Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ylemmät aliupseerit ja sodanajan toimenkuva?

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Tornisteri, 23.05.2010.

 1. Tornisteri

  Tornisteri Alikersantti

  Liittynyt:
  23.05.2010
  Viestejä:
  75
  Tykkäykset:
  18
  Pisteet:
  6
  En oikein löytänyt tästä aiheesta mitään kovinkaan yhtenäistä tietoa, joten ajattelin tämän aiheen luomalla kysyä asiaa suoralta käsin.

  Kysymykseni on seuraavanlainen:

  1. Kun ajatellaan ylempiä aliupseereita (vääpeli, ylivääpeli, sotilasmestari) sodanajan kokoonpanoissa, niin minkälaisia tehtäviä vaikkapa näillä sotilasarvoilla varustetut henkilöt tyypillisemmin voisivat suorittaa ns. "kovassa tilanteessa" jonkun komppanian, patterin yms. sisällä? Eli siis minkälaisissa tehtävänimikkeissä näitä sotilasarvoja omaavat toimisivat ja minkämoisia tehtäviä niihin kuuluisi?
   
 2. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Mahtaapi olla yksikön vääpelin (vai vieläkö ne on niitä yksikköupseereita), joukkueenjohtajan (tai varajohtaja), jaosjohtajan ja toimistoaliupseerin hommia.
   
 3. Mainos 4. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,567
  Tykkäykset:
  4,546
  Pisteet:
  1,286
  Täyttä selvyyttä asiasta ei tässä vaiheessa vielä taida olla kenelläkään, mutta todennäköisesti homma menee kutakuinkin niin, että joukkueenjohtajan/varajohtajan tehtäviä on tarjolla, sekä sitten erilaisten ase- ja muiden järjestelmien parissa olevia, erikoisosaamista vaativia tehtäviä.
  Rauhanajan tehtävistä vääpelin tehtävät kuuluvat jatkossa aliupseereille, mutta henk.koht mielipiteenä katson, että sopiva res-au on sopivampi yksikön vääpeliksi sodanajan joukossa. Ammatti-au:n osaamista tarvitaan muissa tehtävissä enemmän.
  Vähän samalla periaatteella kuin sekin, että sopiva res-ups sopii paremmin yksikön varapäälliköksi kuin ammattiupseeri, jonka osaaminen hyödynnetään paremmin joukkueenjohtajan tehtävässä. Niinpä komppaniassa olisi päällikkö ja mahdollisimman monta joukkueenjohtajaa ja varajohtajaa ammattisotilaita ja varapäällikkö, TJPÄÄLL + vääpeli reserviläisiä.
  Nyt puhuttiin siis ennenkaikkea ammattialiupseerien sijoituksista ja tehtävistä.
   
 5. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,567
  Tykkäykset:
  5,520
  Pisteet:
  1,286
  niitä ammattisotilaita ei käsittääkseni kyllä kovinkaan moneen komppaniaan riitä. ehkä erään luokan yksiköihin riittää, muttei muihin. lisäksi kpääl+ vkpääl + jjoht ovat "hieman" kuluvaa luonnonvaraa, jonka vuoksi sotien jälkeen opittiin kouluttamaan hieman resjohtreserviä.

  tehdään ero seinin ja sollenin välille. tuo kuullosta minusta sollenilta.
   
 6. Skarpskyttare Grahn

  Skarpskyttare Grahn Alokas

  Liittynyt:
  07.08.2010
  Viestejä:
  4
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  0
  Merivoimissa aliupseeri voi toimia mm. konepäällikkönä/aluksen päällikkönä, tykkimestarina, miinamestarina yms. Kovin tarkasti näitä tehtäväkuvia en tunne kun opistoupseeritkin ovat vielä kehissä?

  Itse toimin va-kessuna 80-luvulla. Paraatissa oli kersantilla ja ylikersantilla pistooli ja vääpelistä ylöspäin miekka. Voi sitä riemua, kun erään paraatin aluksi kersanteillekin määrättiin miekka! Sotilasmestarit sun muut nyrpistelivät, mutta upseereita vitutti. Kyseessä oli jonkun palvelusohjesäännön päivitys, joka otettiin kirjaimellisesti - no, paraatin jälkeen miekat kerättiin pois ja ilmoitettiin että "sori, ei ne kessuille sentään kuulu"!;)
   
 7. rautakoura

  rautakoura Korpraali

  Liittynyt:
  26.08.2010
  Viestejä:
  31
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  1
  Ammattialiupseerit koulutetaan SAMOK 1:llä ryhmänjohtajaa vastaaviin tehtäviin, SAMOK 2:lla joukkueenjohtajiksi ja SAMMO:lla komppanian (vara)päälliköiksi. Koulutus ei tietysti tuo välttämättä koulutusta vastaavaa tehtävää kaikille.
   
