Afganistan

Tiedetäänkö jo, kuinka iso joukko sinne lähti ja millä varustuksella?
Ei julkista tietoa. Veikkaan reilut 20 erkkaria tmv ja hieman päällystöä sekä jokunen huoltoon ja ilmavoimien miehet jolloin saavat ns kolme vuoroa noin kymmenen hengen valmiusjoukkoon. Tekisiköhän tuo vähän yli 30 henkeä ja aika kasa varusteita + koneen miehistö jolloin väkeä oli noin 20/kone.

Ps. Mukana on varmaan mustat FnScarit ja RK:t jätettiin kotiin. Onko Trg listalla onkin mielenkiintoinen kysymys. Varmaan koneessa kuitenkin.
 
Viimeksi muokattu:
Kiinnostaa meitä täällä ja näköjään eduskunnassakin se, että mitä ihmisiä me tarkalleen nyt olemme hakemassa pois Afganistanista?
Lähetystöhän on evakuoitu.


https://yle.fi/uutiset/3-12066029

Kansanedustaja kysyy, keitä ovat ne suomalaiset ja Suomessa vakituisesti asuvat, joita Afganistanista nyt evakuoidaan.
– Ovatko he afgaaneja, jotka ovat aiemmin paenneet omasta maastaan ja saaneet Suomesta kansainvälistä suojelua sen perusteella, että Afganistan on heille sietämättömän vaarallinen paikka? Mikäli näin on, mitä he tekevät Afganistanissa?


(y)

Afganistanin turvallisuustilanne on toki muuttunut vuosien varrella. Ehkä on myös syytä harkita sitä, etteivät islamistit edes välttämättä haluaisi tulla Suomeen, nyt kun voi elää unelmaansa. Tuskin kukaan pakottaa ihmisiä evakuointiin.

Toisekseen, suuren väestönosan kulttuuri on vielä samantapainen, kuin Euroopassa ennen valistuneisuuden aikaa ja osaksi jopa vielä antiikkisempi. Moni asukas ei juuri ajattele tai tunne ketään omaa kylää tai kaupunginosaa kauempana. Sama suku on saattanut paimentaa laakson vuohia jo monta tuhatta vuotta. Vanhemmat ihmiset ovat patavanhoillisia, varsinkin maaseudulla ja uudet asiat tuovat epävarmuutta tulevasta. Afgaanien hallitus ei pystynyt pitämään samanlaista stabiilia tilaa, kuin Taleban ennen sitä. Kulttuuri ei muutu parissa vuosikymmenessä, muutoin kuin äärimmäisin pakkokeinoin.

Afganistan, entinen Khurasan, elää muutenkin historiallista alennustilaa, joka alkoi vähitellen, kun silkkitie menetti merkityksensä ja alue köyhtyi. Sivilisaatioiden historiassahan alue on yksi merkittävimmistä. Alueelta on ponnistanut maineeseen mm. sellaisia nimiä, kuin Zarathustra, Ferdowsi, Timur lenk ja Babur suuri.

Oikeastaan kaikki pysyvät valloitukset ovat tapahtuneet istuttamalla valloittajan virkamiehiä eri johtoportaisiin - iranilaisista, kreikkalaisiin, hunneihin, turkkilaisiin ja mongoleihin. Persialainen Dareios suuri ja Makedonian Aleksanteri suuri toivat ammoisina aikoina virkakoneistoa ja kaupungistumisen, minkä seurauksena alueen kaupungit ovat olleet todella rikkaita. Maaseudulla ei ole ollut niin väliä, sama se kenelle veroja maksetaan, kunhan joku pitää yllä jöötä yllä uskottavasti eikä orjuuta täysin.

Britit tekivät mughaleilta vallan riistäessään sen virheen, että antoivat paikallisen kuninkaan hallita aluetta sisäisesti vapaalla kädellä. Tämä johti sisällissotiin, kun paikalliset olivat tyytymättömiä sätkynuken ja hänen jeesmiestensä rötöstelyihin. Saman virheen teki NL ja nyt Yhdysvallat. Saatanan tunarit, sanois Urho Kaleva, varsinkin kahdelle jälkimmäiselle. Pitäisi vähän osata valikoida, mitä historiaa haluaa toistaa.

