Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ahvenanmaa

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja scip10, 23.09.2016.

 1. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Tapaus Ahvenanmaa herättää mielenkiintoa ja keskustelu kannattaa kerätä yhden otsikon alle. Koska suuri osa kirjoituksista käsittelee Ahvenanmaan mahdollista valtausta ja puolustamista, päätin avata ketjun strategia-osioon.

  Itse pidän demilitarisoidun saarimaakunnan yllätyksellistä valtausta Venäjän resursseilla ja kyvyillä hyvinkin mahdollisena temppuna, mutta Ahvenanmaan pitämistä ja huoltamista riskialttiina ja vaikeana. Usein oletetaan, että Suomi ei uskaltaisi yrittää saarten takaisinvaltausta, mutta järkevä hyökkäysstrategia ei perustu uhkapeliin ja toiveajatteluun vihollisen välittömästä antautumisesta. Sota voitetaan tuhoamalla vihollisen kyky taistella.

  Kirjoitan myöhemmin oman ajatukseni siitä, miten Venäjän mielestäni olisi mahdollista vallata Ahvenanmaa ja pitää se.
   
  Fencer, ak.tied, Fremen ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 2. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  802
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  Ahvenanmaalle nousee voimakkaasti itsenäisyyttä ajava kovaääninen ryhmittymä. Älämölö on jotain Putinistista piilopaskaa, joka kuuluu ulkomaille asti.
  Suomeen nousee oikeistolainen populistiryhmä, joka huutaa kovaa, että pitäkää tunkkinne senkin kiittämättömät svedut. Vasemmistosuvaitsevaisto alkaa huutamaan, että Ahvenanmaan pitää saada päättää omista asioistaan.
  Ahvenanmaalla on kaaos. Viikonloppuna vihainen nuorten miesten joukko valtaa valtiopäivätalon. Kukaan paikallinen ei oikein tunnu tietävän keitä he ovat. Kaaoksen ja pikavauhtia järjestetyn 'äänestyksen' jälkeen Ahvenanmaa julistautuu itsenäiseksi. Uudet johtajat 'kutsuvat' Venäjän suojaamaan Ahvenanmaata vanhan emämaan aggressiolta. Sattumalta paikalla onkin jo yksiköitä samantien.

  Kaikki tapahtuu niin nopeasti, että galluppituloksia odottelemaan jääneet poliitikot eivät ehdi saamaan sormia pois suusta.
   
  Viimeksi muokattu: 23.09.2016
  scip10 ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,053
  Tykkäykset:
  18,765
  Pisteet:
  1,286
  Ei hassumpi skenaario.

  Tämähän oli jo Paasilinnan kirjassa Operaatio Finlandia. Tosin siinä pahiksena oli Ruotsi.
   
 5. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,778
  Tykkäykset:
  2,701
  Pisteet:
  1,286
  Meiltä voisi periaatteessa irroitaa vahvistetun virka-apujoukkueen ja Veronican mutta en tiedä sitten miten päästäisiin rekkojen ja autojen kanssa saareen asti.
   
 6. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Eikö meillä ole raskaita kuljetuslentokoneita? Ruotsilla on ainakin C-130 Herculeksia. Uhataan olla vihaisia Ruotsille, niin ne antaa heti muutaman lainaksi.
   
 7. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,053
  Tykkäykset:
  18,765
  Pisteet:
  1,286
  Onhan meillä koptereita...NH-90 liikkeelle ;)
   
 8. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,974
  Tykkäykset:
  7,851
  Pisteet:
  1,286
  Kannan korteni kekoon linkkaamalla oman kirjoitukseni tähän. Onhan tämä skenario sentään paremmin tämän otsikon alla.


  .
   
 9. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  On sunnuntain vastainen pakkasyö tammikuun lopulla, meri jäässä Itämeren altaalle asti, pohjoisessa kaamos ja Venäjällä käynnissä suuri läntisen ja arktisen sotilaspiirin sekä Itämeren ja pohjoisen laivaston yhteinen talvisotaharjoitus.

