Yhdysvaltojen asevoimien henkilöstöä koulutusvierailulle Suomeen

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Samses
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
http://yle.fi/uutiset/maavoimien_ko...-yhteistyota_umpiossa_ei_voi_kehittya/8702665

Politiikka 26.2.2016 klo 13:54
Maavoimien komentaja kiittelee USA-yhteistyötä: "Umpiossa ei voi kehittyä"

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen katsoo, että Niinisalossa toukokuussa järjestettävä yhteisharjoitus Yhdysvaltain jalkaväkijoukkojen kanssa hyödyttää molempia osapuolia.

Yhdysvaltain osallistuminen eri sotaharjoituksiin Suomen alueella on nostattanut kysymyksiä ja poliittista kohua.

Maavoimien näkökulmasta amerikkalaisten osallistuminen Stryker-panssariajoneuvoillaan ja jalkaväkikomppaniallaan Arrow 16 -harjoitukseen on verrattoman hyödyllistä.

Suomen armeija saa merkittävän mahdollisuuden harjoitella yhteistyötä ja erityisesti eri järjestelmien yhteentoimivuutta, sanoo maavoimien komentaja Seppo Toivonen.

– Yhteensopivuus on kuitenkin yksi meille asetettu velvoite. Tässähän toimitaan Nato-standardien ja ohjeistusten mukaisesti. Se on vaativa, nopeatempoinen harjoitus, jossa on hyvät palautevaiheet. Uskoisin, että kumpikin saa tuosta harjoituksesta paljon, komentaja Toivonen sanoo.

Toivonen toteaa, että kansainvälinen harjoittelu on välttämätöntä oman valmiuden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi.

– Umpiossahan ei voi kehittyä, komentaja toteaa.

Komentaja ei lähde laittamaan kumppanimaita tärkeysjärjestykseen, mutta toteaa lähiaikojen harjoitustoiminnan painottuvan yhteistyöhön Ruotsin kanssa.
 
USA tuo F-15-hävittäjät Suomeen – kansanedustajat saivat tiedon vain kaksi tuntia ennen asian paljastumista
0ac940dbf6f3488a93952ee3a713e6ae.jpg

(KUVA: Jussi Nukari / Lehtikuva;Ethan Morgan / U.S. Air Force / Reuters)
Julkaistu: 26.2. 21:31


Puolustusvaliokunnan jäsenet ovat valitelleet, että he ovat saaneet tiedot puolustusvoimien harjoittelusta Yhdysvaltain kanssa julkisuudesta.
Yle kertoi maanantaina 8. helmikuuta, että Yhdysvaltain F-15-hävittäjät tulevat harjoittelemaan Rissalaan Suomen maaperälle toukokuussa.

Kansanedustajat saivat tiedon Yhdysvaltain osallistumisesta Rissalan harjoituksiin ennen Ylen uutisen julkistamista.

– F-15-harjoituksesta kerrottiin sähköpostilla valiokunnalle ennen kuin Ylen uutinen tuli. Olisi aikaisemminkin voinut kertoa, mutta tammikuu oli istuntotaukoa. Meillä oli ajatus infota ennen joulutaukoa, mutta silloin oli budjettikiireitä, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoi IS:lle.

cbcfd6ba7e99488ba12ab9d4f0ee0aa6.jpg

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). (KUVA: Jussi Nukari / Lehtikuva)

Puolustusvaliokunnan valiokuntaneuvos Heikki Savola muistelee ulkomuistista jakaneensa eteenpäin valiokunnan jäsenille tiedon Rissalan harjoituksesta ennen Ylen uutisen julkituloa.

Kun IS kysyi puolustusvaliokunnan jäseniltä Rissalan-harjoituksen sähköpostista, valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) kaivoi omia sähköpostejaan muistinsa virkistämiseksi.

Viesti Rissalan harjoituksista tuli puolustusvaliokunnan jäsenille kaksi tuntia ennen Ylen uutisen julkaisemista.

– Luin ensin Ylen uutisen tästä asiasta. Sen jälkeen aloin selvittää asiaa, ja huomasin, että valiokunnalle oli lähetetty tieto kaksi tuntia ennen kuin tästä tuli tieto Ylellä. Tieto tuli saatesanoilla, että Yle aikoo tämän julkaista, kansanedustaja Kari kertoi.

– Harjoituksia on noin 90. Ei harjoituksista sähköpostilla valiokunnalle kerrota. Valiokunnassa on asiantuntijat kertomassa harjoituksista, Kari jatkoi.

