Alikersantti tungettiin väkivalloin tuvan roskikseen

Umkhonto

Ylipäällikkö
Taas on perseilty niin että on tarvittu Esaa ja Pekkaa... :facepalm:
Mutta mikä mahtaa olla "tuvan pulloroskis"?

Alikersantti tungettiin väkivalloin tuvan roskikseen - viestimiehille ja toiselle alikersantille tuomiot pahoinpitelystä
Sunnuntai 6.5.2018 klo 08.00


Varusmiehet nostivat alikersantin roska-astiaan, sulkivat kannen ja istuivat sen päälle.

Väkivallanteko tapahtui kasarmin tuvassa Panssariprikaatissa viime marraskuussa. (MINNA JALOVAARA)

Panssariprikaatissa sattui varusmiesten kesken viime marraskuussa välikohtaus, josta Kanta-Hämeen käräjäoikeus langetti kolmelle varusmiehille sakkotuomiot pahoinpitelystä.
Tapaus sattui eräänä päivänä kasarmin tuvassa, jossa alikersantti käski toista alikersanttia menemään tuvan pulloroskiksen sisälle "vapaaehtoisesti tai väkisin".
Alikersantti ei mennyt vapaaehtoisesti, joten häntä käskenyt kollega tarttui kiinni ja alkoi raahata häntä kohti suurta kannellista roska-astiaa.
Kaksi tuvassa ollut viestimiestä ryntäsi avuksi ja otti alikersanttia kiinni käsistä ja jaloista. Yksissä tuumin kolme varusmiestä nostivat alikersantin roskiksen sisään.
Alikersantti yritti vastustella rimpuillen, huutaen ja kiroillen. Roska-astiaan jouduttuaan hän piti sen reunoista kiinni, mutta muut varusmiehet yrittivät irrottaa käsiä ja painoivat kannen kiinni hänen päälleen.
Alikersantin kädet olivat edelleen astian reunoilla, kun kantta painettiin kiinni. Myös hänen päänsä painui alaspäin, kun toinen alikersantti hypähti istumaan kannen päälle.
Pahoinpitely keskeytyi vasta, kun apuvalvoja astui tupaan ja komensi varusmiehiä lopettamaan. Pahoinpidellylle alikersantille aiheutui välikohtauksessa selkä- ja niskakipuja sekä päähän haava.
Oikeuden ratkaisun mukaan väkivallanteko ei ollut vähäistä, ottaen huomioon alikersantille aiheutuneet vammat sekä kolme yhtä vastaan -asetelman.
Pahoinpitelyn aloittanut alikersantti nähtiin joukon syyllisimpänä, joten oikeus määräsi hänelle rangaistukseksi 50 päiväsakkoa. Viestimiehet saivat kumpikin 40 päiväsakkoa. Lisäksi kaikki kolme saivat tuomion palvelusrikoksesta.


http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805052200924811_u0.shtml
 
Kai tuollaisesta pitää pääjehulta lähteä natsat? Intissä ja johtotehtävässä viimeistään pitäisi loppua tuo saatananmoinen jonnekohellus, aikamme poikalasten syöpä. Aina sitä on ollut, nyt se vain jatkuu aikuisenakin.
 
Mutta mikä mahtaa olla "tuvan pulloroskis"?

Varmaankin jokin 200 litraa vetävä sulo, johon jonnet kokoavat energiajuomiensa hylsyt. Sinne varmaan mahtuu alikkikin.

En lähde enempää arvailemaan, koska en ole kasarmilla ollut pian 20 vuoteen ja palstan mielensäpahoittajat vetävät palsternakan nenäänsä jos muistelee vanhoja hyviä aikoja jollon ei tuollaisia molokkeja olisi tuvissa suvaittu.
 
Varmaankin jokin 200 litraa vetävä sulo, johon jonnet kokoavat energiajuomiensa hylsyt. Sinne varmaan mahtuu alikkikin.

Suikki tuli mullekin mieleen. Päivittäiset tölkit, jäätelöiden käärepaperit, tyhjät karkkipussit, kertakäyttömukit, vanukaspurkit, luetut iltikset...kyllä tilaa pitää olla. Wanhoina huonoina aikoina oli sellainen kuuden litran lommoille potkittu peltisanko ja oli parasta huolehtia, ettei siinä ollut mitään tarkastuksen aikaan.....
 
