Alueellisten joukkojen uusi? tst-tapa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja baikal
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eihän tuossa mitään odottamatonta ole ... onhan julkisesti ja avoimesti sanottu että pyöräajoneuvo-taisteluosastot ja hajautetut pataljoonat tukeutuvat ottokalustoon ajoneuvojen osalta. PSAJON-taisteluosastot ja TEKA-taisteluosastot taas liittyvät jotenkin viimeaikaisiin uutisointeihin Pasien kunnostamisesta ja Bandvagenien ostamisesta Norjasta ...

Aseistuksen osalta se minimi kyllä saavutetaan jo tehdyillä ja suunnitelluilla toimenpiteillä. Pst:ssä Spike, NLAW ja 66 KES 12 (+ moniherätemiina ja pohjamiina laskurilla) ovat ihan soivia pelejä kun puolustaja saa valita taistelumaaston ja muokata sen mieleisekseen. It:n puolellakaan tilanne ei näytä niin pahalta kun olkapääohjukset tekevät paluun EKITO-hankkeen myötä. 'Perinteisen' jalkaväen uudelleen miettimisessä ja varustelussa on se kiistattoman hyvä puoli, että vehkeet eivät maksa mansikoita ja niitä oikeasti myös saadaan kun lähdetään pienemmälläkin hankintavaltuudella ostoksille.

No tuon minä halusinkin koroittaa keskusteluun, eli kun homma sovitellaan ajoneuvojen osalta näin, silloin "jää" taistelumateriaalin hankintaan aidosti rahaakin. Ja tällöin näitä pataljoonia kyetään aidosti myös varustamaan enemmänkin kuin vain paraatissa nähty osa. Ja edelleen hain juuri tuota: pst- ja miinoitusvälineiden osalta homma on ihan hyvässä kuosissa jo nyt, olemme varmasti jo minimi ja plussat päälle - tilanteessa. Viesti- ja tilannekuva-asiaa en tunne, mutta ilman suurtakaan mielikuvitusta, siinäkin voi olla osia, jotka ovat siviilistä tuttua juttua.
 
1490823_680303102010506_174586739_o_zps673e57a1.jpg


892773_680303045343845_1339227056_o_zps67431550.jpg


http://www.militaryphotos.net/forum...ecember-2013&p=6972457&viewfull=1#post6972457

2_zps4f20ffbc.jpg


http://www.militaryphotos.net/forum...ecember-2013&p=6972463&viewfull=1#post6972463
 
Laitetaan vaikka tänne linkkiä uudesta Hurtti-Ukko-lehdestä, jossa juttua alueellisiin joukkoihin liittyen mm. uusista alueellisen tykistön käyttöön tehdyistä johtamiskonteista, sekä taisteluosaston M18-viestijärjestelmästä. Lehdestä löytyy kuva myös uudesta krh-tekasta.
http://tinyurl.com/nvlmecp
 
Sivu 18. pikkukuva. (edit: ja 33. sivulla on parempi kuva)

Jos noita on vara hankkia tarpeeksi, niin sitten sulutuskalusto on hyvällä mallilla.
 
Viimeksi muokattu:
Laitetaan vaikka tänne linkkiä uudesta Hurtti-Ukko-lehdestä, jossa juttua alueellisiin joukkoihin liittyen mm. uusista alueellisen tykistön käyttöön tehdyistä johtamiskonteista, sekä taisteluosaston M18-viestijärjestelmästä. Lehdestä löytyy kuva myös uudesta krh-tekasta.
http://tinyurl.com/nvlmecp

Täytyy tutustua tarkemmin paremmalla ajalla, homma alkaa hiljalleen tarkentumaan, hyvältä vaikuttaa -> vaan millaisille määrille tst-osastoaja noita kaikkia mahtaa olla tulossa...

ps. Onko paikallisjoukkojen asioihin paneutuva HURU-UKKO-lehti jo painossa... :rolleyes:
 
Sivu 18. pikkukuva. (edit: ja 33. sivulla on parempi kuva)

Jos noita on vara hankkia tarpeeksi, niin sitten sulutuskalusto on hyvällä mallilla.