Yhdysvaltain panssareista kerrottiin valiokunnalle, kaikki eivät muista keskustelua
Puolustusministeri Niinistö oli seuraavana päivänä, tiistaina 9. helmikuuta, puolustusvaliokunnassa kertomassa puolustusvoimien tämän vuoden harjoituksista.

Päähuomio oli edellisenä iltana Ylen kertomassa Suomen ja Yhdysvaltain ilmaharjoituksesta Rissalassa.

Puolustusministeri Niinistö kertoi valiokunnalle myös Suomeen tulevista Yhdysvaltain Stryker-panssariajoneuvoista, mutta tämä ei silloin kansanedustajien huomiota kerännyt.

– Kerroin Arrow-harjoituksen ja Strykerit. F15-oli jo silloin tullut julki. Ei se (Strykerit) silloin herättänyt suurempaa kiinnostusta. Kiinnostus tuli median kautta, Niinistö totesi IS:lle.

e82333da6658490bb04169bf3fc729d4.jpg

Kuvassa Yhdysvaltojen ilmavoimien F-15E Strike Eagle -hävittäjä. (KUVA: Ethan Morgan / U.S. Air Force / Reuters)

Valiokunnan jäsen, kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) ei muista koko Stryker-keskustelua.

– Panssarivaunuista ei ole konkreettista muistijälkeä, mutta en voi sanoa, etteikö sitä ole jossain muodossa sanottu, mutta en muista. Ongelma on se, että harjoituksista puhutaan koodeilla.

– Koodiluettelon ja merkityksen kytkentä johonkin tiettyyn harjoitukseen – tai onko harjoituksessa uusia elementtejä – se on valtava viidakko. Siihen tarvitaan puolustusvoimien ammattihenkilöstön apua, ja myös poliitikkojen apua, että puhutaan täsmällisesti samoista asioista, Mustajärvi tunnusti.

Varapuheenjohtaja Kari muistaa, että Strykereista puhuttiin 9. helmikuuta valiokunnassa.

– Näin jälkikäteen voi kertoa. Olemme vaitiolovelvollisia, ja sittemmin ministeri on kertonut Strykereista julkisuudessa. Valiokunnan päähuomio oli siinä, mitä Ylen edellisen päivän uutinen tarkoitti.

– Käsittely-sana on aika kovaa liioittelua Strykereista. Kyse oli 90 harjoituksen nopeasta kuvaamisesta, Kari kuvaili valiokunnan keskustelua Strykereista.

Harjoitukset hyväksytty marraskuussa, valiokunnassa helmikuussa
Yhdysvaltain panssareiden tulo Suomen maaperälle tuli julki puolitoista viikkoa myöhemmin Ylen Pekka Ervastin näkökulma-kirjoituksessa helmikuun 17. päivä.

Kaikelle kansalle Stryker-panssareiden tulo Arrow-harjoitukseen vahvistettiin seuraavana päivänä, 18. helmikuuta, kun puolustusministeri Niinistö oli taas puolustusvaliokunnan kuultavana.

Puolustusvoimat hyväksyttää kerran vuodessa seuraavan vuoden harjoitussuunnitelmansa.

Tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta TP-utva hyväksyi noin 90 puolustusvoimien harjoitusta kokouksessaan marraskuussa viime vuonna.

Eduskunta jää ennen joulua 1,5 kuukauden istuntovapaalle ja puolustusvaliokunta alkoi käsitellä harjoituksia siis vasta nyt helmikuussa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001127224.html
 
Ministeriö: Puolustusvoimien tärkein kumppani on Yhdysvallat
f953ca24d82c4fd2b994fb8331eee226.jpg

Suomen Hornet-hävittäjät lähtövalmiina Arctic Challenge lentotoimintaharjoituksessa Rovaniemellä 27. toukokuuta 2015. (KUVA: Kaisa Siren)
Julkaistu: 27.2. 5:26

adfserve
B8514561.115150652;dc_trk_aid=288146107;dc_trk_cid=61348753;ord=[timestamp]
adfserve

Puolustusvoimat
Lähes kaikki keskeinen puolustusmateriaali on hankittu Yhdysvalloista, sanoo asiantuntija.
Puolustusministeriön mukaan puolustushallinnolle tärkein kahdenvälinen kumppani on Yhdysvallat. Ministeriön mukaan asia on yksiselitteinen puolustushallinnon näkökulmasta.

– Yhdysvallat on Suomen puolustushallinnolle tärkein kahdenvälinen kumppani. Lähes kaikki keskeinen puolustusmateriaali on hankittu Yhdysvalloista, sanoo puolustusministeriön erityisasiantuntija Mika Varvikko STT:lle.

