Maastopukua itselleni

Laatu on se millä V-leka voi ja tulee kilpailla, ei niinkään hinnalla. Tähän asti ainakin on onnistuttu hyvin tekemällä läpimietittyjä asioita ja satsaamalla yksityiskohtiin jolla saada tuote paremmaksi.

Jos haluaa halpaa niin sitten keskittyy ostamaan Lekalta militariaylijämää mutten toivo että Lekan omatuotanto alkaa tinkimään laadusta, se tie vie turmioon.
Jos kerran tekee niin sitten tekee kunnollla koska halpaa ja huonoa löytyy kyllä nyt jo ihan tarpeeksi markkinoilta.
V-leka olkoon pikemmin Suomen TAD Gear kuin Suomen Mil-tec!
 
Itse odotan, milloin alkaisi tulemaan kallista eli parempaa:
Kuperkeikkahousut, kuorivaatteita, tappelupaitoja kesä ja talvi ja kaikkea oheista.
Shittiä saa vaikka tänään, linkkejä yv:llä, ehkä .de on osoitteen loppu.
Ok, oikea ylijäämä hakkaa hinta/laatusuhteellaan kaiken, mutta sitä nyt ei ole SAlla tarjolla kuin historialarppaukseen...

Edit: kiinnostaisi tietää @Perde, mikä olisi se hyvä "kilpailtu" hinta?
 
Viimeksi muokattu:
Hyvältähän tuo v-lekan m05 projekti vaikutta (vaikka itellä ei olekkaan suurempaa tarvetta). Harmittaa vaan, että lekan lupaavasti alkanut rinkka homma on jäänyt maastopukuvouhotuksen jalkoihin...
 
Hyvältähän tuo v-lekan m05 projekti vaikutta (vaikka itellä ei olekkaan suurempaa tarvetta). Harmittaa vaan, että lekan lupaavasti alkanut rinkka homma on jäänyt maastopukuvouhotuksen jalkoihin...
Ei se mihinkään jalkoihin ole jäännyt, hommat etenee ihan normaalisti joskin vähän hitaammin näin kesälomien aikana. Just tälläkin hetkelle lienee valmistuvan reppupussin tuotantomalli, runko on valmiina, ja lantiovyötä ja olkaviillekkeitä varten tarvittavat lämpömuovausmuotit työn alla.
 
  • Tykkää
Reactions: VK
http://yle.fi/uutiset/kielletty_arm...keusolovalmiutta_nostetaan/8966662?origin=rss
13.7.2016 klo 14:31 | päivitetty 13.7.2016 klo 14:35
Kielletty armeijan maastokuvio M05 vapautuu syksyllä: "Tavallaan poikkeusolovalmiutta nostetaan"
Armeijavarusteita myyvistä kaupoista kysellään nyt päivittäin M05-maastopukua. Kysynnän uskotaan olevan suurta, kun mallisuoja vapautuu syyskuussa ja M05-kuviota saa alkaa käyttää myytävissä tuotteissa. Puvun kanssa ei saa siviilissä käyttää joukko-osastotunnuksia eikä arvomerkkejä.

Kuva: Tommi Pesonen / Yle

Tänä syksynä suomalaisten yllä nähdään aiemmin kiellettyä Puolustusvoimien suunnittelemaa M05-maastokuviota. Sitä ei ole aiemmin saanut myydä, tuoda, viedä tai varastoida siviilikäyttöön Suomessa.

Mallisuoja on päätetty vapauttaa 26. syyskuuta alkaen. Tuona päivänä Puolustusvoimien ikioma kuosi onkin koko kansan käytettävissä.

Reserviläiset ovat todella kiinnostuneita siitä, tietää Järjestelmäkeskuksen talousmateriaalisektorin johtaja, komentajakapteeni Jarkko Miettinen.

– Jos siitä tulee t-paitaa ja muuta, varmaan siitä kiinnostuu ihan isompikin porukka, Miettinen miettii.

Maastopuvun uskotaan kiinnostavan reserviläisten lisäksi myös eränkävijöitä, metsästäjiä ja kalastajia.

