Uusi taistelijan ase

pstsika kirjoitti:
Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että paras aika aloittaa ampumaan alkaa tuolta lapsuudesta, jolloin niitä vääriä toimintamalleja tai mielikuvia ei vielä ole ehtinyt pahemmin muodostua ja vaikka se luontainen lahja puuttuisikin, niin lapsen on helpompi tuollaisessa tapauksessa silti alkaa oppimaan uutta.

Tottakai on kuten todella monessa muussakin asiassa. Pointtini oli kuitenkin ettei aikuisenakaan oppiminen ole mahdotonta. Useita kestävyysjuoksijoita on aloittanut aikuisena ja noussut maailman huipulle. SIlti on selvää, että lapsena aloittanut ja jo nuorena peruskestävyyden luonut, juoksutekniikan kuntoon hionut ja kilpailutaktiset kuviot oppinut on etulyöntiasemassa.
Lähdin lähinnä ampumaan alas väitettä, ettei vasta armeijassa aseen käteensä saanut voisi kehittyä hyväksi ampujaksi. Kyllä voi, etenkin jos nuoruuden harrasteista löytyy tukevia toimintamalleja.
 
RPG83 kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Väitän, että aseiden käsittely ja niiden taitava käyttäminen ovat kulttuurin tuote. En usko, että edes vuodessa tehdään mitään ihmeellistä asemiestä aloittelijasta, tai ainakin harvoin se tapahtuu.

Eri mieltä.

Väitän, että vuodessa (ei siis edes kokopäiväkoulutuksella, tunti päivässä riittäisi erinomaisesti) voidaan kouluttaa hyvinkin taitava ja nopea aseenkäsittelijä korkeintaan muutamalle eri aseelle. Hänestä ei välttämättä siinä ajassa tehdä asekauppias-seppää, joka tuntee kaikki patruuna- ja asetyypit läpikotaisin, ja miten aseiden koneistoja viilataan ja tukkia lyhennetään optimaalisen aseen luomiseksi.

Yhdessä vuodessa:

-Perusasioiden teoriapuoli (ampuma-asennot, tähtäinkuvan ottaminen, hengitys, liipaiseminen, turvallinen aseenkäsittely, rekyylinhallinta) voitaneen opettaa kuukaudessa [30h]
-Kuukausi riittänee tietyn asemallin sisuskalujen ja huoltotoimenpiteiden oppimiseen siltä osin, kuin sotilaan niitä tarvitsee tuntea [30h]
-Kuukausi erilaisia sisäänmenotaktiikoita ja taistelijaparin/partion tulitoimintaa paperilla ja kuivaharjoitteluna [30h]
-Loppuaika taitojen käytännössä harjoittelua radalla [270h]


Radallakin toiminta pitäisi saada sellaiseksi, että aika käytetään tehokkaasti hyväksi, eikä niin että loppuryhmä katsoo vieressä kun taistelijapari hyökkää huoneeseen. Jos lasketaan, että tunnissa ammuttaisiin sata laukausta, niin vuodessa laukausmäärä olisi ehkä n. 25 000 sotilasta kohti, kun otetaan huomioon vmtl:t ym. Aika paljon enemmän kuin aselinjaisen laskuvarjojääkärin nykyään. Ja hän sentään yrittää olla erikoisjoukkosotilas.

Puolessakin vuodessa saisi ihan hyvän taitotason. Etenkin, kun jos on varaa kouluttaa tuollaisia patruunamääriä, niin aseisiin ja optiikkaankin lienee varaa.


