Armeija ottaa käyttöön kokonaan uuden tavan taistella

commando kirjoitti:
ACOG on kiva tähtäin mutta käytännössä ongelma on siinä että se tarvitsee myös jalan ja sivukiskon sekä varikkokäynnin (RK62). Vielä siinäkään ei ole ongelma vaan siinä että ko. tähtäin on jumalattoman kallis verrattuna vaikka ryssäoptiikkaan. Meillä ei ole varaa hankkia mitään ACOG:ia kuin poseerausosastoille. Lisäksi optiikan asentaminen RK62:iin (RK95:t alkavat olla lopussa ja RK62:t ovat kuluneita) vaatii oli optiikka mikä tahansa sivukiskon ja reiät aseen runkoon sekä uuden perän tai poskitukivirityksen. Ei halpaa. Yksinkertaisia vaihtoehtoja ei näin ollen oikein ole ja meiltä puuttuu tällä hetkellä kunnollinen rynnäkkökivääri ja tulitukikivääri (DMR) tai rynnäkkökivääri josta sellaisen voisi auttavasti viritellä kuten aikaisemmin on monesti todettu.

Ok asia selvä. Ei ACOG / Rk versiota sitten, senverran annan periksi mielipiteessäni mutta en haluaisi kuitenkaan SVD:ä ryhmän TA:lle (jos sellaisia ikinä tulee).
SVD on liian pitkä ja kömpelö risukoihin tai urbaanirakennuksiin ja ryhmän TA:n ampumaetäisyydet eivät ole pitkiä. Puoliautomaatti on nopea mutta haaskaa ammuksia ja korvaa kuitenkin tarkkuutta tulivoimalla.
SVD:n piippu on ohut ja lämpenee nopeasti kiivaassa ammunnassa.
Tarkkuus melkolailla huonompi kuin pulttilukkoisessa jos tarvitsee ampua pidemmälle. Lisäksi SVD:n tukijalat on todella aneemiset ja huterat.

Mielummin lyhyt 20-24" paksupiippuinen laadukas pulttilukko jossa hyvä optiikka päällä.
Pulttilukkoisellakin pystyy paahtamaan melko nopealla tahdilla jos on tarvis kun osaa käytellä asetta:
 
Last edited by a moderator:
SVD:stä (24" piippu) on saatavilla myös taittoperällä (22") helpottamaan kuljetusta esim. ajoneuvossa. Tämä versio on nimetty venäläiseen tapaan heittämässä s-kirjain nimen loppuun. Bullpup-versio taas kulkee nimellä SVU (20"). Eroa siis pituudessa ei juurikaan ole normaaliin pulttilukkokivääriin verrattuna ja taittoperä- ja bullpup-versiot ovat itseasiassa lyhyempiä kuljetuksessa. Toki urbaanissa ympäristössä SVD voi olla liian pitkä mutta ei maailman pisin ole ja kuitenkin käyttötarkoitus huomioonottaen se ei ole muita luokkansa aseita juurikaan lyhyempi tai pitempi.

SVD on ihan riittävän tarkka siihen tarkoitukseen mihin se on suunniteltu oikealla patruunalla. Käsittääkseni Suomessa kuitenkin sopivaa patruunaa ei ole ollut saatavilla juurikaan. Muutenkin SVD:tä ei ole tarkoitettu tiedustelutarkka-ampujan salamurha-aseeksi vaan tulitukikivääriksi eli sillä voi paahtaa hieman rynnäkkökivääriä kauemmas ja tähystää. Aikaisemmin länsimaat pitäytyivät pulttilukkokivääreissä pääosin mutta nykyisin on alettu ymmärtää tätä taktiikkaa ja tämän teholuokan aseet ovat itselataavia. Itselataavakin ase voidaan tehdä tarkaksi, esimerkkeinä vaikka M14, AR-10 ja G3 eri tarkkuusversioina. Itselataava ei myöskään haaskaa yhtään enempää patruunoita kuin käyttäjä haaskaa. Adolf Hitler oli sitä mieltä että itselataava Garand on vain patruunoiden tuhlausta ja jos sotilaalla on hidas ase käyttää tähtää hän paremmin. No sittemmin on huomattu että ko. korpraali ei tiennyt pienaseista mitään ja lähtöajatus taisi olla että koska hän on käyttänyt Mauserin pulttilukkoa niin kyllä muidenkin pitää.

Pulttilukkoisella pystyy kyllä paahtamaan sen verran mitä lipas antaa myöten tai käsi käy alustalta noukkien patruunoita yksitellen mutta mikä tahansa ylimääräinen aseen manipuloimiseen tarvittava liikerata lisää kokonaisaikaa ja vaatii täten tähtäämisen käytettävän vähemmän aikaa jos haluaa samalla aikamäärässä pysyä kuin itselataavalla. Myöskin itselataava ase vähentää rekyyliä ja mahdollistaa paikkolaukauksen ampumisen nopeasti. Lisäksi pulttilukkoinen kiväärillä varustettu mies on yllätystilanteissa aika toimintakyvytön useampaa ja yhtäkin maalia vastaan ja on erittäin hyvä jos aseella pystyy ampumaan myös suojatulta (20 ptr. lipas itselataavassa on vakiotavaraa pl. SVD) ja tuhoamaan useita maaleja lähietäisyyksien lisäksi keskipitkiltä matkoilta johon pistoolilla ei oikein ole asiaa.

Itselataava tulitukitarkkuuskivääri on ainut vaihtoehto koska mitään aitoa tiedustelijatarkka-ampujakoulutusta meillä ei PV:ssa ole eikä sen puoleen riittävästi aikaa varusmiespalveluksessa kenestäkään sopivat ominaisuudet täyttävästä oikeastaan tehdä edes sellaista.
 
commando kirjoitti:
SVD on ihan riittävän tarkka siihen tarkoitukseen mihin se on suunniteltu oikealla patruunalla. Käsittääkseni Suomessa kuitenkin sopivaa patruunaa ei ole ollut saatavilla juurikaan.
Aivan! Venäjä ei myy juurikaan 7N1 ja 7N14(ps-luoti) tarkkuusammuksia ulkomaille joten SVD:n tarkkuus D46 luodilla jäänee jonnekin 2 MOA:n paikeille.

Muutenkin SVD:tä ei ole tarkoitettu tiedustelutarkka-ampujan salamurha-aseeksi vaan tulitukikivääriksi eli sillä voi paahtaa hieman rynnäkkökivääriä kauemmas ja tähystää.
Kärjistävä kommentti väittää tarkka-ampujaa salamurhaajaksi. Tulinopeus ei korvaa tarkkuutta aina. USAn ja Venäjän suurvalta-armeijoiden ammusvarastot ja varsinkin USA:n "roiski ja rukoile" - mallin sodankäyntitapa ei ole minun mielestäni järkevä tie meille kulkea. Vaikka molemmissa maissa on laadukasta TA-koulutusta, se keskittyy muutamaan TA-kouluun ja erikoisyksiköiden (lähinnä siis tiedustelu) osalle. Myös tulituki-TA käyttäminen nojaa tuohon sodankäyntimalliin jossa ammusten määrä korvaa tarkkuutta. SVD:n heikkous on huono tuki, värähtelemätön piippu ja puutukkisena vaihteleva tukkien laatu jota kuulemma korjailtu aikanaan meikäläisissäkin SVD:ssä (LJK) erinäisillä lisätuilla ja virityksillä. Taittoperä lyhentää asetta mutta samalla tuki heikkenee, veikkaan ma.

