Afganistan

Kyllä Republikaanit saa tästä kovan vaaliaseen. Huolimatta siitä onko päätös oikea vai ei. Pelkistettynä on sanottu ”Obaman Guantanamosta vapauttama terroristi johtaa nyt Afganistania Bidenin päätöksellä”

Saa jos saa, mutta taalla paikanpaalla porukka pikemminkin hurraa Bidenille kuin painvastoin... Voi olla, etta tyylipisteita ei pahemmin heru mutta sielta haluttiin ulos ja niin pian kuin mahdollista. Bidenilla oli munaa tehda paatos ja panna se taytantoon...

Luultavasti Afganistanin romahtaminen ja paatyminen Taliban hallinnon alle oli vaistamaton seuraus vetaytymisesta, ja se varmastikin myos tiedettiin, romahduksen nopeus taisi vaan yllattaa ja siita seurannut evakuoinnin heikko tai liki olematon valmistelu..

 
Viimeksi muokattu:
Varmaan monet. Mutta jos asiat asuinmaassa toimivat islamin mukaan niin minkäs teet?
Länsivaihtoehto oli tarjolla, mutta valitsivat talibanien vallan.
Varsinkin jos vaihtoehtona on vaikkapa julkinen kivitys. Jalalabadissahan juuri äskettäin naiset menivät osoittamaan mieltään talipaskaa vastaan, "taistelijat" ampuivat. Kai koraanista löytyy tällaistakin toimintaa oikeuttava säe, kun tarpeeksi tutkitaan ja tulkitaan.
 
Varsinkin jos vaihtoehtona on vaikkapa julkinen kivitys. Jalalabadissahan juuri äskettäin naiset menivät osoittamaan mieltään talipaskaa vastaan, "taistelijat" ampuivat. Kai koraanista löytyy tällaistakin toimintaa oikeuttava säe, kun tarpeeksi tutkitaan ja tulkitaan.

Ampumista tuskin on mainittu, mutta on siellä ohjeita eritasoiselle erimielisyyksien selvittelylle. Lopuksi voi käyttää voimaa jos ne pehmeämmät keinot ei tepsi. Miehet päättää asiat.

Ei siinä mitään, mutta länsimaissa on paljon väkeä joiden mielestä tämän ajattelun kannattajia pitäisi roudata länteen enemmän - jonka seurauksena pitkällä aikavälillä tietysti länsimainen ajattelu korvautuu islamilla. Sitä en ole vielä käsittänyt.
 
Viimeksi muokattu:
Ahmad Shah Massoudin poika Ahmad Massoud on pistämässä pystyyn vastarintaliikettä, National Resistance Front, ja pyytää ulkomailta materiaalista apua.

Opinion: The mujahideen resistance to the Taliban begins now. But we need help.​

My father never forgot this as he fought against the Taliban regime. Up until the moment he was assassinated on Sept. 9, 2001, at the behest of the Taliban and al-Qaeda, he was fighting for the fate of Afghanistan but also for the West.
Now this common struggle is more essential than ever in these dark, tense hours for my homeland.
I write from the Panjshir Valley today, ready to follow in my father’s footsteps, with mujahideen fighters who are prepared to once again take on the Taliban. We have stores of ammunition and arms that we have patiently collected since my father’s time, because we knew this day might come.
We also have the weapons carried by the Afghans who, over the past 72 hours, have responded to my appeal to join the resistance in Panjshir. We have soldiers from the Afghan regular army who were disgusted by the surrender of their commanders and are now making their way to the hills of Panjshir with their equipment. Former members of the Afghan Special Forces have also joined our struggle.
But that is not enough. If Taliban warlords launch an assault, they will of course face staunch resistance from us. The flag of the National Resistance Front will fly over every position that they attempt to take, as the National United Front flag flew 20 years ago. Yet we know that our military forces and logistics will not be sufficient. They will be rapidly depleted unless our friends in the West can find a way to supply us without delay.
The United States and its allies have left the battlefield, but America can still be a “great arsenal of democracy,” as Franklin D. Roosevelt said when coming to the aid of the beleaguered British before the U.S. entry into World War II.
To that end, I entreat Afghanistan’s friends in the West to intercede for us in Washington and in New York, with Congress and with the Biden administration. Intercede for us in London, where I completed my studies, and in Paris, where my father’s memory was honored this spring by the naming of a pathway for him in the Champs-Élysées gardens.
Know that millions of Afghans share your values. We have fought for so long to have an open society, one where girls could become doctors, our press could report freely, our young people could dance and listen to music or attend soccer matches in the stadiums that were once used by the Taliban for public executions — and may soon be again.
The Taliban is not a problem for the Afghan people alone. Under Taliban control, Afghanistan will without doubt become ground zero of radical Islamist terrorism; plots against democracies will be hatched here once again.
No matter what happens, my mujahideen fighters and I will defend Panjshir as the last bastion of Afghan freedom. Our morale is intact. We know from experience what awaits us.
But we need more weapons, more ammunition and more supplies.
America and its democratic allies do not just have the fight against terrorism in common with Afghans. We now have a long history made up of shared ideals and struggles. There is still much that you can do to aid the cause of freedom. You are our only remaining hope.