Onko apuvalvoja sama kuin apupäivystäjä ennen?
 
Kai tuollaisesta pitää pääjehulta lähteä natsat?
Onko apuvalvoja sama kuin apupäivystäjä ennen?
Apuvalvoja lienee yksikön varusmiesten vanhin eli kokelas. Hänen tehtävänsähän on valvoa, ettei näin käy. Tapahtumaan liittynee muutakin aikaisemmin tapahtunutta kiusaamista. Ilman sijoitusta sa-joukkoon jäävät luultavasti niin kiusaajat kuin valitettavasti myös kiusattu.
 
Taas niin ihmeellisesti uutisoitu, että ota tuosta nyt selvää. Ei tuvissa ole kuin pikku roskikset, isommat on yleensä käytävällä taikka alakerrassa mistä ne on helppo tyhjätä. Joka tapauksessa surkea keissi, tuossa voi olla monenmoista takana.
 
Moro kaikille! Olen lukenut tätä sivustoa koko sen olemassaoloajan ja myös susi1 tuli luettua alusta asti. En ole koskaan kirjoittanut, kun se ei oikein sovi minulle. Nyt minun on pakko, koska tämä tapaus on sellainen, että tiedän liikaa. Tuomitut olivat leirillä tehneet turhaa työtä ja luulivat että syy oli alikersantin, joka pahoinpitelyn kohteeksi joutui. Näin ei valitettavasti ollut. Lisäksi pahoinpitelyn kohteeksi joutunut alikersantti ei vaatinut pahoinpitelijöiltä mitään vaan syytepäätöksen teki pv. Ja kyse oli yksikön käytävällä oleva säiliö, johon tyhjät pullot laitetaan. Siinä faktat.
 
Ja sen verran jatkan, että asian hoitaminen oli täysin munatonta. Sakkorangaistuksella ei ole mitään merkitystä ja palvelus oli ohitsekin jo siinä kohtaa. Sakoista ei tule eikä jää merkintöjä kuin poliisin omiin järjestelmiin. Se missä mentiin metsään, on se, että annetaan viesti kaikille: pahoinpitele esimiehesi tai palvelustoverisi niin saat muutaman satasen sakkoa ja siinä se.
 
Ja sen verran jatkan, että asian hoitaminen oli täysin munatonta. Sakkorangaistuksella ei ole mitään merkitystä ja palvelus oli ohitsekin jo siinä kohtaa. Sakoista ei tule eikä jää merkintöjä kuin poliisin omiin järjestelmiin. Se missä mentiin metsään, on se, että annetaan viesti kaikille: pahoinpitele esimiehesi tai palvelustoverisi niin saat muutaman satasen sakkoa ja siinä se.

Mitä sitten olisi pitänyt antaa? Raippaa?

Suomen puolustusvoimat on kuitenkin järjestäytynyt sotilasorganisaatio eikä mikään kaarti, jossa tämäkin olisi ratkaistu huutoäänestyksellä.

Jos näiden janttereiden äly ei riitä yhdistämään sakkoja perseilyynsä intissä, niin onko ylipäätään ollut oikea paikka heille? Väitän vastaan ja uskallan olla varma, että he kyllä ymmärtävät mistä sakkonsa saivat. 50 päiväsakkoa on kuitenkin varsin kova sakkorangaistus, kun maksimi on 100 päiväsakkoa.
 
Arvon Skärdis! En tiedä oletko kaartien kannalla, minä en ole. Lähinnä hain sitä, että koko yksikkö tiesi mitä tapahtui, he eivät tiedä miten tarina päättyi. Mitä mieltä olet Skärdis, että olisiko esim. Esa-Pekka toiminut paremmin, kun koko yksikkö sen olisi saanut tietää? Homman uhriksi joutunut alikersantti ei itse toivonut edes koko käräjäoikeus käsittelyä, mutta pv halusi. Eli rikoksen uhri ei ole saanut korvauksia tai mitään muutakaan vastiketta, eikä myöskään sellaista halunnut tai pyytänyt. Yksikön edessä rankaiseminen olisi kertonut kaikille, että teoilla on seuraus. Nyt mentiin palveluksen jälkeen oikeuteen, jossa tuomio sakkorangaistus. Yleisesti jäi elämään käsitys, että toiminnasta ei ollut seurauksia. Sitä en ollenkaan ymmärtänyt, että miten sait kaartilaisuuden tähän sotkettua?
 
