Yhdysvaltalainen asejätti kehitti itseohjautuvan luodin

Tvälups

Ylipäällikkö
Yhdysvaltalainen asejätti kehitti itseohjautuvan luodin
HS 1.2.2012 10:04

Yhdysvaltalainen asejätti Lockheed Martin on kehittänyt prototyypin itseohjautuvasta luodista. Älyluodin ohjautuminen tapahtuu sen kärjessä olevien optisten sensoreiden avulla. Sensorit tunnistavat kohteeseen osoitetun lasersäteen ja muuttavat samalla luodin sisällä olevien pienten vakainten tasapainoa.

Luodin lentorata korjautuu jopa 30 kertaa sekunnissa, sanoo tutkija Red Jones Locheed Martinin tytäryhtiöstä Sandiasta.

Luotia on testattu sekä kentällä että tietokonemallinnuksissa. Sitä ei ole suunniteltu tarkka-ampujille, vaan maajoukkojen jo olemassa oleviin rynnäkkökivääreihin.

Keksintö mahdollistaa sen, että sotilas voi ampua luodin ensin ilmaan ja ohjata sen sitten laserin avulla kohteeseensa.

Asiantuntijoiden mukaan keksintö voi mullistaa sodankäynnin.

"97 prosenttia Naton aseista osuu kohteisiinsa parin kilometrin päästä. Mutta tämä tapahtuu ilmasta käsin. Keksintö voi olla mullistus maavoimille ja auttaa vähentämään siviiliuhrien määrä tulevissa konflikteissa", sanoo tutkija Elizabeth Quintana maanpuolustukseen keskittyvästä Rusi-tutkimuslaitoksesta (The Royal United Services Institute) BBC:lle.

Sandian tiedotteessa sanotaan, että luoti olisi tarkoitettu niin armeijan, poliisin kuin aseharrastajienkin käyttöön. Quintanan mukaan luodin myyminen esimerkiksi metsästäjille on epäilyttävää. Lisäksi huolena ovat terroristit.

"Uskon, että viranomaiset haluavat rajoittaa tällaisen teknologian saatavuutta. Mutta esimerkiksi panttivankitilanteissa se olisi hyödyllinen."

Toisin kuin tavallisissa luodeissa, uudessa prototyypissä luodin pyörimisliike on pyritty saamaan mahdollisimman pieneksi. Prototyypin patenttihakemuksessa todetaan, että aiemmin vastaavien luotien kehittäminen on kaatunut siihen, että pyörimisliike on häirinnyt niiden elektroniikkaa.

Perinteisiin sotilaskäytössä oleviin luoteihin verrattuna älyluodin ongelmana on sen hitaus, 730 metriä sekunnissa. Tavallisesti nopeus maksimoidaan juuri pyörimisliikkeen avulla. Tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneina, että prototyypin nopeutta pystytään vielä nostamaan muuttamalla ruudin rakennetta.

Prototyypin valmistuttua Sandia etsii nyt yhtiökumppaneita luodin saamiseksi markkinoille.

Lisätietoa:

Sandian tiedote itseohjautuvasta luodista https://share.sandia.gov/news/resources/news_releases/bullet/

BBC:n uutinen aiheesta https://share.sandia.gov/news/resources/news_releases/bullet/

The Registerin uutinen aiheesta https://share.sandia.gov/news/resources/news_releases/bullet/
 
Huomasin saman uutisen tänään.. mahtaa tulla hintaa luodille. Mikä lie sitten läpäisykyky.
 
Pitkän matkan tohinoihin tuosta on varmaan tietyissä paikoissa suurtakin apua. Jos nuo yleistyvät, TA-koulutus luultavasti muuttuu vähän.

Heikkoutena on se, että tuo vaatii aktiivista maalinosoitusta. Jos lasertäplää ei kyetä pitämään maalissa koko lentoajan, niin laukaus on 100% varma huti.

Eli käytännössä tuolla ampuminen on varmaan sellaista, että otetaan maali osoittimen piikille (tai ehkä spotteri ottaa), ja kun täplä on kohdillaan eikä maali tee äkkinäisiä liikkeitä, ammutaan.

Saas nähdä milloin henkilökohtaiset laservaroittimet tulevat käyttöön.
 
Eli ensin ammutaan roikulla projektiili taivaalle. Sitten haetaan Helvetin kyytiä ukko tähtäimeen ja pidetään laser osoitettuna maaliin, jotta luoti löytää perille. Miksei sitä luotia voi tähdätä suoraan siihen opponenttiin? Pitkällä matkalla tuo ohjautuminen lienee jotenkin perusteltavissa, mutta ei kyllä kovin lyhyillä matkoilla. Tai sitten ammutaan luoti selvästi ohi kohteesta ja sivussa oleva tulenosoittaja ohjaa sen laserilla perille, jolloin voidaan ampua kulman taakse.

Tapahan se on tuokin käyttää rahaa.
 
