Äänestys Zapad 2017

Jos Venäjä käyttää sotilasvoimiaan Zapadin aikana, niin mikä on mielestäsi todennäköisin kohde?

  • Valko-Venäjä

  • Ukraina

  • Baltian maat

  • Ruotsi

  • Suomi

  • Puola


Tulokset ovat nähtävillä vasta äänestyksen jälkeen.

Tyrsky

Eversti
Ajattelin että kyseessä on sen verran suuri yksittäinen asia, että se ansaitseen oman ketjunsa ja syksyynkään ei ole enää pitkäaika ja tänä vuonna on taas läntisen sotilasalueen suursotaharjoituksen vuoro.

Zapad 2017-harjoituksen ajankohta on valkovenäläisen lähteen mukaan 14-20.9


Zapad 2013

Zapad 2013-harjoituksiin osallistuneiden sotilaiden määrä sai läntiset asiantuntijat ällistymään, kun virallisestikin harjoituksiin osallistuneiden sotilaiden määrä oli yli kaksi kertaa ilmoitettua suurempi. Osallistujia oli 70 000 ja tähän kun lasketaan lisäksi samanaikaisesti muilla alueilla järjestetyt sotaharjoitukset, niin päästään jopa 100 000 sotilaan harjoituksiin (arvioidut luvut ovat lähteistä riippuen erilaisia). Zapad 2013-sotaharjoituksien perusteella näimme että Venäjä kykenee siirtämään joukkojaan nopeasti eri sotilasalueiltaan ja koostamaan näistä ison nyrkin.


Zapad 2017

Mitä Zapad 2017-harjoitus tulee eittämättä olemaan tämän vuoden suurin sotaharjoitus. Venäjän asevoimat on vuokrannut maan rautateiltä 4162 junavaunua, joilla määränpäänä on Valko-Venäjä. Vertailun vuoksi Zapad 2013-harjoituksiin junavaunuja vuokrattiin ”vain” 200. Allekirjoittanut arvaa että näiden lukujen valossa että tämä harjoitus sisältää jotain muutakin kuin pelkkää harjoittelua.

Vaikka Venäjä varmasti nautiskelee ajatuksesta vallata Baltia, niin en usko että ovat niin hulluja että lähtisivät telmimään NATOn kanssa – ainakaan vielä. Tästä johtuen näen että on muutamakin eri vaihtoehto joista todennäköisimmät kohteet ovat joko Valko-Venäjä tai Ukraina.


Miksi Valko-Venäjä?

Tiedän että monet pitävät Valko-Venäjää ja Venäjää ’best friends forever’-henkisenä tehoduona, mutta viime vuosina Valko-Venäjän ja Venäjän välit ovat kiristyneet huomattavasti.

Viime vuonna oli hurjat näkemyserot kaasunhinnasta, jolla Valko-Venäjä sai ostettua kaasuaan Gazpromilta. Minskin näkemys oli että maksetaan noin puolet siitä mitä Venäjä pyysi. Tähän Venäjä vastasi vääntämällä öljyhanojaan pienemmälle ja toimitti 25% vähemmän öljyä Valko-Venäjälle. Tämä taas sai Valko-Venäjän nostamaan venäläisen öljyn siirtohintaa heiden alueen putkistoissa.

Viime joulukuussa Valko-Venäjällä vangittiin kolme venäläistä toimittajaa sen vuoksi että olivat lietsoneet ”etnisiä erimielisyyksiä”. Kuinkas muutenkaan, venäjän mediat alkoivat huutamaan valko-venäläisten russofobiasta

Lisäksi venäläinen kenraali huuteli myös jotain siitä että V-Venäjän itsenäisyys on mahdottomuus.

Arvelisin että Putin on kyllästynyt Lukasenkaan johtajana ja on päättänyt vaihtaa huonosti tottelevan marionetin uuteen ja paremmin tottelevaan. Arvelisin että Putin muistaa myös ettei Lukasenka antanut tukeaan Venäjän toimille Krimillä ja Itä-Ukrainassa eikä myöskään saapunut joulukuussa Putinin Pietarissa isännöimään euraasian unionin kokoukseen, jossa oli määrä allekirjoittaa pitkään valmisteltu vapaakauppasopimus. Lukasenka ei nauti kansansuosiostakaan (arvioitu kannatus n.10%), joten tämä lienee sinänsä helpoin vaihtoehto.

Yksi vaihtoehto on myös Valko-Venäjän miehitys. Tämä onnistuisi yksinkertaisuudessaan siten että harjoitusjoukot kieltäytyisivät poistumasta Valko-Venäjältä. On syytä myös muistaa että Valko-Venäjän armeijaakin johdetaan osittain Venäjältä.


Ukraina

Ukrainan tilanne ei ollut vielä eskaloitunut Zapad 2013 sotaharjoituksien pyöriessä. Zapad 2017-harjoitusten varjolla saadaan tuotua suuri määrä joukkoja ja kalustoa Länsi-Ukrainan yläpuolelle ja samalla Itä-Ukrainan rajan tuntumassa olevia joukkoja on kasvateltu vähitellen. Venäjä voisi siis aloittaa mittavat hyökkäykset Ukrainaa vastaan kahdelta suunnalta.
 