Ja sen verran jatkan, että asian hoitaminen oli täysin munatonta. Sakkorangaistuksella ei ole mitään merkitystä ja palvelus oli ohitsekin jo siinä kohtaa. Sakoista ei tule eikä jää merkintöjä kuin poliisin omiin järjestelmiin. Se missä mentiin metsään, on se, että annetaan viesti kaikille: pahoinpitele esimiehesi tai palvelustoverisi niin saat muutaman satasen sakkoa ja siinä se.
Jäsen @Vänskä on ihan oikeassa tässä, syy vaan ei ole Puolustusvoimien. Perusyksikössä ei muuta tehdä kun esitutkinta sillä näin vakavat asian menee automaattisesti syyttäjälle. Oikeuden pyörät sitten jauhavat tunnetulla nopeudellaan eli asianosaiset ovat jo kotiutuneet kun rapsuja jaetaan. Eikä sakkomerkintä poliisin tiedostoissa tosiaan paljoa merkitse: kansainvälisiin tehtäviin ei PV:ssä ole asiaa eikä turvallisuusalalle; siinä se.

Meillä oli hyvin toimivat sotaoikeudet jotka eivät kuitenkaan enää sopineet 1970-luvun oikeuslaitoksen "nykyaikaistamis"-agendaan. Kärjistetysti voi sanoa, että varusveijaritkin olivat osa luokkataistelua, tosin tietämättään. Vastaavasta esimiehen pahoinpitelystä olisi tullut esim 7 vrk kovaa häkkiä (siis istuminen putkassa 24/7) ja asia olisi käsitelty pian tapahtuneen jälkeen. Jokainen putkassa istuttu päivä kuitattiin ylipalveluksella. Perseilyjä tapahtui usein viimeisenä iltana, jolloin paikalle hälyytetty kouluttaja kirjoitti pöytäkirjoja yötä myöten. Aamulla paperit päällikön nimmarilla täydennettynä komentajalle joka sai määrätä aina 14 vrk asti tätä putkarangaistusta. Firman jokainen kouluttaja tiesi mitä muutoksesta seuraa mutta ei asiaa meiltä kysytty.
 
Arvon Skärdis! En tiedä oletko kaartien kannalla, minä en ole. Lähinnä hain sitä, että koko yksikkö tiesi mitä tapahtui, he eivät tiedä miten tarina päättyi. Mitä mieltä olet Skärdis, että olisiko esim. Esa-Pekka toiminut paremmin, kun koko yksikkö sen olisi saanut tietää?

Eli tekoa olisi vähätelty? Sitähän se olisi tarkoittanut, jos olisi rankottu vain yksikön sisäisellä kurinpidolla.

Ajattelepa itse, jos olisi ollut pahoinpitelyn uhrina ja esimiehet olisivat painaneet lähes villaisella?

Asioilla on puolensa.
 
Jäsen @Old Boy olen asiasta täysin samaa mieltä kanssasi. Lähinnä jäsen @Skärdiksen näkemys oli suhteellisen turhaa. Se mikä on jutun pointti lienee seuraava: Sorsittu alikersantti ei halua kuin että asia käsitellään yksikössä varsinkin kuin kaikille selvisi, että tapahtui erehdys. Eli syylliset luulivat sorsitun alikersantin aiheuttaneen heille turhaa hommaa ja näin ei ollut (de facto). Asian selvittyä porukalla kättä päälle... ja asia sovittu. Toki syylliset toimivat todella väärin ja pv:n kaltaisessa organisaatiossa todella huono homma. Pv vei asian oikeuteen ja uhrina ollut alikersantti oli vain todistajana asiassa, koska ei vaatinut mitään. Jäsen @Särdiskiskin varmaan tietää, että kutsuttuna todistajana on oikeuteen mentävä. Tein tunnukset tänne siksi, että kerron kuinka tämän asian laita on ettei tule vääriä käsityksiä. Vaikka koitin kirjoittaa vaan lyhyesti ja hyvin pelkistetysti, niin siltikin meinasi lähteä jo lentoon koko asia.
 
