Ampumaurheiluliitto: "Vanhemmat eivät uskalla tuoda lapsiaan ampumaan"

pstsika

Haukka
Ampumaurheiluliitto: "Vanhemmat eivät uskalla tuoda lapsiaan ampumaan"

Suomeen olympiamitaleita tuonut ampumaurheilu on jäljessä tavoitteissaan nuorten harrastajien määrässä. Joskus uusien harrastajien saamista rajoittaa sisäratojen puute, mutta myös asenteet ampumaharrastusta kohtaan vaikuttavat.

Ampumaurheiluun ajaudutaan usein metsästyksen kautta tai ampumista harrastavan perheenjäsenen ohjastuksella. Suomen Ampumaurheiluliitto on kasvattanut jäsenmääräänsä aikuisissa, mutta nuorten osalta liitto on jäänyt tavoitteistaan.
– Siinä näkyy aselain kiristymisen vaikutus, ei ole niin helppo saada aselupia. Vanhemmat eivät uskalla tuoda lapsiaan ampumaan, ettei lapsi leimaudu ampujaksi, arvioi nuorisokadon syytä Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi.
Mitään radikaalia romahdusta jäsenmäärässä ei ole valtakunnallisesti tapahtunut, mutta järkyttävät kouluampumiset vaikuttavat edelleen lajin suosion taustalla. Aarrekivi kuitenkin arvioi, että ilmapiiri on muuttumassa pikku hiljaa myönteisemmäksi.
– Kahden kolmen vuoden kuluttua näemme muutoksen, uskoo Risto Aarrekivi.
34 165 jäsenen Suomen Ampumaurheiluliitto on käynnistänyt viime vuoden lopulla Me yhdessä -seurakehitysprosessin, jolla halutaan aktivoida ampumaseuroja.
– Mukana on ollut noin 15 seuraa, ja niissä jäsenmäärät ovat lähteneet nousuun. Avoimissa ovissa on ollut normaalilla tavalla väkeä. Jos seura jaksaa tehdä töitä, niin porukkaa on kyllä tulossa, sanoo Aarrekivi.

Sisäratoja tarvitaan lisää

Kainuu on metsästysmaakunta, jossa jokainen tuntee jonkun metsästäjän tai metsästää itse. Kajaanin Ampujien varapuheenjohtaja Vesa Äikäs arvioi, että metsästyksen ansiosta Kainuun ampumaharrastajien määrä on säilynyt samalla tasolla viime vuosina, mutta ampumaurheilussa on notkahdus. Syynä voi olla muiden urheilulajien menestys, ja se näkyy myös koko maan tasolla.

– Tarjontaa on niin paljon. Joukkuepeleillä on nyt buumi menestyksen kautta, sanoo Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi.
Kainuussa tarvittaisiin myös enemmän harjoitusmahdollisuuksia sisätiloihin.
– Tässä on tämä akilleen kantapää. Sisäradoilla ammutaan pääsääntöisesti ilma-aseilla, ja ne ovat lupavapaita, ja urheilupuolen ilma-aseet tulevat olemaan jatkossakin. Pääsy ampumaharrastukseen ja urheilun pariin olisi sitä kautta helpoin, mutta meiltä puuttuu juuri niitä sisäampumaratoja, missä saataisiin tällaisilla aseilla ampua, kertoo Kajaanin Ampujien varapuheenjohtaja Vesa Äikäs.
– Toinen asia on, että ruutiaseille ei taida olla sisäratoja tällä hetkellä ollenkaan, jos en ihan väärin tiedä. Se on ulkohommaa kokonaan.

Toimivia ulkoratoja on Suomessa 625 kappaletta. Sisäratojen tarkka määrä ei ole Suomen Ampumaurheiluliiton tiedossa, koska sisäradat eivät vaadi samanlaista luparuljanssia kuin ulkoradat. Osa sisäradoista saattaa olla myös tilapäisiä ratkaisuja.
– Liiton pyrkimys on, että seuroissa lähdettäisiin liikkeelle ja madallettaisiin kynnystä, että saadaan ilma-aseratoja. Kun seura kasvaa, voi miettiä kannattaako ruutirataa rakentaa vai tehdä yhteistyötä muiden seurojen kanssa, vinkkaa Risto Aarrekivi.
Kainuussa on tällä hetkellä kolme sisärataa. Vesa Äikäs kertoo, että ensi vuonna on toiveissa saada Kajaanin keskustaan sisärata muutaman vuoden tauon jälkeen.
– Kun saamme radan, alamme rummuttaa tilannetta, että meillä on ilma-aseelle sisäampumarata. Toivomme sinne ampujia, sanoo Äikäs.

