1.1.1995 Groznyn kaupunkitaistelut

Tammikuun alku -95 ja erityisesti uudenvuoden yö olivat melko synkkää aikaa venäläisille.

Evstafiev-Chechnya-BURNED.jpg


Kuvassa tuhottu BMP-2 tammikuussa 1995 Groznyissä. Tornissa näkyy ampujan pahoin palaneet jäänteet. Kuulemma.
Sekä paikallinen reserviläinen sissilippaan ja sikäläisen malli Cajanderin kanssa.
 
Jessus kun olisi aikaa kääntää tuota Groznyn tammikuun 1995:n taisteluiden juttua. Toisin sanoen ajatuksena oli "vallata Dudajevin palatsi" ja Venäjän federaation puolustusministeri usutti sotilaita viemään Venäjän lipun palatsin huipulle hieman samaan tapaan kuin neuvostosotilaat Berliinin valtiopäiväpalatsin huipulle.

Neljä kenraalimajuria johti neljää hyökkäyskiilaa kaupunkiin noin 15 000 sotilaalla. Jotkut alemman tason taktikot olivat laskeneet, että tarvitaan seitsenkertainen ylivoima, kuukausi lisää aikaa ja 35 000 sotilasta. Venäjän puolustusministeri kuitenkin ajatteli antaa Groznyn uudenvuodenlahjaksi, joten liikkeelle lähdettiin 31.12.1994.

No homma juuttui sitten siihen, ettei oikein tiedetty, missä ollaan ja panssaroidut ajoneuvot juuttuivat kaupunkiin. Ne tuhottiin singoilla. Kaksi vuorokautta meni joukkojen järjestämiseen. Sitten taistelutapa oli muuttunut sen tyyliseksi, että mentiin vastustajien tapaan kaupunkiin pienin partioin.

Tyyli oli kuitenkin vielä se, että talosta ammuttiin ainakin alakertaa rikki tykeillä. Tšetseeneillä oli kuitenkin radioita, joilla ohjata ryhmiä. Kummankin viestiliikenne vaikuttaa olleen kiinteätaajuista ja selväkielistäkin. Lisäksi kummatkin osapuolet ymmärtävät radioon puhuttua venäjää suoraan ilman tulkkia.

Ensimmäisten joukossa oli, ei armeija, vaan sisäasiainministeriö mm. Permin OMON. Sen kanssa tekemisissä ollut haasteltava sanoo, että ongelmana oli se, että ei oltu vihollismaassa, joten tämä suhtautuminen siviileihin tuli vaikeaksi ja yleensä tulenavaaminen alussa, koska olivat "omaa kansaa". Myös komentajat sanovat, että siviilit olivat ongelma.

Muistan 1995, miten venäläiset vain miettivät hetkeä, jolloin kenraalimajuri Dudajev saadaan hengiltä, jottei Moskova olisi terrorivaarassa. Tuolloin Moskovan metron kuulutuksiin tuli lisäys:"Ne zabyvaete svoei vešhši!" eli "Älkää unohtako tavaroitanne!" tarkoittaen sitä, että ei jätettäisi yksinäistä laukkua metron penkille siksi, että sitä voidaan epäillä pommiksi.

Paljoa ei junissa eikä metroissa räjähdellyt eikä koskaan kukaan kehunut räjähdyksillä tai "ottanut vastuuta". Kuitenkin oli konsensus siitä, että ne olivat tšetseenien viestejä Moskovassa hallitukselle, mitä myös miljoonat metronmatkustajat arvelivat.

Tuosta tšetseenien taistelutavasta ei ole paljoa kuvia tai videoita, koska heillä ei ole Combat Cameroita varsinaisesti eikä valtionarmeijan tiedotusbyrokrastiaa koneistona valmiina, mutta kirjoitetaan, että niissä, ainakin joissain, voisi olla kolmen sotilaan partio, jossa yhdellä on sinko, toisella rynnäkkökivääri ja kolmannella jokin, jolla voi ampua tarkkuutta tulitukiasemielessä. Mitään varsinaisia tarkka-ampujakivääreitä ei heillä toki ollutkaan.