Optimaalista ja hinta-laatusuhteelta järkevää ehkä olisi, että jokainen ampuisi p-kaudella n. 2 500 laukausta jotta ase tulee tutuksi, ja jatkokoulutuskaudella sen mukaan, mihin oma sijoitus luultavasti tulisi. Joko ihan taitojen ylläpitoa (huolto, tykkimiehet, panssarivaunumiehistöt, pioneerit yms. jotka tuskin asetta käyttävät kovin paljon) tai sitten lisäkoulutusta niin tarkkuuden kuin nopeudenkin suhteen, ja koulutusta myös punapisteen ja kiikaritähtäimen käyttöön, niitä kun tuossa tilanteessa esim. jääkäreille jaeltaisiin melko ruhtinaallisesti. Ase olisi kotiinjaettavaa mallistoa, jotta taitoja voisi helposti pitää yllä.

Voidaanko todeta kirjoittamaasi tekstiin pohjautuen, että realiteetit kohtaavat siinä määrin hatarasti eli Asian harrastuksesta on ainakin hyötyä ennen inttiä?

Makaatte mielestäni liian syvällä poterossa nyt, valmistelluissa ampumapaikoissa, sektorit ja etäisyydet selvillä, kouluttaja vielä rönkäisee tähtäimenkin paikoilleen, potkii Nato-yhteensopivalla saappaalla jalat oikeaan asentoon jne.

Tst-tilanne tullenee monesti kohtu yllättäenkin, jolloin reaktionomainen ammunta voi jatkaa taistelijan elinkaarta muutamen minuutin. Ja tällaiseen reaktioon perustuvaan ammuntaan metsästys jalostaa ihmistä varsin kohtuullisesti. Nyt jos alatte kertoa jotain tunnistamisesta ja oikeasta ampuma-asennosta ja kaikesta muusta ulkoa opitusta ja radoilla pakollisesta niin minä lähden nukkumaan.

Suoraan sanoen en pidä hirmuisessa arvossa ampumataitoa, jossa maata röllötetään betonilla ja ammutaan ysejä leikiten. Okei, se on fantsua, mutta paljonko sillä on tekoa tämän päivän tst-kentän kanssa? Missä vaiheessa SuomiArmi ammuttaa 2500 laukausta edes kiväärilinjalla? Ja miten nuo laukaukset ammutaan?

2500 laukausta. Hmmmm. Eräs alan guru on monta kertaa PALJASTANUT, ETTÄ noin 20 tuhannen laukauksen kohdalla aletaan puhua riittävästä automaatiosta edes liipaisimen käytössä. Vaistoammunnan laukauslkm kulkee suunnilleen samaa rataa, osapuilleen. Että vielä on matkaa.

Sanotaan nyt vaikka, että a-harrastus voi tukea Intin mahdollisuuksia jalostaa taistelijaa kaikilla 350:llä patruunallaan per palv.aika.
 
baikal kirjoitti:
Sanotaan nyt vaikka, että a-harrastus voi tukea Intin mahdollisuuksia jalostaa taistelijaa kaikilla 350:llä patruunallaan per palv.aika.

350 patruunaa on surkean vähän. Ei kai mikään porukka joudu tuollaisella määrällä tulemaan toimeen palvelusaikaansa, vaikka homma olisi 6 kk tykistön ammusmies... Johan tuosta menee helposti puolet yhdellä ratakäynnillä eikä tarvitse edes räiskiä.

Ehkä meikäläisellä vääristää vähän se, että olen itse saanut ruudinsavuisen jv-koulutuksen, mutta alokkainakin jokaisella ratakäynnillä meni se +100 patruunaa per rk.
Oma alokasjoukkueeni ampui eniten alokasjoukkueista ja koulutustulosten perusteella parhaiten.
Siis ihan perusteita opetettaessa ja kouluammuntojen parissa. AUK:n ja Sotakomppanian jutut ovat vielä ruudinkäryisempiä...
 
baikal kirjoitti:
Voidaanko todeta kirjoittamaasi tekstiin pohjautuen, että realiteetit kohtaavat siinä määrin hatarasti eli Asian harrastuksesta on ainakin hyötyä ennen inttiä?

