waba kirjoitti:
Aliupseerivirkojen määrän leikkaaminen hoidetaan luonnollisella poistumalla ja antamalla turhille tyypeille kenkää. Mitä itse tekisitte seuraaville tyypeille? 40-vuotias vartiopäällikkö on työskennellyt kotiseutunsa varikolla koko virkauransa. Varikko lakkautetaan, eikä hän ole halukas kouluttautumaan uusiin tehtäviin. 28-vuotias trumpetisti. Kenkää!!
Mitä tehdään 40-vuotiaalla majurilla, josta ei kuitenkaan tulisi sodanajan pystyvää komentajaa viiden vuoden kuluessa, mutta jonka saa eläkkeelle vasta 55-vuotiaana, ei 43-vuotiaana reserviin niin kuin ennen?
waba kirjoitti:
Miksi tarvitaan sitten uusia ammattiupseereita?!
Ei yhtään mihinkään. Juuri sen vuoksi Upseeriliitto haalii heitä 50% lisää, kun heistä pitäisi erottaa 30%. Järjestelmä on samanlaista poltetun maan politiikkaa, kuin Suomen merivoimien toiminta, jossa kutistuvan laivaston tilalle pitää rohmuta maavoiimaa itselleen sekä virkamiintiötä, jottei alamaisten määrä supistuisi niin paljoa, että huomataan esiuntakin turhaksi rakenteineen.
Kun itse suunnittelee ja itse tilaa niin saa varmat kaupat. Kyseessä on nyt selainen "loppuleimahdus", jossa haalitaan liian suuri kadettimäärä, jotta voitaisiin sanoa, ettei heitä' voi erottaa ja panna työttömiksi niin kuin poliiseja.
Upseeriiitto käy akavalaista viivytyssotaa valtiovarainministeriötä vastaan luomalla mahdollisimman helposti edukuntia puolustavan virkarakenteen.
waba kirjoitti:
Koska ammattiupseerit ymmärrätävät kokonaisuuksia ja osaavat johtaa niitä.
Juuri siksi he ovat esteellisiä suunnittelemaan rakennemuutosta juuri niin kuin Lääkäriliitto.
waba kirjoitti:
Esimerkki: Tällä palstalla avataan "Jalkaväkikomppania puolustuksessa"-viestiketju. Viestiketjun tarkoituksena on keskustella komppanian puolustustaistelusta. Viimeistään noin viidennessä viestissä joku rupeaa huutelemaan, että pitää osataa Aimpointin punapistetähtäimiä tai, että miksi Maximit on stenattu.
Tämä on hyvä kysymys, minkä ahmattiupseeri ovat epäonnistuneet selittämääm.
waba kirjoitti:
Tämä kertoo kokonaiskuvan puutteesta. Monella reserviläisellä ja aliupseerilla on hyvää osaamista omilla erikoisalallaan, mutta kyky nähdä kokonaisuuksia puuttuu.
No mitä mieltä olet "kapiaisen" tavasta käydä heti siilipuolustukseen tai tietämättömäksi, kun aletaan hiemankin käsitellä strategiaa? Minusta politikasta innostuneet majurit, everstiluutnantit ja eläkeläiset ovat hupaisia, kun ensin rähinäremmin takaa kehuvat asiantuntemustaan kuin joku OAJ:n puheenjohtaja maailman parasta osaamista ja heti kun esittää pienen kysymyksen puolustushaarojen välissä käytävästä virkamieskiekosta, alkaa heti sotilassalaisuus ja vilpitön alamainen usko tehtyihin ja tehtäviin virheratkaisuihin.
Helsingissäkään ei ole mitään muuta puolustuspoliitista ajatusta kuin hautoa Santahaminaa kolmaskin vuosisata armeijasaarena ja kultamunana, kun jo aliupseerioppilaskin ymmärtää, että puolustuksessa pitää olla syvyyttä eikä varuskuntaa voi saarella pitää yhden sillan takana.
Se on nyt vain niin, ettei akateemisen Suomen parhain nuoriso mene kadettikouluun, vaan ne, joilla on numeroa pienempi keskiarvo ja kahta numeroa suurempi itseluottamus.
waba kirjoitti:
Aimpointit olisivat varmasti hyvät ja Maksimillakin tekisi varmasti sopivissa olosuhteissa.
No eivät olisi. Niistä hyytyy paristo.
waba kirjoitti:
Komppanian taistelu kuitenkin ratkeaa siihen, miten sitä johdetaan.
Kompanian taistelu perustuu varustukselel ja sotilasopetukselle. Siitä kumpuaa myös oikea johtaminen. Komppania toimii aivan eri lailla konetuliasein kuin keijäin tai ratsain. Siksi varusteita ja taktiikasta voi keskustella samaan aikaan.
waba kirjoitti:
Lyhyesti sanottuna pitää ymmärtää vihollisen toiminnan sekä maaston ja omien joukkojen vaikutus oman tehtävän toteuttamiseen.
Mitä tästä voi sanoa vuosikymmenten päähän, varustusten elinkaaren päähän? Taktiikkahan muuttuu joka päivä puolustusasiamiesten raporttien perusteella. Komentajasimulaattoriohjelmat ovat pitkäikäisempiä.
waba kirjoitti:
Pitää siis ymmärtää kokonaisuuksia. Suomen paras koulutus alaan annetaan Maanpuolustuskorkeakoulussa.
Suomen paras sotilaskoulutus annetaan yhdysvaltalaissa ja venäläisissä sotilasakatemiossa ja Suomen parhaiten koulutettuja sotilaita ovat nuorella virkaiällään vieraiden valtojen apulaissotilasiamiehet.
waba kirjoitti:
Tiedän upseeriuden ja akateemisuuden herättävän tunteita - tällä palstalla lähinnä vihaa, eli pelkoa tai kateutta -, mutta eläkää tämän tosiasian kanssa.
No kun akateemisuus perustuu tieteellisyyteen ja tiede perustuu kiistämiseen eli opponointiin. Jokainen alokas ymmärtää, ettei akateemisuus ja armeija sovi yhteen, koska esimiehen kanssa ei voi käydä avointa akateemista keskustelua mm. ohjesäännöstä.
Akateemiselle henkilölle on loukkaus se, että sotatiedettä aivan oikeasti kokoelmatieteenä väitetään tieteeksi,l koska siitä keskustelu on kiellettyä tai rajoitettua.
Sotilaalle puolestaan akateemisuus on nynneröintiä. jolla ei ole tekemistä kovan toimeenpanon kanssa mitään.