Teknisesti sulutteenosan tai sulutteen aktivointi/deaktivointi on mahdollista ja meillä on kyky siihen jo nyt.
Jos ajatellaan jv-miinoitetta, joka deaktivoidaan hetkeksi, jolloin oma jalkaväki menee siitä yli, voi kysyä itseltään menisitkö juosten äsken aktiivisen, nyt deaktivoidun miinoitteen läpi? Minä en menisi. Sama koskee aktivointi-/deaktivointimahdollisuuden omaavia panssarimiinoitteita.
Näinollen tuo tekninen kyky/mahdollisuus rajoittuu käytännössä sulutteen toimeenpanoon ensimmäiseen valmiusasteeseen, ei sulutteen toistuvaan päälle-pois kytkemiseen.
Mitä tarkoitat " sulutteen toimeenpanoon ensimmäiseen valmiusasteeseen"? En muista niitä valmiusasteita ulkoa, ja miten sinä sitä meinasit soveltaa tähän tapaukseen? Tarkoitatko jotakin tämän tapaista:
Eli tuo systeemi vasta aktivoidaan vasta kun vihollinen lähestyy, sekin kelpaa. Oletan myös, että tuollaiselle systeemille voidaan lähettää signaali, että "tyhjentäkää paristot!" Sen jälkeen systeemin pitäisi olla ihan yhtä turvallinen kuin nykyisten miinojenkin.
Ja jos asia tosissaan huolettaa, niin voihan ne miinat toteuttaa sitenkin, että miinoissa oleva sensori vain ilmoittaa havainnosta, sen jälkeen kontrolleri laukaisee miinat kaukolaukaisulla. Periaatteessa tämähän on jo nyt toteutettavissa nykykalustolla. Tarvitaan sensori (vaikkapa maastonseuranta tutka), kaukolaukaisin (KALA:ksi taitavat kutsua) ja jonkinlainen miina (viuhkapanos). Käytännössä tarvittanee myös jotakin, jolla saadaan tutkan tiedot siirrettyä tietoverkkoon, kuten myös sen laukaisimen, ettei olla sidottuna tutkan kaapelin ja sen kaukolaukaisimen lähettimen kantaman varassa.
Mitä taas tulee nohin panssarimiinoihin, niin niissähän on useissa jo nyt tuollainen ominaisuus, joskaan se ei ole kaukokäyttöinen, vaan miinat deaktivoivat itsensä niihin asetetun ajan kuluttua. Tietenkin on ikävää, jos noita ei voi käyttää, kun sinä et uskaltaisi mennä niitä miinoja sieltä hakemaan, kun niissä on käsittelynesto.
Tuossa on toinen video noista:
Tuollaisenaan tuo ei mielestäni sovellu meille, mutta vissiin tuosta käy ilmi miten turvallisuus hoituu. Niin, tuo systeemi ei kuulemma ole edennyt protoa pitemmälle, koska nuo sensorit eivät ilmeisesti toimineet suunnitellusti. Varmaankin siksi, että maa nyt vain saattaa olla liian kovaa tai pehmeää sopiakseen insinöörin suunnitelmiin. Mutta eiköhän tuota teknologiaa soveltamalla saisi aikaan jotakin meillekin soveltuvaa.