1918 Vapaus tai kansalaissota

hansai

Supreme Leader
BAN
Puolustusministerin eritysavustaja kirjoittaa viestiketjussa

"Tuskin ketään 1918 tarkoituksella nälkään tapettiin.."


Sattumalta katsoin aamulla Inhimillistä tekijää, jossa historioitsija Teemu Keskisarja oli voimallisesti asiasta toista mieltä.

Lisäksi kuuntelin viime viikolla yhden Hämeenlinnan vankileirillä olleen haastattelun, niin en olisi kovin yllättynyt lievästä tarkoituksellisuudestakin. Hänet pelasti leirillä vartiana ollut naapurin mies, jonka rouva lähetti evästä vartijan kautta.

Ajasta 31:00-
Katso ke 15.2.2017 Yle Areenassa:

http://areena.yle.fi/1-3794719
 
Viimeksi muokattu:
No, Jämsässä Rummij Jussi ja Saarej Jallu piti huolen, ettei punaiset kuolleet vankileireillä nälkään. Jämsässä punaiset ammuttiin. Tampereen Vapaudenpatsaskin (Victor Toven isä Jansson) tunnetaan Rummin Jussina.
 
No, Jämsässä Rummij Jussi ja Saarej Jallu piti huolen, ettei punaiset kuolleet vankileireillä nälkään. Jämsässä punaiset ammuttiin. Tampereen Vapaudenpatsaskin (Victor Toven isä Jansson) tunnetaan Rummin Jussina.

Älä puhu edes mitään "Rommista"...suvulla pahoja kokemuksia tyypistä. Sitten se tungettiin kiukaan taakse...ja kukaan ei tullut kummaltakaan puolelta auttamaan.
 
Vapaussodan perinneliiton sivuilla käydään asiat läpi turhia kiertelemättä:
http://perinneliitto.fi/tietoa-vapaussodasta/

Löytyykö tälle lähteitä?

Nälänhätä

Punainen hallinto aiheutti nälänhädän hallitsemillaan alueilla. Kevätkylvöjen aikaan 1918 suurin osa Etelä-Suomen maatiloista oli ilman hevosia, rehua, siemenviljaa, nautakarjaa ja maanviljelys-työkaluja, koska punaiset olivat ne ryöstäneet, polttaneet ja vieneet Venäjälle. Jopa kokonaisia kyliä oli poltettu.
Perinneliitto

Vaikka olot kansalaissodan runtelemassa Suomessa olivat kauttaaltaankin huonot, oli vankien kuolleisuus myös pitkälti seurausta sisällissodan aiheuttamasta vihasta ja terrorista. Vankeja ei pidetty samassa asemassa kuin muita kansalaisia mm. ruokahuollossa, ja heille jopa kiellettiin lähettämästä ruokapaketteja.
http://www15.uta.fi/yky/arkisto/suomi80/art10.htm

Wikissä paljon kirjallisuus linkkejä
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_sisällissota
 
Ompa hienoa, itsenäisyytemme 100-vuotisen taipaleen juhlinta on vielä käynnissä mutta yleinen keskustelu alkaa pikkuhiljaa kääntymää kansalaissota aiheeseen. Ennustan että kaikka vanhat arvet revitään taas auki. Paljon on puhuttu että talvisota yhdisti Suomalaiset mutta kummasti kuitenkin jaksetaan toistuvasti riidellä kansalais/vapaus-sodasta jai kaivella vanhoja vääryyksiä esiin.
 
Yhdistys vaalii valkoisen osapuolen muistoa ja esittää oman kantansa tapahtumista. Nykyinen puolustusministeri on Vapaussoturi-lehden entinen päätoimittaja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaussodan_Perinneliitto
http://vapaussoturi.fi/

Tuon kyllä ymmärsin, mutta kai tuollekin on jokin lähde olemassa?
Tarkoitukseni ei ole osoittaa tai syyttää kumpaakaan osapuolta vanhoista tapahtumista. Lopputulema oli Suomelle hyväksi.

Kotipaikan historian vuoksi asia kiinnostaa.
 
