AGM-158 JASSM

Huhta

Greatest Leader
http://www.thedrive.com/the-war-zon...eleased-regarding-its-missile-attack-on-syria

Ensimmäiset JASSMit (ER-versio) nähty nyt siis tositoimissa. Ilmeisen hyvin näyttivät pelittävän eikä ainakaan SAA:n vanhoilla ilmatorjuntajärjestelmillä ollut juuri mahdollisuuksia noiden torjumiseen niin kuin arvata saattaa.

Miksi ER eikä perusversioita? En ymmärrä. Perusversiot ovat kuitenkin vanhenemassa ensin, ja Damaskokseen luulisi yltävän perusversiollakin.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Miksi ER eikä perusversioita? En ymmärrä. Perusversiot ovat kuitenkin vanhenemassa ensin, ja Damaskokseen luulisi yltävän perusversiollakin.
Jos motonetista noihin oltiin hankittu pelkästään tuo ER lätkä? No vitsi vitsinä.
Kenties tuolla nyt sattui olemaan sitä uudempaa mallia tarjolla. Niitä oltaisiin voitu joutua käyttämään vaikkapa Irania vastaan. Pahimmassa tapuksessa Venäjääkin.
 

Huhta

Greatest Leader
Jenkeillä on varmasti kova luotto siihen ettei ne perusversiotkaan ehdi hapata varikolle vaan sotia riittää tulevillekin vuosille?

Pointti oli siinä, ettei äkkiseltään tule mieleen järkevää syytä ER-mallin käyttöön. S-400?

@Merten sheriffi voi kyllä olla oikeassa; jos saatavilla oli ainoastaan X, niin käytettiin sitä eikä jääty odottelemaan ohjusten siirtoa jostakin muualta.

Jospa ne säästää niitä perusversioita aseapuna Suomelle, jos tosi paikka tulee!!

Kuinka anteliasta!

19 ohjuksen kuluttaminen olisi kylläkin tehnyt varsin pienen kolon JASSM-varikkoihin. Käsittääkseni Yhdysvallat on hankkinut perusmalliakin luokkaa 1000 ohjusta, ja testeissä on ammuttu yhteensä ehkä joitakin kymmeniä.

Vaikka voihan tuota miettiä siltäkin kannalta, että muutkin liittolaiset/kanssasotijat kuin Suomi käyttävät JASSM-rynnäkköohjusta. Australialla ja Suomella on yhteensopivuus vain perusmallin ohjukselle, ja Puolakin on (kai) vasta hankkimassa ER-mallia. Jos jokaiselle toimittaa maailmanpalossa vaikkapa vain 300 perusmallin ohjusta, niin laarinpohja alkaa tulla vastaan.
 

Rannari

Greatest Leader
@Merten sheriffi voi kyllä olla oikeassa; jos saatavilla oli ainoastaan X, niin käytettiin sitä eikä jääty odottelemaan ohjusten siirtoa jostakin muualta.Kuinka anteliasta!

19 ohjuksen kuluttaminen olisi kylläkin tehnyt varsin pienen kolon JASSM-varikkoihin. Käsittääkseni Yhdysvallat on hankkinut perusmalliakin luokkaa 1000 ohjusta, ja testeissä on ammuttu yhteensä ehkä joitakin kymmeniä.

Tuota itsekin tarkoitin. Asialla ei ollut juurikaan merkitystä.
 

Gyllis1

Respected Leader
Yksi huomio yllä olevaan keskusteluun:
Lisäkantamasta tuskin on haittaa vaikka lyhyemmänkin kantaman versio kantaisi maaliin.

Risteilyohjuksen lentoreitti on harvoin suora viiva laukaisupisteestä maaliin, ohjus saattaa joutua kiertämään yllättävän pitkänkin ylimääräisen lenkin esimerkiksi tiedusteltujen it-asemien tai maastonmuotojen vuoksi (vaikkapa kukkuloiden takana tutkakatveessa pysyminen).

Tässä kuva Tomahawkin mahdollisesta lentoprofiilista:
1653.png
 
Mitä eroa on merikontilla, iskanderilla ja S-400:lla? Ei välttämättä yhtään mitään.

 

John Hilly

Kenraali
Tässä taas puhutaan vain -ER versiosta:

Suomen uutta ohjusta suitsutetaan USA:ssa: Uusi elämä Horneteille

Kasperi Summanen | 19.04.2018 | 23:56- päivitetty 20.04.2018 | 10:56

JASSM-ER-ohjusten sanotaan tarjoavan merkittäviä kykyjä 4. sukupolven hävittäjille.

Amerikkalainen National Interest suituttaa artikkelissaan AGM-158B-ohjusten ominaisuuksia. Yhdysvallat käytti uudenkarheita risteilyohjuksia ensimmäistä kertaa taistelussa Syyriassa viime viikolla. Ilmaskuissa käytettiin tuttavallisemmin JASSM-nimellä (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) tunnetun ohjuksen pitkän kantaman ER-versiota. Sen kantama on jopa yli 900 kilometrin luokkaa. Verkkouutiset kertoi asiasta ensin tässä.

JASSM-ohjuksia on myyty vain harvoille ulkomaisille ostajille. Yksi niistä on Suomi. Suomessa on käytössä ohjuksen lyhyemmän kantaman ”perusmalli”. Ilmavoimien Hornetien aseistukseen kuuluvat JASSM-ohjukset kantavat kuitenkin nekin noin 300-400 kilometrin päähän.

