oikeudet. Voimaloita suojataan tarvittaessa asein. Kaikessa hiljaisuudessa tehdyt muutokset ovat seurausta vuoden 2001 terrori-iskuista Yhdysvalloissa.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistit iskivät maaliskuun lopussa Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosalueille. Aktivistit halusivat tempauksellaan osoittaa ydinvoimaan liittyvän turvallisuusriskin, kertoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.
- Jos joku olisi halunnut reaktorirakennuksiin mennä, se olisi käynyt osaavalta ryhmältä minuuteissa, väittää Myllyvirta.
Ydinvoimayhtiöiden Teollisuuden Voiman ja Fortumin mukaan aktivistien tunkeutuminen niin sanotulle ensimmäiselle turvallisuusvyöhykkeelle ei aiheuttanut vaaraa, koska näillä alueilla ei ole ydinmateriaalia. Voimalat tyytyivät kutsumaan paikalle poliisit, koska aktivistit eivät yrittäneet tunkeutua varsinaiselle kovan suojan laitosalueelle, kertoo suojelupäällikkö Olli Vanhanen Loviisan ydinvoimalaitokselta.
- Liikkumista rajoitetaan ja valvotaan satunnaisesti, mutta kattavaa valvontaa tälle nimenomaiselle vyöhykkeelle ei ole tarkoituskaan järjestää, sanoo turvallisuudesta vastaava Vanhanen.
Voimaloita suojaavat yksityiset atomipoliisit
Voimayhtiöiden mukaan ydinvoimaloiden aktiivinen vartiointi kohdistuu laitosalueelle ja sen sisäpuolella oleville suojatuille alueille, joiden turvallisuudesta vastaavat poliisin valtuuksilla toimivat aseistetut turvahenkilöt. Eräänlaisten atomipoliisien asettaminen voimaloihin perustuu uusittuun ydinenergialakiin, kertoo suojelupäällikkö Olli Vanhanen.
- Nämä turvahenkilöt eivät ole vartijoita, vaan lainsäädännössä määriteltyjä turvahenkilöitä, jotka käyttävät laitosalueen sisäpuolella käytännössä samoja valtuuksia kuin poliisit.
Osa näistä erikoisvaltuuksilla toimivista turvamiehistä on voimayhtiön palveluksessa, osa turvayhtiö Securitaksen listoilla. Suojelupäällikön mukaan erityisvaltuuden vuoksi heillä on oikeus kantaa samanlaisia voimankäyttövälineitä kuin poliisilla eli esimerkiksi haulikoita ja sarjatuliaseita. Aseita ollaan myös valmiita käyttämään kriittisille alueille tunkeutumisen estämiseen.
- Tämä uusi lainsäädäntö mahdollisti kovemmat otteet, jotka aikaisemman järjestelyn mukaan eivät olleet mahdollisia, toteaa kylmän viileästi suojelupäällikkö Olli Vanhanen.
Turvatoimia täydentävät laitosaluetta kiertävä sähköaita ja ajoesteet sekä tavalliset vartijat, jotka työskentelevät porttivahteina. Ajoesteiden kestävyys on testattu ajamalla niitä päin kuorma-autolla. Aidan sähkö tainnuttaa puolestaan tunkeilijan, jos rahkeet riittävät piikkilanka-aidan ylittämiseen.
Ydinvoimaloiden turvamiehillä kovat piipussa
Ydinvoimayhtiöt ovat tähän asti olleet hiljaa turvatoimistaan. 30 vuotta ydinvoima-alalla toiminut suojelupäällikkö haluaakin harvinaisella haastattelulla tehdä selväksi pelisäännöt niin aktivisteille kuin muille luvattomille tunkeutujille. Reaktorirakennuksen koskemattomuudesta ei tingitä missään olosuhteissa ja voimayhtiön velvollisuus on suojata sitä tarvittaessa järein keinoin. Suojelupäällikkö varoittaakin ketään kokeilemasta onneaan pelkän mediajulkisuuden vuoksi.
- Meillä on passiivisia järjestelyjä ja operatiivista valmiutta, joka viime kädessä näkyy voimakeinojen käytössä kaikkein vakavimmissa tilanteissa, sanoo Vanhanen ja viittaa tukiasein varustettujen turvahenkilöiden tulivoimaan.
Kansainvälinen ydinturvallisuuskokous esitti vastikään huolensa ydinmateriaalin päätymisestä terroristien käsiin. Myös ympäristöjärjestöt ovat epäilleen ydinvoimaloiden varastoinnin olevan puutteellista Suomessa. Suojelupäällikkö Olli Vanhasen mukaan ydinmateriaalia ei ole koskaan Suomessa joutunut vielä vääriin käsiin ja tuskin joutuu jatkossakaan.
- Polttoaine on hyvin suojattu ja valvottu. Sen käsittely on sivullisille hyvin hankalaa, että en voi edes kuvitella sellaista mahdollisuutta.
Maailmalla ydinvoimalat ovat huippusuojattuja
Myös maailmalla ydinvoimalat ovat tarkoin vartioituja terrorismiuhan vuoksi. Yhdysvalloissa säteilyviranomaiset vaativat vähintään kymmenen hengen taktisen raskaasti aseistautuneen valmiusryhmän jatkuvaa läsnäoloa laitosalueella sekä riittävän määrän muita aseistautuneita vartijoita.
Britanniassa voimaloiden fyysinen turvallisuus on erityisen ydinenergiapoliisin vastuulla. Ruotsissa voimaloissa toimivat erityiset suojeluvartijat, joiden voimankäyttövälineet ja -oikeudet eivät ole kuitenkaan yhtä järeitä kuin uuden lain tuomilla turvahenkilöillä Suomessa.
Ydinvoimalan turvallisuusvyöhykkeet
- Voimalaitosalue: Uloin raja, jolla liikkumiskieltoalue, mutta ei porttivahtia lukuun ottamatta kattavaa valvontaa. Voimakeinojen osalta vastuu poliisilla.
- Laitosalue: Sähköaidalla ja ajoesteillä eristetty alue, jota valvotaan aktiivisesti. Voimalan turvahenkilöillä poliisin oikeudet alueella ja sen sisäpuolella.
- Suojattu alue: Rakennuksen ulkovaippa, jota suojataan vartioinnin lisäksi läpivalaisun, ajoneuvojen sulutuksen, turvatarkastusten ja biometrisiin tunnisteisiin liittyvän kulunvalvonnan avulla.
- Erillisvalvotut kohteet: Voimalan kova ydin, kuten polttoainevarasto. Kovimman suojatason alue, johon pääseminen vaatii uuden tunnistuksen.
YLE Uutiset / Jan Fredriksson