Kotiseutuhistorian puolelta niitä lähteitä varmaan löytyy tai sitten kysymällä suoraan em. yhdistyksestä. Esimerkit Pirkkalasta, Valkeakoskelta ja Hyvinkäältä:

Heti sotatoimien alettua, kun Kansan Lehdessä ja Kansanvaltuuskunnan Tiedonantolehdessä oli viittaus omavaraistalouksien hävittämiseen, alkoi Pispalankin punakaarti koota itselleen muonavarastoja. Elintarpeiden takavarikoimisia ja ryöstöjä pantiin toimeen ensin omalla paikkakunnalla, sittemmin pitkin Etelä-Pirkkalaa, Vesilahdella, Tottijärvellä, Viljakkalassa, Hämeenkyrössä, Ylöjärvellä ja Teiskossa.

Kävivätpä ryöstäjät aina Eräjärvellä, Pälkäneellä ja Sahalahdella saakka. Joka aamu lähti Pispalasta monia rekikuormia aseistettuja miehiä ryöstömatkoille. Iltaisin niitä palasi tuoden osan saalistaan kuten lihan ym. mukanaan. Tavallisimmin kuitenkin vaadittiin, että elintarpeiden omistajain piti ne itse tuoda punakaartin varastoihin Pispalaan tai jättää Pirkkalan elintarvelautakunnalle. Punaiset nimittäin asettivat omat miehensä kunnan elintarvelautakuntaan, joka toimi hyvässä sovussa punakaartin kanssa. Usein olikin sen vuoksi ikään kuin pakkoluovutuksen virallisuutta edustamassa mukana joku elintarvelautakunnan jäsen. Taloihin oli määrä jättää kahden viikon ruokatarpeet. Siitä alkaen piti annettaman elintarvekortit. Kaikki sen yli menevä varasto takavarikoitiin ja anastettiin. Muutamiin taloihin ei kuitenkaan jätetty aluksikaan mitään. Useimmat sentään saivat pitää siemenjyvänsä. Nekin aiottiin ensin koota punaisten varastoihin, mutta siitä tuumasta luovuttiin, kun niille yksissä paikoissa huomattiin voivan koitua suurempi häviämisen ja turmeltumisen vaara.

http://www.pispala.fi/historia/punainenpispala/1910/punakapina_Pirkkalassa.pdf

Metsäkansa on noin 350 asukkaan kylä Valkeakosken ja Akaan välissä. Kylästä kehutaan olevan 15 minuutin ajomatka Valkeakosken keskustaan. Sama matka sieltä on Akaankin keskustaan Toijalaan, jossa sijaitsee jopa rautatieasema. Metsäkansalla on hurja lähihistoria. Punaiset polttivat koko kylän Pietolan taloa lukuun ottamatta perääntyessään Tampereelta 1918. Muutakin tapahtui. On mielenkiintoista nähdä, kuinka kylässä tämä järkyttävä asia käsitellään 2018. Tähän asti tapahtumista on miltei vaiettu.

https://akaanseutu.fi/2016/06/22/mennaan-metsakansaan/

Suurinta huolta sosialistit kuitenkin näyttävät kantaneen elintarviketilanteesta. Siihen vaikuttavana tekijänä nähtiin Venäjällä vallitseva sekava tilanne ja entisen emämaan oma elintarvikepula. Hyvinkäällä elintarvikepulan pahenemisesta syytettiin talollisia, koska heidän katsottiin pidättäytyvän elintarvikkeiden luovuttamisesta. Tyytymättömyyden ilmaukset kohdistuivat kuitenkin oudosti: ruvettiin maatalouslakkoon silloin, kun piti korjata vilja, jotta selvittäisiin talven yli. Elintarvikepulan lievittämiseksi ei ollut kovin monia keinoja: leivottiin jäkäläleipää ja ostettiin limppuja venäläisiltä sotilailta. – Ainakin yksi Hyvinkään elintarvikelautakunnan virkailija murhattiin. Kuten muualla Suomessa myös Hyvinkäällä punaiset pyrkivät turvaamaan elintarvikkeiden saamisen punakaartilaisille ja ainakin osalle siviiliväestöä takavarikoinnin avulla. Virallisen elintarvikelautakunnan toimiin he eivät näytä luottaneen, ja on ilmeistä, että juuri tämä epäluottamus johti täyspunaisen elintarvikelautakunnan syntymiseen.

https://journal.fi/ta/article/view/47684/13559

Mooses päätti sitten keinuttaa venettä 100-vuotisjuhlien alla...
 
