Äärioikeisto -historiasta nykypäivään

Syyskuun 1. päivä vuonna 1930 jäi Heinäveden kunnan historiaan yhdeksi sen synkimmistä päivistä. Tuona päivänä surmattiin kunnallislautakunnan puheenjohtaja Onni Happonen, jonka ruumis löydettiin vasta lähes kaksi vuotta surmatyön jälkeen. Murhasta annettiin tuomiot, mutta todellisia syyllisiä ei koskaan tuomittu.

Tietolaatikko
Muilutus tarkoitti yhdistettyä sieppausta ja pahoinpitelyä. Yleensä muilutetut olivat kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä.
Sana muilutus tulee lapualaisen körttiläistalonpojan Jussi Muilun mukaan.
Muilutuksiin liittyi usein kyyditys eli siepatun henkilön kuljettaminen toiselle paikkakunnalle, usein Itä-Suomeen.
Tunnetuin muilutettu henkilö oli K.J. Ståhlberg puolisoineen.

Kohtalokkaana syyskuun aamuna Onni Happonen valmistautui kunnanvaltuuston kokoukseen. Päivä oli tärkeä ei ainoastaan Heinävedelle vaan myös Suomelle, sen poliittiselle vapaudelle ja kansanvallalle. Happonen oli peloissaan eikä syyttä, sillä hän oli jo kerran joutunut muilutettavaksi. Nyt hän oli ottanut aseen turvakseen ja pyytänyt joitakin miehiä toimimaan henkivartijana.

Kokouspäivä oli kaoottinen. Valtuustohuoneeseen tunki väkeä, jotka vaativat sosiaalidemokraattien eroa. Nämä eivät siihen kuitenkaan suostuneet. Tunnelman tiivistyessä Happonen joutui pakenemaan väkeä takahuoneeseen, josta hän yritti soittaa apua, mutta turhaan, sillä puhelinlinjat oli katkaistu. Viimeiseksi vaihtoehdoksi hänelle jäi pako ikkunasta takapihalle, koska etupihalla odotti joukko miehiä valmiina ottamaan hänet kiinni. Miesjoukko oli kuitenkin saanut paosta vihiä ja se tiesi odottaa ulkona, jossa Happonen uskoi pääsevänsä nimismiehen suojeluksessa turvaan. Mutta miesjoukkio saikin tempaistua Happosen mukaansa ja sulloi hänet väkivaltaisesti kyyditsijöiden autoon. Tästä alkoi Happosen viimeinen matka.

Heinävedellä Happonen tunnettiin sosiaalidemokraattisena kunnallispoliitikkona, joka pyrki voimakkaasti ajamaan heikompiosaisten kuntalaisten asiaa. Tarmokkaana miehenä hän oli myös ollut jäsenenä taksoituslautakunnassa, jonka tehtävänä oli muun muassa huolehtia siitä, että perintöosuuksista ilmoitetaan ja niistä maksetaan asianmukaiset verot.

Kaikki eivät kuitenkaan hyväksyneet Happosen toimintaa ja näkemyksiä. Erityisesti tilalliset vastustivat näitä vasemmistolaisiksi miellettyjä ajatuksia. Happonen oli myös riitautunut nimismiehen kanssa tietöistä, ja riita ratkaistiin oikeudessa Happosen hyväksi.

Happosen kyydityksen aikaan elettiin Lapuan liikkeen sinimustan terrorin vuosia. Fasismi oli noussut valtaan Italiassa ja Saksassa ja pian se levisi myös muualle Eurooppaan. Suomeenkin syntyi useita äärioikeistolaisia ryhmiä, joita yhdisti kommunistiviha ja isänmaallisuus. Suomessa Lapuan liike aloitti taistelun kansanvaltaista yhteiskuntajärjestystä vastaan.

Se oli oikeistoradikaali liike, jonka tavoitteena oli Suomen poliittisen kartan muuttaminen aatetaustaltaan valkoiseksi. Lapuan liikkeen tavaramerkiksi muodostuivat muilutukset eli kyyditykset. Ne olivat vapaudenriistoa, alistamista, nöyryyttämistä ja väkivaltaa, ja joiden tavoitteena oli saada vasemmiston poliittinen toiminta loppumaan. Onni Happosen murhan takana olikin juuri poliittinen salaliitto, joka veti puoleensa myös niitä, joiden tehtävänä oli valvoa lain noudattamista.