Tämähän on kehittelyasteella.. miltä kuulostaa itkk, jolla roimitaan taivaalle, ja laser-ohjaus saattaa kuulat maaliin. Ihan utopialta minusta, mutta jotain tuon suuntaistahan tuo mahdollistaa. Jos toimii. Ja on halpa.
 
Minusta kuulostaa mahdolliselta, jopa uskottavalta, mutta kalliilta.

Ja miltä kuulostaa, jos roimitaan sillä itkolla siihen maaliin. Jos ei yllä/osu, niin sitten vaikka heittimellä.
 
Itkon tapauksessa totta kai ensisijaisesti manuaalinen tähtäys ja a-tarvikkeen taivaalle lähetys. Korjaukset sitten laserilla, jos onnistuu. Ei se korjaus ihmeitä tee, ja väärään suuntaan amuttu luoti ei korjaudu maaliinsa mitenkään. Eikä ohi viheltänyt.
 
EK kirjoitti:
Minusta kuulostaa mahdolliselta, jopa uskottavalta, mutta kalliilta.

Ja miltä kuulostaa, jos roimitaan sillä itkolla siihen maaliin. Jos ei yllä/osu, niin sitten vaikka heittimellä.

Eikös nyt kuitenkin olisi järkevämpi installoida systeemi isompiin kaliipereihin: kranukk:t ja muut yhden miehen kannettavat järjestelmät; kessistäkin saisi oivan pelin jos tuo homma pelaisi ja kessin amet saataisiin kasvatettua. Siinä vaan sitten osoiteltaisiin maaleja yksi kerrallaan viereisestä poterosta ja ampuja senkun paukuttaisi maan alta murkuloita taivaalle.

Ainut järkevä käyttö mitä nykyisellän keksin tuolle ohjattavalle luodille on sniper hommat pitkiltä etäisyyksiltä. Ilmatorjuntaan se ei sovi, kun taistelupari ei kuitenkaan saa pidettyä kohdetta hollilla.
 
Haavelin jo, että kessiin laser-tähtäin, mutta haloo, kertakäyttöputki. Sinkopartioon siis lasertähtäimellä varustettu avustaja ja sinkomies. Eikös tuollaisia laser-ohjattuja ohjuksia ole jo? Kalliita ovat. Luodin tekniikka tuskin ohjuksissa toimisi, vai toimisiko? Laskisiko se hintaa?

Mutta laser-ohjattava kranaattikk tai automaagitykki voisi olla jo aika julma peli..
 
Touhottaja kirjoitti:
Haavelin jo, että kessiin laser-tähtäin, mutta haloo, kertakäyttöputki. Sinkopartioon siis lasertähtäimellä varustettu avustaja ja sinkomies. Eikös tuollaisia laser-ohjattuja ohjuksia ole jo? Kalliita ovat. Luodin tekniikka tuskin ohjuksissa toimisi, vai toimisiko? Laskisiko se hintaa?

Mutta laser-ohjattava kranaattikk tai automaagitykki voisi olla jo aika julma peli..

Niin siis; itse ammushan ohjautuva, ei laukaisulaite, voi siis olla myös kertakäyttöinen; maalinosoitus sitten viereisestä poterosta erillisellä tähtäimellä. Voi tietysti olla myös ampujan hallussa.
 
Asehistoria on täynnä keksintöjä tai kehitelmiä, joissa ensin kehitetään patruuna tai laukaus ja sitten ase. Niin minä vähän epäilen tässä kohtaa. En usko tämän kehitelmän olevan mikään M16:een tarkoitettu viritys vähänkään pidemmällä aikajanalla vaan TAHTOTILASSA voi olla kehittää ihan uudenlainen ase, täts it. Käytännössä jalustalle asetettava viritys, jonka ympärillä sählätään sitten. Liikkuvaan maaliin osuminen tuollaisella on varmasti helpompaa, jos toimii ja toimiihan se jahka sitä kehitellään.

En usko, että tavoitetila on taaskaan se, että käydään infernaalista Maailmansotaa kaikilla mausteilla, jossa kaatuu kinkkiä kuin heinää ja muita vähän vähemmän. Sotien luonne on varmasti toista kuin mitä me paahdamme alati malliin Stalingrad ei mitään, Kursk sen olla pitää. Tali-Ihantala is best ja Raatteen tien toisintoa suunnitellaan napon päät kosteina. Inkoon pelloilla lymytään kaksi kuukautta ja sitten taivvvaas vaaarjeeeleee...miekalla piirrätellään Uraliin jne.

Kovasti toisenlaisiin sotiin amerikkalaiset erikarvaisine liittokuntineen varautuvat kuin me täällä foorumilla. Sitä mukaa aseet.
 