Asiallisen oloinen värkki, kestopäällystettä on vaan niin tolkuttomasti ainakin täällä etelässä että tuollainen masiina täytyisi saada vähän joka toisen pick-upin perään samaan tapaan kuin huoltoyhtiöt laittavat niihin hiekoituskoneita.
 
Täytyy tutustua tarkemmin paremmalla ajalla, homma alkaa hiljalleen tarkentumaan, hyvältä vaikuttaa -> vaan millaisille määrille tst-osastoaja noita kaikkia mahtaa olla tulossa...

ps. Onko paikallisjoukkojen asioihin paneutuva HURU-UKKO-lehti jo painossa... :rolleyes:

Kalustoa varmaankin riittää kaikille taisteluosastoille. Eikös tässä taannoin linjattu, että joukkoja tulee sen verran, kuin rahoitus antaa myöten.
 
Asiallisen oloinen värkki, kestopäällystettä on vaan niin tolkuttomasti ainakin täällä etelässä että tuollainen masiina täytyisi saada vähän joka toisen pick-upin perään samaan tapaan kuin huoltoyhtiöt laittavat niihin hiekoituskoneita.

Positiivista on se, että tuo ainakin näyttäisi kylliksi yksinkertaiselta värkiltä, että sitä voisi jopa hankkiakin tarpeeksi. Traktoreita lienee tarpeeksi. Mutta edelleen kannattaisin sitä repijää traktorin perään noiden lisäksi. Se ei onnistuisi kaikissa säissä, mahdollisesti kaikilla päällysteilläkään, mutta siellä missä se repijä vaan toimii, niin tulosta tulisi aika nopeaan, kun ei tarvitsisi pysähtyä jokaista miinasijaa poraamaan erikseen.
 
Repijä tuhoaa tien ilman yhtään miinaa. Huollon liike hidastuu merkittävästi kun tie tuhotaan ajamalla siksakkia. Miinojakin sellaiseen raiskattuun tiehän on helpompi asentaa. Siksi se olisi perusteltavissa oleva hankinta.
 
Ensinnäkin tuli mieleen, että minä olen taas ajatellut asiaa liian monimutkaisesti. Voisin kuvitella, että tuo teiden repiminen onnituu tiekarhuilla eikä mitään erityisvarustusta tarvita. Mahdollinen oma työkalu tuohon tiekarhuun, mutta kyseessä on kuitenkin se tien pintojen repimiseen tehty kone, niin tehoja ja massaa varmasti löytyy. Ja koneitakin löytyy, kun eikös noita ole kuitenkin useimmissa kunnissa useampi?

Ja sitten asiaan liittyen, niin miksi näitä vempaimia kutsutaan:

http://www.multione.fi/fi/15-lista-categorie-accessori.html

Tuossa esim. Iskuvasaralla varustettu yksilö: http://www.multione.fi/fi/58.8-160-martello-idraulico.html

Tämä tuskin on ihan niin tehokas mitä haetaan, mutta kiva esimerkki siitä mitä varustusta tuolle on saatavilla: http://www.multione.fi/fi/90.8-480-trivella-per-piante.html
 
Tuntuuko siltä, että uusi taistelutapa ei nsiltään istu kansalliseen rakenteeseen? Mennään alkusyyhyn.

Maasotataktiikan asiantuntija Simo Antikainen kirjoitti tästä kadettikunnan lehdessä. Referoin vähän. Yhdysvaltain Sodankäynti 2030 -konseptin tavoitteena on lamauttaa yhteisoperaatioilla vastustajan sotilaallisen voiman lähde (Center of Gravity, COG), termi joka on tänä vuonna otettu myös suomalaisessa operaatiotaidossa käyttöön. Konseptiin liittyy käsite verkostosodankäynti tai verkostoavusteinen sodankäynti (puolustus) (NetworkEnabled Defence, NED). Everstiluutnantti Laari, (joka innokkaimmin on juossut Amerikan-ajatusten perässä ja helikopterihullutuksen arkkitehtinä/ tämä on minun mielipiteeni, ei Antikaisen), käyttää käsitettä verkostoavusteinen sodankäynti.