Kaikki ei ole kuitenkaan vielä mennyttä, vaikka Talebanit ovat taas ohjaimissa. Euro-amerikkalaisen miehityksen aikana ainakin osa ihmisestä hiffasi tai muisti, että on muitakin vaihtoehtoja, kuin läpeensä korruptoitunut hallinto, Taleban tai loppumaton sisällissota, eikä julmaa todellisuutta ainakaan mihinkään uskontoon kannata piiloutua. Saa nähdä, käykö niinkuin Iranissa, jossa radikaalipapit ovat vallassa, mutta tavan kansa tekee salassa suunnilleen mitä lystää. Jossain vaiheessa ne Mullahitkin heitetään veke, ettei tarvitse piilotella.
 
Älä unohda työnantajan sivukuluja. Jos jääkäri saa 4000€/kk, niin kustannus on 8000€/kk sivukulujen takia. Ja itse asiassa tuntuu kyllä alakanttiin tuo 4K€ palkka, jos ollaan 24h/7 kiinni ja ulkomaan päivärahat ja vaarallisen työn lisät päälle.
Kummasti puolusutsvoimien sivuilla lukee, Jos hakee eikoisjääkäriksi niin sopimus sotilaan palkka ilman lisiä on 2000k/KK. Ainoot ketkä tienaa pirusti puolusutsvoimilla on upseerit sekä rauhanturvaajat tai upseerit rauhanturva hommissa.


 Sotilaat laskeutuvat helikopterista köyttä pitkin

Erikoisjääkäriksi​

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi järjestetään Utin jääkärirykmentissä. Kurssilla annettava koulutus on mielenkiintoista, monipuolista ja haastavaa. Kurssin kautta voi hakeutua erikoisjääkärialiupseeriksi.
Erikoisjoukkokurssille voivat hakeutua sellaiset reservin aliupseeri- tai upseerikoulutuksen saaneet asevelvolliset, joiden varusmiespalvelus on päättynyt erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä.
Mielenkiintoinen ja haastava koulutus sisältää muun muassa tiedustelu- ja taistelutehtäviä maastossa ja rakennetulla alueella. Monipuolinen siirtymismenetelmäkoulutus muodostuu laskuvarjohyppykoulutuksesta, vesistökoulutuksesta sekä helikopteri- ja ajoneuvokoulutuksesta.
Erikoisjoukkokurssille voivat hakea kaikki reservin aliupseerin tai upseerin koulutuksen saaneet asevelvolliset, jotka ovat iältään alle 25-vuotiaita. Erityisistä syistä kurssille voidaan hyväksyä myös 25–30-vuotiaita henkilöitä. Kurssille voivat hakea myös varusmiespalvelustaan suorittavat asevelvolliset, joiden varusmiespalvelus päättyy ennen erikoisjoukkokurssin alkua. Kurssi alkaa vuosittain heinäkuussa ja sen kesto on 12 kuukautta.
Haku kurssille on avoinna vuosittain 1.9. - 30.11. Vuodesta 2021 alkaen kurssille haetaan sähköisellä lomakkeella, joka tallennetaan tälle sivulle myöhemmin.
Valinta koulutukseen tapahtuu pääsykokeiden kautta. Esivalinta tehdään hakupapereiden perusteella ja sen läpäisseet kutsutaan kaksivaiheiseen valintakokeeseen. Ensimmäinen vaihe valintakokeesta on kaksipäiväinen ja se järjestetään tammikuussa. Painopiste ensimmäisen vaiheen valintakokeessa on fyysisten ominaisuuksien testaamisessa.
Liite: Valintakokeen ensimmäisen vaiheen fyysiset testit ja pisteytysTiedosto avautuu uudessa välilehdessä PDF 47kB
Ensimmäisen vaiheen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen, maalis-huhtikuussa järjestettävään vaiheeseen, jossa hakijoilta edellytetään mm. seuraavia asioita
  • motivoitunut suorittamaan kaikki annetut tehtävät parhaalla mahdollisella tavalla
  • oma-aloitteinen, sekä halukas oppimaan ja kehittämään aktiivisesti itseään
  • harkintakykyinen ja kykenee toimimaan järkevästi myös stressitilanteessa
  • kykenee fyysisen suorituskykynsä puolesta selviytymään erikoisjääkärikoulutuksesta
  • sitoutuu ryhmän yhteisiin tavoitteisiin ja asettaa ryhmän edun oman etunsa edelle
  • omaa hyvät vuorovaikutustaidot ryhmässä työskentelemiseksi
  • kykenee säilyttämään toimintakykynsä kaikissa tilanteissa
  • hallitsee sotilaan perustaidot
  • kykenee marssimaan kymmeniä kilometrejä taisteluvarustuksessa
  • omaa kohtuullisen hiihto- ja suunnistustaidon.
Valintakokeet ovat varusmiespalvelusta suorittaville komennus ja reserviläisille vapaaehtoinen kertausharjoitus.
Kurssille hyväksytyille henkilöille ilmoitetaan valinnasta noin kaksi kuukautta ennen heinäkuun lopulla alkavaa erikoisjääkärikurssia.