Ei takaisin soramontulle

Pohjois-Suomessa ulkoammuntaratoja on hyvin. Siitä on metsästysharrastuskin pitänyt huolta, sillä aselaki velvoittaa metsästäjät harjoittelemaan ampumista.
Suomen Ampumaurheiluliitto toivoo, että kunnatkin huomioisivat, että ratoja ei laitettaisi liian helposti kiinni.
– Joissain tapauksissa on siirrytty ampumaan takaisin soramontuille, ja se ei ole hyvä asia kenenkään kannalta, sanoo toiminnanjohtaja Risto Aarrekivi.
Ulkoammuntaradan perustaminen on vaikeampaa kuin sisäradan. Lupaprosessi vie aina oman aikansa, kun ympäristövaikutukset on arvioitava.
– Nyt on puolenkymmentä ulkoratahanketta menossa eteenpäin, mutta pohjavesialueilla olevia ratoja on sulkemisuhan alla, kertoo Aarrekivi.

http://yle.fi/uutiset/ampumaurheiluliitto_vanhemmat_eivat_uskalla_tuoda_lapsiaan_ampumaan/6882922
 
Kyseessä on vain ja ainoastaan propagandan ja urbanisoinnin tulos. "Metsästys on raakaa tappamista". "Ammunnan harrastajat ovat mahdollisia kouluampujia". "Asekeräilijät ovat vaarallisia ympäristolle ja lähimmäisilleen". Onko tuttua? Näin media asioita masinoi.
 
Viimeksi muokattu:
SAL saa syyttää itseään (johtoaan) tästä kehityksestä. "Tämän kanssa voimme elää" alkaa näkyä käytännössä junioritoiminnan hiipumisena.
 
SAL kusi kaikkien ampujien ja erityisesti toiminta-ampujien muroihin nykyisen aselain valmistelun aikaan. Ihan hyvä, että ns. disipliiniampujat saavat välillisesti vähän satikutia.
 
Kuunnelkaa asiantuntijaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/...+hyväksyy+tappavan+harrastuksen/1135240377463

Syyttäjän hätävara: dosentti Jaana Haapasalo
Ti, 01/10/2013 - 15:22 — mikko
II HAAPASALO VIHAA METSÄSTÄJIÄ

Vuonna 2008 Haapasalo sai kuuluisuutta leimattuaan metsästäjät enemmän tai vähemmän mielenvikaisiksi yksin siksi, että he ovat metsästäjiä.
"Haapasalo sanoo pitävänsä metsästystä poikkeavana harrastuksena, joka ei ole normaali harrastus. Hän viittaa kriminaalipsykologian tutkimuksiin, joissa kiinnostus aseisiin liittyy tietynlaiseen persoonallisuuteen, joka voi olla riskitekijä siihen, että henkilö käyttäytyy agressiivisesti". 5)
Kauhajoen joukkomurha oli tehty syksyllä 2008. Tällaiselle dosenteille oli mediassa kysyntää myös, kun hallitus antoi eduskunnalle kehnosti valmistellun ja sekavan esityksen aselain muuttamiseksi.
Myös tätä herkkupalaa kannattaa tutkiskella huolella ja monelta suunnalta, koska se kertoo paljon dosenttimme pätevyydestä.
http://mikkoniskasaari.fi/node/170
 
Eipä voi todeta että olen aivan samaa mieltä kommunisti Haapasalon kanssa, aseet ovat todellakin tappavia harrastusvälineitä. Harrastus on huono tekosyy omistaa aseita. Elämykset tai "musta tuntuu kivalta" on aina vähän heikko syy. Sen sijaan hyviä syitä omistaa aseita ovat mahdollisuus kapinoida tyranneja vastaan, puolustautua rikollisia vastaan, puolustaa ihmisoikeuksia ja kehittää maanpuolustustaitojaan. Juuri sen takia kommunistit ja natsit eivät pidä aseiden yksityisomistuksesta, joku saattaa laittaa vastaan kun häntä viedään keskitysleirille!
 
Kun parikin vuotta menisi niin, ettei kukaan kaista töpeksi, homma rauhoittuu siitä.

