Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Armeija varautuu hybridisotaan: Varusmiehiä houkutellaan uusiin valmiusjoukkoihin

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Taitolaji, 25.06.2015.

 1. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Olin itse 70-luvun alussa reservissä "sopimusupseerina" vastaavissa (?) joukoissa ja osallistuin harjoituksiin hyvin lyhyellä varoitusajalla. Hyvä näinkin, mutta kuinka mittavista joukoista on kyse ja mihin ne pystyvät?

  ---------------

  Armeija varautuu hybridisotaan: Varusmiehiä houkutellaan uusiin valmiusjoukkoihin
  Puolustusvoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa uudet nopean valmiuden joukot. Joukoille ei ole virallista nimeä.
  Kotimaa 25.6.2015 2:00 Päivitetty: 25.6.2015 6:05

  Jarmo Huhtanen


  Helsingin Sanomat

  Esa Syväkuru HS
  [​IMG]
  Pohjois-Karjalassa kesäkuun alussa järjestetty Wihuri-harjoitus oli suurin sotaharjoitus Suomessa moneen vuoteen. Siihen osallistui 10 000 varusmiestä, reserviläistä ja kantahenkilökuntaan kuuluvaa.

  • Puolustusvoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa kevään aikana uudet nopean valmiuden joukot.

   Osalle kotiutuvista varusmiehistä tarjottiin viime viikolla mahdollisuutta sitoutua tulemaan palvelukseen nopeammin kuin laki vaatii. Lain mukaan määräys osallistua kertausharjoitukseen pitää lähettää asevelvolliselle vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta.

   "Haemme joustavuutta, jotta pystyisimme saamaan kasaan aika ison joukon nopeammin", vahvistaa Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.

   Tästä on kyse
   Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg kertoi viime vuonna, että Puolustusvoimat tutkii nopean valmiuden joukkojen perustamista.

   Ensimmäiset sitoumukset uusiin joukkoihin allekirjoitettiin julkisuudelta piilossa viime viikolla.

   "Kaikki liittyy toimintaympäristön muutokseen. Yksi keskeinen tekijä on Ukrainan kriisi. Meidän pitää varmistua, että meillä on vasteajat, jotka toimintaympäristö näyttää vaativan."

   Sopimuksiin ei ole kirjattu tarkkaa aikaa, miten nopeasti reserviläisen pitää olla valmis aseisiin.

   HS:n tiedon mukaan uusia joukkoja on kutsuttu varusmiesten rekrytointitilaisuudessa "erittäin nopean valmiuden joukoiksi".

   Kalliomaan mukaan joukoille ei ole vielä virallista nimeä. "Varmaan niitä kutsutaan varuskunnallisiksi valmiusosastoiksi."

   HS:n tiedon mukaan vapaaehtoista sitoumusta nopean valmiuden joukkoihin tarjottiin muun muassa Helsingissä Kaartin jääkärirykmentin kaupunkijääkärikomppanialle. Suuri osa reserviin siirtyvistä varusmiesjohtajista allekirjoitti tarjotun sitoumuksen. Miehistön osalta kiinnostus oli vähäisempää.

   Pääkaupunkiseutu olisi kriisissä tai sodassa vihollisen tärkeimpiä kohteita. Kaupunkijääkärit ovat keskeisiä joukkoja sen puolustamiseksi.

   Nopean valmiuden joukkoja voitaisiin käyttää esimerkiksi silloin, jos uhkana olisi vihollisen erikoisjoukkojen toiminta. Viime vuonna Krimin valloituksessa keskeisessä roolissa olivat yllättäen ilmestyneet "pienet vihreät miehet", jotka paljastuivat venäläisiksi erikoisjoukoiksi.

   Puolustusvoimat ei valmiudellisista syistä kerro, mitä joukkoja uusi järjestelmä sisältää. Puolustusvoimat on kuitenkin tutkinut valtakunnallisesti, minkälaisia joukkoja sen pitäisi saada joustavammin palvelukseen. Sopimuksia onkin tarjottu useissa varuskunnissa ympäri Suomea.

   Puolustusvoimien on tarkoitus pitää sitoumuksen tehneisiin reserviläisiin aktiivisesti yhteyttä.

   "Kaikki toimenpiteet, mitä voidaan tehdä valmiuden joustavaksi kohottamiseksi, ovat työn alla ja kehitteillä. Yritämme myös kehittää yhteydenpitokeinoja kyseisille joukoille. Ne ovat joka tapauksessa tärkeimpiä joukkojamme", Kalliomaa sanoo.

   Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg analysoi viime syyskuussa valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa Ukrainan sodan tunnetuksi tekemää hybridisodan käsitettä. Hän korosti, että Puolustusvoimilla on oltava ennalta ehkäisevästi uskottava torjuntakyky.

   "Työkalupakissa täytyy olla niin nopean valmiuden kynnyssuorituskykyjä kuin laajan pitkäkestoisen kriisin työkaluja oikeassa tasapainossa", Lindberg sanoi.

   Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Puolustusvoimat sitouttaa joukkoja erillisillä sopimuksilla.

   "En muista, milloin edellisen kerran tämän tyyppisiä sopimuspohjaisia rakenteita on ollut, mutta tiedän että tällainen käytäntö on ollut", eversti Kalliomaa muistelee.

   "Ehkä mennään sinne kylmän sodan aikoihin."
   
  Bushmaster tykkäsi tästä.
 2. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,641
  Tykkäykset:
  26,242
  Pisteet:
  1,286
  Ihan hyvältä kuulostaa. Eipä noiden tarvitse mitään supermassiivisia joukkoja ollakaan, kun tarkoituksena on estää pienten porukoiden toiminta.

  Tuossa on hyvä muistaa, että asiaan vaikutti ehkä "hieman" se, että Venäjällä oli alueella merkittävä sotilastukikohta Sevastopolissa - sotilaita Krimillä jo rauhan aikana enemmän kuin Ukrainalla!
   
 3. Mainos 4. Pseeri

  Pseeri Kersantti

  Liittynyt:
  22.04.2014
  Viestejä:
  149
  Tykkäykset:
  175
  Pisteet:
  16
  Voiko näihin joukkoihin hakea kuka reserviläinen vaan vai tuleekohan vain sopiville henkilöille kutsu joukkoihin?
   
 5. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,269
  Tykkäykset:
  1,603
  Pisteet:
  156
  Veikkaisin, että "don't call us, we'll call you".
   
  Römppäinen, tulikomento, Tähystäjä ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 6. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Sponsaan voimakkaasti ko. joukkoja, mutta supistuvien toimintamenomäärärahojen aika on riskinä, että joukot jäävät allekirjoitettujen sopimusten tasolle ja ilman, että ne olisivat operatiivisesti toimivia. Kun Nato tai vaikka USA perustaa nopean toiminnan jokot, ne ovat oikeasti olemassa, aseistettuja ja harjoiteltuja. Siellä täällä sopimuksen allekirjoittaneista reserviläisistä ei saada yhtenäistä joukkoa, toki tukea kantahenkilökunnalle.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 7. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,641
  Tykkäykset:
  26,242
  Pisteet:
  1,286
  Uskoisin ettei tässä tehdä mitään suuria uusia rakenteita vanhojen päälle, vaan yksinkertaisesti otetaan jo olemassaolevista joukoista (joilla siis aseet, varusteet, koulutus ym) jokin hyvänlaatuinen otos mikä voidaan sitten tarvittaessa saada vaikka tekstarilla paikalle nopeasti. Väittäisin mutuna että tässä(kin) touhussa edetään ihan järki edellä PV:ssä.
   
  tulikomento, baikal ja scip10 tykkäsivät tästä.
 8. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Miten tää nyt lopulta eroaa MAAKK:ista?
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2015
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 9. Jyrsae

  Jyrsae Alikersantti

  Liittynyt:
  02.05.2015
  Viestejä:
  73
  Tykkäykset:
  91
  Pisteet:
  6
  Valmiiksi joukkotuotettu yhdessä ainakin ydin. Sama osaamistaso ym.

  Keski-ikä myös varmaan lähempänä 20. Nuorukaiselle kuolla kuuluu kun hällä vielä: kutrissa tuoksuavat, nuorteat kukkaset on. Me vanhat sedät voidaan sit suojata sivustaa tai huoltokeskusta tai vaan jäädä kotiin.
   
  Erkki, Torni, tulikomento ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 10. JSP

  JSP Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  10.04.2010
  Viestejä:
  228
  Tykkäykset:
  72
  Pisteet:
  16
  Veikkaan ettei näille järjestetä mitään koulutusta tai henkilökohtaista varustusta kuten MAAKK:ille. Ovat lupautuneet tulemaan esim 24h sisällä tekstarista santahaminaan missä pv varustaa? Sopimus voimassa vuoden kaksi ja uudet kotiutuneet täyttää rivit.
   
  tulikomento, scip10 ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Kyse ei ole huru-ukoista vaan vereksestä väestä, jonka kunto ja kyvyt tunnetaan. Koulutus on juuri saatu, eikä tarvita mitään erityistä ohjelmaa. Rotaatio pyörii parin saapumiserän vahvuudella eli erittäin nopeasti.

  MAAKKilaiset ovat enemmänkin pitkän linjan reserviläisiä, jotka tarvitsevat koulutusta ja sitä sosiaalista puolta, kuten makkaranpaistoa.
   
 12. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Maakkiin kyllä pitäisi saada nuorempaa väkeä lisää.
   
  Sarek1 ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 13. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,582
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Olettaisin että tämä on vain osa toimenpiteitä. Sekä Jussi Niinistö että Olli Rehn ovat lausuneet että valmiuslainsäädäntöön tarvitaan väliporras. Nyt meillä on joko syvä rauha tai presidentin julistama puolustustila koko tai osassa maata. Syvän rauhan aikana on 3 kk varoaika kertauksissa, joka on järjetöntä. Vapaaehtoisia harjoituksia ei koske, mutta valmiuden kohottaminen ei voi olla vapaaehtoista.