Amerikkalaisjutussa huomautetaan, että ohjukset laukaistiin Syyriaan B-1B-pommikoneista.
– Vaikka B-1B olikin kyvykäs pommikone, kun se astui palvelukseen 1980-luvulla, ei se ole selviytymiskykyinen moderneja ilmapuolustuksia vastaan ja joutuu turvautumaan kaukolaukaistaviin (engl. standoff) aseisiin, kun vastassa on tavanomainen vastustaja, National Interest kirjoittaa.
Syyrian kohdalla kyse oli maahan siirrettyjen kehittyneiden venäläisten ilmapuolustusjärjestelmien muodostamasta uhkasta. Venäjän aseet pysyivät lopulta hiljaa. Riski vältettiin kuitenkin kokonaan ampumalla pitkän kantaman JASSM-ER-ohjuksia venäläisaseiden ulottumattomista.

National Interest toteaakin JASSM:n kaltaisen häiveteknologialla varustetun pitkälle yltävän ohjuksen ”antavan uuden elämän” B1-B:n tai 4. sukupolven hävittäjien kaltaisille tavanomaisille koneille, jotka eivät hyödynnä häiveteknologiaa ja kykene tunkeutumaan raskaasti puolustettuun ilmatilaan. Tässä yhteydessä mainitaan esimerkkeinä F-16- ja F-15-hävittäjät. Myös Suomen ilmavoimien F-18 Hornetit kuuluvat saman ikäluokan 4. sukupolven koneisiin.

Artikkelissa todetaan, että JASSM-ohjukset ovat huomattava ominaisuus myös Yhdysvaltojen laivaston Super Hornet -hävittäjille. Aseen pitkä kantama mahdollistaa Kiinan kaltaisten maiden kovan tason ilma- ja meripuolustusten läpäisemisen ilman riskejä sotalaivoille ja vanhemmille taistelukoneille.

National Interestin mukaan myös uuden F-35-häivehävittäjän ja JASSM-ohjuksilla varustettujen Super Hornetien yhdistelmä voisi olla varsin tehokas tunkeuduttaessa raskaasti puolustettuun ilmatilaan. Tällaisessa tapauksessa F-35-koneet voisivat ohjata vanhempien koneiden kaukaa ampumia ohjuksia maaleihin kohdealueiden läheltä.

https://www.verkkouutiset.fi/suomen-uutta-ohjusta-suitsutetaan-usassa-uusi-elama-horneteille/
 

Jukkis

Eversti
National Interest toteaakin JASSM:n kaltaisen häiveteknologialla varustetun pitkälle yltävän ohjuksen ”antavan uuden elämän” B1-B:n tai 4. sukupolven hävittäjien kaltaisille tavanomaisille koneille, jotka eivät hyödynnä häiveteknologiaa ja kykene tunkeutumaan raskaasti puolustettuun ilmatilaan.

Sikäli väärä väite, että B-1 nojasi jo alunperinkin AGM-69 SRAM-ohjuksiin vihollisen ilmapuolustuksen lamauttamiseksi. Toki päivitys myös konventionaaliseen pommitukseen kykeneväksi ei tuonut vastaavaa konventionaalista kykyä, vaan ilmapuolustuksen lamauttaminen jäi siihen erikoistuneiden koneiden harteille. Toisaalta myös ydinhyökkäysroolissa ilmapuolustuksen lamauttaminen oli ohjusten tehtävä jo aikaisemmin, mutta yksi B-52 ei voinut kuljettaa enempää aseita kuin kaksi AGM-28-ohjusta, joten yhteen kohteeseen täytyi osoittaa useampia pommikoneita. SRAMin tultua yksi pommari pystyi hoitamaan sekä tien auki ampumisen että itse maalialueen lasittamisen. Että sikäli ei niin uusi elämä.
 
http://www.reservilainen.fi/uutiset/ilmavoimien_jassm-risteilyohjus_valmiina_kayttoon

Ilmavoimien JASSM-risteilyohjus valmiina käyttöön
Tässä Reserviläisen uusimmassa artikkelissa kerrotaan melkoisen kattavasti JASSM-ohjuksesta.

Tällainen itselleni uusi knoppitieto löytyi:

Yhdysvalloissa pari vuotta viettäneet Hornetit (HN-410 ja -419) palasivat Suomeen ja kotitukikohtaansa Pirkkalaan 12. toukokuuta. Muistoksi jenkkivierailusta ne olivat saaneet pienet JASSM-ohjuksen siluettikuvat ohjaamonsa viereen.
 

InternetinKuningas

Korpraali
BAN
RÖLLIKKÄ
Tietääkö kukaan käytetäänkö näissä ohjuksissa rauhanaikana jotain palikoita kiinni? :unsure: Ilmeisesti kuitenkin melko huonosti tutkassa näkyviä, joten luulisi olevan halua piilottaa tutkakaikua?

edit. Vai lieneekö tuo harjoitusversio vaan erilainen.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Tietääkö kukaan käytetäänkö näissä ohjuksissa rauhanaikana jotain palikoita kiinni? :unsure: Ilmeisesti kuitenkin melko huonosti tutkassa näkyviä, joten luulisi olevan halua piilottaa tutkakaikua?

edit. Vai lieneekö tuo harjoitusversio vaan erilainen.
Voisi kuvitella ettei stealth ominaisuudella ole siipien alla sen suurempaa merkitystä jos kone itsessään ei ole järin stealth. Vasta kun ohjus ammutaan, niin stealth ominaisuuksille on merkitystä.
Mutua kaikki yllä oleva.
 
Top