Jussi eli uuden nimen piilottamana jossain - Forssassa?

Isovanhemmat kertoi vanhemmiltaan kuultuja juttuja, kuinka olivat joutuneet metsissä piileskelemään näitä perkeleitä. Siltä puolen sukua kun olivat "punikkeja" vaikka mitenkään siihen kisaan osallistuneetkaan.
 
Ompa hienoa, itsenäisyytemme 100-vuotisen taipaleen juhlinta on vielä käynnissä mutta yleinen keskustelu alkaa pikkuhiljaa kääntymää kansalaissota aiheeseen. Ennustan että kaikka vanhat arvet revitään taas auki. Paljon on puhuttu että talvisota yhdisti Suomalaiset mutta kummasti kuitenkin jaksetaan toistuvasti riidellä kansalais/vapaus-sodasta jai kaivella vanhoja vääryyksiä esiin.

Ikäänkuin nykyisissä tai tulevissa ei olisi tarpeeksi? Itsenäistymisvaiheeseen liittyy erittäin ruma vaihe ja se pitäisi jo lopulta vain hyväksyä. Sisäpoliittisin perustein lämmitelty aihe ei mitään uutta enää pukkaa kenellekään.

Olipa leirit minkä nimisiä tahansa niin tosiasia on se, että niissä kuoli kuvottavissa oloissa lyhyessä ajassa vähän saatanasti ihmisiä. Tapahtumiin syyllistyneet molemmin puolin ovat jo tukevasti maan sisällä ja sillä siisti.

Jos nyt jotain voisi sanoa, niin aseellinen vallankaappaus pääsi tuolloin tapahtumaan lähinnä siksi, että toimivaa ja riittävän tehokasta järjestyskonetta ei ollut. Jos keskeisimmissä kaupungeissa olisi ollut -edes- 500 ehdottoman lojaalia poliisia kussakin ja joku reservi, niin tuskin tapahtumat edes olisivat tuolla tavoin kehittyneetkään.

Syitä oli niin sysissä kuin sepissäkin. Ulkoapäin vaikuttaminen oli de facto: saksalaiset ja toisaalta bolsut. Siihen vielä vähän engelsmannitkin. Ja ruåtsalaiset. Suosittelen lukemaan mm. Alkion päiväkirjaa alk. -17.

Elämme -taas- aikoja, kun ulkoapäin - vaikuttaminen - on top. Ei kannattaisi kenenkään löyhähtää joutavuuksiin mukaan.
 
Isoäidin (isän) puolelta joku punikki ammuttiin meillä Jämsässä. Muutoin taisi sukuhaarat olla enemmän semmoisia maltillisia valkoisia.
Äidin puolelta padasjokisia punaisia sukulaisia oli kai pari myös ammuttu Jämsässä.
Mutta Jämsän tapahtumia kuvaava Rislakin Kauhujen aika on aika hurjaa luettavaa. Eipä niistä asioista juuri Jämsässä puhella.
 
Poistettu.
 
Leino saivartelee. "Tuskin ketään tapettiin tarkoituksella nälkään". Kyllä, ei varmaan löydy mitään kirjallista suunnitelmaa asiasta.

Mutta annettin kuolla joka tapauksessa, vaikka tätä ei ehkä suunniteltu. Kunhan seurattiin sivusta eikä asiaan juurikaan puututtu.

En myöskään usko Lipposen lausuntoon asiasta. Varmasti löytyy vastaavia leirejä euroopasta ensimmäisen maailmansodan ajalta jos asiaa vaan malttaa tutkia ja siihen paneutua.
 