Nämä kolmen sotilaan partiot voitaneen palauttaa keskusteluun siitä, mikä pitäisi olla 1+7:n tai 3+6:n varustus kaupunkitaistelussa. Tšetseeneiden viestiliikenne oli sen verran käyttökelpoista, että kulkupuheillaan, että Venäjän olisi pitänyt lopulta tilata Saksasta tekniikkaa, jotta nuo olisi voitu paikantaa ja tuhota.
 
Tavallinen halpahallista saatava PMR-radiopuhelin on joukkueen/ryhmän sisäisessä viestinnässä valtava apu. Haitat ovat hyötyyn verrataessa minimaaliset, kunhan muistetaan viestikuri. Vehkeet eivät tietenkään ole kovin kestäviä, mutta halpoina niitä voi ostaa vaikka pari/ryhmä.

Reserviläiset mars radiopuhelimen ostoon, kun valtiolla ei ole varaa.
 
Olen itse miettynyt samaa ja päätynyt Cobran osalta malleihin, joita ei tarvitse ladata mistään telineestä, vaan josta jokaiseen radiopuhelimeen voi laittaa langan päähän oman akkupaketin johdolla.

Näin ollen soveltuvia malleja on MT-800:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/2078/cdtbs/Cobra-MT800-radiopuhelin-pari

PMR446-puhelimista ei kannata ostaa sellaista mallia, jossa ei ole 38 CTCCS-alitaajuuskohinasalpaa tai 83 DCS-kohinasalpaa.
 
CB-radiopuhelimiakin on käsikokoisia http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=cb&sivu=cb.h520&tuote=Y
 
Tsetseenit olivat käyneet palveluksessa puna-armeijassa ja tunsivat hyvin sen kaluston ja tavat. Siten heillä oli tiedossaan, että venäläiset (eivät vielä tuolloin) omanneet kalustoa, jolla kuunnella tavallisia länsimaisia metsästysradioita. Yksikään venäläinen sotilasradio ei nimittäin toiminut samalla taajuusalueella, eikä heillä olllut vastaavaa siviilikalustoa, eikä edes vastaanottimia joilla tuota taajusaluetta kuunnella. Tsetseenit hyödynsivät halvan ratkaisun omassa käytössään.
Heillä kuitenkin oli kalustoa, jolla seurata venäläisten radioliikennettä. Salaamattomana sen käsiinsä saaminen oli valtava etu.. Etenkin kun kielimuurikin puuttui.
Tsetseenit tiesivät myös venäläisvaunujen kyvyttömyyden ampua yläkulmilla. Tuon puutteen vuoksi ne ampuivat nimenomaan alakerroksia. Tsetseenien partiot hyödynsivät yläkerroksia ja niistä käsin pääsivät iskemään vaunujen heikompiin kattorakenteisiin.
Tuntien muutenkin venäläisten tavat ja taktiikan, ohjailivat tsetseenit heidän liikkeitään kauungin kaduilla, joissa heidän etuinaan oli myös paikallistuntemus. Yksi kuuluisimmista tapauksista on torille yöksi ryhmittyneen venäläisen vaunuosaston täydellinen teurastus.
Liiaksi ei pidä kuitenkaan unohtua katselmaan noita tsetseenien menestykseen johtaneita keinoja ja venäläisten virheitä, sillä jälkimmäinen osapuoli otti äkkiä niistä oppia ja on korjannut virheensä ja varuspuutteensa. Tuosta on 17 vuotta aikaa eikä pidä erehtyä sotimaan edellistä sotaa.
 
noska kirjoitti:
Tsetseenit olivat käyneet palveluksessa puna-armeijassa ja tunsivat hyvin sen kaluston ja tavat. Siten heillä oli tiedossaan, että venäläiset (eivät vielä tuolloin) omanneet kalustoa, jolla kuunnella tavallisia länsimaisia metsästysradioita.

Tietenkin Venäjällä on skanneriradioita, joilla kuunnella laaja kaista, vaikka koko 68 MHz:n taajuusalue, 144 MHz-146 MHz amatööribandi jne. Näitä saa Moskovan kaupoista.