Aikaisemmin länsimaat pitäytyivät pulttilukkokivääreissä pääosin mutta nykyisin on alettu ymmärtää tätä taktiikkaa ja tämän teholuokan aseet ovat itselataavia.
Aikaisemmin=ennen Afganistan/Irak sissisotia joissa jenkit & ISAF hyötyvät siitä että joukossa on itselataavalla kiväärillä roiskiva kaveri sinne aluemaaleihin 600-800m saakka jotta saadaan edes jotain vaikutusta kaukaa ampuviin sisseihin. Toimii varmasti avoimessa maastossa ja aavikoilla joissa ei peitteitä ole. Ero meikäläiseen maastoon, sodankäyntitapaan ja armeijatyyppiin on huomattava.
Itselataavakin ase voidaan tehdä tarkaksi, esimerkkeinä vaikka M14, AR-10 ja G3 eri tarkkuusversioina.
Kyllä mutta ei koskaan yhtä tarkaksi kuin hyvä pulttilukko. M14 on huono esimerkki koska XM-21 tarkka--ampujaversio johon ilmeisesti viittaat on muutettu alkuperäisestä lasikuitutukin vaihdolla ja kiikarin asennuksella. Lisäksi erikoisjoukoilla on Mc Millanin tukkeja ja liekinsammuttimia+suujarruja asennettu. Mahdollisesti vaihdettu raskaampi piippu mutta tätäkin epäilen. Siis viilailtu ja höylätty perus-itselataava joka saa kiikarin myötä nimityksen "sniper-rifle" , naurettavaa!

Jenkit on olleet kalustollisesti länsimaista vuosikymmenet aneemisella tasolla ja vasta 2000-luvulla kalustoon on panostettu. USMC:n viimeisin M 40A3 S&B-tähtäimellä on vasta kalu jolla todella tekee jotain. Samaten kuin M40 uudelleen pesittäminen 6,7x47 LAPUA-patruunalle joka ei muuten ole huono TA-paukku. Jenkit on myös panostaneet SR-25 TA-kivääriin joka on lajissaan varmasti hyvä, vaikka luotettavuudesta ei ole takeita sekä 0.50 BMG-kivääreihin.

Itselataava ei myöskään haaskaa yhtään enempää patruunoita kuin käyttäjä haaskaa.
No ei kai se asekaan tapa ihmistä vaan käyttäjä. Mutta ilman käyttäjää ei aseella ammuta. On aivan selvää että tosipaikassa, luotien ja ohjusten viuhuessa yllä tulee paineltua sitä liipaisinta hanakammin kun puolarista sitä kuulaa lähtee ja näennäistä itseluottamusta syntyy vaikutukseen kun aseen piippua vielä käännetään vihollisen suuntaan. Tämä ei kehitä ampumataitoa juurikaan ja samalla jää hyödyntämättä tärkeä elementti jota täälläkään foorumilla pahvinpuhkojat eivät osaa arvostaa. Nimittäin se että meillä on ehkä 200 000+ kiväärillä metsästävää miestä joista varmasti ainakin muutama kymmenen tuhatta aktiivista ja ikänsä puolesta taistelukelpoista TA-aihiota. Elävään ja liikkuvaan maaliin ampuminen säännöllisesti tuo aivan eri taidon tuohon kivääriammuntaan kuin pelkkä pahvikuvien ja raudanpalasten reijittäminen radalla. Tämä on aivan selvä asia. Meikäläiset kivääriampujat ovat tottuneet toimimaan pulttilukkoisella joka on luotettavin ja vähiten huoltoa vaativin kivääri.

Adolf Hitler oli sitä mieltä että itselataava Garand on vain patruunoiden tuhlausta ja jos sotilaalla on hidas ase käyttää tähtää hän paremmin. No sittemmin on huomattu että ko. korpraali ei tiennyt pienaseista mitään ja lähtöajatus taisi olla että koska hän on käyttänyt Mauserin pulttilukkoa niin kyllä muidenkin pitää.
Käytätkö tosissasi Hitleriä perustelijana? Pitäisikö tuon sitten vakuuttaa jotain? Ei minua ainakaan.

Pulttilukkoisella pystyy kyllä paahtamaan sen verran mitä lipas antaa myöten tai käsi käy alustalta noukkien patruunoita yksitellen mutta mikä tahansa ylimääräinen aseen manipuloimiseen tarvittava liikerata lisää kokonaisaikaa ja vaatii täten tähtäämisen käytettävän vähemmän aikaa jos haluaa samalla aikamäärässä pysyä kuin itselataavalla.
Lillukan varsia ja tuossa kuluva aika on täysin merkityksetöntä paitsi jos konfliktit on tyyliin: ammutaan vuorenrinteellä olevia paria äijää ps-maasturin konepelliltä/takaa vajaan tunnin ajan ja yritetään pitää niiden päät alhaalla kunnes gps-kranaatti tai ilmahyökkäys lopettaa tilanteen. Pulttilukkoisia löytyy lippassyöttöisenä joten ei kannata tuijottaa pelkästään tuota linkkivideota. M40 ei ole tuossa suhteessa parhaita koska siinä on jenkkien suosima kiinteä makasiini. Esim. Kotimaiset Tikka-ja SAKO kiväärit on nykyään lippaallisia. Vaikka lyhyt lipas ei vedä kuin sen 4-5 patruunaa, lyhyen lippaan vaihto on hieman nopeampaa ja helpompaa makuulta ammuttaessa kuin 20 laukauksen vastaava. Tosin tämäkin on merkityksetöntä taistelussa. Hyvä puoli sensijaan on että ehkä 4-5 patruunan ammuttuaan TA-mies älyää vaihtaa asemaa useammin latauksen yhteydessä kuin 20-30 paukun jälkeen ja on samalla vaikeampi maali vihulaiselle.

Myöskin itselataava ase vähentää rekyyliä ja mahdollistaa paikkolaukauksen ampumisen nopeasti.
No sen se kyllä tekee paremmin. Joka aseessa on huonojakin puolia. Vastapuolena on lisääntynyt tarkkuus lyhyiltä pitkille etäisyyksille ja huomattavasti parempi ase vasta-TA toimintaan. Naapurikin käyttää TA-miestä porukoissaan ja lisäksi siihen erikoistuneina taistelijoina. Myös ryhmän TA:n tulee osata ja pystyä toimimaan vastatoiminnassa jota ilman ryhmä ja tietyissä tilanteissä joukkue on kusessa. Rekyyli on .308 ja 7,62x53 r kaliipereissa ihan siedetävä ja sitä voi hävittää tehokkaasti suujarrulla tai vaimentimella.
Lisäksi pulttilukkoinen kiväärillä varustettu mies on yllätystilanteissa aika toimintakyvytön useampaa ja yhtäkin maalia vastaan ja on erittäin hyvä jos aseella pystyy ampumaan myös suojatulta (20 ptr. lipas itselataavassa on vakiotavaraa pl. SVD) ja tuhoamaan useita maaleja lähietäisyyksien lisäksi keskipitkiltä matkoilta johon pistoolilla ei oikein ole asiaa.
Totta. Mutta aseistaisinkin ryhmän TA:n myös rynkyllä jolla nuo kohtaamiskahakat meikäläisissä maastoissa hoituvat paremmin kuin moodatulla itselataavalla.