Sotilaan ja siviilin maastopuvun erottaa jatkossa merkeistä. Vain palveluksessa oleva sotilas voi käyttää jatkossakin arvomerkkejä ja joukko-osastotunnusta.

Miksi kuvio vapautuu?
– Silloin, kun pukua kehitettiin ajatus oli, että sotilaan pitää erottua, ettei joku kulje samanlaisessa maastopuvussa, mutta nyt sitä ei nähdä enää ongelmana, Miettinen pohtii vapauttamisen syitä.

Armeija uskoo, että kuosin vapauttamisesta on kriisioloissa myös hyötyä:

– Onhan se Puolustusvoimien etu, että aktiivireserviläiset hankkivat materiaalia poikkeusoloja varten. Tavallaan siinä poikkeusolovalmiutta nostetaan, Miettinen toteaa.

Puolustusvoimien pääesikunnasta päätöstä mallisuojan vapauttamisesta perustellaan silläkin, että jo nyt M05-maastopuvun kopioita on voinut tilata netistä Suomen ulkopuolelta eikä yksityiskäytössä olevia maastopukuja ole voinut aiemminkaan kieltää tai valvoa. Rahaakin säästyy, kun kankaat valmistava tehdas voi myydä tuottamansa sekundakankaat muuhun käyttöön eikä Puolustusvoimien tarvitse niitä lunastaa.

M05-kuosi otettiin käyttöön vuonna 2007, ja myös armeija jatkaa sen käyttöä edelleen.

”Se on kaikkien etu”
Ainakin kaksi suomalaista kauppaa suunnittelee jo innolla tuotteita, jotka on tehty M05-kuosista. Varusteleka ja Inttistore valmistautuvat molemmat syksyyn.

Inttistoren taustalla on Maanpuolustusyhtiö, jonka taas omistavat Suomen Reserviupseeriliitto ja Reserviläisliitto. Toimitusjohtaja Tuomo Simojoki kertoo, että yrityksen taustayhteisöt ovat jo vuosia tehneet töitä sen eteen, että reserviläiset saisivat käyttää M05:sta.

– Kyllä me näemme, että se on kaikkien etu, sekä reserviläisten että Puolustusvoimien, että pukua saa käyttää. Kaikkien muiden maiden armeijoiden varusteita saa ostaa vapaasti, näin on esimerkiksi Yhdysvalloissa. Suomessakin näin oli aiemmin, kun M91-maastopukua sai myydä ja ostaa, Simojoki kertoo.

Hän uskoo, että nimenomaan perinteinen vihreä M05-maastopuku käy kaupaksi kuin häkä.

– Päivittäin meiltä sitä kysytään, että milloin sitä nyt vihdoin saa. Tuhannet aktiiviset reserviläiset ovat odottaneet sitä jo vuosia. Alkuun myynti on varmaan tosi kova ja sitten se tasaantuu, kun markkinat on kyllästetty, Simojoki pohtii.

Hän ei tahdo ennustaa, kuinka paljon liikevaihto ja liikevoitto M05:n vapauttamisen takia kasvavat, mutta kasvua on luvassa. Viime vuonna yritys teki pientä voittoa – kaksi edellistä vuotta olivat tappiollisia.

– Inttistoren osingot menevät joka tapauksessa meidät omistaville yhteisöille eli käytännössä maanpuolustustyöhön, Simojoki muistuttaa.

Varusteleka aikoo tehdä vientituotteen
Inttistore ei ainakaan toistakseksi suunnittele M05-kuosista uusia tuotteita, vaan ryhtyy tilaamaan ja myymään M05-maastopuvun alkuperäistä versiota ja muun muassa talvipukua. Tuotteet valmistetaan samoilla tehtailla kuin Puolustusvoimien puvut.

– Ainoa ero on se, että meidän maastopuvussamme ei ole armeijan tornilogoa.

Varusteleka sen sijaan on valinnut toisenlaisen strategian. Se pyrkii parantelemaan Puolustusvoimien maastopukua eli myyntiin tulee Varustelekan versio M05:sta.

– Intissäkään kaikki eivät olleet tyytyväisiä, kun M05 tuli. Se oli kompromissi, koska sen pitää toimia joka paikassa, kommentoi Varustelekan perustaja ja omistaja Valtteri Lindholm.

