Alpakkatapahtuman taustahenkilöt myöntävät erilaiset motiivit, mutta soihtukulkueen estämisestä ei puhuttu ääneen – ”Ajattelin, että hyvä, jos se vie mediahuomiota pois muulta ikävältä”, sanoo yksi järjestäjistä
Yhdysvalloista kotiutunut Jaakko Hilppö halusi ottaa mallia sikäläisistä itsenäisyyspäivän lastenjuhlista.
Itsenäisyyspäivän mediailmiöksi nousseen alpakkatapahtuman tavoitteena ei ollut 612-soihtukulkueen estäminen, sanoo yksi aloitteen tekijöistä Jaakko Hilppö.
Hilpön mukaan tapahtumaa oli järjestämässä hyvin moninainen joukko töölöläisiä vanhempia, mutta poliittisia keskusteluja ei lastentapahtuman tiimoilta käyty. Ääneen puhuttiin vain käytännön työnjaosta.
”Meitä hyvin erilaisia ihmisiä yhdisti se, että halusimme tehdä lapsille oman tapahtuman”, Hilppö sanoo.
Perjantaina vahvistusta sai käsitys, että ainakin osalla järjestäjistä oli ajatuksena myös äärioikeistolaiseksi profiloituneen 612-soihtukulkueen tuuppaaminen jonnekin muualle. Suljetussa Facebook-ryhmässä yksi järjestäjistä, Aleksi Pahkala hahmotteli jo marraskuussa tapahtumaketjua, missä soihtukulkue joutuisi siirtymään lastentapahtuman tieltä pois Töölöntorilta.
Pahkala on ollut järjestämässä muun muassa rasismin vastaista Peli poikki -tapahtumaa viime vuoden syyskuussa.
Pahkalan Facebook-kirjoituksen toi perjantaina julki samaan ryhmään kuulunut Heikki Eskola, koska hän omien sanojensa mukaan oli kyllästynyt etenkin vasemmiston rakentamaan sankarimyyttiin äärioikeiston selättämisestä.
Hilpön tausta on toinen kuin Pahkalan. Hän on työskennellyt viime vuodet Yhdysvalloissa Northwestern-yliopistossa tutkijaohjelmassa. Perhe palasi maahan vasta viime elokuussa eikä ollut kokenut Töölön soihtukulkuetta aiemmin.
”Meillä oli Eastonin pikkukaupungista hienoja kokemuksia lastenjuhlista, joita Yhdysvalloissa järjestetään itsenäisyyspäivänä. Havahduimme siihen, ettei itsenäisyyspäivänä lapsille ole juuri mitään”, Hilppö sanoo.
Perheen halloween-juhlissa syntynyt idea sai nopeasti vauhtia, mutta oli melko pitkään muutaman perheellisen talkoolaisen hoidossa. Vasta laajempi julkisuus lisäsi sen suosiota.
”Me olisimme olleet tyytyväisiä, jos Töölöntorille olisi tullut sata osallistujaa. Ajateltiin, että sinnehän me hyvin mahdutaan”, Hilppö sanoo.
Viime vaiheessa mukaan tullut kehityspäällikkö Markku Niinivaara sanoo, että toisin kuin Hilppö, hän toivoi nimenomaan, että tapahtumassa pyrittäisiin laajempaan osallistujajoukkoon ja pois korttelimaisuudesta.
”Mutta perusidea oli koko ajan se, että tehdään ylivoimaisen hieno lastentapahtuma, jonka kaupunkikin haluaisi. Ajattelin itse, että hyvä vaan, jos se vie mediahuomiota pois muulta ikävältä”, Niinivaara sanoo.
Myös Aleksi Pahkala puhuu mediahuomion merkityksestä lauantaina julkaisemassaan avoimessa Facebook-kommentissa.
”Töölöläiset vanhemmat halusivat lastentapahtumaa ja turvallisia kotikulmia, minä halusin olla mukana hyvässä. Jos se hyvä söisi ilmatilaa äärioikeistolta mediassa ja Töölössä, niin en tietenkään pannut pahakseni”, Aleksi Pahkala kirjoittaa.
Hilppö sanoo, ettei järjestelytapaamisissa puhuttu politiikasta. Se, että tapahtuma viime vaiheessa politisoitui niin jyrkästi, oli Hilpölle yllätys.
Sinänsä hän pitää hyvänä, että kaupunki ja poliisi käyvät nyt jälkikäteen keskustelua siitä, millä ehdoilla eri tilaisuuksia järjestetään.
Poliisi on luokitellut 612-kulkueen yleiseksi kokoukseksi, joista riittää vain poliisille tehty ilmoitus. Sen sijaan lastentapahtuman tapaiseen ohjelmalliseen yleisötilaisuuteen täytyy varata kaupungilta heidän hallinnassaan oleva alue.
Poliisihallitus selvittää nyt, toimiko Helsingin poliisi oikein, kun lastentapahtuma joutui siirtymään pois Töölöntorilta. Lastentapahtumalta katosi paikka, kun kaupungin torialueita hallinnoiva Tukkutori veti pois jo kertaalleen annetun luvan turvallisuusriskeihin vedoten.