Alpakkatapahtuma oli vuoden onnistunein mediatempaus - miksi se jätti kitkerän jälkimaun?
Jos haluaa puuttua omaa ajatusmaailmaa vastaan sotivien mielenilmaisuun, pitäisi uskaltaa tehdä se avoimin kortein, kirjoittavat Iltalehden toimittajat Olli Waris ja Juha Ristamäki.
- Taidan katsoa mieluummin C Morelta Onnelaa,
Aleksi Pahkala kirjoitti Facebook-sivuillaan lauantai-iltana.
Päivityksensä oheen Pahkala oli laittanut viestejä, joissa häntä solvattiin painokelvottomilla tavoilla.
Ihmismielen syvimmistä onkaloista ulos purkautuva vihapuhe on vastenmielistä, mutta Pahkalaa ja alpakkaporukkaa voi kritisoida myös asiaperustein.
Pikakertaus: muun muassa rasisminvastaista
Peli poikki! -tapahtumaa ja monikulttuurista Suomea puolustanutta
Meillä on unelma -tapahtumaajärjestämässä ollut Pahkala oli yksi itsenäisyyspäivän lastentapahtuman puuhamiehistä, jonka vetonaulana olivat alpakat.
Tapahtuman järjestäjät ovat alusta asti kiistäneet, myös Iltalehdelle, että heidän tapahtumansa olisi vastaisku Töölöntorilta lähteneelle, nyt neljättä kertaa järjestetylle 612-soihtumarssille, johon on osallistunut perinteisesti myös uusnatseja.
- Ei tässä väitteessä ole mitään perää, Pahkala sanoi itse
Ylelle 4. joulukuuta.
Pahkalan lausunto joutui outoon valoon, kun tuottaja-dj
Heikki Eskolajakoi
blogissaan perjantaina, kaksi päivää itsenäisyyspäivän jälkeen, Pahkalan salaiseen Peli Poikki! jengi -ryhmään jo 16. marraskuuta kirjoittaman viestin, jossa Pahkala ruoti etukäteen itsenäisyyspäivän tapahtumia ja kertoi, että "huolestuneet töölöläiset -ryhmä yrittää pikakaistalla varata Töölöntoria hyvän tuulen tapahtumaan klo 17-20, jonne tulee alpakoita halittavaksi ja kaikkea muuta söpöä, jolloin Töölöntorilla ei voi kokoontua mielenosoitukseen".
- Kaiken huomion keskittäminen pois 612- ja ”kohti vapautta” (lol)-miekkareista voisi olla paras keino ignoorata äärioikeiston hommat täysin ja kiinnittää median ja muun jengin huomio ihan muuhun. Poliisi tullee ohjaamaan molemmat miekkarit ihan muualle kuin miekkareilla on tarkoitus mennä, Pahkala kirjoitti 16. marraskuuta.
Eskolan blogipostauksen jälkeen Pahkala ilmoitti Facebook-sivuillaan seisovansa yhä kommenttiensa takana, vakuutti, ettei alpakkatapahtumassa ollut kyse vastamielenosoituksesta, ja huomautti Helsingin kaupungin antaneen heille toimiluvan tapahtumaa varten.
Pahkala kertoi halunneensa olla järjestämässä ”iloista lastentapahtumaa” ja lisäsi, että ”jos se hyvä söisi ilmatilaa äärioikeistolta mediassa ja Töölössä", niin hän ei tietenkään panisi pahakseen. Pahkala mainitsi asuvansa lähellä Töölöntoria ja kirjoitti, että se on ollut muutamana viime itsenäisyyspäivänä "äärioikeiston kokoontumispaikka", mikä oli pelottanut Pahkalaa sekä muita alueella asuvia lapsiperheitä.
Osa Pahkalan symppaajista tuntuu olevan sitä mieltä, että on ajanhukkaa pohtia järjestäjien motiiveita, jos kerran tarkoitus oli hyvä. Toiset sanovat, että olisi hyödyllisempää keskustella vaikka Syyrian sodasta kuin alpakoista, mutta kun journalistin ohjeidenkin mukaan uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka, niin summataan tapaus kolmeen pointtiin.
1) Pahkala painottaa, että hän ei kyseenalaista kenenkään oikeutta osoittaa mieltään. Kuitenkin Pahkalan 16. marraskuuta kirjoittamasta viestistä saa sen käsityksen, että lastentapahtuman tarkoituksena oli ohjata ”äärioikeisto” pois Töölöntorilta. Jos tämä ei ollut tavoitteena, niin miksi alpakkaporukka ei tarttunut kaupungin tarjoukseen järjestää tapahtuma Töölöntorilla jo aikaisemmin päivällä? Kiistellä voi toki maailman tappiin asti siitä, kenellä on oikeus julkisen tilan käyttöön ja milloin -
poliisin arvio oli se, että kahden tapahtuman järjestäminen samalla torilla ei ollut turvallisuussyistä mahdollista.
2) 612-soihtukulkueessa oli mukana myös muun muassa perussuomalaisia nuoria. Miksi he eivät saisi marssia? Ei pitäisi ryhtyä mielipidepoliisiksi piilotetulla agendalla ja luoda keinotekoista vastakkainasettelua. Sananvapaus suojaa myös ajatuksia, jotka eivät itseä miellytä. Mitä tulee 612-tapahtumaan tänäkin vuonna osallistuneeseen uusnatsijärjestöön, niin rekisteröimättömän yhdistyksen toimintaan voidaan puuttua vasta, kun päätös yhdistyksen toiminnan kieltämisestä
tulee lainvoimaiseksi.
3) Jos haluaa puuttua omaa ajatusmaailmaa vastaan sotivien mielenilmaisuun, pitäisi uskaltaa tehdä se avoimin kortein. Alpakkaryhmä olisi voinut viimeistään mediarummutuksen alettua myöntää, että tapahtuman taustalla oli myös - sinänsä ymmärrettäviä - poliittisia motiiveita. Ei välttämättä kaikilla, mutta ainakin yhdellä järjestäjistä, kuten nyt on käynyt ilmi.
Emotionaalisia reaktioita herättäviä eläimiä onnistuneesti etukäteismarkkinoinnissaan käyttänyt alpakkatapahtuma ansaitsee jo tässä vaiheessa vuoden mediatempaus -tittelin, mutta jälkeensä se jätti kitkerän jälkimaun. Medialle tapaus oli tervetullut muistutus siitä, että tapahtumiin, joita myydään söpöillä laaman lähisukulaisilla, on syytä suhtautua terveellä kriittisyydellä.