Itselataava tulitukitarkkuuskivääri on ainut vaihtoehto koska mitään aitoa tiedustelijatarkka-ampujakoulutusta meillä ei PV:ssa ole eikä sen puoleen riittävästi aikaa varusmiespalveluksessa kenestäkään sopivat ominaisuudet täyttävästä oikeastaan tehdä edes sellaista.
Itselataava ei ole ainoa vaihto-ehto missään nimessä! Vaikka PV ei anna mitään erikoista TA-koulutusta, unohdat nyt meikäläisen reserviläisarmeijan tärkeimmän voiman. Se on juurikin siviilissä (riippumattomina PV:n koulutuksesta) kivääriään käyttävät ressu-metsästäjät. En puhu niistä partaisista 50-v. huru-ukoista vaan kyllä ihan oikeesti metsästystä harrastavia nuoria miehiäkin on jotka opettelevat hyvinkin nuoresta ampumaan pulttilukkoisilla kivääreillä tarkasti ja jopa liikkuvaan maaliin. Ei tässä tietysti kynnyskysymys ole aseen toimintatapa mutta perinteisen metsästys/rata-aseen huoltaminen ja käyttövarmuus sekä tarkkuus ovat ylivoimaisia mihinkä tahansa itselataavaan verrattuna.
 
Aika kuvaavaa että "Armeija ottaa käyttöön kokonaan uuden tavan taistella" aihe menee kiistelyksi erikoisleluista. No kiistelijät vastaavat että tässä juuri keskustellaan uudesta tavasta, kun minä taas väitän että nyt meni puiksi ja metsä unohdettin.

Myös tuo kohtalaisen aktiivinen tehtäväketju komppanian käytöstä osoitti kuinka syvällä vanhat ajattelutavat ovat ja kuinka vaikeaa on luopua tuosta pidettävä maastokohta keskustelusta.

No kai tästä on enemmän keskustelua odotettavissa, kun tämän uuden tavan koulutus alkaa tosissaan ja toimintatavat selvenevät.

Tuskin tuossa niin kauan kestää kunt tuota avataan. PV:han on jo ilmoittanut tämän uuden taistelutavan "olemme jatkossa vaikeampi vastustaja" tyyppisellä ilmoituksella.
 
Ohos, meni väärään ketjuun ja poisyo ei toimi
 
Einomies1 kirjoitti:
commando kirjoitti:
Lisäksi pulttilukkoinen kiväärillä varustettu mies on yllätystilanteissa aika toimintakyvytön useampaa ja yhtäkin maalia vastaan ja on erittäin hyvä jos aseella pystyy ampumaan myös suojatulta (20 ptr. lipas itselataavassa on vakiotavaraa pl. SVD) ja tuhoamaan useita maaleja lähietäisyyksien lisäksi keskipitkiltä matkoilta johon pistoolilla ei oikein ole asiaa.
Totta. Mutta aseistaisinkin ryhmän TA:n myös rynkyllä jolla nuo kohtaamiskahakat meikäläisissä maastoissa hoituvat paremmin kuin moodatulla itselataavalla.

Tulee aika paljon kamaa kantoon. Kaksi pitkää asetta, patruunoita ja lippaita molempiin yms. Vielä jos käytössä on röllipuku (no tuskin), niin sehän on pelkkä kuormakameli.

Mut joo, miksei itselataava olisi ihan hyvä? Tai pulttilukko ja pistooli? Pulttilukko ja rynkky tuntuu olevan "hieman" over kill.
 
Einomies1 kirjoitti:
Kärjistävä kommentti väittää tarkka-ampujaa salamurhaajaksi. Tulinopeus ei korvaa tarkkuutta aina. USAn ja Venäjän suurvalta-armeijoiden ammusvarastot ja varsinkin USA:n "roiski ja rukoile" - mallin sodankäyntitapa ei ole minun mielestäni järkevä tie meille kulkea. Vaikka molemmissa maissa on laadukasta TA-koulutusta, se keskittyy muutamaan TA-kouluun ja erikoisyksiköiden (lähinnä siis tiedustelu) osalle. Myös tulituki-TA käyttäminen nojaa tuohon sodankäyntimalliin jossa ammusten määrä korvaa tarkkuutta. SVD:n heikkous on huono tuki, värähtelemätön piippu ja puutukkisena vaihteleva tukkien laatu jota kuulemma korjailtu aikanaan meikäläisissäkin SVD:ssä (LJK) erinäisillä lisätuilla ja virityksillä. Taittoperä lyhentää asetta mutta samalla tuki heikkenee, veikkaan ma.

Tarkoitat kai vapaasti värähtelevää piippua. Tarkoitukseni taas vuorostani oli lähinnä kärjistää että taktiikoissakin on eroja. Tarkka-ampujan käyttöä pitää opettaa muillekin esimerkiksi vaikka johtajille jotka tällöin saavat heidät hyödynnettyä taktisesti. Mielestäni Yhdysvalloissa ei ole mitenkään erityinen "spray & pray"-koulutus muodissa vaan aivan normaalia ja modernia länsimaista tapaa opetetaan. Todellisilla taistelukentille saattaa vain kusi tulla housuun ja liipaisin painua pohjaan mutta meillä suomalaisillahan ei kenelläkään mene? Mehän olemme niitä suuria talvisodan veteraanien perillisiä... :D Eihän se heidän vikansa ole että suomalaisilla ei ole mitään käsitystä todellisesta patruunankulutuksesta taistelussa kuten on niin aiemminkin tullut esille keskusteluissa varusmieskoulutuksen pohjalta.


Aikaisemmin=ennen Afganistan/Irak sissisotia joissa jenkit & ISAF hyötyvät siitä että joukossa on itselataavalla kiväärillä roiskiva kaveri sinne aluemaaleihin 600-800m saakka jotta saadaan edes jotain vaikutusta kaukaa ampuviin sisseihin. Toimii varmasti avoimessa maastossa ja aavikoilla joissa ei peitteitä ole. Ero meikäläiseen maastoon, sodankäyntitapaan ja armeijatyyppiin on huomattava.

Miten niin? Tietääkseni me emme tarvitse omassa peitteisessä maastossamme ja lyhyille etäisyyksille (pl. Pohjanmaa pellot ja Lapin tunturit) mitään erityistä tarkkuutta vaan nopeutta vastata tilanteisiin.

Kyllä mutta ei koskaan yhtä tarkaksi kuin hyvä pulttilukko. M14 on huono esimerkki koska XM-21 tarkka--ampujaversio johon ilmeisesti viittaat on muutettu alkuperäisestä lasikuitutukin vaihdolla ja kiikarin asennuksella. Lisäksi erikoisjoukoilla on Mc Millanin tukkeja ja liekinsammuttimia+suujarruja asennettu. Mahdollisesti vaihdettu raskaampi piippu mutta tätäkin epäilen. Siis viilailtu ja höylätty perus-itselataava joka saa kiikarin myötä nimityksen "sniper-rifle" , naurettavaa!