Ilmeisesti kuitenkaan näitä ei oltu osoitettu joukoille. Sen sijaan radiotiedustelu ei kyennyt suuntimaan näitä radioita oikein, mihin ilmeisesti saksalaiset sitten tulivat avuksi ja lopettivat "uuden taistelutavan tšetseenin itsenäisten partioiden välisen koordinaation.

Tässä brittien ja yhdysvaltalaisten selväpuhetta pelkällä alanauhalla LSB:nä Irakista.

http://files.radioscanner.ru/files/download/file1999/irak.mp3

http://files.radioscanner.ru/files/download/file2000/irak2.mp3

Toisin sanoen britit ja yhdysvaltalaiset ovat tarvittaessa yhtä huolimattomia, kurittomia ja kykenemättömiä, kykenemättömämpiä kuin PR-osastonsa.

noska kirjoitti:
Yksikään venäläinen sotilasradio ei nimittäin toiminut samalla taajuusalueella, eikä heillä olllut vastaavaa siviilikalustoa, eikä edes vastaanottimia joilla tuota taajusaluetta kuunnella. Tsetseenit hyödynsivät halvan ratkaisun omassa käytössään.

Sama taisi toistua Israelin osalta Etelä-Libanonin sodassa 2006 Hizbollahia vastaan.

noska kirjoitti:
Heillä kuitenkin oli kalustoa, jolla seurata venäläisten radioliikennettä. Salaamattomana sen käsiinsä saaminen oli valtava etu.. Etenkin kun kielimuurikin puuttui.

Kannattaisi puhua saamea.

noska kirjoitti:
Tsetseenit tiesivät myös venäläisvaunujen kyvyttömyyden ampua yläkulmilla. Tuon puutteen vuoksi ne ampuivat nimenomaan alakerroksia.

Tuon puutteen olisi voinut korvata lentävällä konetykistöllä: Mi-28:lla. Tässä ratkaisu T-72:n alustoille: tulitukivaunu.noska kirjoitti:
Tsetseenien partiot hyödynsivät yläkerroksia ja niistä käsin pääsivät iskemään vaunujen heikompiin kattorakenteisiin.

Henkilökohtaista pommittamista korkeimmista kerroksista.

noska kirjoitti:
Tuntien muutenkin venäläisten tavat ja taktiikan, ohjailivat tsetseenit heidän liikkeitään kauungin kaduilla, joissa heidän etuinaan oli myös paikallistuntemus. Yksi kuuluisimmista tapauksista on torille yöksi ryhmittyneen venäläisen vaunuosaston täydellinen teurastus.

Tämä sotii ammattisotilassiirtoarmeijaa, expeditionary force:n, ideaa vastaan, ja tarjoaa tilan amatööreireserviläisille, jotka ovat kotonaan.

noska kirjoitti:
Liiaksi ei pidä kuitenkaan unohtua katselmaan noita tsetseenien menestykseen johtaneita keinoja ja venäläisten virheitä, sillä jälkimmäinen osapuoli otti äkkiä niistä oppia ja on korjannut virheensä ja varuspuutteensa.

Me emme ole korjanneet. Meillä ei ole tulitukivaunua T-72:n eikä Leopard 2A:n alustoille. Suomessa ei viitsitä kehittää kaupunkijääkäreille eikä sotilaspoliiseille kättäpidempää Helsingin tekemiseksi Stalingradiksi. Meillä vain stenataan, kun varastoiminen ja tornit tulevat niin mahdottoman kalliiksi.

noska kirjoitti:
Tuosta on 17 vuotta aikaa eikä pidä erehtyä sotimaan edellistä sotaa.

Olisi aivan kiva tietää, mitä sotaa nyt sodimme? Sotilaat vaihdetaan harmaan alueen kriisinhallitsijoihin koulutuksellisesti eikä kaupunkijääkärille tai sotilaspoliisille kehitetä tulitukivaunua panssaripohjalle, koska "se tulisi kalliiksi".

Tosiasissa ei pidä uskoa, että edes oikeasti uskottaisiin kaupunkisotaamme sitä vertaa, että sille kehitettäisiin todellinen joukkotyyppi.
 