Kun Happosen ruumis löydettiin metsään haudattuna, aika ja muurahaiset olivat jo tehneet tehtävänsä. Mutta pitkälle hajonneessa ruumiissa oli kuitenkin vielä nähtävissä viitteitä siitä, että Happosta oli pahoinpidelty ankarasti ja että surmatyö muistutti lähinnä teloitusta. Yksi laukaus niskaan ja uhri oli kuollut välittömästi.

Epäilyksenalaiset löydettiin, mutta oikeudenkäynnistä muodostui farssi, jossa syytetyt naureskelivat oikeudenpuheenjohtajalle, todistajia uhkailtiin ja osa todistajista kieltäytyi kertomasta tietojaan peläten joutuvansa kokemaan Happosen kohtalon. Lisäksi uhrin omaisia pilkattiin avoimesti oikeudenistunnossa. Syytettyjen penkillä oli aluksi ollut useita henkilöitä, mutta kun Korkein oikeus oli antanut tuomionsa, syylliseksi Happosen surmaan nimettiin vain yksi henkilö, jonka syyllisyyteen Heinävedellä ei tänäkään päivänä uskota.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/11/17/musta-murha-valkoinen-totuus
 
Linkissä IKL:n mustapaidat, pari naamaa saatoin tunnistaa..

Toisen käsittelyn alkaessa tiistaina 8.11. eduskunnan ulkopuolelle kokoontui pieni EU-vastainen mielenosoittajajoukko, ja äärioikeistolaisen IKL:n mustapaidat asettuivat lehterille näyttävästi univormuissaan. Paavo Väyrynen vihjasi keskustelussa vaativansa vielä lisää lausuntoja valiokunnilta ja arvosteli "kansanedustajien itseilmaisuoikeuden riistoa". Suomi oli hänestä jo yhteiskunta, jollaista George Orwell kuvasi romaanissaan Vuonna 1984. "Orwellilaisuudesta" keksi myös Väyrysen vastapuoli sanottavaa.

<div class="yle_areena_player" data-id="26-102193" data-article="https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/26/suomen-eu-ratkaisua-hoputettiin-ja-jarrutettiin-eduskunnassa"></div><script src="https://player.yle.fi/assets/js/embed.js"></script>

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/...isua-hoputettiin-ja-jarrutettiin-eduskunnassa
 
Sotiminen ei Simojoen osalta suinkaan päättynyt sisällissotaan. Utopia Suur-Suomesta kiihotti Simojokea useisiin heimosotiin 1930-luvulla. Näissä heimosodissa vapaaehtoisista koostuneet suomalaisjoukot kävivät Karjalan metsissä ankaria taisteluita tavoitteenaan liittää Karjala osaksi Suomea.
Onkohan tarkoituksellisesti vai vahingossa laitettu pari vuosikymmentä heimosotia artikkeliin liikaa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Heimosodat
 
Isänmaallinen kansanliike - suomen puolueet sarjasta

Haastateltava valt.tri. Mikko Uola
https://areena.yle.fi/1-1300044

Mielenkiintoisia käänteitä, kuten ikl:n "ilmapiirireformi" tai miksi ajatusta haluaakaan kutsua(lopetettaisiin porvariston ja työväen vastakkainasettelu)

Kuuntelusuositus
 
Vihan kohteina[/B] olivat muun muassa juutalaiset, kommunistit, venäläiset ja ruotsinkieliset. Vihan lietsonnasta seurasi usein myös konkreettisia toimia kuten erilaisia tuhotöitä ja väkivaltaisia muilutuksia, joihin Simojokikin osallistui ajan hengen mukaisesti.

Bold. Seikka, joka on haluttu usein -häivyttää- historian hämäriin.

Olen useammin kuin kerran yrittänyt pohtia, mitä peliä -ruotsinkieliset- pelasivat sanotaan tuolta vuosisadan ensimmäiseltä kymmenluvulta aina -30-luvun seestymiseen saakka. Jotain, se on varmaa, mutta mitä kaikkea?