  Ahvenanmaan alue vallataan kylmän röyhkeästi alueelle turisteina soluttautuneiden erikoisjoukkojen aloittamana. Maarianhaminan lentokenttä otetaan pikavauhtia haltuun, jonka jälkeen sinne alkaa välittömästi laskeutua kuljetuskoneita joiden oletettu reitti oli Pihkovasta Kaliningradiin, pitkin Suomenlahden käytävää ja Itämeren pääallasta. Muihin osiin pääsaarta tehdään maahanlaskuja. Aamuun mennessä Ahvenanmaalle on siirtynyt useampi pataljoona maahanlaskujoukkoja sekä näiden tukevia osia ml. IT-ohjusrykmentti.

  Samana yönä sukellusveneet upottavat kaksi pohjoisella Itämerellä operoivaa suomalaista jäänmurtajaa, ja kolmannen valtaavat laivaston erikoisjoukot Suomenlahdella. Suomeen usean viikon aikana hiljalleen soluttautuneet erikoisjoukot aktivoituvat aloittaen sabotaasikampanjan jonka ensimmäinen vaihe keskittyy sähkönjakeluun ja tietoliikenneyhteyksiin. Lisäksi kaksi parhaillaan satamissa huoltavaa jäänmurtajaa upotetaan. Kyberhyökkäykset kaatavat suomalaisten yritysten ja julkishallinnon verkkoyhteydet.

  Hyökkäyksen toinen kärki kohdistuu Lappiin. Hyökkääjä ottaa la-su yön aikana haltuunsa rajanylityspaikat. Sunnuntain aikana täydessä taisteluvalmiudessa olevat prikaatit ylittävät rajan ja etenevät Alakurtista kohti Kemijärveä ja Petsamosta nelostielle josta edelleen kohti Sodankylää. Suomen alueella toimivat erikoisjoukot aloittavat sabotaasin ja ottavat haltuun strategisia kohteita eri puolilla Lappia. Erikoisjoukkojen sillanpäitä vahvistavat helikopterein suoritetut taktiset maahanlaskut.

  Suomen viranomaisten tilannekuva on kaoottinen, eikä hyökkäysten painopistettä pystytä ensimmäisen 24 h aikana päättelemään. Vähäiset korkean valmiuden joukot iskevät mannermaalla toimivia erikoisjoukkoja vastaan. Vihollinen on hyvin varustautunut ja sillä on tukeutumisalueinaan venäläisomisteisia tarkoitukseen varustettuja turvataloja. Voimakkaampaa vastarintaa kohdatessaan vihollinen siirtyy puolustukseen sitoen suomalaiset joukot taisteluun.

  Noin komppanian vahvuisten joukkojen suorittamat hyökkäykset sitovat rajavartiolaitoksen itärajalle. Merivoimat on pitkälti toimintakyvytön, koska jäät saartavat ohjusveneet satamiin ja estävät merimiinoitukset. Ilmavoimat pelkää aiheellisesti kalustonsa puolesta ja aloittaa sodan hajauttamalla hävittäjiään sodan ajan tukikohtiin.

  ---
  Sodan kolmantena päivänä Suomi on saanut liikekannallepanon käyntiin huolimatta jatkuvista sähkö- ja tietoliikennekatkoista sekä keskitalven kylmyydestä ja pimeydestä. Ilmavoimat on valmis taisteluun ja se onkin jo iskenyt Maarianhaminan lentokenttää sekä Rovaniemen vallannutta vihollista kaukovaikutteisin asein. Lapin takaisinvaltaus vaatii kuitenkin operatiivisia joukkoja jotka eivät vielä ole täydessä taisteluvalmiudessa. Ahvenanmaa on pattitilanteessa. Vihollinen on miinoittanut mantereelta Ahvenanmaalle vievät (toistaiseksi) avoimet väylät ja muualla liikennöinti vaatisi jäävahvisteisia aluksia. Vihollisen ilmapuolustus estää helikopteritoiminnan. Kauppamerenkulku on pysähtynyt.