Nimitys voi olla naurettava mutta ase on kuitenkin riittävän tarkka rooliinsa. Merijalkaväki nimeää oman M14-versionsa: "The United States Marine Corps Designated Marksman Rifle (DMR, NSN 1005-01-458-6235; paremmin tunnettuna United States Rifle, 7.62 mm, M14, DMR)". Toisaalta jätit pois esimerkkini G3:sta jonka tarkkuus saadaan ulos vain koeammunnassa valitsemalla tarkimmat kiväärit, vaihtamalla muutamia osia sen jälkeen ja nimeämällä ase SG/1:ksi. Myös enemmän viritetyt itselataavat G3:een perustuvat nauttivat suuresta tarkkuuden maineesta, esim. MSG-90 ja PSG-1 (kallis). AR-10-perusteiset kiväärit tehdään taas nykyään alusta lähtien itselataaviksi tarkkuustyökaluiksi eikä muokkailla olemassaolevista kivääreistä, battle rifleista.

Ei varmasti voida saada itselataavasta samaa tarkkuutta teoriassa koska pulttilukkoaseessa on vähemmän erilaisia voimia jotka vaikuttavat piippuun ja täten toistuvaan tilanteeseen piippuaikana. Useimmille 1 MOA on aivan riittävä tarkkuus 7.62x51 (.308 win) ja 7.62x54r teholuokan itseltaavissa aseissa kun taas pulttilukkokivääreillä mennään jonnekin 0,5:een.

No ei kai se asekaan tapa ihmistä vaan käyttäjä. Mutta ilman käyttäjää ei aseella ammuta. On aivan selvää että tosipaikassa, luotien ja ohjusten viuhuessa yllä tulee paineltua sitä liipaisinta hanakammin kun puolarista sitä kuulaa lähtee ja näennäistä itseluottamusta syntyy vaikutukseen kun aseen piippua vielä käännetään vihollisen suuntaan. Tämä ei kehitä ampumataitoa juurikaan ja samalla jää hyödyntämättä tärkeä elementti jota täälläkään foorumilla pahvinpuhkojat eivät osaa arvostaa. Nimittäin se että meillä on ehkä 200 000+ kiväärillä metsästävää miestä joista varmasti ainakin muutama kymmenen tuhatta aktiivista ja ikänsä puolesta taistelukelpoista TA-aihiota. Elävään ja liikkuvaan maaliin ampuminen säännöllisesti tuo aivan eri taidon tuohon kivääriammuntaan kuin pelkkä pahvikuvien ja raudanpalasten reijittäminen radalla. Tämä on aivan selvä asia. Meikäläiset kivääriampujat ovat tottuneet toimimaan pulttilukkoisella joka on luotettavin ja vähiten huoltoa vaativin kivääri.

Ampumataitoa kehitetään juuri ampumaradalla, ei metsässä. Kukaan ei ole juuri oppinut metsästämällä ampumaan niin kuin en minäkään johtuen ihan siitä ettei metsästyksestä tule tarpeeksi toistoja ja muutenkin se on vain se paikka jossa ulosmitata jo opittuja taitoja kuten erilaiset kisatkin. Mielestäni viime vuosina liikkuvaan maaliin osuminen ja yleensäkin kivääritaidot metsästäjillä ovat reilusti menneet alaspäin johtuen hirvikiväärikokeen helpottumisesta jolloin ei enää harjoitella tarpeeksi. Minulla kivääriampujana ja autoa ajavana ei ole koskaan ollut omaa pulttilukkokivääriä eikä manuaalivaihteista autoakaan sen puolesta. :)

Käytätkö tosissasi Hitleriä perustelijana? Pitäisikö tuon sitten vakuuttaa jotain? Ei minua ainakaan.

Se on vain esimerkki siitä maailma muuttuu ja aseet sekä taktiikka samoin. Vanhaan ei pidä jäädä jumiin.

Lillukan varsia ja tuossa kuluva aika on täysin merkityksetöntä paitsi jos konfliktit on tyyliin: ammutaan vuorenrinteellä olevia paria äijää ps-maasturin konepelliltä/takaa vajaan tunnin ajan ja yritetään pitää niiden päät alhaalla kunnes gps-kranaatti tai ilmahyökkäys lopettaa tilanteen.

Eipäs!!! Vaan juuri itselataavan nopeus antaa mahdollisuuden ampua paikkolaukaus jos ensimmäinen osu esimerkiksi tuulen nopeuden arvioinnin virheen vuoksi. Pulttilukkoa käyttävät eivät ole tälle mitenkään immuuneja. Toki itselataavaa kivääriä voi käyttää monipuolisuutensa vuoksi antamaan tulitukeakin. Minulle monipuolisuus on aina plussaa kunhan se ei liikaa karsi muita ominaisuuksia ja jonkun 0,5 moa:n heikkenemisen verran olen koska tahansa valmis karsimaan.



Pulttilukkoisia löytyy lippassyöttöisenä joten ei kannata tuijottaa pelkästään tuota linkkivideota.

Ihan totta, en ole tiennytkään... :a-rolleyes:


M40 ei ole tuossa suhteessa parhaita koska siinä on jenkkien suosima kiinteä makasiini. Esim. Kotimaiset Tikka-ja SAKO kiväärit on nykyään lippaallisia. Vaikka lyhyt lipas ei vedä kuin sen 4-5 patruunaa, lyhyen lippaan vaihto on hieman nopeampaa ja helpompaa makuulta ammuttaessa kuin 20 laukauksen vastaava. Tosin tämäkin on merkityksetöntä taistelussa. Hyvä puoli sensijaan on että ehkä 4-5 patruunan ammuttuaan TA-mies älyää vaihtaa asemaa useammin latauksen yhteydessä kuin 20-30 paukun jälkeen ja on samalla vaikeampi maali vihulaiselle.

Mielestäni on paljon helpompaa laittaa 20 patruunan lipas sisään ja painaa luistinvapautinta kuin laittaa lyhyt ja pienikapasiteettinen lipas sisään ja joka laukauksen jälkeen käyttää ampumakättä lataamiseen. Varsinkin vähemmän ampuneilla (lue sodan ajan tarkka-ampujista suurin osa) on tärkeää ettei ampuma-asento ja ote purkaannu jatkuvasti koska sen hakeminen uudelleen ei ole liian selkärangassa. Paikan vaihtaminen ei ole kiinni laukaisumäärästä vaan ajasta jonka mies on paljastuneena viholliselle, luonnollisesti siinä ajassa jossa pulttilukkokiväärillä ampuu kaksi laukausta voi itselataavalla ampua hyvin tähdättyjä laukauksia tuplamäärän vähintään. Toki täytyy muistaa että 2. laukaus joka tapauksessa paljastaa korvakuulolla sijainnin että riippuen ympäristöstä ja olosuhteista riippuu se seikka voiko yleensäkään edes vaihtaa paikkaa ja koska se pitäisi tehdä.