Last edited by a moderator:
noska kirjoitti:
Liiaksi ei pidä kuitenkaan unohtua katselmaan noita tsetseenien menestykseen johtaneita keinoja ja venäläisten virheitä, sillä jälkimmäinen osapuoli otti äkkiä niistä oppia ja on korjannut virheensä ja varuspuutteensa. Tuosta on 17 vuotta aikaa eikä pidä erehtyä sotimaan edellistä sotaa.

Varsinkin ensimmäisen sodan aikana Venäjän armeija oli varmaankin aikalailla alennustilansa pohjamudissa lähes kaikin mahdollisin tavoin.
Se täytyy muistaa kun ko sotaa arvioidaan ja sieltä mahdollista oppia haetaan.
Nykyinen ja tulevaisuuden Venäjän armeija on jokseenkin eri armeija kuin mikä se oli Tshetseniassa.
 
jokiranta kirjoitti:
noska kirjoitti:
Heillä kuitenkin oli kalustoa, jolla seurata venäläisten radioliikennettä. Salaamattomana sen käsiinsä saaminen oli valtava etu.. Etenkin kun kielimuurikin puuttui.

Kannattaisi puhua saamea.

Saamenkielessä on se vika että kieli alkaa olla aika kuolut. Tai siis ainakin Suomessa puhuttavat kolme saamenkieltä

Ruotsin kielelläkään ei taitaisi homma onnistua
 
Iso-Mursu kirjoitti:
Saamenkielessä on se vika että kieli alkaa olla aika kuolut. Tai siis ainakin Suomessa puhuttavat kolme saamenkieltä.

Peitekieli ei voi olla toimiva kieli, vaan sen nimenomaan pitää olla harvinainen, jotta sille ei olisi tulkitsijoita.


Saamea!

http://www.mtv3.fi/viihde/arvostelut/elokuva.shtml/188841/kaki-kukushka
 
Last edited by a moderator:
jokiranta kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Saamenkielessä on se vika että kieli alkaa olla aika kuolut. Tai siis ainakin Suomessa puhuttavat kolme saamenkieltä.

Peitekieli ei voi olla toimiva kieli, vaan sen nimenomaan pitää olla harvinainen, jotta sille ei olisi tulkitsijoita.


Saamea!

http://www.mtv3.fi/viihde/arvostelut/elokuva.shtml/188841/kaki-kukushka

Arto Nybergin ohjelmassa oli tässä joku aika haastateltavana inarin saameksi räppäävä nuorimies. Hänen äidinkieltään puhui siinä ikäluokassa 3 henkeä.

Puhummeko nyt todella korkeatasoisen peitekielen käytöstä, vai pysytäänkö joukkueen tasolla? Pitäisi varmaan myös laatia johonkin saameen kieleen sotilassanasto
 
Last edited by a moderator:
Iso-Mursu kirjoitti:
Puhummeko nyt todella korkeatasoisen peitekielen käytöstä, vai pysytäänkö joukkueen tasolla? Pitäisi varmaan myös laatia johonkin saameen kieleen sotilassanasto

En usko, että kolme henkilöä jaksaa ylläpitää oman kielensä. Kyllä siihen tarvitaan äidit äidikieleksi tai ainakin yksinhuoltajaisät.

Suomen kieli on liian yleinen, että siitä olisi peitekieleksi, vielä vähemmän virosta, venäjästä, ruotsista, norjasta.

Esimerkiksi Norjan puolustusvoimissa on opetettu venäjää kersanttikoululaisille ainakin kylmänsodan aikana. Siksi venäläiset ovat olleet vielä 1990-luvulla epäluuloisia sen suhteen, jos joku miespuolinen osaa venäjää. Naispuolisten norjalaisten kielitaito sen sijaan on kaupallista ja humanistista, josta ei voinut välttämättä joutua kuulusteluun, jos sellaisen henkilön kanssa keskusteli.
 
jokiranta kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Puhummeko nyt todella korkeatasoisen peitekielen käytöstä, vai pysytäänkö joukkueen tasolla? Pitäisi varmaan myös laatia johonkin saameen kieleen sotilassanasto

En usko, että kolme henkilöä jaksaa ylläpitää oman kielensä. Kyllä siihen tarvitaan äidit äidikieleksi tai ainakin yksinhuoltajaisät.