Yhdysvaltalaisnäkemyksen mukaan sodankäynti on tulevaisuudessa kaikkien puolustushaarojen ja
muiden valtiollisten järjestöjen yhteissotatoimi. Yhdysvaltalaisessa maasodankäynnin kuvauksessa ei käsitellä paljonkaan puolustusta, vaan näkökulma on hyökkäyspainotteinen. Aktiivisuutta ja aloitteellisuutta painotetaankaikilla tasoilla. Puolustus on siten vain olotila, josta siirrytään hyökkäykseen mahdollisimman nopeasti.

Perusajatuksena on vähenevien joukkojen ja aselavettien maksimaalinen hyödyntäminen käyttämällä niitä verkottuneesti yhteisoperaatioissa. Avainasemassa on epätietoisuuden
hälventäminen taistelukentältä informaatioylivoiman avulla. Samalla verkottuminen lyhentää dramaattisesti kohteen havaitsemisesta sen tuhoamiseen tarvittavaa aikaa erityisesti päätöksentekoprosessin osalta ja siten kiihdytetään maasodankäynnin tempoa.

Merijalkaväessä jokainen sotilas on ensi sijassa kiväärimies, vasta sitten jotain muuta.
Toinen usein viljelty on ajatus strategisesta korpraalista. Tällä tarkoitetaan sitä, että partion johtajana toimivan korpraalin toimilla on usein taisteluteknisen vaikutuksen lisäksi suoranainen
vaikutus strategiseen tasoon. Tämän konseptin perusteella aliupseerien koulutustasoa on nostettava ja heidän on kyettävä itsenäiseen toimintaan annettujen suuntaviivojen mukaisesti apunaan digitaalinen tilannekuva. (Tähän voisi huomauttaa, että meillä reserviupseerikoulutuksen tuottamat joukkueenjohtajat vastasivat tähän tarpeeseen jo 70 vuotta sitten!)

Suomessa on haluttu apinoida ainakin sen, että aktiivisella toiminnalla pyritään tempaamaan kaikilla tasoilla aloite itselle ja pakottamaan vihollinen reagoivaan johtamiseen. Operaation ja taistelujen kaikissa vaiheissa on haettava ja itse luotava tilaisuuksia aktiiviseen toimintaan. Puolustuksessakin taistelu viedään defensiivisen aseman etupuolelle. Se on hyvä juttu.

Maavoimien uusi taistelutapa on Nato-yhteensopivaa mutta myös muuta.

Juhani Kaskeala totesi viitisen vuotta sitten, että meillä on kaksi erityistä teemaa, joissa olemme muita maita edellä. Ensimmäinen on muun yhteiskunnan korkeaosaamisen hyödyntäminen verkostoavusteisen puolustuksen suunnittelussa ja valmistelussa. Toinen on koko yhteiskunnassamme toteutetut perusteelliset valmistelut yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseksi poikkeusoloissa.

Meillä on siis verkottumisen perusteet kunnossa.

Eräs erittäin lahjakas kapteeni sanoi: "Yhteensopivuuden kehittämisen haaste voi muodostua ongelmalliseksi, jos alueellista puolustusjärjestelmäämme ja kykyä kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ei kehitetä kokonaisuutena. Länsimaisen sotataidon kopioiminen ilman omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamista ei muodosta eheää sotataidollista kokonaisuutta."

Kyllä meillä ne kansalliset jutut mukana kulkevat.

Onko tämä se sama luutnantti Laari, joka Syvärillä -45... eiku Parolassa -85 patsasteli siivekkeet rintapielessä sen merkkinä, että propelli pyörii hatussa? Silloin ei luutnantin etuliitteenä ollut vielä eversti. Gona-miehet taisivat puhua lapsilutista. Saipa läksiäislahjaksi partakoneenkin... karkean froteepyyhkeen. Mutta ei mennä henk.kohtaisuuksiin. On sen verran kallisarvoinen mies, jos oli helikopterihankkeen takana.