No sen se kyllä tekee paremmin. Joka aseessa on huonojakin puolia. Vastapuolena on lisääntynyt tarkkuus lyhyiltä pitkille etäisyyksille ja huomattavasti parempi ase vasta-TA toimintaan. Naapurikin käyttää TA-miestä porukoissaan ja lisäksi siihen erikoistuneina taistelijoina. Myös ryhmän TA:n tulee osata ja pystyä toimimaan vastatoiminnassa jota ilman ryhmä ja tietyissä tilanteissä joukkue on kusessa. Rekyyli on .308 ja 7,62x53 r kaliipereissa ihan siedetävä ja sitä voi hävittää tehokkaasti suujarrulla tai vaimentimella.

Vasta-tarkka-ampuja työskentelyssä ensimmäisen laukauksen lienee syytä osua sillä pulttilukon käydessä takana tulee nappi otsaan. Itselataava saattaa tässäkin pelastaa hengen nopeana paikkauksena. Toki voi saivarrella että ehkä paikkolaukausta ei tarvita koska pulttilukkoase on niin tarkka mutta veikkaisin että suurin syy ohiampumisiin on puhtaasti käyttäjän virhe arvioida etäisyys, tuuli ja muut olosuhteet sekä ihan perinteinen ampumatekninen virhe.


Totta. Mutta aseistaisinkin ryhmän TA:n myös rynkyllä jolla nuo kohtaamiskahakat meikäläisissä maastoissa hoituvat paremmin kuin moodatulla itselataavalla.

Liikaa painoa tulee tästä ratkaisusta, itselataavan ta-aseen kanssa pääsisi kokonaispainossa pienemmällä ja yhden kivääriammustyypin politiikalla.

Itselataava ei ole ainoa vaihto-ehto missään nimessä! Vaikka PV ei anna mitään erikoista TA-koulutusta, unohdat nyt meikäläisen reserviläisarmeijan tärkeimmän voiman. Se on juurikin siviilissä (riippumattomina PV:n koulutuksesta) kivääriään käyttävät ressu-metsästäjät. En puhu niistä partaisista 50-v. huru-ukoista vaan kyllä ihan oikeesti metsästystä harrastavia nuoria miehiäkin on jotka opettelevat hyvinkin nuoresta ampumaan pulttilukkoisilla kivääreillä tarkasti ja jopa liikkuvaan maaliin. Ei tässä tietysti kynnyskysymys ole aseen toimintatapa mutta perinteisen metsästys/rata-aseen huoltaminen ja käyttövarmuus sekä tarkkuus ovat ylivoimaisia mihinkä tahansa itselataavaan verrattuna.

Ressumetsästäjiä on aika vähän loppujen lopuksi siis niitä jotka ampuvat ta-killassa ja ovat kiinnostuneita tarkkuusammunassa käytännön harrastuksen tasolla. Moniko lienee enää edes ikänsä puolesta sijoitettuna? Ongelmia sijoituksen muuttumisesta on ilmoitettu, toivottavasti olen yleistasolla väärässä. Metsästyksestä sen verran vielä että ei siellä radalla näy harjoittelemassa, kisoissa tai muussa aktiviteeteissa juurikaan ketään alle 40-vuotiasta metsästäjää ja luodin lentoradat ovat hepreaa niillekin nuorille jotka ratahirveä käyvät paukuttamassa. Kyllä tarkka-ampujatoiminta vaatii siihen itsessään perehtymisestä, siihen ei riitä se että osaa 100 metriin paukuttaa pientä kasaa vaan tarvitaan sekä ta-toiminnan taktiikan tuntemusta että ballistiikan ja oman aseen tuntemusta sekä harjoittelua että jos ei sentään PDA:ta niin ainakin ballistiikkakäppyrät ja tietoa säätää oma tähtäin kulloiseenkin maaliin.
 
adam7 kirjoitti:
Aika kuvaavaa että "Armeija ottaa käyttöön kokonaan uuden tavan taistella" aihe menee kiistelyksi erikoisleluista. No kiistelijät vastaavat että tässä juuri keskustellaan uudesta tavasta, kun minä taas väitän että nyt meni puiksi ja metsä unohdettin.

Myös tuo kohtalaisen aktiivinen tehtäväketju komppanian käytöstä osoitti kuinka syvällä vanhat ajattelutavat ovat ja kuinka vaikeaa on luopua tuosta pidettävä maastokohta keskustelusta.

No kai tästä on enemmän keskustelua odotettavissa, kun tämän uuden tavan koulutus alkaa tosissaan ja toimintatavat selvenevät.

Tuskin tuossa niin kauan kestää kunt tuota avataan. PV:han on jo ilmoittanut tämän uuden taistelutavan "olemme jatkossa vaikeampi vastustaja" tyyppisellä ilmoituksella.

"Niin, niin, mutta" tekisi mieli taas kysyä. PV:n on erittäin helppo ilmoittaa "olemme jatkossa vaikeampi vastustaja". Tätähän ei voi mitata kuin ottamalla A2-keltaisen kanssa matsi nykyisellä (entisellä) systeemillä ja sitten perään uudella systeemillä. Onnistuu tietokonesimuloinnilla tai -pelillä, mutta tosielämässä vähän vaikeampaa, ellei sitten uusi taistelutapa sisällä todella radikaaleja uudistuksia.

Se mikä hieman huolettaa on, että ovatko nuo ylisanat ainoastaan median keksintöä, PV:n itsensä mediaa innostamaan syöttämiä vai PV:n itsensä sortumista oman erinomaisuutensa ihasteluun. Tarkoitan siis sitä, että on (teoriassa) mahdollista, että pieni piiri saa ahaa-elämyksen, johon hullaantuu täysin.

Ranskalaiset ihastuivat 1917 omaan versioonsa "tuli ja liike"-ideasta ja savolainen supersankari Vituixmän iski. Tai osin tuon seurauksena syntynyt Maginot-linja. Tai ristiretkeläiset Hattinissa 1187. Tai suomalaisten toive Leningradin rintamalle tulevista lomalaisista 1944. Ja onhan näitä.

Jos nyt meille ilmoitetaan, että "kaikki muuttuu", niin riittääkö pelkkä ilmoitus. Sotahistoriaa paljonkin (amatööripohjalta) lueskelleena olen tullut siihen uskomukseen, että määrätyt lainalaisuudet eivät muutu, vaikka niiden muodot saattavat muuttua. Strategisella tasolla lienee edelleenkin tavoitteena saada vastustaja sotilaallisesti/poliittisesti/taloudellisesti pisteeseen, jossa tämä ei jatka taistelua. Taktisella tasolla lienee edelleenkin tavoitteena saada asevaikutusta ja kontrolli haluttuihin paikkoihin. Kuraporras-tasolla tämä tod.näk. edelleenkin tarkoittanee sitä, että viimekädessä kulit lahtaa kakki housussa toisiaan. Jos tämä unohtuu, ollaan kusessa.

Ja tämä ei nyt sitten tarkoita sitä, etteivätkö kapiaiset oikeasti osaisi ajatella. Tuo mediassa luettu viesti vain on vähän puutteellinen. Mutta jospa Viestikoekeskuksen uumenissa on jo miehiä tuijottelemassa vuohia.
 