 8. Lekuri

  Lekuri Alokas

  Liittynyt:
  31.08.2010
  Viestejä:
  2
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  0
  Itse olen koulutukseltani lääkäri ja olen käynyt intin aikanaan ennen opiskeluja, onko asiaan perehtyneillä tietoa, sijoitunko lääkäriä sotilasarvollani (au) vai onko kertausharjoituksissa käytössä tilapäisiä palvelusarvoja? Siis mikäli joutuisi vielä tällä iällä kertaamaan?
   
 9. Leppis

  Leppis Luutnantti

  Liittynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  313
  Tykkäykset:
  128
  Pisteet:
  36
  Vedit vähän mutkia suoraksi, mutta noin suurin piirtein se menee , mutta tuo SAMMO ei riitä varapäällliköksi. Oppareiden poistuttua varapäällikön hommat menee ppäasiassa nuorille kadettiupseereille ellei sitten mitään ihmeitä satu.
   
 10. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,567
  Tykkäykset:
  4,546
  Pisteet:
  1,286
  Ei riitä ja myös vanha ou-koulutus tähtäsi päällikön tehtävään varapäällikön tehtävien ollessa yli 90%:sti kokeneiden resupseerien tehtävä.
  Päällikkö on tällä hetkellä ou/ nuori maisteri/kandi, varapäällikkö kandi/resups..jatkossa kun ou:t vähenevät koko ajan homma menee todennäköisimmin siten että tavoitetilassa päällikkö olisi mieluiten nuori maisteri ja varapäällikkö kandi.
  Tosin..tosiasiassa varapäällikkö voisi aivan hyvin olla kokenut ammatti-au.
   
 11. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Jos puhutaan mainittuihin arvoihin reservissä ylenneistä aliupseereista, harvoinpa heitä enää komppaniatasolla tapaa - ehkä vartio-, rakentaja- tai varastokomppanioita lukuunottamatta. Tyypillisin sijoitus lienee erilaisissa huollon laitoksissa, perustamisorganisaatiossa ja esikunnissa.
   
 12. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,009
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Wikipediasta lainattua (in english)..

  Vääpeli: http://en.wikipedia.org/wiki/Sergeant_First_Class
  Ylivääpeli: http://en.wikipedia.org/wiki/Master_Sergeant
  Sotilasmestari: http://en.wikipedia.org/wiki/Sergeant_major

  Miten istunee vastaaviin suomalaisiin arvo/tehtävä?

  PS. Olen törmännyt res. sotmest sijoitettuna (sissik)KPÄÄL:n tehtäviin, mutta lienee äärimmäinen poikkeus? ..kyse oli hyvin pitkäaikaisen koulutuskokemuksen omaavasta ja HYVÄkuntoisesta evp.henkilöstä.
   
 13. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,270
  Tykkäykset:
  615
  Pisteet:
  636
  Tarkemmin kun ajattelee tuota amerikkalaisten kersanttihierarkiaa, niin jotenkin tulee mieleen suomalainen sairaalahierakia nimenomaan hoitajapuolella. Siellähän on eritasoisia ylihoitajia, osastonhoitajia, apulaisosastonhoitajia, sairaanhoitajia, apu-, perus- ja lähihoitajia ( kolme viimeksimainittua ovat sama asia ).
  Miksi tulee mieleen juuri tämä? Ylihoitajien ja lääkärien keskinäinen suhde ja määräysvalta muistuttaa USA yliimpien aliupseerien ja upseerien välistä. Ylihoitajilla on määräysvaltaa "ohi" lääkärien joissain asioissa. He vastaavat ja valvovat alemman tason hoitajien toimintaa. ja jossain määrin (osastonhoitajien ohella) mentoroivat nuoria lääkäreitä ( ainakin kandeja ).

  Tuli vaan mieleen.
   
 14. Mainos 15. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,625
  Tykkäykset:
  2,287
  Pisteet:
  316
  Ei kai tuollaista olekaan? Siis res.sotmest evp. Eikös se ole sotmest (evp)?
   
 16. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Olen minäkin sotilasmestaria (res) jututtanut, ilmailuvoimien kaveri, muistaakseni lennonjohtaja. Olisko ollut kymmenkunta vuotta sitten...
   

Jaa tämä sivu