Sopimussotilaan määräaikainen virkasuhde​

Erikoisjoukkokurssille valitut henkilöt ovat Puolustusvoimissa sopimussotilaan määräaikaisessa virkasuhteessa. Koulutusajalta maksetaan palkkaa. Kurssilaiset kustantavat itse majoituksensa ja ruokailunsa.
  • palkkaus noin 2 000 euroa/kuukausi (sisältää peruspalkan + lisät)
  • työaika 116,15 h/kolmen viikon jakso
  • vuosilomaa 2 päivää/kuukausi.
 
Eihän Biden osaa edes osoittaa A-maata karttapallosta, niin mitä voi odottaa.

Nyt muistat ihan väärin.

Se on kaverisi Trumppeli joka ei löydä kartalta edes Pohjois-Amerikkaa.

Mitä Bideniin tulee niin alan olemaan kanssasi samaa mieltä siitä että jätkä taitaa olla seniili tai vähintäänkin idiootti :ROFLMAO: Ymmärrän vielä jotenkin sen että vetäytymisajankohdalla ja sen viivyttelyllä yritettiin kerätä poliittisia irtopisteitä. Mutta jos näin tehdään niin silloin pitää olla tarkka varasuunnitelma joka toteutetaan tarvittaessa. Nyt ei selvästi ollut ja seurauksena on sellainen paniikki että talibanitkin jo ihmettelevät että mikä vittu niitä ääliöitä vaivaa.

Taleban ei ollut vastuussa Kabulin lentoaseman kaaoksesta, sanoo äärijärjestön nimettömänä pysyttelevä edustaja uutistoimisto Reutersille.

– Lännellä olisi voinut olla parempi evakuointisuunnitelma, hän toteaa.


Jos USA:lla oli Trumpin jäljiltä vielä jonkinlaista kansainvälistä arvovaltaa niin tämän hölmöilyn jälkeen ei ole sitäkään vähää ja se on monessakin mielessä huono homma...paitsi tietysti Kiinalle ja Venäjälle.
 
Viimeksi muokattu:
Kummasti puolusutsvoimien sivuilla lukee
Näin se menee kun hommat aloitat. Paitsi, että pv tarjoaa ruoan, majoituksen ja vaatetuksen varusteineen eli täyden ylläpidon. Nämä erkkarit saavat sen lisän mitä ovat kerinneet palvelemaan tai erikoistehtävistä, palkan komennuksessa 24h/vrk, suurimman vaaralisän ja päivärahan sekä tietenkin ylläpidon. Joku porkkanakin on voitu luvata koska lähtö oli nopea ja komennushan alkoi jo heti suomessa. Ja tuohon edellä laskettuun kuului myös lomapalkka jota kertyy kolminkertaisella vauhdilla.