On todella harmi, jos metsästäjätkin ukkoutuvat aivan täysin. Alkaa olla radikaalisti enemmän hirvenlihaa autojen pelleillä, jos nuoret eivät jatka kannan säätelyä. Nykyiset hirvimiehet ovat monet sellaisia, että jaksavat juuri ja juuri nousta Pajerosta ja jäädä passiin autoon nojaten.
 
Älä huoli, Vonka. Kyllä vihreät ovat miettineet tuohon jo ratkaisun, annetaan susikannan kasvaa ja kyllä poliisit ne ampuvat vaikka helikoptereista kehäkolmosen sisällä. Todellisuudessa hirvimiesten ukkoutuminen ei ole pelkästään aselainsäädännöstä kiinni vaan metsästysmaiden pirstaloitumisesta, metsästystaitoja ei siirretä eteenpäin, tietokoneet kiinnostavat enemmän nuorisoa ja hirviseuroihin on vaikea päästä koska useimmiten täytyy olla rikas (omistaa maata perkeleesti) jne. Metsästys on harvojen herkkua Keski-Euroopassa ja niin sen tulee väistämättä pitkällä aikavälillä käymään Suomessakin.
 
Viimeksi muokattu:
Itseasiassa naiset ovat alkaneet kiinnostua metsästyksestä ja ovat valtaamassa alaa tämän ukkoutuvan harrastuksen saralta (ja hyvä niin!).

Metsästämään pääsee vaikkei olisikaan metsänomistaja, nimittäin valtion mailla. Eikä metsästysseuroihin jäseneksipääsy ole niin vaikeaa kuin mitä esitetään.
Vaikeata se on, mutta ei mahdotonta. Rahaakin se vaatii mutta harva harrastus on täysin ilmainen. (Hintaeroja seurojen välillä on paljonkin).
 
Minulla on koulutuksessa yksi hevostyttö metsästäjäksi ja sitten muutama serkun poika ampujiksi. Ei niitä harrastajia itsekseen tule, varsinkaan nyt kun kotonurkissa ei ole paukkuvehkeet saatavilla ja ampumaan pitää mennä erikseen.

Ottakaa ne piltit, mopopojat ja kukkaistytöt mukaan (oli omia tai tuttujen) ja viekää puuhaamaan. Sen verran mukavaa puuhaa on, että kyllä sieltä kipinä syttyy.
 
Tämän kanssa voimme elää. Kyllä varmasti. Kysymys on vain siitä, että kuinka kauan.

Lämpimät kiitokset SAL -nimiselle rekisteröidylle yhdistykselle ja kaikille asekieltäjien myötäjuoksijoille sekä muille nuoleskelijoille.
 
Tämän kanssa voimme elää. Kyllä varmasti. Kysymys on vain siitä, että kuinka kauan.

Lämpimät kiitokset SAL -nimiselle rekisteröidylle yhdistykselle ja kaikille asekieltäjien myötäjuoksijoille sekä muille nuoleskelijoille.

Politiikkaa, politiikkaa. Myönnän itsekin erehtyneeni taannoin. Luulin ja oletin, että järki palautuu hiljalleen kotimaahan ja aseisiin voitaisiin suhtautua suunnilleen järkipohjalta. Näköjään ei. On liikaa tahoja, jotka haluavat kiihottaa yleisön mielipidettä hmm. sopivaan suuntaan. Näiden tahojen homma etenee kuin juna, pakko kysyä: miksi?
 
Minulla on koulutuksessa yksi hevostyttö metsästäjäksi ja sitten muutama serkun poika ampujiksi. Ei niitä harrastajia itsekseen tule, varsinkaan nyt kun kotonurkissa ei ole paukkuvehkeet saatavilla ja ampumaan pitää mennä erikseen.

Ottakaa ne piltit, mopopojat ja kukkaistytöt mukaan (oli omia tai tuttujen) ja viekää puuhaamaan. Sen verran mukavaa puuhaa on, että kyllä sieltä kipinä syttyy.

Piltit, mopopojat, kukkaistytöt....kuka huolehtii näiden äideistä ja heidän tarpeistaan?:rolleyes:
 
Äidit ampuu ja metsästää jo... Toki, kansan urhojen työhän se on tehdä lisää äitejä...
 

Vaikuttaa varsin järkevältä ja toiminta on erittäin määrätietoista. Tavoite on selkeä ja samoin ovat myös keinot sen saavuttamiseksi.

Näiden tahojen homma etenee kuin juna, pakko kysyä: miksi?

