ACE-15 toukokuussa Lapin, Finnmarkin ja P-Ruotsin alueella

Kyttääjä

Kersantti
Harjoituksen logo:

11149274_859319590807033_1220066346267223843_n.jpg


Lentoposti uutisoi harjoituksesta. Flyfinland.fi:llä on muutamia kuvia Rovaniemeltä. Linkittäkää jos löydätte kuviagallerioita harjoituksesta.
Henkilökohtaisena anekdoottina pitää todeta että taivas on jyrissyt Länsi-Lapin yllä jo kolme päivää :)
 

Myrskyhiiri

Ylipäällikkö
Veli V. on valppaana.

http://barentsobserver.com/en/security/2015/05/russia-responds-arctic-nato-drill-26-05

Russia responds to Arctic NATO drill

airforce.planes-milru.jpg

Russian fighter jets take off as part of a major unannounced military rehearsal (Photo: mil.ru)
The country’s Arctic Brigade is mobilized as NATO countries together with Sweden and Finland start the Arctic Challenge rehearsal.

By
Atle Staalesen
May 26, 2015

100 fighter jets take to the skies over Barents Region
Russian Minister of Defence Sergey Shoigu on Monday announced that Air Force and Air Defence units in the country’s Central Military District will undergo a major unannounced inspection. Included in that inspection is also the new Arctic Brigade, a unit subjected to the Northern Fleet and specialized on operations in the country’s far north.

According to a Russian military source, the mobilization of the Arctic Brigade must be seen as a response to the ongoing NATO rehearsal Arctic Challenge, Vedomosti reports. The Russian Arctic Brigade is based in the Kola Peninsula and has a wide range of armament and military equipment at its disposal.

The Russian drill started on the 25th May, the same day as the Arctic Challenge.
 

HaRaDa

Kersantti
Hyvin näkyi tämä harjoitus täällä Rovaniemellä. Pääsivät lisäksi ilmojen veijarit harjoittelemaan kaikenlaisessa säässä. Hetkittäin tuli vettä kuin aisaa kun herrat olivat ilmassa ja ajoittain taas lentelivät oikeinkin komeassa auringonpaisteessa. Mutta se asia. Ulkolaisista vieraista useita havaintoja ainakin Gripenistä ja Rafalesta jotka tekivät ajoittain hyvin matalia lähestymisiä lentokentälle useista eri ilmansuunnista. Hetkittäin lentonopeuskin oli näissä tilanteissa huomattava. Voi olla että tässäkin simuloivat taisteluolosuhteita. Muutamankin kerran varsinkin Rafalet lähestyivät kenttää noin 90 asteen kulmassa ja sitten viime hetkellä "kanttasivat" kiitoradan suuntaisesti ja tassut kenttään. Gripenit tekivät tuota myös nähdäkseni muutaman kerran.
Jotenkin jäi noista kolmesta eniten näkemästäni mieleen Rafalen äänekkyys joissain tilanteissa, Hornetin jyminä on toki rovaniemeläiselle ennestään tuttua eikä siitä kukaan täällä jaksa vikistä, siihen on totuttu ja hyvä niin.;) Gripen oli yllättävän hiljainen vai säästelivätkö vain "menovettä" eivätkä antaneet masiinalle runtua aina ihan viimeiseen tappiin. Voi olla että näin myös f-16:n mutta se oli sen verran kaukaa etten laita päätäni pantiksi.

Loppupuolella näytti sille että ottivat keskenään hieman kaartotaisteluharjoitustakin siinä suht lähellä lentokenttää. Taivaalta kantautuva meteli oli melkoisen uskottavaa luokkaa ja hetkittäin näki hyvin välähdyksiä koneiden pohjista tms kun auringonvalo heijastui niistä. Hyvä että pääsivät vertaamaan koneitamme ainakin Gripeneihin ja Rafaleihin tuollakin tavalla, kummankin kun pitäisi olla kaartotappelukoneina vähintäänkin vertailukelpoisia. :)
 

crane

Kenraali
Gripeneihin ja Rafaleihin tuollakin tavalla, kummankin kun pitäisi olla kaartotappelukoneina vähintäänkin vertailukelpoisia. :)
HETKINEN HETKINEN!!! Rafale?? Mirage 2000:ia oli viimeviikolla, mutta onko ne tälle viikolle muuttunu rafaleiksi? Ite en päässy passiin ma/ti, eikä eilen kehannu ko vettä tuli ko aisaa, mut nyt on komia auringonpaiste ja kameran kanssa vielä viimistä päivää passiin. Illalla koittaa kätöstää tänne vähän kuvia.
 

crane

Kenraali
Pari fotoa lisää, karkas tänään "vähän" lapasesta tuo kuvaaminen, ~600 kuvaa tuli otettua :eek:
Nauratti kun koneita lähti parilla ja jp-päällä ilmaan niin autojen varashälyttimet rupes rääkyyn.
 

HaRaDa

Kersantti
Semmoseksihan se paljastuikin. Samat Miraget siellä lensi ko viimeviikollakin.
Juu, sattui typo ja paha semmoinen. Apologios! Taitaa olla dementia tulossa varhaisella iällä! :(:D
Kevyesti noloa kun on erinäköisiä lentovärkkejä katsellut pienen ikänsä.

Painuu maakellariin viikonlopuksi häpeämään ja hakkaamaan päätä betoniseinään. Palataan ensi viikolla! :rolleyes:
 

Kyttääjä

Kersantti
Tämä taisi olla jo toisessa ketjussa, mutta laitetaan tännekkin. Hornet lentää Norjan vuoristossa.

https://www.facebook.com/puolustus/videos/o.408372249355283/865925133479812/?type=2&theater

Tätä tosin ei oltu laitettu. Kaksi hornettia lentää samoissa maisemissa.

https://www.facebook.com/puolustus/videos/o.408372249355283/867334813338844/?type=2&theater

Lisäksi ilmatankkausta.

https://www.facebook.com/puolustus/videos/o.408372249355283/866451990093793/?type=2&theater

Kiitokset PEMM:ille themess.netistä näiden löytämisestä.
 

crane

Kenraali

Myrskyhiiri

Ylipäällikkö
Top