Jos halutaan kehittää mööpeli Tarkka-ampujakäyttöön, mitä sillä tehdään? Sillä eliminoidaan tuulen (ja painovoiman, tiettyyn rajaan asti) vaikutus. Onko tuuli tarkoile ongelma siellä, missä jenkit käy sotaa? Kenties ehkä. Edes spotteria ei tarvita, jos kiinnitetään laser optiseen tähtäimeen siten, että se sojottaa ristikon keskelle. Liikkuvaakin maalia tarvitsee enää vain seurata tähtämiellä. Ehkä näin, ehkä ei.
 
Ilmeisesti tässä tarpeen arvailjoilla ei ole ollut tilaisuutta ampua esim. kilometrin matkalle tai pidemmälle henkilökohtaisella aseella (vast)? Siinä vaiheessa kun ristikon keskustasta laskeskellaan mittarin ja/tai arvion perusteella aika monta palluraa yli ja ohi, ei ole vaikea kuvitella miksi asejärjestelmä jossa "osuu kun tähtää keskelle" olisi aika kiva.

Huippukoulutetulle tarkka-ampujalle asejärjestelmän rajoissa vähemmän hyödyllinen, tulitukitarkka-ampujalle valtava edistysaskel, nyt mahdottomille suoritteille välttämätön.

Ja kun tekniikka aikanaan toimii inertissä ammuksessa, ei liene kohtuuton oletus että se modularisoidaan mihin tahansa siivekevakautuvaan pienammukseen.
 
Annoin muuten ehkä liikaa uskoa vermeelle. Kyllähän oletusarvoisesti pitää ampua yli maalista, että ohjaus onnistuu. Tuskin painovoimaa saadaan niin kumottua, että luodin lentorata nousee enää luonnollisen lakipisteen saavuttamisen jälkeen. Eli ei toimikaan point and fire -idealla. Spotterin avulla tuostakin päästään, tähtäys perinteisesti yli pidemmälle matkalle ja spotterin tähtäyslaite korjaa laserilla sitten.


Ja multa karkasi mopo ja alkupoeräinen juttu unohtui:

"Luotia on testattu sekä kentällä että tietokonemallinnuksissa. Sitä ei ole suunniteltu tarkka-ampujille, vaan maajoukkojen jo olemassa oleviin rynnäkkökivääreihin."

Eli rynnäkkökivääritulelle olisi tulenjohtaja.. aika veikeää.
 
Kaarituli, jota Suomessakin konekivääri-joukot harjoittivat 1930-luvulla (käytettiin sotatoimissa satunnaisesti, mutta menestyksellä) yhdistettynä nykyaikaisiin lasermaalinosoittimiin ja tietokoneohjattuihin tähtäimiin. Kustannustehokkuus vielä puntarissa, mutta niin se kehitys kehittyy.
 
Touhottajan viimeiseen viestiin vielä: piippulinjan ja tähtäyslinjan ei suinkaan tarvitse olla yhdensuuntaiset siinä määrin kuin tavallisesti. Vrt. esim. kranaatinlaukaisimien tähtäimet. Ja tosiaan maalinosoitus voi tapahtua ihan muualta kuin ampuminen.

Alkaa jalkaväkitaistelu mennä mielenkiintoiseksi, kun molemmin puolin on epäsuorana ammuttuja top-attack / anti-defilade -ammuksia... Henkilökohtainen suojasavutus? Vain sikarimiehet selviävät(TM)!
 
The smart bullet is a about four inches long and carries with it a light sensor, 8-bit processor, and some electromagnetic actuators. The tip is searching for a laser-painted target, with an algorithm calculating course corrections along the way and using the actuators to move fins which alter its path. For us the most interesting part is that this ammo requires a non-rifled barrel. The rifling spins the bullet as it leaves the firearm, which usually results in a straighter and more dependable path. But the microcontroller wouldn’t be able reliably steer if it were spinning. http://hackaday.com/2012/02/01/last-centurys-guided-missile-steps-aside-for-this-guided-bullet/#more-66605
 
Touhottaja kirjoitti:
Eli rynnäkkökivääritulelle olisi tulenjohtaja.. aika veikeää.

Eikös tämäkin jo lisäisi tulen tehokkuutta, ei tulisi kiusausta ampua ohi :) .
Muistelen sitä tappamisen psykologiaa -ketjua
 
Menee systeemit uusiksi, sillä tuo 10.16 cm pitkä luoti aiheuttaaa vaikeuksia nykyisten rynnäkköaseiden kanssa. Lippaista tulee helposti liian isoja AR- tai AK-klooneille. Eli ei missään nimessä mitään normi kamaa. Toinen pointti on siinä että XM-25 ohjelmoidut paukut maksoivat 1000 taalaa per käsin tehty laukaus, joten mikä tulee olemaan hinta tuolle ammukselle.
 
Mielestäni tämä hanke on aivan älytön. Pati on varmasti kallis. Sen on pakko osua jotta se tehoaisi. Kuvittelisi olevan järkevämpää ampua kranaatti. Ei tarvitse osua ihan kohdalle. Hinnassa tuskin olisi eroa.
 
Back
Top