1.1.1995 Groznyn kaupunkitaistelut

RE: Ei tarvetta, kun ei ajatella 1.1.1995 Groznyn kaupunkitaistelut

jokiranta kirjoitti:
Tietenkään ei tästä ole mitään hyötyä niin kauan kuin tuo radiotiedustelu toimii yläjohdon tasolla eikä yhtymän tasolla.
...
Viestiliikenteestä ei nimittäin helpolla tule ulkoilusta innostuneen maailmankatsomusta.
Tuo voimakkaasti lyhentämäni teksti oli kyllä sinänsä ihan ansiokas katsaus tekniikkaan, muttei ainakaan minulle selvittänyt lainkaan, että mitä hyötyä siitä peitekielestä tuossa oli. Eikös se radio säteili ja paljasta itseään ihan samalla tavalla viestitään sillä millä kielellä tahansa. Kapiainen ehtikin jo samasta asiasta kommentoida, muttei se jatkoselvennysviestikäään kyllä tuota kieliasiaa muuttanut.

Kapiasen viesti, johon tämä jokirannan viesti vastasi, sanoi selkeämmin sen mitä aiemmin yritin tuolla huudella, että navajokielikään ei toiminut sellaisenaan vaan lisänä käytetyn peitteistön avulla.
Korean ja Vietnamin sodassa amerikkalaisten joukossa olevat Marttisen miehet käyttivät radioliikenteessään suomea. En tiedä käytettinkö siinä lisänä peitteistöä. Uskoisin, että käytettiin. Luonnollinen kieli salakielenä toimii täsmälleen niin kauan kunnes vastapuoli keksii mistä kielestä on kyse. Aina on hankittavaissa paikalle tarvittava tulkki tai kielenkääntäjä. Kääntäjän/-ien määrästä ja työn nopeudesta riippuu kuinka nopeasti vanhenevaa tietoa voidaan viestiä. Vanhentuneen viestin avaamisestahan ei ole suoranaista hyötyä. Tosin se helpottaa myöhempien viestien avaamista ja mahdollisten kaavamaisuuksien selvittämistä.
 
noska kirjoitti:
Toki kaupunkitaistelussa olisi hyvä olla vaunussa ase, jolla ampua automaattitulta lähes vieressä olevan rakennuksen kaikkiin kerroksiin, mutta tuon toin esiin osoittakseni, ettei SUomessa oikeasti ole merkittävissä määrin korkeita rakennuksia, kuten ei myöskään oikeita suurkaupunkeja. (Mustetaanpa, vaikka että Tampere ei ole EU:n määrityksen mukaan edes kaupunki alhaisen asumistiheytensä vuoksi.)

Kakkosbemarissahan onkin tuollainen ase ja se on 30 mm automaattikanuuna ja yläkoro on riittävä.

Ei Espoo tai Vantaakaan kaavoituksensa takia ole oikeasti kaupunkeja. Kumpikaan ei ole kaupunkimainen vaan koostuu pelloista, metsästä, muutamasta isommasta asutuskeskuksesta ja tämän komeuden kruunaa moottori- ja kehätiet.
Espoo onkin ensimmäinen moottoritie, jolla on kaupunginoikeudet. Ja Vantaa on oikeasti Helsingin maalaiskunta.

En ymmärrä miksi puhutaan, että lande alkaisi kehä III jälkeen, koska oikeastihan se alkaa jo kehä ykkösen jälkeen.
 
No en menis sitä venäläistyyppistä kirkonkylää siinä kehä ykkösen sisäpuolellakaan kokonaisuudessaan kaupungiksi väittämään. Böndeä piisaa jo sielläkin hienoista nimistä huolimatta.

Tuosta GPS-tilannekuvasta tulee mieleen lähinnä, että luottamus GPS-järjestelmän toimimiseen aina ja ikuisesti kaikissa olosuhteissa ja tilanteissa tuntuu olevan vahva.

Meillä kun on radioita ollut niin taajukien hyppely on yleensä ollut ei-toivottua ja ongelmallista ja tiennyt että käyttöön otetaan taajaan hyppiviä lähettejä. Vaan kaipa ne uudet laitteet sitten toimii ja on hyviä. Omat kokemukset ei ole saaneet vakuuttumaan allekirjoittanutta
 
Back
Top