  ---
  Venäjältä saapuu tulitaukoehdotus. Ahvenanmaan valtaus perustellaan sillä, että alue "ei oikeastaan ole Suomea" vaan itse asiassa vanha venäläinen sotilastukikohta joka nyt lännen uhatessa tarvitaan uudelleen käyttöön. Venäjä on aikanaan hyväksynyt alueen Suomen alaisuudessa toimivan itsehallinnon sillä ehdolla, että Suomi pitää saaret demilitarisoituna. Venäjä on nyt valmis takaamaan Ahvenanmaan siviili-itsehallinnon entisin ehdoin, kunhan saa alueelta käyttöönsä sotilastukikohdan. Myös Sodankylästä vaaditaan tukikohtaa, mutta tästä vaatimuksesta Venäjä on valmis neuvottelemaan.

  Sodan lopputuloksena Venäjä vetäytyy muualta Suomen alueelta paitsi Ahvenanmaan Eckeröstä, jonne se perustaa laivastotukikohdan ja rakentaa sotilaslentokentän. Lännestä eristetty Suomi on Venäjän poliittisen ja taloudellisen painostuksen alainen, ja Eckerön tukikohdan painostama Tukholma päättää irtautua NATO-yhteistyöstä ja jatkaa historiallista puoleettomuuspolitiikkaa.
   
  Erkki, setämies, peelo ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,974
  Tykkäykset:
  7,851
  Pisteet:
  1,286
  Kannattaisiko ahvenanmaalaisten pyytää Ruotsilta alueliitosta ja tuloksena alue liitetään Ruotsiin?
  Samanlainenhan onnistui kun "krimiläiset toivottivat Venäjän tervetulleeksi" ja tuloksena Krim liitettiin Venäjään?

  Sattumoisin Suomi ei vastustaisi Ruotsin roolia vaan hyväksyy alueliitoksen heti. Mahdollisen Ahvenanmaalle hyökkääjän ei silloin tarvitse urputtaa asiasta Suomelle vaan Ruotsille, jonka mahdollisissa ongelmaratkaisuissa Suomi tietysti tukee sovitun yhteisen puolustamisen hengessä.

  .
   
 11. ak.tied

  ak.tied Kenraali

  Liittynyt:
  13.03.2015
  Viestejä:
  2,339
  Tykkäykset:
  4,322
  Pisteet:
  636
  Poliittista korrektiutta korvata Neuvostoliitto Ruotsilla.
   
 12. jurppi

  jurppi Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  01.08.2014
  Viestejä:
  3,384
  Tykkäykset:
  7,667
  Pisteet:
  1,286
  Varmasti tällaisia suunnitelmia (ymmärrettävästi paljon yksityiskohtaisempia) on tehty ja niillä testailtu ja pelattu monilla erilaisilla tavoilla. Uskoisin että tällainen kuuluu ihan perusjuttuihin venäläisissä sotakouluissa jne.

  Todennäköisesti toteutukset olisivat vielä paljon yllätyksellisempiä, kattaen monenlaisia poliittisia, taloudellisia, median jne operaatioita sisältäen mitä tahansa yllättäviä harhautuksia jne. jne. Mutta, asioihin liittyy myös kaikenlaista salaista juttua...jopa hyvinkin salaista.
   
  ak.tied tykkäsi tästä.
 13. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Ja seuraavana keväänä tukikohdasta ja kentästä tehdään jauhoa a la Pearl Harbor.
   
  scip10 tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. scip10

  scip10 Eversti

  Liittynyt:
  23.07.2012
  Viestejä:
  1,756
  Tykkäykset:
  2,883
  Pisteet:
  316
  Itse mietin vähän samaa kun tuota kirjoitin, eli millä ilveellä Venäjä estäisi valtaamasta tuota etuvartiota kun kevät koittaa. Ehkä se julistettaisiin Ikuiseksi ja Pyhäksi Rodinan alueeksi, jota suojellaan tarvittaessa ydinasein. Sinne voitaisiin jopa viedä niitä.