Se on hyvä kysymys ja media tukee asevastaisia tavoitteita täysillä - vastakkaiset näkemykset eivät suuresti palstatilaa saa.

Vain motiivi ja tekijät puuttuvat. Vai puuttuvatko sittenkään?
 
Tuohon otsikkoon.
Tänään oli meidän 11-vuotiaalla pitkään odotettu päivä. Oltiin koko päivä ampumaradalla ja poika ampui järjestyksessä pienoispistooli, Clock, pienoiskivääri, AK-klooni. Oli pirun hauskaa, kun tuli oikeasti osumia. Samalla opeteltiin ratakäyttäytymistä, ampumatekniikkaa ja aseturvallisuutta (toki asiat oli jo hanskassa, ennen radalle menoa) lasersääntö, sormivarmistus jne. En kokenut, että olisin vienyt pojjaan pahoille teille, vaan tarjosin elämyksen valvotuissa oloissa. Toki vuosiloman olisin voinut toisellakin tavalla käyttää , kuin menemällä heti ensimmäisenä päivänä takaisin työpaikalle.
Kanalintumetsälle poika vielä haluaisi, mutta kun itse olen pistänyt hunttaushommista pillit pussiin, tuntuu että itsekkin joutuisi taidot uudelle opettelemaan.
 
Uutiset Ulkomaat
1382326778231.gif

EU:ssa tapetaan joka vuosi tuhat ihmistä laittomilla aseilla


Komissio haluaa aseet tarkempaan valvontaan
21.10.2013 19:15 20Jukka Harju

Helsingin Sanomat

Rio Gandara / HS
1305735817540

Suomen ja Viron keskusrikospoliisit esittelivät rikoksista epäillyiltä takavarikoimiaan aseita huhtikuussa 2013.

EU-komissiossa on selviä haluja vähentää aseväkivaltaa. Siksi se esitti maanantaina alustavia ehdotuksiaan keinoiksi, joilla voitaisiin puuttua epäkohtiin aseiden koko elinkaaren aikana. Erityinen huomio on luvattomien aseiden paremmalla valvonnalla.

Ehdotukset eivät tarkoita ainakaan toistaiseksi tiukennuksia aselainsäädäntöön Suomessa, mutta ovat viesti siitä, että EU sietää entistä vähemmän aseväkivaltaa. EU:ssa tapetaan vuodessa noin tuhat ihmistä ampuma-aseilla ja kateissa on puoli miljoonaa asetta.

"Kiinnitämme usein enemmän huomiota Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun, vaikka meidän olisi pikemminkin keskityttävä tilanteeseen EU:n alueella", sisäasioista vastaava Euroopan komission jäsen Cecilia Malmström sanoo komission tiedotteessa.

"Euroopassa riittää tekemistä sen varmistamiseksi, että käsiaseet, kiväärit ja rynnäkköaseet eivät päädy rikollisten käsiin."

Komissio haluaa myös lisätietoja uusista teknologisista haasteista, kuten aseiden verkkomyynnistä tai aseiden osien valmistuksesta 3D-tulostimella sekä haluaa tarkastella lupien myöntämismenettelyjä eri jäsenvaltioissa.

Projektipäällikkö Mika Lehtonen sisäministeriöstä pitää komission ehdotuksia vielä melko yleisluonteisena keskustelunavauksena, jotka eivät suoraan koska suomalaista harrastajaa.

"Tässä on fokus luvattomissa aseissa ja aseen elinkaaren valvonnassa. Ehdotuksista vain lupakäytäntöjen muuttaminen ja sarjatuliaseiden sääntelyn muuttaminen voisi vaikuttaa meillä", Lehtonen sanoo.

"Ei voi tehdä johtopäätöstä, että tällä olisi vaikutusta Suomessa harrastajapuolelle."

Komissio väläyttää esimerkiksi yhteisten säädösten antamista rikosseuraamusten vähimmäisvaatimuksista, jotta pelotevaikutus toimisi kaikkialla EU:ssa eikä porsaanreikiä päästäisi käyttämään. Ehdolla on myös yhteiset säännöt aseiden deaktivoinnista siten, ettei niitä voitaisi enää palauttaa toimintakuntoisiksi.

"Varmaan myöhemmin tulee vielä konkreettisia ehdotuksia, joihin Suomi aikanaan saa ottaa kantaa, mutta päärooli tässä on laittoman kaupan valvonnassa", Lehtonen sanoo.