Suomen kieli on liian yleinen, että siitä olisi peitekieleksi, vielä vähemmän virosta, venäjästä, ruotsista, norjasta.

Esimerkiksi Norjan puolustusvoimissa on opetettu venäjää kersanttikoululaisille ainakin kylmänsodan aikana. Siksi venäläiset ovat olleet vielä 1990-luvulla epäluuloisia sen suhteen, jos joku miespuolinen osaa venäjää. Naispuolisten norjalaisten kielitaito sen sijaan on kaupallista ja humanistista, josta ei voinut välttämättä joutua kuulusteluun, jos sellaisen henkilön kanssa keskusteli.

Miten lie Puolustusvoimat hoitaa venäjän tulkkauksen tarpeen
 
jokiranta kirjoitti:
Tietenkin Venäjällä on skanneriradioita, joilla kuunnella laaja kaista, vaikka koko 68 MHz:n taajuusalue, 144 MHz-146 MHz amatööribandi jne. Näitä saa Moskovan kaupoista.
Raporttien mukaan ei saanut vielä tuolloin ja jos niitä jostain olisikin läytynyt ei niitä saatu Groznyiin.
Ilmeisesti kuitenkaan näitä ei oltu osoitettu joukoille. Sen sijaan radiotiedustelu ei kyennyt suuntimaan näitä radioita oikein, mihin ilmeisesti saksalaiset sitten tulivat avuksi ja lopettivat "uuden taistelutavan tšetseenin itsenäisten partioiden välisen koordinaation.
Tämä oli toki toinen seikka. Venäläisten suuntimiskalusto ei ilmeisesti soveltunut heikkotehoisten , pienten liikkuvien lähettimien paikallistamiseen.
Sama taisi toistua Israelin osalta Etelä-Libanonin sodassa 2006 Hizbollahia vastaan.
Näin taisi käydä, tosin eri taajuusaluetta hyödyntäen. TUnne vihollisesi on joku vanha parta joskus virkannut Kiinan maalla.
Kannattaisi puhua saamea.
Ei ole takeita ettei sen osaajia löydy vastapuolelta.
Tuon puutteen olisi voinut korvata lentävällä konetykistöllä: Mi-28:lla. Tässä ratkaisu T-72:n alustoille: tulitukivaunu.
Olisi voinut jos asia olisi tiedostettu ja ennakoitu ja kyetty rikkomaan totutut kaavat ja mallit. Myöhemmin siihen sitten kyettiinkin, mutta reagoinnin hitaus aiheutti nöyryyttävät tappiot.
Henkilökohtaista pommittamista korkeimmista kerroksista.
ja rpg:n ammusten lisäpanoksin
Tämä sotii ammattisotilassiirtoarmeijaa, expeditionary force:n, ideaa vastaan, ja tarjoaa tilan amatööreireserviläisille, jotka ovat kotonaan.
Kauheaa. Ilmoittaudun rikkeeni johdosta ammuttavaksi aamunkoitteessa.
Me emme ole korjanneet. Meillä ei ole tulitukivaunua T-72:n eikä Leopard 2A:n alustoille. Suomessa ei viitsitä kehittää kaupunkijääkäreille eikä sotilaspoliiseille kättäpidempää Helsingin tekemiseksi Stalingradiksi. Meillä vain stenataan, kun varastoiminen ja tornit tulevat niin mahdottoman kalliiksi.
Emme ole emme. Mutta olen uudelleenkoultusleirillä ja poliittisessa uudelleenkoulutuksessa oppinut, ettei moisia kerettiläisiä ajatuksia saa sanoa ääneen. Meillä on kuitenkin Santahaminassa joukkoja, jotka on harjoitelleet pääkaupunkiseudun lastentarhojen pihoilla ja metrotunneleissa, niin ne ovat täysin lyömättömiä.
Olisi aivan kiva tietää, mitä sotaa nyt sodimme? Sotilaat vaihdetaan harmaan alueen kriisinhallitsijoihin koulutuksellisesti eikä kaupunkijääkärille tai sotilaspoliisille kehitetä tulitukivaunua panssaripohjalle, koska "se tulisi kalliiksi".
Kaipa sodimme sitä sotaa, joka oli esimeihen suosikki ja josta hän teki lopputyönsä kaiken tiedon laitoksesa. Seuraavalla porukalla se on taas eri koska heidän esimeihensä innostui enemmän eri sodasta. Ja esimiesten esimiehet taas pr:stä ja politiikasta.
Tosiasissa ei pidä uskoa, että edes oikeasti uskottaisiin kaupunkisotaamme sitä vertaa, että sille kehitettäisiin todellinen joukkotyyppi.
Eihän meillä tota puhuen ole kunnon kaupunkejakaan. Pääkaupunkiseutu hiukan yrittää tai ainakin luulee olevansa. Pahasia taajamiahan täällä vaan on.
 
