Afganistan

No uunituore juttu tähän liittyen
Afganistan muutti merkittävästi Suomen sotilaallista asemaa
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008211575.html?share=e1578d42633f6d1afa57ae6bbb440c0d
Edit: perkele maksumuuri

Afganistan muutti merkittävästi Suomen sotilaallista asemaa​

Länsi petti Talebania pelkäävät afganistanilaiset, mutta Suomi sai 20 vuotta kestäneestä sotilasoperaatiosta haluamansa.

Kabulin lentokentän alueelle päässeitä afganistanilaisia siirrettiin busseilla evakuointilennolle sunnuntaina.

Kabulin lentokentän alueelle päässeitä afganistanilaisia siirrettiin busseilla evakuointilennolle sunnuntaina. KUVA: U.S. MARINES / ZUMA
20:15
SUOMI lähti 20 vuotta sitten operaatioon Afganistanissa samasta syystä kuin muutkin Euroopan maat: tukemaan Yhdysvaltoja terroristiverkosto al-Qaidan tekemien syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Heti terrori-iskujen jälkeen Yhdysvaltojen tukeminen Afganistanissa oli poliittisesti helpompaa kuin oli myöhemmin Yhdysvaltojen tukeminen Irakin sodassa.

Afganistanissa Euroopan maat ajoivat omaa etuaan: Eurooppa toivoi vahvistavansa Natoa ja Yhdysvaltojen tukea Euroopalle. Kyse oli myös suoraan eurooppalaisten turvallisuudesta, vaikka Eurooppa ei säästynytkään 2000-luvun alussa terrori-iskulta.

Suomi sai tuestaan Yhdysvalloille suurimman kiitoksen, jonka saattoi toivoa: Nato kutsui Suomen vuonna 2014 erityiseksi kumppanimaakseen. Suomi siis sai turvallisuuspoliittisesti Afganistanin operaatiosta haluamansa. Vahvistetun Nato-kumppanuuden arvo Suomelle nähtiin nopeasti, kun Venäjä miehitti Krimin ja muutti Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen.

Afganistanin operaation loppuromahduksessa Suomi tekee taas historiaa. Kabulin lentokentän kaaoksessa on mukana joukko suomalaisia sotilaita ja diplomaatteja yrittämässä pelastaa evakuointilennoille ne, jotka vain jotenkin pelastettavissa vielä ovat. Suomi on kuitenkin määritellyt omat rajansa kovin tiukasti – esimerkiksi alihankintayhtiöiden kautta Suomelle työskennelleitä ei evakuoida.

Evakuointioperaatio näyttää, miten pitkän matkan Suomen sotilaallinen osallistuminen on kulkenut kylmän sodan ajan loppuvuosista. Silloin Suomi vielä hyvin tiukkaan määritteli, missä ja millä mandaatilla suomalaissotilaat voivat astella vieraalle maalle.

PRESIDENTTI Sauli Niinistö ja Sanna Marinin (sd) hallitus soveltavat nyt ensimmäisen kerran vuonna 2017 voimaan tullutta lakia kansainvälisen avun antamisesta ja vastaanottamisesta. Lähtöpäätös vaati myös lain tulkintaa. Lain kirjain täyttyi, kun Suomi sai EU:lta ja Natolta pyynnön auttaa.

Suomi on lähettänyt sotilaita Afganistaniin, maahan, jossa ei ole kansainvälisen yhteisön tunnustamaa hallintoa. Talebaniin lännellä ei ole yhteyttä. On silti selvää, että Suomella on vastuu evakuoida hengenvaarassa olevia Suomen kansalaisia sekä Suomen, EU:n ja Naton kumppaneita. Afganistan on kaikki vastaan kaikki -sodan partaalla ja lännen kanssa yhteistyötä tehneet Talebanin tappolistoilla.

Suomalaisessa ulkopolitiikan puheessa korostuvat usein arvot. Afganistanista puhutaan erityisesti naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien näkökulmasta. Arvoja korosti myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) puhuessaan maanantaina suurlähettiläspäivillä.

Haavisto on oikeassa siinä, etteivät koulutukseen käytetyt varat ole hukkaan heitettyä rahaa. Afganistanin nopea romahdus Talebanin syliin pakottaa kuitenkin koko läntisen yhteisön itsetutkiskeluun. Suomikin voisi tätä tavoitetta ajaa. Yksi foorumi on YK:n ihmisoikeusneuvosto, jonka jäsenenä Suomi on vuodet 2022–2024.

Vaikeuskerrointa riittää ympäristössä, jossa lännen arvot kyseenalaistetaan entistä vihamielisemmin. Suomessa kaivataankin suoraa puhetta Yhdysvaltojen ja Euroopan uusista geopoliittisista strategioista, jotta Afganistanin tapahtumiin saadaan selkoa.

AFGANISTANISSA länsi epäonnistui, eikä syy ole vain Yhdysvaltojen. Euroopan on ymmärrettävä muutos Yhdysvaltojen geopoliittisessa strategiassa. Kiinan uhkaan vastaaminen ajaa muiden sitoumusten ohi.

Yhdysvallat keskittää voimiaan uudelleen silläkin hinnalla, että Yhdysvaltojen vetäytyessä Lähi-idän ja Afganistanin valtatyhjiötä täyttävät Kiina ja Venäjä. Presidentti Joe Bidenin viesti on selvä: vetäytymiselle ei ole vaihtoehtoa. Myös Euroopan olisi ymmärrettävä, mitkä asiat nyt ohjaavat Yhdysvaltojen presidenttejä ja amerikkalaisten kansalaismielipidettä.

Suurten kansainvälisten sotilasoperaatioiden aika päättyy. Kun Yhdysvallat vetäytyi Afganistanista, muut seurasivat. Myös Yhdysvaltojen strategia terrorismin torjunnassa on muuttunut. Painopiste on kotikulmilla. Euroopan toimijuudelle ja turvallisuudelle muutos on suuri.

Yhdysvaltojen vetäytymisen seuraukset Afganistanille ja Euroopalle ovat vielä auki. Se on kuitenkin selvää, että sitoutuminen Euroopan turvallisuuteen ei ole enää amerikkalaisten ajattelua ohjaava asia. Tärkein on Kiina.
 
Seuraava soppa mikä voisi lähteä lähi-idässä tulille on israel ja iran, siinä sopassa varmaan jenkitkin vedetään mukaan. Käsittämätön maailmankolkka.
Syyria. Libanon. Yemen. Iran. Afghanistan. Irak.
 
Back
Top