Esimerkiksi Suomen Ilmavoimien hävittäjät ovat amerikkalaisia Horneteja. Niiden aseistaminen ja kunnossapito edellyttävät luottamuksellista yhteistyötä maiden välillä.

– Kahdenvälinen koulutus- ja harjoitusyhteistyö on luontainen osa tätä yhteistyötä. Suomi on Yhdysvalloille luotettava kumppani, ja tämän luottamuksen säilyttäminen on elintärkeää, Varvikko sanoo.

Suomessa on tällä viikolla käyty keskustelua siitä, mikä maa on Puolustusvoimien tärkein kumppani. Välillä on näyttänyt siltä, että maan johdossa on erilaisia näkemyksiä asiasta.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kirjoitti maanantaina blogissaan, että tärkein kahdenvälinen kumppani on Yhdysvallat.

Presidentti Sauli Niinistö, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) eivät ole halunneet laittaa Puolustusvoimien kumppaneita selkeään järjestykseen.


Stubb: Tulkintakysymys
Stubb on kuitenkin myöhemmin viikolla kiistänyt, että hallituksen sisällä olisi asiasta erimielisyyttä.

– Uskon, että kyseessä on tulkintakysymys, eikä mitään erimielisyyttä hallituksen sisällä ole, Stubb sanoi torstaina.

Presidentti Niinistö tapasi keskiviikkona puoluejohtajia liittyen virinneeseen keskusteluun sotaharjoituksista, joihin myös Yhdysvallat osallistuu. Stubb ei ollut tapaamisessa paikalla, koska hän vietti perheensä kanssa hiihtolomapäivää. Hän sanoo keskustelleensa harjoituksista kuitenkin keskiviikkona presidentin kanssa puhelimessa.

– Kävimme läpi puheenjohtajatapaamisen kokonaisuuksia, Stubb sanoi.

Keskustelu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta jatkuu lähiaikoina eduskunnassa, kun hallitus tuo eduskuntaan selonteon lakiesityksestä, joka liittyy EU:n avunantolausekkeeseen. Ranska pyysi apua Pariisin terrori-iskujen jälkeen, ja Suomi on jo vastannut myönteisesti Ranskan pyyntöön.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001127381.html
 
Nyt täytyy sanoa että olen erittäin positiivisesti yllättynyt Hesarin kolumnisti Yrjö Raution (ex-kommunisti) esittämistä näkemyksistä Suomen ja USA:n välisestä sotilasyhteistyöstä.

http://www.hs.fi/ilta/03032016/a1456978335281

Tämä kritisoi surutta vanhoja suomettumisen ajan kaavoja ja Venäjä-pelkoja. Tyrmäyksen saavat ilman muuta myös demarien Heinäluoma ja Rinne, jotka pyrkivät tekemään sisäpolitiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kustannuksella.

Kylmä sota loppui jo noin 25 vuotta sitten. Monille vasemmistolaisille Yhdysvaltain vastaisuus on silti yhä harvoja jäljellä olevia ideologisia majakoita, kun suurten ideologioiden ”valo on sammunut”. Joillekin Yhdysvallat edustaa yhä liki absoluuttista pahaa. Siksi kaikki yhteistyö, varsinkin sotilaallinen, on sen kanssa tuomittavaa.

On jotenkin ymmärrettävää, että näin ajattelevat monet vasemmistoliittolaiset, joiden ideologiset juuret ovat kylmän sodan kahtia jakautuneessa maailmassa, jossa itä edusti hyvää, länsi pahaa. Vaikea on sen sijaan ymmärtää, että samaa ajattelua jakavat myös monet sosialidemokraatit.
 
Nyt täytyy sanoa että olen erittäin positiivisesti yllättynyt Hesarin kolumnisti Yrjö Raution (ex-kommunisti) esittämistä näkemyksistä Suomen ja USA:n välisestä sotilasyhteistyöstä.

http://www.hs.fi/ilta/03032016/a1456978335281

Tämä kritisoi surutta vanhoja suomettumisen ajan kaavoja ja Venäjä-pelkoja. Tyrmäyksen saavat ilman muuta myös demarien Heinäluoma ja Rinne, jotka pyrkivät tekemään sisäpolitiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kustannuksella.

Kylmä sota loppui jo noin 25 vuotta sitten. Monille vasemmistolaisille Yhdysvaltain vastaisuus on silti yhä harvoja jäljellä olevia ideologisia majakoita, kun suurten ideologioiden ”valo on sammunut”. Joillekin Yhdysvallat edustaa yhä liki absoluuttista pahaa. Siksi kaikki yhteistyö, varsinkin sotilaallinen, on sen kanssa tuomittavaa.