 
  • Tykkää
Reactions: KIM
Mitä eroa on Afganistanin armeijalla ja siviileillä?

- Armeija pakeni nopeammin.
Mitä nyt katsoin tässä uusia VICE pätkiä jossa paikan päällä ollut reportteri oli yhden Afganistanin erikoisjoukkojen yksikön mukana loppuun asti, niin tämän näkemän mukaan kyseinen yksikkö pisti kyllä vastaan mitä pystyi niillä resursseilla mitä heillä oli: ongelmaksi koitui se, että vaikka armeijalla oli joitakin yksiköitä missä oli koulutus ja halu taistella kohdillaan, niin perusrivimiesten joukossa joista suurin osa armeijasta koostui oli koulutus ja motivaatio mitä oli - toinen asia oli se, että ylempi johto oli tehnyt omia älynväläyksiään, että täällä ei taistellakaan, tulitauko sovittu tällä alueella ja vetäydytte muualle. Vastaavaa tapahtui Etelä-Vietnamissa aikoinaan.

 
Viimeksi muokattu:
Ahmad Shah Massoudin poika Ahmad Massoud on pistämässä pystyyn vastarintaliikettä, National Resistance Front, ja pyytää ulkomailta materiaalista apua.

Opinion: The mujahideen resistance to the Taliban begins now. But we need help.​





Tuossa tulee käymään vielä huonosti. USA ja länsi tuskin ovat kiinnostuneita enää lähtemään tuohon leikkiin mukaan. Helpompi olisi ollut laittaa vastaan ennenkuin talitintit saivat pohjoisen itselleen.
 
Ymmärrän näkökulman - ja samalla se on kyllä heitetty niin syvältä lämpimän nojatuolin perukoilta kuin olla ja voi.
Tämä ei siis ole minkäänasteista vtuilua, yritän vain jotenkin konkretisoida sitä miten erilaiselta tämä näkökulma eri tulokulmilta näyttää. Molemmissa tulokulmissa on myös varmasti vääristymää. Tuskin tähän kysymykseen on yhtä oikeata ratkaisua edes olemassa.
Tilanne on perverssi kun suomalaiset vievät Afganistaniin miljardin puoleksi vastikkeettomana rahana ja Suomi vastikkeettoman rahan lahjoittajana jää kunniavelkaan tulkkeja sun muita helppoheikkejä kohtaan, jotka ovat apuna miljardin levittämisessä. Afganistanissa nimenomaa on jaettu suomalaisperäistä riihikuivaa rahaa, kun on ostettu kansalaisten luottamista ja kiintymystä. Ymmärrän että maailmanpolitiikan vuoksi Suomen on pakko jakaa miljardeja veronmaksajien selkänahasta, eikä aikaansaannoksia saa olettaa eikä kysyä. Eikö silti olisi mielekkäämpää tukea ja avustaa sellaisia maita joissa vastikkeettomalla rahalla ja panostuksella saataisiin jotain aikaiseksi? Esimerkiksi Suomen ei kannataisi viedä lahjarahaa Afrikkaan, vaan rakentaa Afrikkaan kouluja ja tuoda sinne opettajat Suomesta, esim vuodeksi kerrallaan. Jos Afrikkaan rakentaa koulun, mutta ei järjestä opetusta, joku sotalordi tai muu heimopäällikkö sen pian muuttaa asunnokseen.

Kun USA on Afganistanissa läsnä kymmenien miljardien panostuksella, mitä Suomi kuvitteli saavansa aikaan miljardillansa? Mikä olisi ollut potentiaalisesti kuviteltavissa oleva vaikutus? Suomessa vääristellään ja vähätellään kehitysavun ja sen kaltaisten hankkeiden hintaa. Afganistan on ollut Suomen projektina alle 20 vuotta ja hinta 850-1000 miljoonaa. Virallisen liturgian mukaan hinta on ollut 28 miljoonaa vuodessa. 850 miljoonaa on myönnetty hinta ja hyvin todennäkösesti hinta on alakantin arvio.
 
Uskoakseni musliminaisetkin tykkäisivät enemmän länsimaisista oikeuksista.

Niinpä, ja siksi juuri Afganistanin tapauksessa tällainen parin vuosikymmenen vapaampi ajanjakso naisten oikeuksien suhteen on myrkkyä. Toisaalta onhan noita muslimimaita missä naisten oikeudet ovat toki vähän lähempänä länsimaisten naisten ns. liikkumatilaa yhteiskunnassa, mutta yleisesti ottaen hyvin fundamentalististahan se on monessakin paikoin.

Afganistanissa on tosiaan ehtinyt kasvaa pääsääntöisesti kaupungeissa edes vähän vapaampi sukupolvi jos toinenkin vaikka yleisesti ottaen naisten ja lasten oikeuksien suhteen aikalailla sudenkuopissa ollaankin tuolla.