EK kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
Aika kuvaavaa että "Armeija ottaa käyttöön kokonaan uuden tavan taistella" aihe menee kiistelyksi erikoisleluista. No kiistelijät vastaavat että tässä juuri keskustellaan uudesta tavasta, kun minä taas väitän että nyt meni puiksi ja metsä unohdettin.

Myös tuo kohtalaisen aktiivinen tehtäväketju komppanian käytöstä osoitti kuinka syvällä vanhat ajattelutavat ovat ja kuinka vaikeaa on luopua tuosta pidettävä maastokohta keskustelusta.

No kai tästä on enemmän keskustelua odotettavissa, kun tämän uuden tavan koulutus alkaa tosissaan ja toimintatavat selvenevät.

Tuskin tuossa niin kauan kestää kunt tuota avataan. PV:han on jo ilmoittanut tämän uuden taistelutavan "olemme jatkossa vaikeampi vastustaja" tyyppisellä ilmoituksella.

"Niin, niin, mutta" tekisi mieli taas kysyä. PV:n on erittäin helppo ilmoittaa "olemme jatkossa vaikeampi vastustaja". Tätähän ei voi mitata kuin ottamalla A2-keltaisen kanssa matsi nykyisellä (entisellä) systeemillä ja sitten perään uudella systeemillä. Onnistuu tietokonesimuloinnilla tai -pelillä, mutta tosielämässä vähän vaikeampaa, ellei sitten uusi taistelutapa sisällä todella radikaaleja uudistuksia.

Se mikä hieman huolettaa on, että ovatko nuo ylisanat ainoastaan median keksintöä, PV:n itsensä mediaa innostamaan syöttämiä vai PV:n itsensä sortumista oman erinomaisuutensa ihasteluun. Tarkoitan siis sitä, että on (teoriassa) mahdollista, että pieni piiri saa ahaa-elämyksen, johon hullaantuu täysin.

Ranskalaiset ihastuivat 1917 omaan versioonsa "tuli ja liike"-ideasta ja savolainen supersankari Vituixmän iski. Tai osin tuon seurauksena syntynyt Maginot-linja. Tai ristiretkeläiset Hattinissa 1187. Tai suomalaisten toive Leningradin rintamalle tulevista lomalaisista 1944. Ja onhan näitä.

Jos nyt meille ilmoitetaan, että "kaikki muuttuu", niin riittääkö pelkkä ilmoitus. Sotahistoriaa paljonkin (amatööripohjalta) lueskelleena olen tullut siihen uskomukseen, että määrätyt lainalaisuudet eivät muutu, vaikka niiden muodot saattavat muuttua. Strategisella tasolla lienee edelleenkin tavoitteena saada vastustaja sotilaallisesti/poliittisesti/taloudellisesti pisteeseen, jossa tämä ei jatka taistelua. Taktisella tasolla lienee edelleenkin tavoitteena saada asevaikutusta ja kontrolli haluttuihin paikkoihin. Kuraporras-tasolla tämä tod.näk. edelleenkin tarkoittanee sitä, että viimekädessä kulit lahtaa kakki housussa toisiaan. Jos tämä unohtuu, ollaan kusessa.

Ja tämä ei nyt sitten tarkoita sitä, etteivätkö kapiaiset oikeasti osaisi ajatella. Tuo mediassa luettu viesti vain on vähän puutteellinen. Mutta jospa Viestikoekeskuksen uumenissa on jo miehiä tuijottelemassa vuohia.

Jokainen järkevä ihminen pohtii asioita aivan samoin kuin sinä, EK. Minä ajattelen asiaa siten, että tämä ns. uusi tapa on yksi palikka muun seassa, en usko, että tämäkään asia tiettyjä lainalaisuuksia muuttaa.
 
Jo sanoinkin tästä huikeasta t-kiväärien määrästä, että mistä ne muka tempaistaan.
Hypetyksestä huolimatta tuunaamaton eli riittävän halpa Dragu normipatruunalla on siinä rajalla että onko syytä puhua tarkkuusaseesta. Metsäsuomessa ei ammuta kilometrietäisyyksiltä kuten aavikolla, joten tulitukiammunnassa ei tarvita supersuuria patruunoita ja jättikivääreitä.
.

Jos pitää löytyä
riittävän halpa !
tulitukiase !
jonka kera ei tarvita rynkkyä!
, niin Remingtonin R-15 vtr on alle tonnin, tosi tarkka, pitkälippaallinen puoliauto. Jos kaliiperina on rem 260 niin rekyyli putoaa kolmanneksen vrt 308, jolloin saa paikkolaukauksia, rata roikkuu yli neljänneksen vähemmän kuin 308, pieni ääni, pöllähdys ym. Iskuvoimaa 4-600 m asti riittävä, ei mikään antimateriakivääri. 308kin Remari löytyy kyllä.
Kiikari alkamaan 1,5:stä niin sillä torjunta-ampuu kuin tarkkuusrynkyllä, jolloin toinen ase poistuu.
On olemassa halpa mildot 1,5-9x -tähtäin.
Ohimot kyllä tämä puhkoo ehkä 0,9-0,7 moa tarkkuudella, halvalla.
Siksi niitä saisi paljon, 2 kpl per 9 miestä.
.

Nonnih, mistä 2 kpl kk per 9 ukkoa, halvalla?
 
Vaikka tarkkuuskiväärit ja konekiväärit syövät eri patruunoita (tai siis luoteja ja latauksia jotta ulostus pysyy tarkkana) mielellään niin olisi kuitenkin ihan kiva että se konekivääri ja tarkkuustulitukikivääri (tai miksi sitä kutsutaan) söisivät samoja patruunoita tarvittaessa. Varmaan hyvin pitkälle mennään nykyisellä kalustolla kunnes on pakko kertarysäyksellä uusia kaikki. On tietysti paljon patruunoita .223:n ja .308:n välillä jotka saattaisivat olla parempia kuin edelliset, parempia kompromisseja ja ainakin 7.62x39:stä parempia mutta en näkisi että on mitään järkeä enää varta vasten pyrkiä tilanteeseen jossa nyt olemme eli meillä on naapureiden nähden erilainen patruuna. Sinällään jopa .223 rem. (5.56x45) patruunoilla voisi saada sopivilla asevalinnoilla sekä rynnäkkökiväärin (M4, SCAR jne.), kevyen konekiväärin (Minimi, MG4 jne.) ja tulitukitarkkuuskiväärin (18-24" AR-15, SCAR jne.). Toki sekin on kompromissi mutta toisaalta onhan sekin huono juttu että jokainen ase käyttää omaa patruunaansa. Tälläinen yhtenäiskaliiberikin varmasti toimii Suomen oloissa paremmin kuin vaikkapa Afganistanissa johtuen etäisyyksistä. Uusia variaabeleita, 1-6, 1-8 ja 1-10x, tulee lisää lähitulevaisuudessa paljon markkinoille joten tälläinen olisi aivan loistava valinta tarkkuustulitukikiväärin päälle jos ihan jokaisen aseen päälle lähes. Lähimättökin onnistuu ilman erillistä minipunapistettä.
 