Strateginen korpraali olisi sanonut, että parempi panssariprikaati piilossa kuin helikopterit piirustuslaudalla. Uutta aselajia ei polkaista tyhjästä. Ei ilmajalkaväkeä, ei ilmatyynyalusjoukkoja, ei sukellusvenelaivastoa. Tst-kopterit, Tuuli ja Viking jäivät haaveeksi. Hyvä niin.

Maavoimienkin operatiivisten ja alueellisten joukkojen rakentamiseen on tuhrautunut huolestuttavan pitkä aika. Mutta ainakin ajatus on kohdallaan.
 
Onko tämä se sama luutnantti Laari, joka Syvärillä -45... eiku Parolassa -85 patsasteli siivekkeet rintapielessä sen merkkinä, että propelli pyörii hatussa? Silloin ei luutnantin etuliitteenä ollut vielä eversti. Gona-miehet taisivat puhua lapsilutista. Saipa läksiäislahjaksi partakoneenkin... karkean froteepyyhkeen. Mutta ei mennä henk.kohtaisuuksiin. On sen verran kallisarvoinen mies, jos oli helikopterihankkeen takana.

Strateginen korpraali olisi sanonut, että parempi panssariprikaati piilossa kuin helikopterit piirustuslaudalla. Uutta aselajia ei polkaista tyhjästä. Ei ilmajalkaväkeä, ei ilmatyynyalusjoukkoja, ei sukellusvenelaivastoa. Tst-kopterit, Tuuli ja Viking jäivät haaveeksi. Hyvä niin.

Maavoimienkin operatiivisten ja alueellisten joukkojen rakentamiseen on tuhrautunut huolestuttavan pitkä aika. Mutta ainakin ajatus on kohdallaan.

Ei hänen valtuuksillaan tietenkään päätöksiä tehty. Hän vain kirjoitti (majurina) innokkaasti helikopteriaselajista panssarivunujen korvaajina, oli uuden reformaattoriaallon asiantuntija.

Ja tottahan on, että helikopteri on paha. Ylhäältä näkee kauemmas. Kun sieltä lämpöhakeutuva tulee, mistä löydät lämpimän saunan, jonka taakse piiloon... Mutta ei sitä aselajia meille saatu. Ja olisiko sitten pitänyt olla kokonainen ilmarynnäkköpataljoona huoltoineen ja taistelunjohtokoneineen (AWACS?) ym? Toiminta vain ilmaherruuden aikana hyvällä säällä?

Toisaalta helikopteri on altis jopa käsiaseiden tulelle. Yhdysvallat menetti Vietnamissa n. 5000 helikopteria eri tavoin. Asetehtaiden kulta-aikaa. Mutta ei meillä ole rahaa tuollaiseen.

Hyvä, että maavoimat on vuorossa. 2015 KH:tkin nostetaan näillä näkymin 15 000 reserviläiseen (tänä vuonna kävi n. 4000 henkilöä). Mahdollisesti nyt muodostettavat paikallispataljoonatkin saavat tutustua uuteen taistelutapaan. Ainakin jokunen kokonainen joukkokin saa ehkä harjoitella pienen tauon jälkeen.
 
Ei hänen valtuuksillaan tietenkään päätöksiä tehty. Hän vain kirjoitti (majurina) innokkaasti helikopteriaselajista panssarivunujen korvaajina, oli uuden reformaattoriaallon asiantuntija.

Ja tottahan on, että helikopteri on paha. Ylhäältä näkee kauemmas. Kun sieltä lämpöhakeutuva tulee, mistä löydät lämpimän saunan, jonka taakse piiloon... Mutta ei sitä aselajia meille saatu. Ja olisiko sitten pitänyt olla kokonainen ilmarynnäkköpataljoona huoltoineen ja taistelunjohtokoneineen (AWACS?) ym? Toiminta vain ilmaherruuden aikana hyvällä säällä?