Jollain tapaa tuo vihankohde ei stemmaa sen kanssa, että oikeistoliikehdintä ja -toiminta oli kytkeessä pankkeihin, vientiteollisuuteen, kauppaan, laivanvarusteluun, armeijaan jne. Kun esim. intin puhekieli oli varmasti usein ruotsi. Iso vanha raha oli pitkälti ruotsinkielisen eliitin hallussa jne...

Kertokkee, jos voitte.

Vai tarjosiko silloinen vihapuhe vain mölyä kansalle ja taustalla tehtiin mitä tehtiin tarkoituksenmukaisuuden hengessä? Toistuuko sama taas? Kyllä, sitä on vain aikalaisena hiton vaikea hahmottaa. Ihmisten turhautuminen, viha ja kaunat ohjataan johonkin kohteeseen, ettei vaan päätöksenteko- ym. eliitti joudu sen kohteeksi. Sama peli tänään. Kohde -keksitään- aina ja joka ajassa ja kaikkialla.

Itse kunkin on syytä tarkoin pohtia suhdettaan kuhunkin asiaan, ettei tule vetäneeksi vankkureita, joita ei ole edes tarkoitus kiskoa, mutta hölmöyttään vaan niitä raahaa.
 
...
Vai tarjosiko silloinen vihapuhe vain mölyä kansalle ja taustalla tehtiin mitä tehtiin tarkoituksenmukaisuuden hengessä? Toistuuko sama taas? Kyllä, sitä on vain aikalaisena hiton vaikea hahmottaa. Ihmisten turhautuminen, viha ja kaunat ohjataan johonkin kohteeseen, ettei vaan päätöksenteko- ym. eliitti joudu sen kohteeksi. Sama peli tänään. Kohde -keksitään- aina ja joka ajassa ja kaikkialla.

Itse kunkin on syytä tarkoin pohtia suhdettaan kuhunkin asiaan, ettei tule vetäneeksi vankkureita, joita ei ole edes tarkoitus kiskoa, mutta hölmöyttään vaan niitä raahaa.


Pistä aiheesta omaketju pystyy..tulkintaohjeineen..

@baikal on tainnut viitata asiaan useammassakin ketjussa ja viestissä. Aika suoraan se asian ydin on tuossa kyllä tuotu esille. Astu arjen väännöistä mielessäsi hetkeksi askel sivuun ja tarkastele tämän päivän varisten nokkimista sekä sitä, mistä ja missä tahdissa täkypaloja heitellään tarjolle.
———
Mielenkiintoista historiatarkastelua ja keskustelua ketjussa.

Edit: kirotusvihre korjattu. En tunnusta, että moniteholaseilla olisin nähnyt kirjoittaessa paremmin. Ei ikä yksin, vaan ikänäkö... :p
 
Viimeksi muokattu:
Simojoki kävi heimosotaa myös Viron puolella. Siellä hän johtamansa Isänmaallisen Kansanliikkeen IKL:n nuorisojärjestön Sinimustien kanssa osallistui vuonna 1935 Viron äärioikeiston vapsien epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/07/05/elias-simojoki-heimosoturi-joka-ratsasti-pyhalla-vihalla
Vaikka tosiaan kys. artikkelissa on vuosikymmenet ja sodat sekä kaappausyritykset sekaisin, niin olisi reilua mainita vapaussoturien liiton olleen Virossa erittäin suosittu, sen marssiessa vaalivoitosta toiseen ja että vapsien kaauppausyrityksen aikana maata hallitsi keskustadiktaattori Päts, joka oli mm. lakkauttanut kaikki puolueet.

Ja tietenkin olivat 'äärioikeistolaisia', se on sanomattakin selvää, ainakin sosiologian professorille.
 
Viimeksi muokattu:
Pistä aiheesta omaketju pystyy..tulkintaohjeineen..

Yritin kyllä vilpittömästi kommentoida nimenomaan tätä ketjua olematta edes normaalia enempää epäselvä.

Äärioikeistolla, kuten nykyään sitä sanotaan, oli selvä -vihankohdeluettelo-, josta propaganda ammennettiin, ainakin osin. Olen vilpittömästi usein pohtinut, miten ruotsinkieliset tähän sopivat ottaen huomioon äärioikean selkeät kytkökset elinkeinoelämään kaikin osin ja armeijaan ja kirkkoon. Ryhmiin, joiden kokoontuessa saunailtaan puhuttiin nimenomaan ruotsia. Täh, siis täh?