  On tuossa tarinassa muitakin heikkouksia. Entä jos Suomi ei suostuisi rauhaan vaan mobilisoinnin jälkeen ryhmittyisi puolustukseen Oulun tasalle ja itärajalle? Selustan saarekkeet olisi ilmavoimien ja tykistön avulla nopeasti kukistettu.

  Pointtina kuitenkin oli, että demilitarisoinnin vuoksi Ahvenanmaan nopea valtaus on mahdollista ja talvella ei vastahyökkäys oikein onnistu eikä merivoimista ole apua. Yhdistettynä hybridihässäkkään ja samanaikaiseen toiseen hyökkäykseen ei Suomen joukot riitä joka paikkaan.
   
  Tähystäjä, ak.tied ja Beerfect tykkäsivät tästä.
 16. Quixote

  Quixote Kapteeni

  Liittynyt:
  24.02.2015
  Viestejä:
  802
  Tykkäykset:
  1,220
  Pisteet:
  76
  Nopeassa valtauksessa myös siviilit jäävät sinne. Voimankäyttö voi olla ongelmallista ja siitä saa hyvää propagandamatskua á la Ukraina. Minun skenaariossahan Ahvenanmaa olisi 'itsenäinen' valtio, joka pyysi Venäjältä suojelua.
   
  Viimeksi muokattu: 23.09.2016
 17. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,927
  Tykkäykset:
  23,965
  Pisteet:
  1,286
  Ja kansanäänestys asiasta voidaan toki järjestää vähän jälkeenpäin. Njet problema. :rolleyes:
   
  Beerfect ja Rannari tykkäsivät tästä.
 18. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,778
  Tykkäykset:
  2,701
  Pisteet:
  1,286
  Ilmavoimien reagointi alkaisi kyllä jo paljon aikaisemmin.
  Muutama maahanlaskukone jotka tulevat tonttiin ennen kuin ovat pudottaneet lastin ehkä hieman epärohkaisee.
   
 19. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,053
  Tykkäykset:
  18,765
  Pisteet:
  1,286
  Muutama meritorjuntaohjus laivan kylkeen rohkaisee kanssa.

  Huvittaa miten aneeminen kuva ja jatkuva paniikki forumilla on Suomen puolustusmahdollisuuksista. Jos Venäjä tekisi päätelmänsä MP.netin kautta, olisivat jo Helsingissä. :D

  Onneksi asioista päätetään ja niitä tehdään hieman muualla.
   
  Fencer, näätä, adam7 ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,974
  Tykkäykset:
  7,851
  Pisteet:
  1,286
  Ei me keskustelussa vielä olla Suomen vastatoimissa ja mahdollisuuksissa. Eka sivu vasta. Nämä on vasta skenaarioita vihollisen kenraalin päässä. Niinku silloin kun se miettii että kaikki menee ku strömsössä.
   
 21. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,270
  Tykkäykset:
  615
  Pisteet:
  636
  Tämähän on yksityiskohtaisempi versio mun tuolla toisessa säikeessä esittämästä skenaariosta. Jos luette merivoimia käsittelevästä topikista muutaman postauksen ja mietitte sitten mitä Ahvenanmaan kaappaus merkitsee meille... Oolanti ei ehkä ole se kaikkein tärkein muille, mutta meille sen menettäminen kyllä aiheuttaa suuria vaikeuksi pitää yllä yhteyksiä muuhun Eurooppaan. Lähinnä Ruotsiin, mikä on se paras kanava.
   
 22. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,697
  Tykkäykset:
  2,080
  Pisteet:
  1,286

  Onhan meillä kopterit ja muutama Casa jne
   

Jaa tämä sivu