On jotenkin ymmärrettävää, että näin ajattelevat monet vasemmistoliittolaiset, joiden ideologiset juuret ovat kylmän sodan kahtia jakautuneessa maailmassa, jossa itä edusti hyvää, länsi pahaa. Vaikea on sen sijaan ymmärtää, että samaa ajattelua jakavat myös monet sosialidemokraatit.

Minäkin yllätyin tästä myönteisesti.
 
Nyt täytyy sanoa että olen erittäin positiivisesti yllättynyt Hesarin kolumnisti Yrjö Raution (ex-kommunisti) esittämistä näkemyksistä Suomen ja USA:n välisestä sotilasyhteistyöstä.

http://www.hs.fi/ilta/03032016/a1456978335281

Tämä kritisoi surutta vanhoja suomettumisen ajan kaavoja ja Venäjä-pelkoja. Tyrmäyksen saavat ilman muuta myös demarien Heinäluoma ja Rinne, jotka pyrkivät tekemään sisäpolitiikkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan kustannuksella.

Kylmä sota loppui jo noin 25 vuotta sitten. Monille vasemmistolaisille Yhdysvaltain vastaisuus on silti yhä harvoja jäljellä olevia ideologisia majakoita, kun suurten ideologioiden ”valo on sammunut”. Joillekin Yhdysvallat edustaa yhä liki absoluuttista pahaa. Siksi kaikki yhteistyö, varsinkin sotilaallinen, on sen kanssa tuomittavaa.

On jotenkin ymmärrettävää, että näin ajattelevat monet vasemmistoliittolaiset, joiden ideologiset juuret ovat kylmän sodan kahtia jakautuneessa maailmassa, jossa itä edusti hyvää, länsi pahaa. Vaikea on sen sijaan ymmärtää, että samaa ajattelua jakavat myös monet sosialidemokraatit.

Sama vika.
Nostan hattua ihmiselle joka kykenee näkemään asiat niin kuin ne ovat, eikä niin kuin ne ehkä haluaisi nähdä.
Itse kuitenkin ihmetteln samaa demareista, mutta ehkä he ovatkin lähempänä kommareita kuin luullaan. Toisaalta kyse on hyvin mahdollisesti pelkästä irtopisteiden kalastelusta maanpuolustuksen kustannuksella.
 
Aiheesta sisäpolitikoidaan. Merkitys laventuu hirmuisiin mittoihin itse asiassa.....kotimaisessa keskustelussa.
 
Sama vika.
Nostan hattua ihmiselle joka kykenee näkemään asiat niin kuin ne ovat, eikä niin kuin ne ehkä haluaisi nähdä.
Itse kuitenkin ihmetteln samaa demareista, mutta ehkä he ovatkin lähempänä kommareita kuin luullaan. Toisaalta kyse on hyvin mahdollisesti pelkästä irtopisteiden kalastelusta maanpuolustuksen kustannuksella.

Eiköhän kyseessä ollut juurikin vastenmielinen jeesustelu asialla joka heilläkin oli hyvin tiedossa. Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajahan on kauniisti sanottuna hyvää pataa Heinäluoman kanssa ja sillä suunnalla niitä naruja vedellään.
 
Demarit kaipaisi Martti Ahtisaaren kaltaista valtiomiestä. Arvostan sellaisia.
 
Valitettavasti Ahtisaari osoittautui valtiomieheksi eikä enää sitten demareille kelvannut.

Joo, hänellä oli liikaa omia mielipiteitä, eikä suostunut "kuulemaan" vanhan kaartin näkemyksiä (siis tottelemaan käskyjä kyselemättä), joten hänet piti korvata.
 
Demarit kaipaisi Martti Ahtisaaren kaltaista valtiomiestä. Arvostan sellaisia.

Valitettavan monella puolueella on nykyään samat murheet. Tai sitten minusta on tullut wanha pieru joka vain kuvittelee että ennen oli kaikki paremmin :(
 
Valitettavasti Ahtisaari osoittautui valtiomieheksi eikä enää sitten demareille kelvannut.

Niinpä. Eikä Ahtisaari toisaalta tainnut paljoa puolueen toiminnassa mukana olla aiemminkaan. Istuvan presidentin laittaminen jäsenäänestykseen oli kyllä tyylirikko jolle ei ihan helpolla löydy vertaista.
 
No jaa. Sen, että annetaan mahdollisuus muille ehdokkaille voi nähdä myös demokraattisen prosessin perusperiaatteiden mukaisena. Ymmärrän miksi Mara ei halunnut lähteä kisaan, mutta ymmärrän myös miksi "herra tasavallan presidentti, kunnioittaisitteko meitä asettumalla ehdolle?" -lähestymistapa ei aina toteudu.
 