223 -pohjainen perhe olisi melkein ainoa halpa HUOM riittävän halpa, tapa saada täydellinen yhtenäispatruunakalusto, jota en siis esittänyt. (Söisikö tarkkari silloinkaan samaa latausta, paitti hädässä. )
Kiisteltäväksi jäisi onko patruuna risuherkkä tai tehoton liiveihin (rynkky- ja kk-käytössä).
Etäisyydet ovat meillä pieniä, alle 400: suurilla aukeilla emme tappele pikkukaliipereilla ollenkaan koska ei ole massaa ja telakoneita suojaksi. Joten HALVAN aseen valinnassa ei tarvita lentomatkaa kriteeriksi.
Muistakaa asemäärä!
 
Jos halutaan saada kaikki tarkkuus irti niin sitten tottakai ensisijaisesti pitäisi olla erilainen lataus käytössä mutta tosiaan kyllähän ne melkein mitä vain syövät. Tietysti tuuliolosuhteet vaikuttavat kevyempään luotiin enemmän mutta siis jos katsotaan niitä etäisyyksiä joihin oikeasti reserviläinen pystyy maaston ja omien taitojensa puolesta ampumaan eli jonnekin 500 metriin niin .223 puolustanee paikkaansa painavalla luodilla ammuttuna pitkästä piipusta. Helpompaa toki .223:lla lähemmäs on ampua aina ja .223:lla pystyy pitemmällekin ampumaan mutta onhan se sitten helpompaa jollain .308:lla ja vielä helpompaa vielä pitemmille jollakin .338 LM:lla. Kyllähän niitä 1000 yaardin kasa-ammuntojakisojakin .223:lla säännöllisesti jenkeissä voitetaan hyvissä olosuhteissa vaikka vastassa on .308:aa ja ties mitä erikoisvillikissapatruunoita vain lajia varten käytössä. Okei, taito ratkaisee mutta käyttökelvoton se ei näillekään etäisyyksille ole. Risuherkkyys on sellainen jotenkin outo perustelu koska kyllähän isompikin luoti, esim. .308 tai vaikkapa jopa 9,3x62 ottaa hirvimetsässäkin suunnanmuutosta risukosta ja aina välillä turpaan ammuttuja hirviä juoksentelee pitkiä matkoja yötä myöten tämän vuoksi. Ja .308 tai 7.62x39 hiihtänee paremmin jostain risukosta läpi kuin .223 mutta eivät ne puskat ja risukot kuitenkaan mitään luotisuojaa oikeasti tarjoa. Suojaliivikysymys on kai epäolennainen, täytyy olla reilusti matkaa että pehmeä suoja (IIIA) pysäyttää mitään kivääriluotia ja taas kovat levyt pysäyttävät melkein mitä tahansa. Oikeastaan kaliiberin määrää periaatteessa se miten pitkälle oletetaan ammuttavan. Sehän on aika sama jos vastustajan pään ohitse tai viereen mosahtaa 7.62 tai 5.56 luoti, pakottaa suojautumaan ja kohdalle sattuessa jälki on rumaa. Ne haavakanavat ja muut ovat mielestäni hiukan näpertelyä, erilaisia vammoja syntyy gelatiiniin ja sian ruhoon mutta aika harvassa taitaa olla ne tilanteet jossa pienempi vammamekanismi aiheuttaa enemmän haittaa kuin parantuneet ampumaominaisuudet, tämäkin tietysti tiettyyn rajaan saakka.
 
Miksi ylipäätään tiedotettiin uudesta taistelutavasta jos ei ole hajuakaan siitä mitä pakollisia uusia aseita tullaan käyttämään ja (ainakin oma tieto) mitä ne tulevat maksamaan.
Luulisi ensin tekevän "feasibility studyn".
.

Tähtäimen sivujalan poraaminen/asentaminen ja massamainen kalliin optiikan osto (plus etukoivet asennuksineen) lähes poistokuntoisiin rynkkyihin ei tunnu oikein muulta kuin pakkasella housuihin kusemiselta: hyvin lyhyen tähtäimen haitallinen hätäratkaisu. For show only.
Tähtäin ei lisää itse aseen tarkkuutta riittäväksi (ja olisiko seuraavakin massarynkky pakosti ak-variantti, tai jalusta ja koivet roskiin).

Viestivälineet on jotenkin luotettavasti kerrottu, eikä kaikkea tietty parane laittaa julkikaan, nettiinkään.

Mutta että haavepyssyt. Vähän kuin tiedottaisi että:
.
"rahapulasta huolimatta ihan pian meillä on uusittua iskuvoimaa, panssariprikaati uudella kalustolla, emme vaan yhtään tiijä mitä, milloin ja millaista ja millä hintaa.
Tässä on lehtiin hienoja siluettipiirroksia määristä ja komppaniajaoista ja kanuunatorneista."
 
Morgenstern kirjoitti:
Tähtäin ei lisää itse aseen tarkkuutta riittäväksi

Olen vahvasti eri mieltä! Esim punapistetähtäinen edut ovat selvät ja mielestäni täysin kiistattomat ja vaon korostuvat kun ampujalla ei ole mahdollisuutta harjoitella aseenkäyttöä "ammattimaisesti".

Omasta mielenkiinnosta ja ammattitaidon kehittämisen vuoksi olen harrastanut pienimutoista.. täysin epätieteellistä toki..tutkimusta selvittääkseni punapistetähtäimen todellisia hyötyjä ja etuja. Sen perusteella mitä olen tähän mennessä ehtinyt "kenttäkokeita" tekemään, olen päätynyt siihen mielipiteeseen että mitä kokemattomampi ja mitä vähemmän harjoitusta amupujalla on, sitä suuremmat ovat punapistetähtäimen edut verrattuna saman ampujan ampumiseen RK:n omilla tähtäimillä.
Jos ampuja on kokenus ja harjaantunut, edut pienenevät selvästi ja etu on lähinnä nopeissa tilanteissa lyhyillä etäisyyksillä tulenavauksen hienoinen nopeutuminen. Osumatarkkuus jne ei kokeneella ampujalla juurikaan tunnu punapistetähtäimellä parantuvan, mutta tulenavaus nopeutuu aavistuksen.

Pointti tässä kuitenkin on se, että reserviläisarmeijassa suurin osa sotilaista ei mitenkään voi harjoitella aseenkäyttöä "ammattimaisesti"..eli heidät voidaan laskea kuuluvaksi luokkaan "kokemattomat ampujat".

Olen tähän mennessä ehtinyt ammuttaa kohtuullisen määrän eri tasoisia ampujia - osan ollessa käytännössä aivan ensi kertaa minkään aseen kanssa tekemisissä ja toisen ääripään ollessa hyvin kokeneita RK-ampujia.

Tähän asti havaitun perusteella pidän punapistetähtäintä erittäin hyvänä reserviläisarmeijalla - olkoon ase itsessään sitten vaikka vähän kuluneempikin "sohlo" niin tähtäin parantaa aseenkäytön tehokkuutta merkittävästi.
 
Morgenstern kirjoitti:
Miksi ylipäätään tiedotettiin uudesta taistelutavasta jos ei ole hajuakaan siitä mitä pakollisia uusia aseita tullaan käyttämään

Tähän on otettava erikseen kantaa...