Oliko siis propaganda irti siitä, mitä kädet tekivät? Olihan se. Ja kun uskoni on vahva siinä, että mikä on tapahtunut ennen tapahtuu uudelleen, niin yritän sijoittaa tätä nykypäivään. Ja mitäpä löydänkään: vihapuhetta ja oivallisia ryhmiä, joita voidaan vihailla.

Äärivasemman propagandassahan löytyy ko. ajalta samat aineet kuin äärioikeankin: vihattuja ryhmiä piisaa ja Voiton tullessa kotiin kuopille olisi ollut täytettä.

Nykyäänkin on äärimölyä ja moikua kyllin. Ja hervoton 98 prosenttia yleisöstä katsoo ihmeissään sivusta, kuten silloinkin.

Vankkurit. Hlökoht. yritän varoa sitä, etten vapaaehtoisesti ja typeryyttäni anna valjastaa itseäni nyhtämään vankkureita, joiden tosiolevaa sisältöä en tunne. Joku houkutteleva "mikroagenda" voi tuntua esim. minusta olevan jees, mutta kun toi mikroagenda kytketään johonkin suurempaan kolossiin asiaa, voi asia näyttää aivan toiselta.
 
Ja tietenkin olivat 'äärioikeistolaisia', se on sanomattakin selvää, ainakin sosiologian professorille.

Erilaiset tutkijat ja professorit niputtavat näitä asioita nykyisen näkökulman mukaiseen nivaskaan. Ja Äärioikea on sopiva kyltti, jonka alle voidaan mättää kaikenlaista. Jopa yksittäinen agitaattori kelpaa kuvaamaan kokonaista liikettä....näinhän tämä menee. Ja menee nimenomaan pieleen.

Mm. Simojokihan on monesti se karikatyyri äärioikeistolaisesta, vaikka hän olisikin ollut touhun göbbelsejä. Ihan samoin kuin sotaneuvostososialismia kuvaa aina Stalinin naama. Tai YYASuomea UKK. Ja uljaita sotavoittoja Mannerheim. Tappio jäi Rydin ja Tannerin naamalle. Asekätkentää pari kolme upseeria. Olympiavoittajaa Lasse Viren ja hiihtoa Juha Mieto.
 
Yritin kyllä vilpittömästi kommentoida nimenomaan tätä ketjua olematta edes normaalia enempää epäselvä.

Ei kyse olekaan sinun ulostuonnin kyseenalaistamisesta tai epäselvyydestä. Yleisellä tasolla ketju voisi olla vinkkeineen ja varsinkin historiatietoon pohjautuen hyväksi.
Emme ole kaikki yhtä perehtyneitä menneisiin ja näe asioiden sisältöä yhtä kirkkaasti, kuin asioihin pitkään perehtyneet, kuten esim. sinä ja moni muu.

Vankkurit. Hlökoht. yritän varoa sitä, etten vapaaehtoisesti ja typeryyttäni anna valjastaa itseäni nyhtämään vankkureita, joiden tosiolevaa sisältöä en tunne. Joku houkutteleva "mikroagenda" voi tuntua esim. minusta olevan jees, mutta kun toi mikroagenda kytketään johonkin suurempaan kolossiin asiaa, voi asia näyttää aivan toiselta.

Tämä on vaikea laji...ja tuskin meistä kukaan haluaa tietentahtoen vetäjän paikalle..;)
 
Erilaiset tutkijat ja professorit niputtavat näitä asioita nykyisen näkökulman mukaiseen nivaskaan. Ja Äärioikea on sopiva kyltti, jonka alle voidaan mättää kaikenlaista. Jopa yksittäinen agitaattori kelpaa kuvaamaan kokonaista liikettä....näinhän tämä menee. Ja menee nimenomaan pieleen.

Mm. Simojokihan on monesti se karikatyyri äärioikeistolaisesta, vaikka hän olisikin ollut touhun göbbelsejä. Ihan samoin kuin sotaneuvostososialismia kuvaa aina Stalinin naama. Tai YYASuomea UKK. Ja uljaita sotavoittoja Mannerheim. Tappio jäi Rydin ja Tannerin naamalle. Asekätkentää pari kolme upseeria. Olympiavoittajaa Lasse Viren ja hiihtoa Juha Mieto.

perenkele nyt... missä on Matti Nykänen listaltasi..
 