Yleisesti ottaen varmasti on, vaikka skeet- tai trap- eivät nyt varmasti kehittäisi juuri RK-miehen taitoja suoraan niin kaikki harrastus- ja urheilu on plussaa lisäten hienomotoriikkaa. Perinteisesti ajatellaan että hyväksi kiväärimieheksi tullaan opettelemalla lapsesta pitäen ensin ilmakivääreillä pikkulintuja ja tölkkejä rei'ittäen siirtyn sitten oikeisiin tuliaseisiin. Kun tarkkuuden etsintä on suoritettu voidaan hankkia sitten vaikka toiminnallisessa ammunnassa ja taisteluammunnoissa se nopeus kun se tarkkuus ja ammunnan perusteet on opeteltu liipaisuineen, palauttamisineen, jälkitähtäyksineen, hengitystekniikoineen jne. jonka jälkeen voidaan paneutua erilaisiin ampuma-asentoihin, putkinäön rikkomisiin, liikkumiseen ja nopeuteen sekä sulavuuteen jne.

Makaatte mielestäni liian syvällä poterossa nyt, valmistelluissa ampumapaikoissa, sektorit ja etäisyydet selvillä, kouluttaja vielä rönkäisee tähtäimenkin paikoilleen, potkii Nato-yhteensopivalla saappaalla jalat oikeaan asentoon jne.

Millainen on nato-yhteensopiva saapas?

Tst-tilanne tullenee monesti kohtu yllättäenkin, jolloin reaktionomainen ammunta voi jatkaa taistelijan elinkaarta muutamen minuutin. Ja tällaiseen reaktioon perustuvaan ammuntaan metsästys jalostaa ihmistä varsin kohtuullisesti. Nyt jos alatte kertoa jotain tunnistamisesta ja oikeasta ampuma-asennosta ja kaikesta muusta ulkoa opitusta ja radoilla pakollisesta niin minä lähden nukkumaan.

Kai metsässä se eläinkin pitää ennen ampumapäätöstä tunnistaa vai katsotko vasta kotona lintukirjasta mitä tällä kertaa tuli saaliiksi samalla tavalla kuin katsot sitten kokardista että mitä tulikaan ammuttua... Ei näin! Suomessa riistatiheys on niin harva että elävää maalia vaistolla ampumaan oppii ainoastaan kaatopaikalla rottien suhteen ja sekään ei ole enää kovin yleistä huvia. Toistoja ei metsästyksessä tule vain tarpeeksi paljon. Ulkoa opitut asennot ja liikeradat ovat ihan samanlaisia juttuja kuin kamppailulajeissa katat eli liikesarjat. Ensin opetellaan asennot ja liikesarjat, jonka jälkeen kun niitä on hiottu tarpeeksi voidaan niitä alkaa muuttelemaan ja lopulta aktiivisesti käyttämään taistelussa jo reaktiivisestikin. Jo aikoinaan Musashi kirjoitti aiheesta miekkatappeluun soveltuen. Taistelussa ja tositilanteessa asiat elävät ja kaikkea ei kannata opetella eri tavalla taisteluun kuin tosielämään. Osa onkin hylännyt esimerkiksi duckwalkin tällä perusteella. Ampuma-asento, monellako eivät jalat elä tai moniko ottaa etukenon ja diakonaalisen "nyrkkeilyasennon" yllätyttyään vai nouseeko pelkkä piippu polvien lyödessä alas lukkoon ja hartioiden jännittyessä vaikkei tämä optimaalinen asento olisi ampua on se luonnollinen reaktio useimmille. Että kannattaako oma "tyyli" valita luonnollisten reaktioiden mukaisesti (Israeli metodi) vai modernin aseenkäsittelyn (dynaaminen) mallin mukaisesti? Kuka tietää, ainakin Israelilaisten tyyliä perustellaan sillä ettei asevelvollisella ole aikaa opettaa enempää ja heillä se kestää kuitenkin pari vuotta.
 
Hoksasin tuossa juuri, että suurin vaara varusmiesikäisten hyvien aseenkäsittelijöiden tulevaisuudelle uutisoitiin juuri. Poliisin puhemiehet tekivät ulostulon, notta ilmakiväärit pitäisi saada luville.