Toisaalta helikopteri on altis jopa käsiaseiden tulelle. Yhdysvallat menetti Vietnamissa n. 5000 helikopteria eri tavoin. Asetehtaiden kulta-aikaa. Mutta ei meillä ole rahaa tuollaiseen.

Hyvä, että maavoimat on vuorossa. 2015 KH:tkin nostetaan näillä näkymin 15 000 reserviläiseen (tänä vuonna kävi n. 4000 henkilöä). Mahdollisesti nyt muodostettavat paikallispataljoonatkin saavat tutustua uuteen taistelutapaan. Ainakin jokunen kokonainen joukkokin saa ehkä harjoitella pienen tauon jälkeen.

Suomalaisia kadettaja yms. olisi voitu lähettää opiskelijavaihtoon tai oppisopimuskoulutukseen vaikkapa Alakurttiin tutustumaan, miten helikopterirykmentti toimii.

Jos jonkinlaista Pohjoismaista taisteluosastoa savimaja-ammuntaa varten kaivattiin, "yhteispohjoismaista" NH-90 hankintaa olisi pitänyt laajentaa huoltoon, harjoitteluun, rekrytointiin yms. kv. toimintaa silmällä pitäen.

Maanpuolustuksen kannalta se vaikutti kaikin puolin hukkahankkeelta.
 
Suomalaisia kadettaja yms. olisi voitu lähettää opiskelijavaihtoon tai oppisopimuskoulutukseen vaikkapa Alakurttiin tutustumaan, miten helikopterirykmentti toimii.

Jos jonkinlaista Pohjoismaista taisteluosastoa savimaja-ammuntaa varten kaivattiin, "yhteispohjoismaista" NH-90 hankintaa olisi pitänyt laajentaa huoltoon, harjoitteluun, rekrytointiin yms. kv. toimintaa silmällä pitäen.

Maanpuolustuksen kannalta se vaikutti kaikin puolin hukkahankkeelta.

Kyllä.
 
Onkohan kukaan miettinyt sitä, että mistä polkaistaan lääkintämies ja pioneeri jokaiseen ryhmään? Vai muutetaanko koulutus joksikin viikon pikakoulutukseksi?

kuva3_440.jpg
 
Onkohan kukaan miettinyt sitä, että mistä polkaistaan lääkintämies ja pioneeri jokaiseen ryhmään? Vai muutetaanko koulutus joksikin viikon pikakoulutukseksi?

Eiköhän nuo lämärit saada koulutettua, reservissä olevien joukkojen kanssa hieman hiljaisempaa, mutta ehkä niille ei sitten sitä lämäriä tulekaan. Mitä taas tulee noihin pioneereihin, niin jotenkin veikkaan, että se on vain räjäytyskoulutuksen saanut taistelija, eikä vastaava pioneeri, kuin pioneerijoukkueissa.
 
Onkohan kukaan miettinyt sitä, että mistä polkaistaan lääkintämies ja pioneeri jokaiseen ryhmään? Vai muutetaanko koulutus joksikin viikon pikakoulutukseksi?

kuva3_440.jpg
On. "Lääkintämies" luetaan todellisuudessa "taistelupelastaja" ja "pioneeri" äännetään "Räjäyttäjä". "Tarkka-ampuja" tarkoittaa puolestaan tukiampujaa ja "viestimies" on ihan jääkäri vaan. Konekiväärimies on sentään konekiväärimies.
Kaikki koulutetaan erikoiskoulutuskauden alussa omaan tehtäväänsä viikon-kahden mittaisella kurssilla ja vieläpä ihan hyvin tuloksin.
 
Lämärin koulutuksessa lienee tärkeintä, että valittu henkilö on oikeasti tehtävästä kiinnostunut. TA:n tehtävään varmaankin valitaan se paras ampuja. Räjäyttäjäksi varmaan valitaan henkilö, joka haluaa hommaan, mutta josko ehdokkaista alkukarsitaan tyhmät ja tyhmänrohkeat. KK -ampujan pitäisi varmaan olla joku hieman isompi ukko. Viestimiehistä en sitten tiedä, joku joka sietää RJ:tä?
 
Back
Top