jokiranta kirjoitti:
Peitekieli ei voi olla toimiva kieli, vaan sen nimenomaan pitää olla harvinainen, jotta sille ei olisi tulkitsijoita.

Suomen virallisten kielien käyttö on täällä liian ennalta arvattavaa, jotta niistä olisi peitekieleksi.
Kun ameriikalaiset käyttivät Navajokieltä, ei sitäkään käytetty suoraan, vaan eri asioille oli annettu oamt koodisanansa. "Windtalker"it sitten puhuivatkin koodikieltä navajoksi.
 
noska kirjoitti:
jokiranta kirjoitti:
Kannattaisi puhua saamea.
Ei ole takeita ettei sen osaajia löydy vastapuolelta.

Olisi aivan kiva tietää, mitä sotaa nyt sodimme? Sotilaat vaihdetaan harmaan alueen kriisinhallitsijoihin koulutuksellisesti eikä kaupunkijääkärille tai sotilaspoliisille kehitetä tulitukivaunua panssaripohjalle, koska "se tulisi kalliiksi".
Kaipa sodimme sitä sotaa, joka oli esimeihen suosikki ja josta hän teki lopputyönsä kaiken tiedon laitoksesa. Seuraavalla porukalla se on taas eri koska heidän esimeihensä innostui enemmän eri sodasta. Ja esimiesten esimiehet taas pr:stä ja politiikasta.
Tosiasissa ei pidä uskoa, että edes oikeasti uskottaisiin kaupunkisotaamme sitä vertaa, että sille kehitettäisiin todellinen joukkotyyppi.
Eihän meillä tota puhuen ole kunnon kaupunkejakaan. Pääkaupunkiseutu hiukan yrittää tai ainakin luulee olevansa. Pahasia taajamiahan täällä vaan on.

Kolttasaamea puhutaan ymmärtääkseni Inarissa ja Petsamon alueella. Tosin en tiedä kuinka paljon se on eriytynyt Suomen puoleisesta kolttasaamesta rajan sulkeutumisen jälkeen. Ja inarinsaamelainen ei ymmärrä kauheasti kolttasaamea jne,, Sekä kolttiakin on se 300 kpl. jälellä kun laskee molemmin puolin rajaa olevat

Helsingin Stalingradiksi muuttaminen muutamalla T-72 ei kuulosta jotenkin tehokkaalta. Luulisin että Grosnyin jälkeen myös venäläiset osaisivat metsästää korkeammista kerroksista panssarivaunuja. Mutta mene ja tiedä
 
Iso-Mursu kirjoitti:
jokiranta kirjoitti:
Iso-Mursu kirjoitti:
Miten lie Puolustusvoimat hoitaa venäjän tulkkauksen tarpeen

Nimittämällä tietenkin suomenvenäläisiä tehtäviinsä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Georgij_Alafuzoff

En usko että yksi amiraali auttaa asiaan

Sitä paitsi Alafuzoff on kyllä ihan syntyperäinen paljasjalkainen stadilainen nimestään ja kielitaidostaan huolimatta.

Mutta kyllä Suomesta vennäänkielen taitoisia löytyy. Naapurin perheestäkin kaikki kolme penskaa, vaikkeivät omaa mitään sukulaissuhteita siihen ilmansuuntaan.
 
Back
Top