Kommentti ei avaudu minulle oikeastaan millään tavalla?

Miten niin ei tiedetä millä aseilla ja asejärjestelmillä tullaan taistelemaan?? Tottakai tiedetään sillä tarkkuudella kuin on tarpeen tietää!
Ei sillä ole taktiikan tai edes taistelutekniikan kannalta mitään merkitystä millainen RK tai millainen KK joukoilla on käytössä. Hieman kärjistäen se tieto riittää taistellaanko veitsin ja keihäin vai onko käytössä joku RK ja joku KK.
Silläkään ei ole merkitystä mitä PST-järjestelmiä on käytössä asetyyppi/-mallin tarkkuudella. Se riittää kun on tieto siitä mille etäisyyksille on PST-kyky olemassa..ja se tieto ilman muuta on. Sama koskee epäsuorantulen asejärjestelmiä jne jne jne.
Kaikki tarvittava tieto on taatusti olemassa sekä taktiikan että taistelutekniikan kehittämistä varten.

Tai sitten en vain ymmärtänyt mitä ajoit takaa kommentillasi..
 
Punapiste nopeuttaa tähtäinkuvaa ja mahdollistaa maalinseuraamisen, paikkalaukaukset yms. helpommin ja nopeammin, mutta ei tee aseesta sen tarkempaa.
Yleisesti ottaen asia on juuri päinvastoin eli tarkkuus kärsii punapisteen myötä vähän.
Esimerkki: Laitat AR-15 kivääriin (joka pystyy 1 MOAn tarkkuuteen) Aimpointin täpän (2 tai 4 MOA). Muuttuuko ase tarkemmaksi?
Ei muutu, mutta punapiste tarjoaa enemmän hyötyä kuin mitä haittaa tuosta kasan suurenemisesta aiheutuu.

Minulla on omakohtainen tilanne tuosta. Ase on mekaanisesti tarkempi kuin mihin punapiste pystyy ja raudoilla ampuu tiiviimpää nippua... Silti käytössä on täppä.
 
pstsika kirjoitti:
Punapiste nopeuttaa tähtäinkuvaa ja mahdollistaa maalinseuraamisen, paikkalaukaukset yms. helpommin ja nopeammin, mutta ei tee aseesta sen tarkempaa.
Yleisesti ottaen asia on juuri päinvastoin eli tarkkuus kärsii punapisteen myötä vähän.
Esimerkki: Laitat AR-15 kivääriin (joka pystyy 1 MOAn tarkkuuteen) Aimpointin täpän (2 tai 4 MOA). Muuttuuko ase tarkemmaksi?
Ei muutu, mutta punapiste tarjoaa enemmän hyötyä kuin mitä haittaa tuosta kasan suurenemisesta aiheutuu.

Minulla on omakohtainen tilanne tuosta. Ase on mekaanisesti tarkempi kuin mihin punapiste pystyy ja raudoilla ampuu tiiviimpää nippua... Silti käytössä on täppä.

Olen samaa mieltä. Punapisteellä ei ammuta kasakisojen voittoja, mutta sillä ammutaan tilanneammunnoissa ehkä kaikkein nopeimmin riittäviä osumia. Ja aivan lähimatkoilta on se ja sama onko tähtäimiä ollenkaan.
 
baikal kirjoitti:
pstsika kirjoitti:
Punapiste nopeuttaa tähtäinkuvaa ja mahdollistaa maalinseuraamisen, paikkalaukaukset yms. helpommin ja nopeammin, mutta ei tee aseesta sen tarkempaa.
Yleisesti ottaen asia on juuri päinvastoin eli tarkkuus kärsii punapisteen myötä vähän.
Esimerkki: Laitat AR-15 kivääriin (joka pystyy 1 MOAn tarkkuuteen) Aimpointin täpän (2 tai 4 MOA). Muuttuuko ase tarkemmaksi?
Ei muutu, mutta punapiste tarjoaa enemmän hyötyä kuin mitä haittaa tuosta kasan suurenemisesta aiheutuu.

Minulla on omakohtainen tilanne tuosta. Ase on mekaanisesti tarkempi kuin mihin punapiste pystyy ja raudoilla ampuu tiiviimpää nippua... Silti käytössä on täppä.

Olen samaa mieltä. Punapisteellä ei ammuta kasakisojen voittoja, mutta sillä ammutaan tilanneammunnoissa ehkä kaikkein nopeimmin riittäviä osumia. Ja aivan lähimatkoilta on se ja sama onko tähtäimiä ollenkaan.

Juuri tuota tarkoitin. Sotimisessa tilanne on ihan sama rk-miesten osalta. Jos aseen hajonta 100 metrillä on 2-4 MOA punapisteen kanssa niin se on ihan ok. Sotilasaseillahan ammutaan pääsääntöisesti keskelle maalia, joten ei ole merkitystä osuuko luoti nenään vai silmään... Tai vaihtoehtoisti napaan vai 5 senttiä vasemmalle. Nopeus ratkaisee paljon enemmän kuin muutama sentti lisää hajontaa.
 
pstsika kirjoitti:
Punapiste nopeuttaa tähtäinkuvaa ja mahdollistaa maalinseuraamisen, paikkalaukaukset yms. helpommin ja nopeammin, mutta ei tee aseesta sen tarkempaa.
Yleisesti ottaen asia on juuri päinvastoin eli tarkkuus kärsii punapisteen myötä vähän.
Esimerkki: Laitat AR-15 kivääriin (joka pystyy 1 MOAn tarkkuuteen) Aimpointin täpän (2 tai 4 MOA). Muuttuuko ase tarkemmaksi?
Ei muutu, mutta punapiste tarjoaa enemmän hyötyä kuin mitä haittaa tuosta kasan suurenemisesta aiheutuu.

Asia on juuri noin. Aseesta se ei tee tarkempaa, mutta asian voinee muotoilla vaikkapa niin että se tekee varsinkin kokemattomammasta/vähemmän harjaantuneesta AMPUJASTA tarkemman ja nopeamman.
Se pitää toki muistaa esim Aimpointin kanssa että mitä pidemmäksi ampumatka kasvaa, sitä pienemmäksi jää tähtäimen edut. Punapistetähtäin on hyvä siinä mihin se on tehty: eli nopeat tilanteet lyhyillä etäisyyksillä.
Omien kokemusten mukaan noin 100m alkaa olemaan meikäläisellä etäisyys jonne ammun mieluummin RK95:llä sen omilla tähtäimillä kuin Aimpointilla - ja vastaavasti sitten taas 50m ja alle olen ehdottomasti Aimpointin ystävä nykyään.
Näillä lyhyillä etäisyyksillä tulenavaus on itselläni hieman nopeampi kuin RK95:n tähtäimillä, ensimmäinen tupla/purske/tuplapari osuus ns "keskivartaloon" kutakuinkin yhtä hyvin RK95 tähtäimillä kuin Aimpointillakin, mutta sitten syntyy selvä ero Aimpointin hyväksi kun ammutaan sen ensimmäisen tuplan jälkeen seuraava laukaus/tupla ns "päähän". Jostain syystä se onnistuu meikäläiseltä selvästi tehokkaammin Aimpointilla kuin RK95 omilla tähtäimillä.
 
Back
Top