Miettikääpä vanhemmat veijarit millaista olisi ollut aavistella pienoiskivääriä ja huikeita useiden kymmenien metrien ampumamatkoja esiteininä, jos nassikkana ei olisi rasia rasian perään tyhjentynyt ilpparin diaboloista?

Itse en ole vieläkään lopettanut ilmakolla treenaamista ja virkistysammuntoja. Perusasioita voi hieroa sellaisella missä vain, ilman karhukoplan pasirynnäköitä ymv. tarpeetonta. Laukausmäärät saadaan korkeiksi eikä maksa "mitään".

Pitäisi lakimääräiseen oppivelvollisuuteen kuulua vaikkapa 1000 ls ilpparilla...
 
Mikäs on se tehoraja mitä noihin luvanvaraisiin lutkuihin on ajateltu?
Ilma-aseet ja kakskakkoset ovat mielestäni se perusta mistä ampumataidon kehittäminen lähtee. Noilla ampuessa ei tule rekyylipelkoa ja virheistä on helppo oppia. Tähtäinkuvan ja laukaisun opettelu on helpointa juuri noilla. Patruunat ovat halpoja ja ampumapaikkojakin enemmän kuin täysikokoisille kivääreille.

Vaikka siirtyisikin isompireikäisiin ruutiaseisiin, niin noilla em. on ihan hyvä ainakin sillointällöin ampua. Juuri noita perusasioita, kuten koponenkin sanoi.

Joissakin varuskunnissahan taitaa olla mahdollisuus käydä iltavapailla ampumassa ilma-aseilla. Ei huono juttu ollenkaan. Tuollaisen tulisi ehdottomasti olla mahdollista kaikissa varuskunnissa.
 
Ei kai sitä kukaan ole ajatellut, tod. näk. raja määritellään tulevaisuudessa samalla metodilla kuin taskuaseen ja muu aseen rajat eli vetämällä täysin hatusta ilman mitään perusteluja ja sen lisäksi tehdään rajoista sellaisia että valmistajat joutuvat erillisen version tehdä Suomen markkinoille että varmasti tehdään hankalaksi asiat hankkia... Sehän se tarkoitus on, hankaloittaa aseiden hankintaa. Ainoa ongelmahan meillä ase- ja metsästyslainsäädännössä on ilma-aseiden suhteen se ettei niillä saa metsästää.

"Aseiden rekisteröinti- ja luvittamisjärjestelmä on täydellinen työkalu kieltää porvariston aseenomistus", kertoili setä Vladimir Ilyich Lenin. Ei pidä olla sinisilmäinen kun vain tällä kertaa korvaa sanan 'porvaristo' äänestäjillä tai kansalla ja katsoo mikä on aseidenkieltäjien todellinen ihannehallintojärjestelmä niin voi olla varma päätymisestä keskitysleirille jos aseet saadaan kerättyä pois kuten niin monesti aiemminkin on käynyt.
 
commando kirjoitti:
"Aseiden rekisteröinti- ja luvittamisjärjestelmä on täydellinen työkalu kieltää porvariston aseenomistus", kertoili setä Vladimir Ilyich Lenin. Ei pidä olla sinisilmäinen kun vain tällä kertaa korvaa sanan 'porvaristo' äänestäjillä tai kansalla ja katsoo mikä on aseidenkieltäjien todellinen ihannehallintojärjestelmä niin voi olla varma päätymisestä keskitysleirille jos aseet saadaan kerättyä pois kuten niin monesti aiemminkin on käynyt.

s_colors3.jpg


Minua ei viedä keskitysleirille. :uzi:

I'll give you my gun when you pry it from my cold, dead hands!
 
