Hyvä kirjoitus Hesarin Kari Huhdalta.
"
Ahvenanmaalaisilla on aivan oma käsityksensä turvallisuusuhista, minkä takia pääesikunta joutui kieltämään venäläislaivan pääsyn Maarianhaminaan
Ahvenmanmaalaiset näkevät helpommin asemaansa kohdistuvia uhkia Suomesta kuin Venäjältä, kirjoittaa Kari Huhta
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005343223.html
Julkaistu: 28.8. 11:25
Mannersuomalaisille voi olla vaikea ymmärtää, miksi Ahvenanmaan hallinto on valmis toivottamaan tervetulleiksi 164 venäläistä merikadettia, mutta protestoisi voimakkaasti yhdenkään suomalaisen varusmiehen käyntiä vastaan. Selitys löytyy historiasta,joka on muokannut ahvenanmaalaisille hyvin omanlaisena käsityksen turvallisuudesta.
Hufvudstadsbladet kertoi maanantaina, että puolustusministeriö on estänyt syyskuun puoliväliin kaavaillun venäläisen koululaiva Kruzenšternin Maarianhaminan-käynnin, jonka Ahvenanmaan on hallinto olisi sallinut. Kruzenštern on näyttävä nelimastoinen parkki.
Ahvenanmaalla koetaan, että maakunnan itsehallintoon kohdistuvat uhat nousevat useimmiten Ahvenanmaan asemaa koskevasta keskustelusta manner-Suomessa. Samaan aikaan Venäjän Maarianhaminassa sijaitseva konsulaatti, jossa on enemmän väkeä kuin mihinkään päivänvaloa kestävään toimintaan tarvittaisi, koetaan eräänlaiseksi saarten erityisaseman vahvistukseksi.
Tunnekuohua Maarianhaminassa nostattavat kommentit koskevat useimmiten saarten demilitarisoitua statusta, joka on peräisin sopimuksesta vuodelta 1856. Sen lisäksi, että saaria ei saa linnoittaa, on ne myös neutralisoitu, eli ne pidetään sotatoimien ulkopuolella.
Suomalaiskommenttien mukaan demilitarisointi on ristiriidassa Suomen velvoitteeseen puolustaa Ahvenanmaat sotilaallisesti. Lisäksi arvostelijat sanovat, että kun demilitarisointi vahvistettiin välirauhasopimuksessa Neuvostoliiton kanssa vuonna 1940, oli neuvostojohdon todellisena tavoitteena saarten valtaaminen. Sopimuksessa ei vahvistettu neutralisointia eikä Suomen oikeutta saariin.
Ahvenanmaalaisissa reaktioissa saarten puolustusta koskeviin kommentteihin huoli demilitarisoinnista sekoittuu huoleen Ahvenanmaan asemasta ylipäätään. Ahvenanmaan itsehallinto ja neutralointi osana Suomea vahvistettiin YK:n edeltäjäjärjestössä Kansainliitossa 1921. Jännite saarten ja mantereen välillä säilyy, vaikka korkein valtiovalta vakuuttaa sitoutumista Ahvenanmaan erityisaseman säilymiseen joka kerta, kun joku suomalaisvaikuttaja kyseenalaistaa sen sotilaallisen toimivuuden.
Ahvenanmaan itsehallinto ja ruotsinkielisyys eivät ole mitenkään uhattuna, mutta toistuva väittely demilitarisoinnin merkityksestä on saanut osan ahvenanmaalaisista vakuuttumaan, että oikeastaan ne ovat, ja että uhka tulee Suomesta. Samaan aikaan Venäjän konsulaatti on osoitus erityisaseman olemassaolosta.
Koululaivojen vierailut ovat juuri sellaisia harmaan vyöhykkeen tapahtumia, jotka nostavat esille intohimot asiakeskustelun taustalla.
Ahvenanmaalla on ennenkin vieraillut eri maiden koululaivoja. Ne ovat virallisesti laivastoaluksia, joiden miehistössä on sotilaita, mutta ne eivät todellisuudessa uhkaa mitään. Myös Kruzenštern on käynyt aiemmin Ahvenanmaalla.
Alus miehistöineen ja kadetteineen olisi saapunut Maarianhaminaan 18. syyskuuta, kun Venäjän läntisen sotilasalueen suuret sotaharjoitukset olisivat jo käynnissä ja Ruotsin vuosikausiin suurimmat sotaharjoitukset olisivat juuri käynnistymässä. Ajoitus ei olisi ollut sattuma. Kyseessä oli Suomelle ja sen osana myös Ahvenanmaalle vahingollinen vaikuttamisyritys.
Vaikuttaa siltä, että jatkuva tuijottaminen Ahvenanmaan asemaan kohdistuviin mahdollisiin uhkiin Suomesta on tehnyt Ahvenanmaan johdon hieman sokeaksi sille, mitä kaikkea muuta ympäristössä on tekeillä."