Oma veikkaukseni on myös Valko-Venäjä, koska V-V miehityksen jälkeen Ukrainaa pystytään painostamaan kolmesta ilmansuunnasta
 
Ukrainan ja Usan sopimus minkä tekivät alkaa toimia samoihin aikoihin. Jos se tarkoittaa Ukrainan aseistamista, niin voisihan se Putin tehdä peliliikkeen ennen kuin siellä on Javelinit ja muut vastassa.
Periaatteesta ja kansan yleisen Turpo välinpitämättömyyden vuoksi äänestän silti Suomi.
 
Ennustan, että syksyllä sekä Ukrainan että Valko-Venäjän suhteen käytetään voimakasta painostusta ja Ukrainaa kohtaan myös jonkinasteista voimaa. En voi siis äänestää yhtä, mutta jos pitää, sanon Ukraina.
 
Ennustan, että syksyllä sekä Ukrainan että Valko-Venäjän suhteen käytetään voimakasta painostusta ja Ukrainaa kohtaan myös jonkinasteista voimaa. En voi siis äänestää yhtä, mutta jos pitää, sanon Ukraina.
Sama syy omaan ääneen.
 
Harjoituksen mukana tulee todennäköisesti vahvaa informaatiovaikutusta käyttäen koko menetelmien kirjoa aina sisäisestä propagandasta, osallistuvien yksiköiden koosta valehteluun. Ehkä kyberhyökkäyksiä.

Foliohattuilen vähän:

Jos epävarmuus luodaan ja kaikki epätoivoisesti keskittyvät sumun läpi näkemiseen, voisi kuvitella että tämän varjolla tehdään jonkinlaisia liikkeitä muualla kuin siellä missä katsotaan. Jokin poliittinen päätös, suhteellisen pienien joukkojen siirtäminen yms. jota ei välttämättä ainakaan perinteinen media ei ehdi noteeraamaan (toisin sanoen iso yleisö ei tule tätä noteeraamaan). Hiljaisuus kertoo enemmän kuin suuri meteli, ja siellä missä on hiljaisinta saattaa tapahtua kummia.
 
Ennustan, että syksyllä sekä Ukrainan että Valko-Venäjän suhteen käytetään voimakasta painostusta ja Ukrainaa kohtaan myös jonkinasteista voimaa. En voi siis äänestää yhtä, mutta jos pitää, sanon Ukraina.

Mielestäni voidaan sanoa jo nyt että Venäjä käyttää voimakeinoja Ukrainaa vastaan. Voimakeinojen tulevasta laajenemisesta kielii myös tehdyt tiedustelu-upseerien murhat. Kiovassa räjäytettiin tiedustelueversti Maksim Shapoval ja Illinivkassa vastavakoilutehtävissä SBU:ssa palvellut Juri Voznyi. Ukrainan asevoimien esikunnasta on kommentoitu että nämä iskut pitää katsoa osaksi Venäjän hybridisodankäyntiä. Myös syyttäjäviranomaiset ovat sanoneet löytäneensä todisteita siitä että Venäjällä olisi näppinsä pelissä.

btw, tuo Shapoval oli komentajana operaatiossa jossa Donetskin lentokenttä vallattiin takaisin separatisteilta.

Lisäisin vielä tähän kyberhyökkäyksen joka käynnistyi pian murhien jälkeen ja se on vahvistumassa valtiollisen tahon pienten vihreiden koodareiden tekemäksi ja kohteeksi Ukraina. Ensimmäiset ilmoitukset näistä kyberhyökkäyksistä tulivat Ukrainalaisilta pankeilta sekä Kiovan päälentokentältä. Tässä kun Venäjä pääsee testailemaan osaa kyberaseistaan ja muokkaamaan niitä siten että saavat tärkeimmät infran kulmakivet rapautettua kybersodalla. Sähkö, vesi, puhelinverkot jne voisivat olla ensimmäiset joita vastaan tulisi laajemmat kyberhyökkäykset ennen kuin rauta rullaisi rajan yli.
 
Geografisesti Moskovan kannattaa tunkea uloke mahdollisimman lähelle EU:n ydintä - siksi Valko-Venäjän roolia vain selkytetään eli liitetään se Venäjään. Venäjän intressi on laatia rajat siten että jatkossa ovat tulevaisuudessa mahdollisimman lähellä Euroopan ydintä, joksi aika monet lukevat Saksan.
Samassa melskeessä Ukraina saa lisää huomiota ja kaikki käy kunhan Venäjän Eurooppa-rajoja vaan työnnetään mahdollisimman lähelle keskusta. Suomen osalta riittää kunhan ei ole hankala, muuten tällä nurkalla ei ole tulevaisuuden merkitystä heille.