baikal kirjoitti:
Voidaanko todeta kirjoittamaasi tekstiin pohjautuen, että realiteetit kohtaavat siinä määrin hatarasti eli Asian harrastuksesta on ainakin hyötyä ennen inttiä?
VOidaan. Kuten sanoin jo edellä, niin siitä useimmiten on (ellei ole liikaa väärinopittu). Se ei ole ehdoton edellytys. Intti ei tee kestään varumiseaikana ampujaa, mutta se voi antaa kipinän, että jostain sellainen tulee ilman inttiä edeltävää ampumaharrastusta.
Tst-tilanne tullenee monesti kohtu yllättäenkin, jolloin reaktionomainen ammunta voi jatkaa taistelijan elinkaarta muutamen minuutin. Ja tällaiseen reaktioon perustuvaan ammuntaan metsästys jalostaa ihmistä varsin kohtuullisesti.
Totta. Sitten voidaankin kysyä, että mikä muua jalostaa. Kovtaktilajit, nopeatempoiset pallolajit jne kehittävät havainnointikykyä, reaktionopeutta ja reagointikykyä. Siitä tarvii vain jalostaa se reagointitapa oikeaksi. 15 vuotta kiekkoa läminyt armoitettu maalintekijä ei heitäkään enää ranteella ylämummoon paikan auetessa vaan nostaa rynkyn piipun ylös ja täräyttää napin silmien väliin. Havainnointikyky, reaktionopeus, reagointikyky, käden ja silmän koordinaatio on jo kunnossa. Siihen tarvii enää opettaa aseenkäyttö. On jopa valmiiksi oppineet, että ammutaan asennosta kuin asennosta. Sääli, että niin suuri osa kiekkoammattilaisista ovat polvivikaisia tai muuten kruununraakkeja.
 
Oli pakko laittaa :D
http://www.webpronews.com/gunsmith-uses-3d-printer-to-make-a-rifle-2012-07

Saakohan netistä kohta valmiita 3D-malleja tarvittavista osista, ettei tarttisi muuta kuin tiedostoja latailisi ja tulostelisi "tarvikkeita"?
 
KorpiSISSI kirjoitti:
Oli pakko laittaa :D
http://www.webpronews.com/gunsmith-uses-3d-printer-to-make-a-rifle-2012-07

Saakohan netistä kohta valmiita 3D-malleja tarvittavista osista, ettei tarttisi muuta kuin tiedostoja latailisi ja tulostelisi "tarvikkeita"?

Noita koneita nähneenä ja hieman käyttäneenäkin, niin sanoisin, että nuo eivät ole vastaus. Niillä saa joitakin asioita tehtyä, mutta materiaali on heikkoa (ja kallista), valmistus hidasta, ja sutta tuli paljon. Mutta ehkä tekniikka on kehittynyt niistä ajoista...
 
SJ kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Oli pakko laittaa :D
http://www.webpronews.com/gunsmith-uses-3d-printer-to-make-a-rifle-2012-07

Saakohan netistä kohta valmiita 3D-malleja tarvittavista osista, ettei tarttisi muuta kuin tiedostoja latailisi ja tulostelisi "tarvikkeita"?

Noita koneita nähneenä ja hieman käyttäneenäkin, niin sanoisin, että nuo eivät ole vastaus. Niillä saa joitakin asioita tehtyä, mutta materiaali on heikkoa (ja kallista), valmistus hidasta, ja sutta tuli paljon. Mutta ehkä tekniikka on kehittynyt niistä ajoista...
Ei toki vielä oikeita voi valmistaa, jäljitelmiä kylläkin. Tuosta varmaan lööpitettynä tulee täti-politikoille hyvä uusi keppihevonen. 3D-tulostimille tullaan varmaan vaatimaan täyskieltoa tai vähintäänkin psykologisia testejä nörteille :D
 
No niin seuraavassa videossa esitellään Suomen uusi rynkky (90%:n todennäköisyydellä juuri tuo ase kuluu varusmiesten käsissä tulevaisuudessa).


