Aloittiko Venäjä jo infosodan harjoittelun Zapadissa? Liettualainen upseeri varoittaa Suomea yksiköstä 03126
Venäjän ja Valko-Venäjän yhteinen Zapad 2017 –sotaharjoitus alkaa torstaina.
Julkaistu: 13.9. 12:00
Kun Liettuan puolustusministerin Facebook-sivu katosi yllättäen maanantaina, se saattoi olla jo alkusoitto Venäjän sotaharjoitukselle.
Everstiluutnantti
Linas Idzelis on näinä päivinä kiireinen mies, sillä hän vastaa Liettuan asevoimien informaatio-operaatioista. Toisin sanoen hänen vastuualueeseensa kuuluu muun muassa Venäjän asevoimien harjoittaman hybridivaikuttamisen tunnistaminen ja torjunta.
Idzelis olettaa, että Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad 2017 -harjoitus tulee sisältämään paljon aiempaa suuremman painotuksen erilaisiin psykologisen sodankäynnin operaatioihin, hybridivaikuttamiseen, kybersodankäyntiin ja informaatio-operaatioihin.
– Venäjä ei ole erikseen maininnut Zapadin yhteydessä mitään psykologisen sodankäynnin yksiköitä, mutta eihän heidän tarvitse tuoda niitä lainkaan edes Valko-Venäjän alueelle. Nämä joukothan voivat osallistua harjoitukseen sähköisesti mistä päin tahansa Venäjää, Idzelis muistutti IS:lle Vilnassa.
Idzelisin mukaan Venäjä on koonnut vastikään ”yhden sateenvarjon alle” kaikki informaatio-operaatioihin liittyvät joukot, joten todennäköisesti niitä tullaan nyt testaamaan Zapadin yhteydessä tavanomaisen aseistuksen ohella.
Zapad-harjoituksen esivaihe on kaiken lisäksi ollut käynnissä jo huhtikuusta lähtien, joten todennäköisesti olemme jo saattaneet nähdä monia Zapadiin kuuluvia erilaisia hybridivaikuttamisen operaatioita.
– Maanantaina katosi esimerkiksi yllättäen Liettuan puolustusministerin Facebook-tili verkosta. Meillä ei tietenkään ole todisteita siitä, että se oli Venäjän operaatio, mutta se voisi sopia hyvin hybridivaikuttamisen skenaarioon, Idzelis sanoi.
Liettuan puolustusministerin
Raimundas Karoblisin edustaja
Vita Ramanauskaiteilmoitti tiistaina julkisuuteen, että Karoblis pitää sivujensa hakkerointia ”ilmiselvästi tahallisena ja ilkeämielisenä” tekona.
Varoitus Suomelle
Idzelisin mukaan Venäjällä on lukuisia erilaisia psykologisen sodankäynnin yksiköitä, joista osa tiedetään varmuudella ja osasta Natolla on vain oletuksia. Hän esitteli IS:lle myös karttakuvan, johon oli merkitty kahdeksan näistä yksiköistä.
Suomen kannalta mielenkiintoinen on esimerkiksi pelkällä numerokoodilla merkitty yksikkö numero 03126, joka sijaitsee Pietarin pohjoispuolella Sertolovossa.
– Kannattaa olla tarkkana, sillä Sertolovosta voi kohdistua joitakin operaatioita teihinkin.
Idzelis kehottaa kuitenkin realismiin sen suhteen, mitä lännessä kannattaisi puhua Zapadista ja mitä meidän pitäisi odottaa tai pelätä. Hänen mielestään julkisuus on keskittynyt nyt liikaa pohtimaan esimerkiksi sitä, voisiko Venäjä jättää joukot pysyvästi Valko-Venäjälle tai voisiko Venäjä tehdä Zapadin jatkoksi jonkin muun sotilaallisen hyökkäyksen.
– Ei ole mitään merkkejä siitä, että Venäjä hyökkäisi nyt, joten kaikkien pitäisi nukkua yönsä hyvin.
Idzalisin mukaan Euroopassa olisi tärkeää pitää huoli siitä, ettei luoda omiin kansalaisiimme liiallista paniikkimielialaa Zapadin ympärille, sillä juuri se saattaa tällä hetkellä palvella eniten Venäjän toiveita.
Muistatko ajat, jolloin Venäjä oli ”Naton kumppani”?
Yhtä lailla, jos ja kun Zapad menee ohi ilman oikeita sotilaallisia konflikteja, mitään syytä tarkkaavaisuuden herpaantumiseen ei myöskään ole, sillä myös se saattaisi palvella Venäjän intressejä. Krimiä edeltäneeseen lännen hyväuskoisuuden aikaan ei voi enää palata.
– Muistan, että vielä Georgian sodan jälkeen 2008 Natossakin oli paljon maita, jotka uskoivat Venäjän olevan yhä Naton kumppani. Baltian maita syytettiin kansallisesta hysteriasta, russofobiasta ja vainoharhaisuudesta, eikä meidän varoituksiamme Venäjästä uskottu.
Jälkeenpäin voi Idzelisin mukaan itse asiassa sanoa, että Nato tuli hyväuskoisuudessaan auttaneeksi Venäjää nostamaan armeijansa kouluttamalla venäläisiä sotilaita ja pitämälle heidät mukana erilaisissa yhteisharjoituksissa.
Idzelisin mukaan Liettua lähtee nykyisin siitä, että he ovat aina olleet ja tulevat jatkossakin olemaan Venäjän ”pitkän aikavälin operaatio”.
– Sanon aina, että
eläminen Venäjän naapurina on kuin eläisi tulivuoren vieressä.
Tulivuori voi olla pitkänkin aikaa hiljaa, mutta sitten sieltä alkaa yhtäkkiä lentää kiviä meidän päällemme. Siksi on oltava koko ajan valppaana.
Arja Paananen, Vilna
@
http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005365782.html