Erilaiset tutkijat ja professorit niputtavat näitä asioita nykyisen näkökulman mukaiseen nivaskaan. Ja Äärioikea on sopiva kyltti, jonka alle voidaan mättää kaikenlaista. Jopa yksittäinen agitaattori kelpaa kuvaamaan kokonaista liikettä....näinhän tämä menee. Ja menee nimenomaan pieleen.

Mm. Simojokihan on monesti se karikatyyri äärioikeistolaisesta, vaikka hän olisikin ollut touhun göbbelsejä. Ihan samoin kuin sotaneuvostososialismia kuvaa aina Stalinin naama. Tai YYASuomea UKK. Ja uljaita sotavoittoja Mannerheim. Tappio jäi Rydin ja Tannerin naamalle. Asekätkentää pari kolme upseeria. Olympiavoittajaa Lasse Viren ja hiihtoa Juha Mieto.

Karikatyyreja tosiaan on tehty, vaikka myös Urho Kekkosen aatteelliset juuret olivat kansallismielisessä ylioppilaspolitiikassa, ja sille oli luontevaa jatkoa myös toimiminen Akateemisessa Karjala-Seurassa. Kansan eheyttäminen, ryssäviha, kielitaistelu ja Itä-Karjalan kysymys olivat hänelle tärkeitä. Kekkonen kirjoitti pakinoita AKS:n lehteen Suomen Heimoon, ja vuonna 1930 hänestä tuli AKS:n kolme vuotta aiemmin valtaaman Suomalaisuuden Liiton puheenjohtaja.

Mäntsälän kapinan aikaan Kekkonen jätti AKS:n, koska se ei suostunut tuomitsemaan vallankaappausyritystä.
 
yritän varoa sitä, etten vapaaehtoisesti ja typeryyttäni anna valjastaa itseäni nyhtämään vankkureita, joiden tosiolevaa sisältöä en tunne.
Tässä on vaan se paha juttu, että ei voi julkisesti tai nimimerkinkään takaa olla sitten oikein mitään mieltä tai asettua kenenkään paitsi tuon myyttisen 'kansan valtaosan' taakse (enkä ole kanssasi eri mieltä siitä, etteikö valtaosa ihmisistä olisi aina sivustaseuraajia mitää tulee 'suuriin kysymyksiin', jakolinjoihin tai politiikkaan yleensä).

Itsellä toimii herättäjänä lähinnä kaikki Venäjää myötäilevät jutut, juutalaisvastaisuus (vaikka en kys. kansankuntaa halua mitenkään nostaa jalustalle tai käsitellä eri mittareilla;
oikeastaan pidän sitä kansaa, johon itse kuulun, suhteessa paljon enemmän sapelin väärälle puolelle joutuneena: mahtavan Ruotsin tykinruokana, isovihan teuraina, luokkavihan ja kiihotuksen takia toisiansa listineinä ja Karjalan korpiin, Siperiaan tai Kazakstanin aroille hautautuneina - olivatpa väriltään sitten mitä tahansa),
edustuksellisen tai suoran demokratian peittelemätön halveksiminen ja erityisesti yritykset lyödä kiilaa pienen kansankunnan riveihin.
 
edustuksellisen tai suoran demokratian peittelemätön halveksiminen ja erityisesti yritykset lyödä kiilaa pienen kansankunnan riveihin.

Edellä mainitut ja sitten tämä.

Kritiikki on tosiaan eri asia kuin jatkuva yksisilmäinen propaganda tasavallan instituutioita kohtaan. Silloin kun kerrotaan vain se sopiva osuus ja jätetään kaikki muu kertomatta, minulla heräävät hälytyskellot.
 
Se on vähän kuin kasvattajalla, että kun Simo tinttaisee Pekkaa ja Pekka potkaisee Simoa, taitaa olla turha lähteä barrikadeille pelkästään sillä perusteella, että tulee joku kielikello ja sanoo: "Pekka potkaisi Simoa!"

Pitää vähän fundeerata, ottaa faktoja pöytään hissukseen ja katsoa, mitä kertomus on syönyt...
 
Silloin kun kerrotaan vain se sopiva osuus ja jätetään kaikki muu kertomatta, minulla heräävät hälytyskellot.

Riku-ja-kaarnavene.jpg
 
Back
Top