Ar fanit ja 5,56 hifistelijät voi itkeä itsensä uneen.:heart:
 
Last edited by a moderator:
KorpiSISSI kirjoitti:
SJ kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Oli pakko laittaa :D
http://www.webpronews.com/gunsmith-uses-3d-printer-to-make-a-rifle-2012-07

Saakohan netistä kohta valmiita 3D-malleja tarvittavista osista, ettei tarttisi muuta kuin tiedostoja latailisi ja tulostelisi "tarvikkeita"?

Noita koneita nähneenä ja hieman käyttäneenäkin, niin sanoisin, että nuo eivät ole vastaus. Niillä saa joitakin asioita tehtyä, mutta materiaali on heikkoa (ja kallista), valmistus hidasta, ja sutta tuli paljon. Mutta ehkä tekniikka on kehittynyt niistä ajoista...
Ei toki vielä oikeita voi valmistaa, jäljitelmiä kylläkin. Tuosta varmaan lööpitettynä tulee täti-politikoille hyvä uusi keppihevonen. 3D-tulostimille tullaan varmaan vaatimaan täyskieltoa tai vähintäänkin psykologisia testejä nörteille :D

Hinta on sellainen, että ei mitään hätää.
 
SJ kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
SJ kirjoitti:
KorpiSISSI kirjoitti:
Oli pakko laittaa :D
http://www.webpronews.com/gunsmith-uses-3d-printer-to-make-a-rifle-2012-07

Saakohan netistä kohta valmiita 3D-malleja tarvittavista osista, ettei tarttisi muuta kuin tiedostoja latailisi ja tulostelisi "tarvikkeita"?

Noita koneita nähneenä ja hieman käyttäneenäkin, niin sanoisin, että nuo eivät ole vastaus. Niillä saa joitakin asioita tehtyä, mutta materiaali on heikkoa (ja kallista), valmistus hidasta, ja sutta tuli paljon. Mutta ehkä tekniikka on kehittynyt niistä ajoista...
Ei toki vielä oikeita voi valmistaa, jäljitelmiä kylläkin. Tuosta varmaan lööpitettynä tulee täti-politikoille hyvä uusi keppihevonen. 3D-tulostimille tullaan varmaan vaatimaan täyskieltoa tai vähintäänkin psykologisia testejä nörteille :D

Hinta on sellainen, että ei mitään hätää.
Enemmän tämä sopisi tuonne iltavaipisiin, mutta kun tuli aloitettua täällä..

"Aseharrastaja väittää ampuneensa yli 200 laukausta 3D-tulostimen sylkemällä aseella.
Coloradon elokuvateatteriammuskelun kaltaiset verilöylyt herättävät aina keskustelun aselakien kiristämisestä, mutta tulevaisuudessa tuliaseiden rajoittaminen lainsäädännöllä saattaa muuttua hankalaksi.

Nopeasti kehittyvien 3D-tulostimien ansiosta ihmiset voivat pian valmistaa toimivia tuliaseita kotonaan."

http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288486598371.html
 
Jaha, nähtävästi kyseessä olikin pelkkä (lower?) receiver. Kaukana kokonaisesta aseesta siis. Muistan nähneeni joskus vastaavan, silloin tehtynä sinisestä muovista poran ja viilan avulla.


Ennemmin olisin huolissani CNC-koneista. Kun joku vähän innostuu tekemään rahaa, niin sieltä tulee aseen osia liukuhihnatahdilla. Vielä kun otetaan joku yksinkertainen ja arvostettu (statussymboli)ase tuotantoon, niin maksimoidaan voitot. Viimeksi asiaa katsoessani, Itävallasta sai (tyhjiä) Glockin runkoja muutamalla kympillä ilman mitään lupia. Kaikkine liipaisinkoneistoineen yms. jousineen hintaa oli reilu satanen. CNC-koneella kun tuottaisi luistin ja piipun mahdollisimman pitkälle ja viimeistelisi käsityökaluilla, niin parhaimmillaan voisi mennä aidosta. Ja rahaa tulee. Sanotaan, täydellinen runko 130€, luistin lupavapaat pikkuosat (heitetään 70€), metallia luistin ja piipun tekemiseen 20€. Eli materiaali reilu kaksi sataa, työtä ehkä 2-4 tuntia vielä per ase viimeistelyyn ja piipun rihlaamiseen, osien asenteluun. Tulee kolmella sadalla aidonnäköinen Glock-pistooli. Pimeillä markkinoilla uskoisin, että vähintään tonnin saisi. Hyvä netto.
 
