Heikkilä kirjoitti:Mosuri kirjoitti:En usko, että koulutus on tulossa Suomessa maksulliseksi. Se on loppujen lopuksi sellainen asia, että puolustusvoimilla ei ole asiaan mitään sanottavaa. Tulee lähinnä mieleen tuo edellinen uudistus joka meni perseelleen. Silloinhan pv vain määritteli varusmiespalveluksen tuomat opintoviikot. Ihan kiva juttu aika harvassa paikassa niitä kuitenkaan mitenkään noteerattiin.
Jos se muutos tulee siviilikorkeakouluihin niin se ei tietenkään johdu PV:stä vaan valtiontaloudesta ja maan hallituksesta. Onhan noita opinto-oikeuden rajauksia ja lukukausimaksuja jo väläytelty pitkin viime vuosikymmentä. Ainoa mitä PV voisi tuohon asiaan liittyen yrittää olisivat ne kiintiöpaikat ja kannusteet ameriikan malliin.
Mosuri kirjoitti:Mielestäni tuo puhuminen matalista luokkaeroista on melkoista jeesustelua suomessa. Suomessahan on erittäin jyrkkä erottelu mihistöön, aliupseeriston ja upseeristoon. Lisäksi valinnat tehdään melko lyhyessä ajassa. "Mihin kastiin joudutkin - siinä olet seuraavat 30-40 vuotta."
Tarkoitin luonnollisesti koko yhteiskunnan luokkajakoa vanhempien varallisuuden ja koulutustason perusteella, en varusmiesten/reserviläisten jakoa miehistöön, aliupseereihin ja reservin upseereihin. Jokaisella niistä alokkaista kuitenkin on mahdollisuus sinne RUK:un. Jos upseerin ura alkaa ihan eri peruskoulutuksella kuin miehistön ja aliupseerien, niin siinä on selkeämpi luokkajako (ei yhteistä peruskokemusta).
Eikös upseerin uralle ja kadettikouluun ole ollut mahdollista pyrkiä MPO:n Y-jakson jälkeen ilman RUK:n todistusta jo joskus ammoisella 80-luvulla? Nythän tähän on tullut täydennyksenä näitä miehistöstä aliupseeriksi reservissä ja aliupseerista upseeriksi reservissä -kursseja, mutta olen ollut siinä käsityksessä että aliupseerina intistä kotiutuneella on ollut se mahdollisuus yletä upseeriksi jos on halua ja kykyä. Se on tietysti totta, että miehistöstä ponnistaminen upseerin uralle on vaikeaa, mutta ei se Suomesta luokkayhteiskuntaa tee.
Sanotaan nyt vaikka niin, että jos suomessa on kerran pantu miehistöön niin kaikki ponnistelut oman osaamisen lisäämiseksi ovat turhia. Reserviläisen "ura" tyssää siihen alikessun arvoon. Ruotsissa on mahdollista kouluttautua jääkäristä majuriksi. Jenkeissä mitään rajoja ei varsinaisesti edes ole. Jopa saksan ja brittien kaltaisissa yhteiskunnissa esim. territoriaalijoukoissa palvelevilla on mahdollisuus päästä kykyjään vastaaviin tehtäviin. Suomessa kastijako näkyy erityisesti maakuntajoukoissa. Miehistöä ei löydy tarpeeksi sillä kuka haluasi olla kivääriorja ilman toivoa paremmasta?
Pahimmillaan tämä suomalainen kolmijako sitten haittaa jopa sotilaallista toimintaa. Esimerkiksi kertausharjoituksissa sitä ryhmää johtaa se joka siihen parhaiten pystyy.
Heikkilä kirjoitti:Eikös upseerin uralle ja kadettikouluun ole ollut mahdollista pyrkiä MPO:n Y-jakson jälkeen ilman RUK:n todistusta jo joskus ammoisella 80-luvulla? Nythän tähän on tullut täydennyksenä näitä miehistöstä aliupseeriksi reservissä ja aliupseerista upseeriksi reservissä -kursseja, mutta olen ollut siinä käsityksessä että aliupseerina intistä kotiutuneella on ollut se mahdollisuus yletä upseeriksi jos on halua ja kykyä. Se on tietysti totta, että miehistöstä ponnistaminen upseerin uralle on vaikeaa, mutta ei se Suomesta luokkayhteiskuntaa tee.
Ei kyllä tuo alikessuna kadikseen on tullut vasta 2000 luvulla. Aiemmin esimerkiksi stuidukotsan puuttuminen katkaisi upseeritoiveet nopeasti ja RUK:n käynyt kaveri joutui päällystöopistoon.
Nuo täydennykoulutuskurssit ovat pelkkä symbolinen kädenojennus. Jos jokaisesti sotilasläänistä otetaan 1-2 sopivaa niin vähäiseksi jää tuon koulutuksen merkitys.