Ei erkkarit peruspalkalla Suomessakaan nyhjää. Komennuksia ja koulutusta on peräkanaa ja myös ulkomailla jolloin tuntimäärät ja päivärahat kertyy. Luulisin, etteivät voi samassa tahdissa lomiakaan pitää joten osa niistä tulee rahana kuten rauhanturvaajillakin. Kun olet 4 kk komennuksella olet vielä usean viikon sen jälkeen palkallisella lomalla.
 
Viimeksi muokattu:
Varmasti näin. Isoin riski tuossa varmaan on, että joutuu itsepuolustukseksi avaamaan tulen aseistamattomaan väkijoukkoon, joka vyöryy massalla päälle, eikä tottele varoituslaukauksia eikä käskyttämistä. Tästä sitten saavat Suomessa murhasyytteen, jota veivataan seuraavat 10 vuotta eri oikeusasteissa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ja Haagissa asti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kiilusilmäisen katseen alla.
Paljon saa tapahtua ennen tuota tilannetta. Jenkit siellä ovat linjassa ja suomalaiset sitten taka-asemassa. Näin siis oletuksena.
 
Ei julkista tietoa. Veikkaan reilut 20 erkkaria tmv ja hieman päällystöä sekä jokunen huoltoon ja ilmavoimien miehet jolloin saavat ns kolme vuoroa noin kymmenen hengen valmiusjoukkoon. Tekisiköhän tuo vähän yli 30 henkeä ja aika kasa varusteita + koneen miehistö jolloin väkeä oli noin 20/kone.

Ps. Mukana on varmaan mustat FnScarit ja RK:t jätettiin kotiin. Onko Trg listalla onkin mielenkiintoinen kysymys. Varmaan koneessa kuitenkin.
Eli näillä kahdella koneella voidaan siis maksimissaan evakuoida 60 ihmistä, jos kone wikin mukaan vetää 60 hlöä per putki. Ellei sitten osaa evakuoitavista saada muiden koneisiin. Toivottavasti menee hyvin, kaikki ehjinä kotiin. Onhan tämä hyvä harjoitus siinä mielessä, että saadaan lait ja muut kuntoon jos pitää suomalaisia jatkossa evakuoida erilaisista banaanitasavalloista kovalla kiireellä... Paljoa muuta hyvää tästä ei toki voi sitten sanoakaan.
 
Itse toivoisin viranomaisilta harjoitteita jotka liittyvät koneiden kaappauksiin jossain periferiassa. Paikalliset viranomaiset eivät välttämättä kykene ratkaisemaan tilannetta järkevästi joten kansalliset intressit huomioiden voitaisiin lähettää erikoisjoukkoja kohteeseen. Tyyliin GSG9 muistaakseni Somaliassa.
 
Itse toivoisin viranomaisilta harjoitteita jotka liittyvät koneiden kaappauksiin jossain periferiassa. Paikalliset viranomaiset eivät välttämättä kykene ratkaisemaan tilannetta järkevästi joten kansalliset intressit huomioiden voitaisiin lähettää erikoisjoukkoja kohteeseen. Tyyliin GSG9 muistaakseni Somaliassa.
Nyt meillä on ensimmäinen kerta, jossa Suomi lähettää omalla päätöksellään voimaa maamme rajojen ulkopuolelle turvaamaan suomalaisia. Jos unohdetaan tämä surkea Afganistanin konteksti tässä, niin onhan tämä oikeinkin hieno homma.
 
Varmasti näin. Isoin riski tuossa varmaan on, että joutuu itsepuolustukseksi avaamaan tulen aseistamattomaan väkijoukkoon, joka vyöryy massalla päälle, eikä tottele varoituslaukauksia eikä käskyttämistä. Tästä sitten saavat Suomessa murhasyytteen, jota veivataan seuraavat 10 vuotta eri oikeusasteissa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa ja Haagissa asti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen kiilusilmäisen katseen alla.
Ammattilaisia. Näiden aseenkäytön koulutuksella tuo ei ole mahdollista - eivät avaa tulta väkijoukkoon. Silloin peräännytään asemiin jotka voidaan pitää - siis kaikkien kentän länsimaisten sotilaiden voimin. Eikä se väkijoukko tulta päin vyöry kuin korkeintaa pahemman tulen ajamana - silloin kohde onkin se pahempi tuli.
 