Beretta ARX-160 puolesta puhuu Sakon osuus ko. asekonsernissa (mahd. valmistuksen kotimaisuus), mutta vahvoilla on myös Fabricue Nationalin SCAR (osaavat kestitä oikeita päättäviä tahoja)...
 
Mitä sinä Tvälups ajattelet tuosta Berettan aseesta? Mulle se on tuntematon, mitä arvelet kokemuksesi perusteella siitä, sen elinkaaresta ja käytettävyydestä? Liukuuko tulevaisuudessa aseiden elinkaaren hoitaminen siihen, että varastoon kertyy romuja, joita sitten EHKÄ korjataan joskus jos korjataan? Pidetäänkö x-määrää varaosia hyllyssä vai odotetaanko toimittajan toimituksia? Jos näin menee, niin voi vain toivoa, ettei käy niinkuin Miinapaattien kanssa, eli toimitusapajat hukkuvat välillä tulvan alle.
 
Varaosia ei hankita riittävästi. Pv on mennyt samaan kädestä-suuhun -toimintamalliin kuin muukin yhteiskunta.
Varastointi maksaa blaa blaa blaa, mutta kun on unohtunut koko laitoksen olemassaolon pääperuste kaiken kv-toiminnan, hankkeiden ja uudistusten ohessa.
2000-luvulla hankitut/hyväksytyt asejärjestelmät kärsivät hankintojen suppeudesta. Mielummin yli- kuin alimäärää.

Rvl:n H&K 36C on hyvä/paha esimerkki:
Varaosien puutteen vuoksi (tehtaalla/maahantuojalla ei ole ja toimitusaika vuoden tilauksesta) rikkonaisia aseita makaa varastoissa ja aseita kannibalisoidaan osia vaihtaen.

Beretan ARX:stä ei ole omakohtaisia kokemuksia, joten en osaa siitä sen enempää sanoa. Videon perusteella sarjatuli ei näyttänyt mitenkään erikoisen hallittavalta.
 
Tvälups kirjoitti:
Varaosia ei hankita riittävästi. Pv on mennyt samaan kädestä-suuhun -toimintamalliin kuin muukin yhteiskunta.
Varastointi maksaa blaa blaa blaa, mutta kun on unohtunut koko laitoksen olemassaolon pääperuste kaiken kv-toiminnan, hankkeiden ja uudistusten ohessa.
2000-luvulla hankitut/hyväksytyt asejärjestelmät kärsivät hankintojen suppeudesta. Mielummin yli- kuin alimäärää.

Rvl:n H&K 36C on hyvä/paha esimerkki:
Varaosien puutteen vuoksi (tehtaalla/maahantuojalla ei ole ja toimitusaika vuoden tilauksesta) rikkonaisia aseita makaa varastoissa ja aseita kannibalisoidaan osia vaihtaen.

Beretan ARX:stä ei ole omakohtaisia kokemuksia, joten en osaa siitä sen enempää sanoa. Videon perusteella sarjatuli ei näyttänyt mitenkään erikoisen hallittavalta.

Toimineeko Bereta ARX pakkasessa? Yhdessä videossa esitettiin aseen purku ja kokoaminen lukon purkua myöten.. paljon pieniä osia ja kokoaminen näyttää vaikealta kenttäoloissa, jos/kun tulee tarvetta siihen. Onko toleranssit liian tiukat ja toimiiko hiekassa yms. paskassa vai onko herkkä ulkoisille vaikutteille?
 
Back
Top