Olen yllättynyt tuosta Jalalabadin mielenosoituksen uhmakkuuden pilkahduksesta vastakohtana muutama päivä sitten koettuun kaaokseen A-maan yhteiskunnassa. Sekin kertoo omaa kieltään siitä että jotkut ovat tottuneet vähän vapaampaan mielipiteiden ilmaisuun, mutta odotetusti Taleban taas on tottunut vastaamaan tällaiseen röyhkeyteen hyvinkin brutaalilla vastareaktiolla.

Mitä nyt katsoin tässä uusia VICE pätkiä jossa paikan päällä ollut reportteri oli yhden Afganistanin erikoisjoukkojen yksikön mukana loppuun asti, niin tämän näkemän mukaan kyseinen yksikkö pisti kyllä vastaan mitä pystyi niillä resursseilla mitä heillä oli: ongelmaksi koitui se, että vaikka armeijalla oli joitakin yksiköitä missä oli koulutus ja halu taistella kohdillaan, niin perusrivimiesten joukossa joista suurin osa armeijasta koostui oli koulutus ja motivaatio mitä oli - toinen asia oli se, että ylempi johto oli tehnyt omia älynväläyksiään, että täällä ei taistellakaan, tulitauko sovittu tällä alueella ja vetäydytte muualle. Vastaavaa tapahtui Etelä-Vietnamissa aikoinaan.


ANA:n ns. "Kommando-yksiköt" tosiaan taisivat olla ainoa porukka jolle hatunnosto taitaa olla paikallaan. Nuo kykenivät ilmeisesti saavuttamaan sen ns. "esprit de corps"-termilläkin kuvaillun tahtotilan hommiensa hoitamiseen toisin kuin muu ANA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_National_Army_Commando_Corps
 
Paskamedian valeuutisointia
Hahhah, jaa taasko tätä samaa koitetaan "Suurin osa on naisia ja lapsia". On tää kyllä niin paksua...
 
ANA:n ns. "Kommando-yksiköt" tosiaan taisivat olla ainoa porukka jolle hatunnosto taitaa olla paikallaan. Nuo kykenivät ilmeisesti saavuttamaan sen ns. "esprit de corps"-termilläkin kuvaillun tahtotilan hommiensa hoitamiseen toisin kuin muu ANA.

https://en.wikipedia.org/wiki/Afghan_National_Army_Commando_Corps
Viimeiset näistä erikoisjoukoista ovat onnistuneet liikkumaan Talibanin alla vuoristoista-vuoristoisempaan Panjshirin maakuntaan joka on viimeisiä paikkoja Afganistanissa mikä ei ole Talibanin hallussa: täytyy kyllä hattua nostaa kun vielä haluavat vastaan pistää, vaikka vastustus on aika toivoton. :salut:
 
Viimeksi muokattu:
Kauppalehdessä maksumuurin takana on uskomaton artikkeli Suomen kehitysavun jatkamisesta Afganistaniin. Kiima työntää rahaa Afganistaniin on ihan perverssiä. Suurin ongelma on määrittää taho jolle miljoonia aletaan työntää. Käsittämätöntä.

Afganistan on ollut Suomen suurin kehitysyhteistyön kohde viime vuosina. Vuosittain Suomi on tukenut maan kehitystä noin 30 miljoonalla eurolla. Suomen tuki on kanavoitu pääosin kansainvälisten toimijoiden kautta, kuten YK-järjestöjen sekä Unicefin. Yhteistyö keskeytyi Islamilaisen ääriliike Talebanin noustua valtaan.
”Tavoitteenamme on yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa suojella saavutettuja tuloksia. Suomi edellyttää, että kumppanit noudattavat ihmisoikeuksia”, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari tiedotteessa.

Siinäpä sitä on Villellä Suomen saavuttamien tulosten (?) suojelemista, kun Talibanien arvot, tavat ja käytännöt ovat mitä ovat. Haavisto voisi lähteä Skinnarin kanssa neuvottelemaan naisten asemasta Kabuliin ja ihan vaikka vaan menolipulla.

KL artikkelissa mainitaan että 2020 Suomi paalutti Afganistania 24,51 miljoonalla. Toisaalla UM on antanut julkisuuteen että Suomi on sitoutunut tärväämään 28 M/a maailman tappiin asti. KL artikkelissa puhutaan myös 30 M/a tuesta. UM joko ei tiedä itsekään paljonko rahaa työnnetään mihinkin reikään, tai sitten ei halua paljastaa asian todellista laitaa. Kolmenlaisia lukuja on esitetty ja lisäksi 850-1000 miljoonaa vajaassa 20 vuodessa. Totuus lienee lähempänä 50 M/a tasolla.
 
Kyllä Republikaanit saa tästä kovan vaaliaseen. Huolimatta siitä onko päätös oikea vai ei. Pelkistettynä on sanottu ”Obaman Guantanamosta vapauttama terroristi johtaa nyt Afganistania Bidenin päätöksellä”
Jos olisin biden pesisin maineeni. Hyökkäämällä afgnastaniin ja pakottamalla maanalle talebanit.
 
Back
Top