Noin 8,5 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävä Varusteleka aikoo tuoda markkinoille monenlaisia tuotteita M05-kuosilla.

– Niissä me ollaan täysin vapaita armeijan spekseistä.

Lindholm suunnittelee, että M05-maastokuviotuotteita tullaan myymään myös ulkomaille.

– Se on hyvännäkököinen, toimiva ja moderni, Lindholm pohtii.

Hän kertoo, että 2000-luvulla maastokuvioita on alettu brändätä ja niistä on tullut trendikkäitä. Lindholm arvioi, että suomalainen laatu on kysyttyä ulkomailla. Tosin M05-maastopuvut Varustelekakin aikoo teettää Virossa:

– Mutta design on Suomesta, Lindholm muistuttaa.

Uusia myyntipisteitä tulossa
Suurin osa molempien kauppojen myynnistä tehdään verkkokaupassa, mutta Inttistore aikoo perustaa syksyllä M05-maastopuvun myynnin takia ympäri Suomen omia myyntipisteitään muiden kauppojen sisälle eli niin sanottuja shop in shop -pisteitä. Inttistoren Tuomo Simojoki kertoo, että valtaosa armeijatuotteiden ostajista on yhä miehiä, mutta naisten määrä kasvaa koko ajan.

Varusmiespalveluksen juuri suorittanut ei kuitenkaan taida olla kauppiaiden unelmakohde. Kaartinjääkäri Niko Silvennoinen nauraa, kun häneltä kysyy, tekisikö M05:sta mieli käyttää vapaalla?

– En mä kyllä. Sitten kun tämä palvelus on ohi, minähän en näihin vilkaisekaan, mies tuumii.
 
Onko tuon 91 ja 05 puvun "istuvuudessa" jos nyt maastopuvusta voi noin edes sanoa, paljon eroa? Ja jos on, kumman eduksi. Pitäisi perinnekiväärihommiin kai hankkia varmuuden vuoksi ihan kotimainen puku koska toisin paikoin tuota minun suosimaa flecktarnia katellaan vähän kieroon. Itsellä ei ole kummastakaan kotimaisesta puvusta kokemusta kun tuli tuo palvelus suoritettua yli 30 vuotta sitten.
 
Kuulemma tuo Varustelekan asu on sama kuin mikä PV:llä on käytössä, vain pienillä parannuksilla. Hintakin on vain 99,99e, ei paha. Ihan samalta se kyllä näyttää:

33485577bbf16cfc35.jpg
33485577bacaeaef23.jpg

Lähde: https://www.varusteleka.fi/fi/product/sarma-tst-m05-maastotakki/51163
 
Molemmissa hihoissa vetoketjutaskut, oikeassa käsivarressa vetoketjutasku korvaa PV -version ensisidetaskun. Muuten näyttää samalta.
 
Leikkaus voisi olla sama kuin brittien soldier puvussa.
 
Leikkaus voisi olla sama kuin brittien soldier puvussa.

Olen täysin samaa mieltä, kuten tunnettua.

Facebookissa Varusteleka perusteli puvun "varovaista" linjaa majuriturvallisuudella, joka toki on aivan ymmärrettävää.

Jossain oli muistaakseni vihjattu, ettei ole poissuljettua eikö jollain aikataululla voisi tulla myös puku, jossa on leikkaus kunnosssa ym. käytännön asiat otettu huomioon, ja majuriturvallisuudesta viis.
 
Vanhat ukot väistyy ja Huononnus osastolta on karsittu hevosmiesten mukaan väkeä.

Taistelupaita korvaa takin mukavuudellaan

HEIDI TUOMOLA 25.8.2016 7.00

Keveys ja kestävyys ovat taisteluasun suunnittelun avainasemissa. Tulevaisuuden sotilaan kaapissa vaatteita voi olla nykyistä enemmän.