Putin on nyt 64-vuotias. 10 vuoden päästä asioilla ei ole muuta väliä (Putin 74v) kunhan herra vaan on tehnyt sellaiset muuvit että jää historiaan Venäjän laajentajana. Uskon että tämä on hänen tavoitteensa.
Seuraaja voi sitten kirjoittaa oman historiansa.

.
 
Valko-venäjän ottaminen hallintaan ja siitä jatkuu Ukrainaan.
Näin itsekin arvelisin.

Jos Putinilla on joku todellinen suuroperaatiosuunnitelma, niin heittäisin tähän, että mukaan kuuluu vielä mm. Ahvenanmaan ja Gotlannin haltuunotto mittavalla sotavoiman lisämobilisoinnilla mikäli NATO käynnistää isompia vastatoimia esimerkiksi Ukrainan tueksi, ja tähän liittyen Baltian maiden painostaminen, jotta tilanne NATO:n ja Venäjän välillä saadaan de-eskaloitua. Lisäksi Ahvenanmaata ja Gotlantia käytetään painostusvälineenä, jotta EU hyväksyisi Ukrainan ja Valko-Venäjän anneksoinnin Venäjän osaksi, sekä Suomen ja Ruotsin asema "puolueettomina" taattua.
Veikkaan, että Suomi ja Ruotsikin olisivat valmiit myymään Ukrainan ja Valko-Venäjän mikäli niillä saataisiin venäläiset pois ja konflikti keskeytettyä alkuunsa.

Toivottavasti tuo on vain epärealistista uhkakuvien maalailua, joksi sen olen tarkoittanut. Ukraina ja Valko-Venäjä sen sijaan jäänevät kyllä jyrän alle.
 
Milloin Putin ja Trump tapaavat? Onko ennen Zapadia? Tällä on merkitystä. Jos diiliä ei saada aikaiseksi, voi Putin ajatella, että ei ole enää mitään menetettävää ainakaan USA:n suhteen. Jos saadaan diili, voi Zapad jäädä hyvinkin pieneksi
 
Valko-venäjän ottaminen hallintaan ja siitä jatkuu Ukrainaan.

Luulen myös että tämä on todennäköinen kuvio.
Valko-Venäjältä ei "harjoitusjoukot" suostukaan poistumaan, Lukashenka syrjäytetään ja sen jälkeen käännetään piippuja kohti Ukrainaa kahdelta suunnalta.
Samaan aikaan infovaikuttaminen ja kyberhyökkäykset alkavat/lisääntyvät Suomea ja Ruotsia kohtaan, Ahvenanmaan ja Gotlannin haltuunottoon en vielä usko, mutta painostus Natoon liittymättömyydestä lisääntynee.
 
Ukraina, mutta V-V:n kautta, kun V-V:lle ei anneta muuta mahdollisuutta kuin antaa käyttää aluettaan yya-hengessä. Molempien kanssa ei Venäjä halua tapella yhtä aikaa.
 
Minä voisin lyödä melkein vetoa, että V-V:lle tulee (paljon) enemmän Venäjän joukkoja kuin sieltä kisojen jälkeen poistuu.
Onkos lännessä muuten mitään liki luotettavaa keinoa seurata näitä joukkojen liikeitä V/V-V-rajan yli?
 
Veikkaan että Zapad 2017 on juuri sitä miltä näyttää...harjoitellaan suursotaa ja pullistellaan Natolle.

Se on kyllä ihan mahdollista, että V-V:lle tulee (paljon) enemmän Venäjän joukkoja kuin sieltä kisojen jälkeen poistuu.

V-Venäjän haltuunotto tapahtunee kuitenkin vasta siinä vaiheessa, jos kansa lähtee kaduille ja Minsk muuttuu Kiovaksi.

Putin-maidan.jpg


Putin tarvitsee Lukašenkaa ja Lukašenka Putinia, vaikka se yhteiselo ei pelkää ruusuilla tanssimista ole.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjä harjoittelee Valkovenäjän valtausta ja länsimaihin hyökkäystä. Simulaatioita tapahtumista. Lisäksi Venäjä fantasioi että tämä myös onnistuu ja saa siitä kiksejä.

Tämä on hiukan kuin mielikuvaharjoittelua kuitenkaan koskaan pääsemättä noihin pikkuhousuihin. Toki rohkeuden lisääntyessä tai vastapuolen empiessä saattaa operaatiot edetä pidemmälle. Samaten kun tarve on saada joka harjoituksesta hieman edellistä enemmän. Mutta ei siis vielä aivan perille asti.
 
Veikkaan että Zapad 2017 on juuri sitä miltä näyttää...harjoitellaan suursotaa ja pullistellaan Natolle.

Samaa mieltä. Se on sitten makuasia otetaanko Natossa ja sen kumppanimaissa vakavasti vai pullistellaanko molemmin puolin.
Se on kuitenkin fakta että sekä Nato-maissa että Natoon kuulumattomissa maissa lähialueilla reagoidaan Venäjän harjoitukseen melko näyttävästi omilla harjoituksilla.
 
Back
Top