Tuossa kiinnitti huomion se seikka, että käsitykseni mukaan Suomessa Poliisilla ei ole oikeutta käyttää sotilasaseita, eli käytännössä sarjatuliaseet on Poliisilta kiellettyjä. Esim. usein Poliiseilla vaativammissa tilanteissa nähdyt MP5:set ovat puoliautomaattiversioita. KARHU-ryhmän kohdalla asia voi olla toinen, siitä minulla ei ole tietoa, mutta siis mielestäni yleisesti ottaen Poliisilla ei ole mahdollisuutta käyttää sarjatuliaseita.
En tiedä miten on ydinvoimalan vartijoilla, mutta hieman epäilen sarjatuliaseiden olevan sielläkään sallittuja. Puoliautomaatti-MP5 tai RK kun ei ole sarjatuliase, vaikka se siltä saattaakin näyttää.
Enpä ole kyllä mistään löytänyt sellaista lakia tai sääntöä, joka kieltäisi poliisilta sarjatuliaseet. Se, että niitä käytetään vain erikoisryhmien aseena, lienee ihan käytännön sanelema juttu:
Poliisin aseenhan ei pidä olla mahdollisimman tulivoimainen, koska poliisin päätehtävä ei ole tappaa rikollisia vaan ottaa heidät kiinni ja saattaa oikeuden eteen mahdollisimman vähin vammoin. Tukiaseeksi käy siis mainiosti itselataava pistoolinpatruunaa käyttävä kertatulikarbiini.
Poliisihan käytti vielä 1970-luvulla Suomi-konepistooleja esim piiritystilanteissa, joita tuskin oli sen enempää modattu kertatuliversioiksi ja Vankeinhoitolaitos (tai mikä Rikosseuraamusvirasto se nykyään on?) käytti ainakin vielä 1980-luvulla "vartiotorniaseina" saksalaiskaluston mukana pv:lle tulleita MP40-konepistooleja*, joissa ei edes ollut kertatulimahdollisuutta.
Noin 150 kpl:n erä em asetta oli ilmeisesti liian pieni määrä armeijan huolto-organisaatiolle; vanginvartijakäytössä aseet eivät juuri kuluneet, joten sen kummempaa varaosahuoltoa ei tarvinnut järjestää.
*"Virallisempi" tieto MP40:ien VaHo-käytöstä peräisin Markku Palokankaan Sotilaskäsiaseet Suomessa 1918-1988-kirjasarjasta; epävirallisempaa tietoa myös tutulta, joka on aiemmin työskennellyt vanginvartijana ja kertoi tornivuorossa kanniskelleensa "Schmeisseriä".