Suomessa on parhaillaan menossa aselain uudistus, jossa muun muassa tiukennettaisiin aseiden säilytysvaatimuksia.
 
Uutiset Pääkirjoitus
1382337481028.gif

Pääkirjoitus
Eurooppalaisia aselakeja olisi hyvä yhtenäistää
22.10.2013 1:59 0
Helsingin Sanomat

Suhtautuminen ampuma-aseisiin vaihtelee suuresti eri EU-maissa. Suomessa, Kreikassa ja Espanjassa aseita käytetään lähinnä metsästykseen. Romaniassa, Kyproksella ja Bulgariassa ase omistetaan useimmiten ammattikäyttöä varten, kertoo tuore Eurobarometri-kysely.

EU:n ampuma-asedirektiivi vuodelta 2008 luo minimisäännöstön unionin alueelle. Kansalliset lait poikkeavat kuitenkin paljon toisistaan.

EU:n komission mielestä jäsenmaiden lainsäädännön eroista hyötyvät rikolliset. Sisäasiainkomissaari Cecilia Malmström käynnisti maanantaina hankkeen, jonka tarkoitus on yhtenäistää lakeja ja sääntöjä ja ehkäistä näin ampuma-aseisiin liittyvää rikollisuutta. Hanke on kannatettava. Vuosina 2000–2010 ampuma-aseet liittyivät EU:n alueella yli 10000 murhaan tai tappoon.

Kyse ei ole vielä komission lainsäädäntöehdotuksesta vaan selvityskierroksen käynnistämisestä. Malmström painotti silti jo eilen, ettei tarkoituksena ole puuttua metsästysharrastukseen.

Tämä ei tarkoita sitä, ettei hankkeella olisi yhtymäkohtia ampumaurheilun ja metsästyksen harrastajiin. Komissio haluaa päivittää aseiden säilytykseen ja lupamenettelyyn liittyviä sääntöjä. Kaikissa EU-maissa metsästysaseita ei tarvitse säilyttää lukitussa paikassa. Unionin alueella onkin varastettu tai hukassa puolisen miljoonaa asetta.

Päähuomio on siinä, kuinka laillisen aseen päätymistä rikollisiin käsiin voitaisiin ehkäistä. Kun sisärajoilla ei juuri enää ole tarkastuksia, aseetkin pääsevät liikkumaan vapaasti. Tietojenvaihtokaan ei aina suju toivotulla tavalla.

Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin deaktivoidut eli pysyvästi ampumakelvottomiksi tehdyt aseet, jotka päätyvätkin toimintakelpoisina takaisin markkinoille. Yhtenäiset säännöt vaikeuttaisivat tätä.

Vastaavasti aseen eri osat ovat joissain jäsenmaissa helposti saatavilla ja joissain taas eivät. Avainasemassa on näin teknisen sääntelyn harmonisointi. Tekniikan kehittyminen tuo lisävaikeuksia.

Komission hanke ei vaikuta parhaillaan lausuntakierroksella olevaan Suomen kansalliseen aselakiehdotukseen. EU-säännöt tiukkenevat todennäköisesti vasta joidenkin vuosien kuluttua.
 
Minkähän takia eniten aseita on kadoksissa EU:ssa? Siksi että lainsäätäjä on tehnyt niiden omistamisesta laitonta... Olen itse nähnyt ko. kyselytutkimuksen jolla kyseltiin asioita ja jos et ole aseiden suuri rakastaja ja haista palaneen käryä niin normaali aseenomistajakin vastaa tiukennuksien puolesta estääkseen Lord of War -tyyppejä laittamasta aseita kiertoon. Valitettavasti näillä sotilasaseiden kielloilla on tapana kääntyä siihen suuntaan että suomalaisen reserviläisen ase pitää ottaa pois koska Sako M92S:llä soditaan Afrikassa... Osassa uutisia vaaditaan kaikkiin aseisiin sarjanumeroita, osassa käsiaseiden kieltoa siviileiltä ja osa on asiallisia. Ilmassa on siis paljon "höttöä". Käytännön tasolla Suomessa oli mahdollisuus viime aselain ja tulevankin yhteydessä laittaa ampuma-aseiden mitat EU:n vaatimaan standardiin mutta näköjään se ei tule onnistumaan koska suomalainen aselainsäädäntö "löysentyisi" kun mittoja hiukan pienennettäisiin niistä, jotka aikoinaan heitettiin hatusta!
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top