Maastopuku M05:n takki voi pian olla taisteluvarusteena historiaa. Erilaisten kompromissien yhteissummana syntyneellä M05-asukokonaisuudella pyrittiin suunnitteluvaiheessa kattamaan monenlaisia tarpeita, joista vain yksi oli taisteluun soveltuminen. Nykyinen paksusta kankaasta tehty M05 ei ole tämän vuoksi paras mahdollinen taisteluasu. Järjestelmäkeskuksen talousmateriaalisektorin johtajan, komentajakapteeni Jarkko Miettisen mukaan tällä hetkellä käytössä olevalle uniformulle asetetut ulkonäkötarpeet muun muassa takin leikkauksen suhteen vaikeuttavat taistelijan liikkumista.

– Taistelutakki on hieman vanhanaikainen ja tulee varmasti jäämään pelkästään taukotakiksi ja loma-asun yläosaksi, Miettinen summaa.

Valtamediassa keskikesällä paljon esillä olleen yhteispohjoismaalaisen taisteluasuhankkeen toivotaan olevan vastaus tarpeille. Ennen uuden puvun käyttöön tulemista taisteluvarustusta täydennetään M11-taistelupaidalla, joka on suunniteltu täyttämään kentältä kerrottuja tarpeita.

– On jo pitkään ollut tiedossa, että tarvitsemme uuden taisteluasumallin 2020-luvun alkuun mennessä. Uutta asua suunnitellaan pelkästään sotilaallisesta näkökulmasta ja M05:n olisi tarkoitus jäädä sen rinnalle loma- ja kasarmiasuksi, Miettinen kertoo.

– Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa yhteistyö keskittyy nimenomaan hyvän mallin aikaansaamiseksi. Jokaisen mukana olevan maan uniformuun tulisi kansallisesti tunnistettava kuvio, joka meillä olisi maastopuvuissa tälläkin hetkellä oleva M05-kuosi, Miettinen avaa.

Miettisen mukaan tulevan puvun suunnittelu eroaa nykyisen asun kehitysvaiheista hyvin paljon.

– Ennen pohdimme itse suunnittelun kangasvaihtoehtoja myöten. Nyt kerromme ulkopuoliselle taholle, mitä tarvitsemme ja mitä edellytyksiä puvun pitää täyttää. Voimme keskittyä pelkästään omiin tarpeisiimme ja toivottavasti saamme mukaan ison taisteluasuja tuottavan yrityksen sekä pohjoismaisen tuen, Miettinen toteaa.

Tulevaisuuden palveluspukua tullaan suunnitteluvaiheen aikana testaamaan Suomessakin neljässä eri joukko-osastossa ja kansainvälisissä tehtävissä.

Paita korvaa takin
Suomalaiset rauhanturvaajat ovat testanneet vuoden ajan Afganistanin kenttäolosuhteissa uutta M11-taistelupaitaa, jonka on tarkoitus keventää taistelijan vaatekerroksia. Valmiin paidan toimitukset on tarkoitus aloittaa marraskuussa ensin Suomen kansainväliselle valmiusjoukolle ja lopulta mahdollisesti myös muille.

Järjestelmäkeskuksen talousmateriaalisektorilla työskentelevän insinööri Raija Ketolan mukaan reilun viiden vuoden kehitystyö on saanut hyvän vastaanoton testiryhmässä.

– Taistelupaita istuu vartalolla, sillä sen luotisuojaliivin alle menevä osa on trikooneulosta, joka myös hengittää taistelutakkia huomattavasti paremmin, Ketola kuvaa.

Uudessa kolmelle vuodenajalle suunnitellussa taistelupaidassa trikoinen keskiosa on ruskean värinen. Paksummasta kankaasta ommellut hihat sen sijaan voivat olla tuttua vihreää M05-kuosia tai hiekan väristä M04-häivekuviota.
Ketolan mukaan vaatimukset pidettiin paitaa suunniteltaessa hyvin korkealla. Uusi tuote ei hänen mukaansa ole rinnastettavissa jo käytössä olevaan helletakkiin.

– Kankaita valitessa pohdimme paljon muun muassa repäisykestävyyttä ja paloturvallisuutta. Paidassa onkin aivan erilainen palosuojaus kuin nykyisessä maastopuvussa. Valittu kangasmateriaali ei pala lainkaan, Ketola kuvailee ominaisuuksia.