Leino sai mitä tilasi..

VASEMMISTONUORET: SUOMEN PYYDETTÄVÄ ANTEEKSI SISÄLLISSODAN UHREILTA JA OMAISILTA

“Anteeksipyyntö olisi vuoden merkittävin Suomi 100 -teko.”
Vasemmistonuoret vaatii, että Suomen valtio pyytää anteeksi vuoden 1918 tapahtumia.
Sisällissodassa kuoli 5 199 punaista ja 3 414 valkoista. Noin 12 000 punavankia kuoli sisällissodan jälkeen nälkään, tauteihin, valkoiseen terroriin sekä teloituksiin keskitysleireillä. Keskitysleireillä oli 1 500 lasta. Heistä yli sata kuoli, joista 20 teloitettiin.
– Anteeksipyyntö olisi kansallisesti eheyttävä teko itsenäisyyden satavuotisjuhlan aikana ja kunnianpalautus uhreille ja heidän jälkeläisilleen. Juhlarahakohu osoitti, kuinka kipeä asia punaisten teloitukset on edelleen suomalaisille. Anteeksipyyntö olisi vuoden merkittävin Suomi 100 -teko, joka osoittaisi, että satavuotias Suomi on niin kypsä kansakunta, että se pystyy käsittelemään menneisyyttään, toteaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.
Poliittinen vaino jatkui vielä pitkään sodan jälkeen: punaisia leimattiin, syrjittiin ja pahoinpideltiin.

Puolustusministerin avustaja huolestuttaa

Punaisten joukkohautoja on yhä olemassa, eikä kaikista vainajia ole koskaan siirretty omien kotiseutujensa hautausmaille. Omaisilla ei ole ollut paikkaa, jossa muistaa ja surra sisällissodan uhreja.
Valtiollinen anteeksipyyntö olisi syytä esittää sisällissodan uhreille ja heidän omaisilleen, koska nykyinen valtio on suora jatkumo Suomen valtiosta vuodelta 1918, vaikka sen edustajat ovat moneen kertaan vaihtuneet.
– Vasemmistonuoret pitää huolestuttavana sitä, että puolustusministeri Jussi Niinistö tuntuu antavan hiljaisen hyväksyntänsä avustajansa kommentteihin, joissa ihmisten teloittamista vailla oikeudenkäyntiä pidetään täysin hyväksyttävänä. Anteeksipyyntö olisi myös selkeä viesti siitä, etteivät vankileirien hirmuteot ja summittaiset teloitukset ilman oikeudenkäyntiä enää ole perusteltavissa, hyväksyttäviä tai vastaa nykyistä oikeusvaltiokäsitystä, Zidan sanoo.
https://www.kansanuutiset.fi/artikk...-anteeksi-sisallissodan-uhreilta-ja-omaisilta
 
Leino saivartelee. "Tuskin ketään tapettiin tarkoituksella nälkään". Kyllä, ei varmaan löydy mitään kirjallista suunnitelmaa asiasta.

Mutta annettin kuolla joka tapauksessa, vaikka tätä ei ehkä suunniteltu. Kunhan seurattiin sivusta eikä asiaan juurikaan puututtu.

En myöskään usko Lipposen lausuntoon asiasta. Varmasti löytyy vastaavia leirejä euroopasta ensimmäisen maailmansodan ajalta jos asiaa vaan malttaa tutkia ja siihen paneutua.

Ei annettu mitään käskyjä ja stopin laittaminen kaikenlaisille puhdistuksille näyttäisi olleen melko vaikeaa.

Joukkoteloitukset loppuivat 3. toukokuuta kaupungin komendantin G. A. Finnen antamalla julistuksella. Vielä tämän jälkeen joidenkin Saksasta palanneiden jääkäreiden aikomuksena oli surmata Viipurin juutalaisväestö, mutta sen sai omalla toiminnallaan estettyä kaupungin virkaatekevä poliisipäällikkö K. N. Rantakari.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Viipurin_puhdistus_1918
 
Back
Top