Mietin mikä voisi olla syy suomalaisten sotilaiden lähettämiseen Kabuliin.

Viimeisten Amerikkalaisten joukkojen poistuminen voi olla hankalaa, juuri silloin afgaanit ryntäävät kiitoradalle. Tai sitten taleban voi innostua "valtaamaan" kentän samalla hetkellä ja saaden näyttämään siltä että ajoivat amerikkalaiset asein pois.

Suomalaisilla voi olla kunniatehtävä varmistaa viimeisten koneiden lähtöä. (Muiden ei amerikkalaisten kanssa)
Usa on todennut,että he eivät ala sotkua yksin viemään loppuun. "Kaino" pyyntö osallistua omalla resurssilla. Suomi todennut,että tässä Turpo-tilanteessa on kannattava lähteä mukaan. Tietysti Haavistolle henkilökohtaisesti olisi ikävä, jos alkaa tulla videoita Talebanin teloittamista suomalaisille työskennellyistä henkilöistä.
 
Kummasti puolusutsvoimien sivuilla lukee, Jos hakee eikoisjääkäriksi niin sopimus sotilaan palkka ilman lisiä on 2000k/KK.
Siinä sanotaan että erikoisjoukkoKURSSILAISEN palkka on 2000€/kk - joka on peruspalkka ilman henki-osaa, mikä joka-ainoalla peruspalkan päälle tulee.
Käytännössä perusyksikön peruskoulutettu kouluttaja-aliupseeri tienaa vuositasolla 40 000 - 45 000€ lisineen, jotkut enemmänkin..karkeasti siis 3300-3500€/kk tasan 12 kuukauden ajalle jaettuna.
Siihen, mitä pojat tienaavat tuolla reissulla, on käytännössä kaksi eri vaihtoehtoa joita en käy tässä erittelemään. Vaihtoehdot kuitenkin ovat: tienaavat varsin hyvin tai tienaavat aivan helvetin hyvin.
Toivon jälkimmäistä, ovat palkkansa kyllä ansainneet.
 
Siinä sanotaan että erikoisjoukkoKURSSILAISEN palkka on 2000€/kk - joka on peruspalkka ilman henki-osaa, mikä joka-ainoalla peruspalkan päälle tulee.
Käytännössä perusyksikön peruskoulutettu kouluttaja-aliupseeri tienaa vuositasolla 40 000 - 45 000€ lisineen, jotkut enemmänkin..karkeasti siis 3300-3500€/kk tasan 12 kuukauden ajalle jaettuna.
Siihen, mitä pojat tienaavat tuolla reissulla, on käytännössä kaksi eri vaihtoehtoa joita en käy tässä erittelemään. Vaihtoehdot kuitenkin ovat: tienaavat varsin hyvin tai tienaavat aivan helvetin hyvin.
Toivon jälkimmäistä, ovat palkkansa kyllä ansainneet.
Saavatko lentäjät sitten samat lisät kuin pyssymiehetkin? Alkaa paukkua siinä tapauksessa ja kymppi rikki.
 
Eli näillä kahdella koneella voidaan siis maksimissaan evakuoida 60 ihmistä, jos kone wikin mukaan vetää 60 hlöä per putki. Ellei sitten osaa evakuoitavista saada muiden koneisiin. Toivottavasti menee hyvin, kaikki ehjinä kotiin. Onhan tämä hyvä harjoitus siinä mielessä, että saadaan lait ja muut kuntoon jos pitää suomalaisia jatkossa evakuoida erilaisista banaanitasavalloista kovalla kiireellä... Paljoa muuta hyvää tästä ei toki voi sitten sanoakaan.
Ehkä heittävät useamman reissun. Perustavat tukikohdan jonnekin naapurimaahan (Ruotsin/Norjan/Tanskan/jonkun muun siivellä?). Sieltä käsin sitten keikkoja Kabuliin ja Suomeen.
 
Back
Top