No jaa. Sen, että annetaan mahdollisuus muille ehdokkaille voi nähdä myös demokraattisen prosessin perusperiaatteiden mukaisena. Ymmärrän miksi Mara ei halunnut lähteä kisaan, mutta ymmärrän myös miksi "herra tasavallan presidentti, kunnioittaisitteko meitä asettumalla ehdolle?" -lähestymistapa ei aina toteudu.

Sehän siis kertoo nimenomaan siitä ettei hänen työtään juuri SDP:ssä arvostettu. Siitä taas kannattaa tehdä juuri ne johtopäätökset jotka Mara ansiokkaasti tekikin.
 
Kannattaa tosin muistaa, että Maran kannatuslukemat huitelivat tuolloin jossain 20 pinnan kieppeillä. Luultavasti sekä demareilla että Maralla itsellään on ollut tuossa kohtaa epäilyksiä menestymismahdollisuuksista. Kyse ei siis ollut välttämättä pelkästään siitä arvostivatko demarit hänen työtään vai eivät.
 
Kannattaa tosin muistaa, että Maran kannatuslukemat huitelivat tuolloin jossain 20 pinnan kieppeillä. Luultavasti sekä demareilla että Maralla itsellään on ollut tuossa kohtaa epäilyksiä menestymismahdollisuuksista. Kyse ei siis ollut välttämättä pelkästään siitä arvostivatko demarit hänen työtään vai eivät.

Saattoi siinä tosiaan olla sopiva ulospääsy Marallekin. Ei nuo hommat välttämättä niin häävejä olleet kun miehen taustat ottaa huomioon. Ei ole tavatonta että ei-poliitikko turhautuu politiikan syövereissä.
 
Tässä vielä näkökulma eduskunnan sisältä tästä demarien onnettoman opportunistisesta oppositiopolitikoinnista :p

Editoin tekstiä, linkissä koko alkuperäinen.

---

Puolustusministeri kertoo vastauksessaan: Markus Mustajärven (vas) ja Mika Karin (sdp) esittämään kirjalliseen kysymykseen missä tiedusteltiin: ”Kenelle, keneltä ja milloin aloite Yhdysvaltain kansalliskaartin yksikön laivuevierailusta tuli? ”

”Puolustushallinto on selvittänyt syksystä 2014 alkaen yhdessä Yhdysvaltojen sotilasviranomaisten kanssa muun muassa koulutus- ja harjoitusyhteistyöhän liittyviä yhteistyömahdollisuuksia.

Harjoitusten noin kahden vuoden suunnittelusyklistä sekä puolustusvoimien toiminnan ja resurssien suunnittelusta johtuen kahdenvälisen harjoitustoiminnan tarkastelun pääpaino on alusta alkaen ollut aikaisintaan vuoden 2016 toiminnassa.

Tarkastelussa on kartoitettu yhteistyömahdollisuuksia molempia osapuolia hyödyttävien mahdollisuuksien osalta.”

”Edellä kuvatun tarkastelun jatkumona Yhdysvallat esitti pääesikunnalle helmikuussa 2015 Yhdysvaltain ilmavoimien kansalliskaartin yksikön mahdollisuutta osallistua lentokoulutusyhteistyöhön tai laivuevierailuun Suomessa keväällä 2016.

Tämän perusteella pääesikunta antoi ilmavoimille tehtävän selvittää lentokoulutusyhteistyön ja laivuevierailun toteuttamisen edellytykset.”

Eikö tuo vastaus aikalailla laita erikoiseen valoon demarien harjoituksista nostattaman kohun?

Vastaan itse: Kyllä. Homma siis lähti liikkeelle jo helmikuussa 2015 ja silloin TP-Utvassa istui mm. SDP:n Antti Rinne ja ulkoministerinä SDP:n Erkki Tuomioja.

Kysymys oli siis kuin olisi itseltään kysynyt.

Antti Rinne ilmoittikin yllättäen, että SDP ei vaadikaan lisäselvitystä harjoituksista eduskuntaan. Myös Heinäluoman kritiikki laantui viime keskiviikkona aamuisesta radion Ykkösaamusta iltaiseen TV1:n A-Studioon mennessä. Ja seuraavana päivänä eduskunnan kyselytunnilla Rinne oli jo kovinkin yhteistyöhakuinen harjoitusasiassa jopa niin, että eduskunnassa puhuttiin ”pakotiestä” itseaiheutetun kohun silmästä.


Demarien omituinen sotaharjoituskritiikki
http://www.verkkouutiset.me/demarien-omituinen-sotaharjoituskritiikki/
 
Back
Top