Vielä 80 luvun loppupuolella tuosta olisi häkki heilahtanut. Häkki ei ollut lokoisa lepokoti. Petivaatteet kerättiin pois klo 6, palautettiin klo 22. Lukemista raamattu. Yksi ulkoilu, missä vartiomiehellä kovat lippaassa . Vartiopäälliköstä riippui, monestiko tupakkamiehet pääsi savuille, happamalla tuulella oleva alikersantti, kolme kertaa/vrk. Sinne joutuneet kertoili, että ei enää koskaan uudelleen, lienee ollut kasvattava kokemus..
 
Vielä 80 luvun loppupuolella tuosta olisi häkki heilahtanut. Häkki ei ollut lokoisa lepokoti. Petivaatteet kerättiin pois klo 6, palautettiin klo 22. Lukemista raamattu. Yksi ulkoilu, missä vartiomiehellä kovat lippaassa . Vartiopäälliköstä riippui, monestiko tupakkamiehet pääsi savuille, happamalla tuulella oleva alikersantti, kolme kertaa/vrk. Sinne joutuneet kertoili, että ei enää koskaan uudelleen, lienee ollut kasvattava kokemus..

Vertaistappelu yksi vastaan yksi ei tainnut aiheuttaa yleensä mitään kenellekään.
 
Mies tekee mies vastaa ja yksi vastaan yksi on kunnia kysymys, Toki joku saattaa olla fyysisesti ylivertainen toinen älyllisesti, joku sitten verbaalisesti. Riippuu aina välineistä kenellä etu on? Tässä jutussa olikin sitten useampi vastaan yksi. Laitoin jäsen @Skärdikselle yv:n, koska en halua, että asia jäisi nokkimiseksi.
 
Tuomitut olivat leirillä tehneet turhaa työtä ja luulivat että syy oli alikersantin, joka pahoinpitelyn kohteeksi joutui

Mikä syy tuo nyt ylipäätään on....jos en väärin muista, niin turhan työn tekeminen ja tyhjän odottelu ovat nimenomaan intin suola ja leipä ja vielä makkara. Toverituomioistuimet ovat persiestä ja liian usein tuomiot osuvat vääriin heppuihin ja väärillä tavoilla.

Purettiinko yksikössä julkisesti rivin edessä koko asiaa? Vai oliko se vain -tapahtunut- ja ao. hlöt saivat rapsunsa sitten siviilissä ja sillä siisti.....aika outoa, jos näin.
 
Vielä 80 luvun loppupuolella tuosta olisi häkki heilahtanut. Häkki ei ollut lokoisa lepokoti. Petivaatteet kerättiin pois klo 6, palautettiin klo 22. Lukemista raamattu. Yksi ulkoilu, missä vartiomiehellä kovat lippaassa . Vartiopäälliköstä riippui, monestiko tupakkamiehet pääsi savuille, happamalla tuulella oleva alikersantti, kolme kertaa/vrk. Sinne joutuneet kertoili, että ei enää koskaan uudelleen, lienee ollut kasvattava kokemus..

Raamatun lisäksi taisi olla Arestilaisen kirja, jossa elämänohjeita mm. neuvoi kuuliaisuuteen esivallalle ja neuvoja naisten kohtelusta. Kunnon mies ei myöskään harrastanut avoliittoa.
 
Raamatun lisäksi taisi olla Arestilaisen kirja, jossa elämänohjeita mm. neuvoi kuuliaisuuteen esivallalle ja neuvoja naisten kohtelusta. Kunnon mies ei myöskään harrastanut avoliittoa.

Mun inttiaikaan yksi mikkeliläinen pässinpää istui putkassa sen aikaisen maksimin karkaamisesta. Oli se aika harmaanaamainen jätkä jossain kohtaa. Vartiovuorolaiset laskivat sen iltaisin kyllä vartiotuvan puolelle lukemaan pornolehteä ja vetämään tupakkaa, sotkusta sen kaverit kantoivat karkkia ja munkkeja ja termoksessa kahvia. Minullekin lankesi kunnia kertaalleen vartioida kiväärin kanssa ulkoilua. No tietysti tämä kysyi, että mitä teen, jos hän karkaa? Minä vastasin, että juokse vaan, ammun säädetyt varoituslaukaukset petäjän kylkeen ja teen ilmoituksen. Vähän aikaa se jaksoi lumisateessa luimistella ja painui putkaansa.
 
Back
Top