Taistelupaita tulee Miettisen mukaan vähentämään ennen kaikkea taistelijaan kohdistuvaa lämpökuormaa.

– Jopa Suomessa saattaa olla kesällä hyvin kuuma. Ylimääräisten vaatekerroksien ja taskujen sekä saumojen saaminen pois suoja- ja taisteluliivien alta lisää taistelijan kykyä toimia pidempään, Miettinen kertoo.

Talousmateriaalisektori ei pohdi vain taisteluvarustuksen parantamista. Ketolan mukaan seuraavaksi työn alle tulee smurffipukuna tunnettu urheilupuku, jonka nykyinen malli on palvellut pitkään.

–Aloitamme urheilupuvun suunnittelussakin kangasvaihtoehdoista. Tämän hetkinen college ei varmastikaan ole nykyisten kangasvaihtoehtojen rinnalla paras mahdollinen, Ketola naurahtaa.


Käyttöikää lisätään palveluspukuihin harkitusti

Maastopuku eroaa monista vaatteista kuviointinsa lisäksi kestävyydellään. Järjestelykeskuksen talousmateriaalisektorin johtaja, komentajakapteeni Jarkko Miettisen mukaan yksittäinen maastopuku kestää rauhanajan kulutusta noin kolme vuotta.

– Taisteluasuna jatkuvassa käytössä olevan puvun on suunniteltu kestävän puolesta vuodesta vuoteen, Miettinen kertoo.

Pukujen käyttöikää kasvatetaan pienten korjausten avulla, jotka tehdään keskitetysti puolustusvoimien vaatetuskorjaamon kahdessa tuotantolaitoksessa Mikkelissä tai Säkylässä.

– Korjauksissa aina mietitään, mitä kannattaa tehdä. Ne ovat pieniä ompelutöitä, vetoketjunvaihtoja, paikkoja ja sen sellaisia – mitään hihan irtoamisia ei ole järkevää korjata. Poikkeusoloissahan sillä ei ole mitään väliä, onko puvussa paikka, mutta lomavaatteissa on, Miettinen valaisee.

Puolustusvoimien tarjoamissa vaatteissa on poikkeuksetta kotipesukielto, joka on erityisen tärkeä huomioida maastopuvun kohdalla. Kuluttajille tarjolla olevissa pesuaineissa mukana olevat kirkasteet heikentävät puvun maastoutumiskykyä.
Pukuja ei pesuaineiden vuoksi systemaattisesti tarkasteta, mutta joskus sattumalta harjoituksissa käy ilmi, että puvun suoja lämpötiedustelu- ja pimeänäkölaitteille on heikentynyt, Miettinen kertoo.
 
komentajakapteeni Jarkko Miettisen mukaan yksittäinen maastopuku kestää rauhanajan kulutusta noin kolme vuotta.
Kolme vuotta? Saakelin vähän. Eikö noihin kannattaisi ennaltaehkäisevästi ommella jämäkangasta suojaksi polviin ja persauksiin, tai mistä ikinä kuluvatkaan useimmiten. Sitten kun se suojapala on kulunut, niin vaihdetaan se toiseen.
 
Kolme vuotta? Saakelin vähän. Eikö noihin kannattaisi ennaltaehkäisevästi ommella jämäkangasta suojaksi polviin ja persauksiin, tai mistä ikinä kuluvatkaan useimmiten. Sitten kun se suojapala on kulunut, niin vaihdetaan se toiseen.
Harvemmin nykyään maastopuvut kuluu puhki esim perseestä tai polvista. Yleensä saumat yms vierestä kangas väsyy niin paljon, että niitä on "mahdoton" korjata järkevästi.
Nähnyt jopa ihan kelpo takki menee hylkyyn, kun siitä olisi pitänyt uusia kaikki velcrot. Maksaa enemmän työntekijän tuntipalkassa vaihtaa ne kuin uusi takki.
 
Vuosien käytön jälkeen velcrot loppu. Tais olla esikunta käytössä 3-4 vuotta nonstop, auki kiinni auki kiinni päivittäin, niin käyttötunnit tuli vaan velcroille täyteen.
 
Back
Top