  Katsotaan siis koska lakiehdotus putkahtaa...
   
  Sarek1, KIM, Tähystäjä ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 14. Mainos 15. Ohjus-tiedustelija

  Ohjus-tiedustelija Eversti

  Liittynyt:
  24.03.2011
  Viestejä:
  1,617
  Tykkäykset:
  272
  Pisteet:
  316
  Vähän ihmettelen tätä, koska edelleenkin presidentin määräyksellä väkeä voidaan kutsua ylimääräiseen palvelukseen välittömästi, siihen ei tarvita mitään puolustustilan tms. julistuksia. Tämä mahdollistaa nyt sen että porukkaa saadaan kertaamaan ilman 3kk varoaikaa, mutta mitä väliä sillä on minkä nimikkeen alla väkeä soitellaan ruotuun? Huhut siitä leviää mediaan joka tapauksessa... Nyt oli kirjoiteltu 8h valmiuksia, meillä oli 48h -98...
   
 16. taktinen taistelumajava

  taktinen taistelumajava Kapteeni

  Liittynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  960
  Tykkäykset:
  945
  Pisteet:
  76
  Muistaakseni 90-luvulla rajavartioston varusmiehiä kosiskeltiin samanlaiseen juttuun.

  Silloinkin touhu jäi pelkiksi nimiksi papereihin.

  Uhkakuvana taisi silloin olla Venäjän romahdus ja siitä seuraavat ongelmat.
   
  tulikomento, Honcho ja baikal tykkäsivät tästä.
 17. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,392
  Pisteet:
  1,286
  Joukkojen perustamisen nopeus ja niiden toimintavalmius on "valttia" mutta kykeneekö suomen poilliitset päätäjät tekemään "sellaisia" päätöksiä niin nopeasti kuin tarvittaisiin? (kriisitietoisuus ja tilanteen vaativa toimintakyky)
   
  näätä ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.
 18. Ohjus-tiedustelija

  Ohjus-tiedustelija Eversti

  Liittynyt:
  24.03.2011
  Viestejä:
  1,617
  Tykkäykset:
  272
  Pisteet:
  316
  No eiköhän se pointti nimenomaan ole se että jos uhka ei realisoidu, niin touhu jää nimiksi paperilla ja hyvä niin :)
  Uutisesta saa halutessaan täysin väärän kuvan että tässä oltaisiin perustamassa jotain palkattuja tms. valmiusporukoita joita myös harjoitetaan pikakutsuilla jne. Kysymys on vaan tärkeimpien joukkojen runkojen/apukäsien saamisesta reservistä paikalle pikana.

  Ihan en edelleenkään ymmärrä mikä tässä on pv puolelta takana, onko vähemmän provosoivaa kutsua reserviä (pieniä osia) pikana kertauksiin kuin ylimääräiseen palvelukseen... kait sitten niin...

  Helpoiten tällaisten "osastojen" tarve realisoituisi tilanteessa jossa Venäjä jatkaisi reilusti normaalia aktiivisempaan/agressiivisempaa toimintaa esim. itä-merellä viikon tai parin sijaan kk kaupalla = silloin ei PV palkatun henkilökunnan resurssit riitä 24/7 kohotetun valmiuden ylläpitoon vaan apukäsiä tarvitaan reservistä. Mutta edelleen, onko sillä väliä kutsutaanko esim. joitain satoja reserviläisiä hätiin ylimääräisen palveluksen vai kertauksen nimikkeen alla????

  ps. ehkä tässä on takana enemmänkin motivoituneisuuden kartoitus ja puh.nro keruu/ylläpito ettei aikaa tuhraannu tosipaikassa enää näiden setvimiseen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2015
 19. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,582
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Viittaa säädökseen, kiitos.
   
 20. Stagideus

  Stagideus Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.10.2013
  Viestejä:
  983
  Tykkäykset:
  1,925
  Pisteet:
  76
  Eikö tässä juurikin ole kyse siitä, että pyritään pelaamaan tämä epävarmuustekijä pois kuvioista ainakin niiden joukkojen osalta, joilla sitten suojataan näiden påliitikkojen vatulointia Vanjan hengittäessä niskaan?
   
 21. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,383
  Tykkäykset:
  12,091
  Pisteet:
  1,286
  Vähän sama juttu, mutta 2000-luvulla. Vaimon veli samaten 90-luvulla, mutta iiteessä. Puhelinsoitolla olisi hälytetty tositilanteessa. Harjoituksiin toki kutsuttiin normaalin monen kuukauden varoajalla.
  Kerran testasivat ja soittivat jotain reilusti yli kymmenen vuotta sitten, että onko oikea puhelinnumero ja oikea henkilö. Hauska sattuma, kun oli kesäloman ensimmäinen päivä ja olin ravintolan terassilla muutaman tuopin jäljiltä.

  Että on näitä ollut. Systeemiähän voisi kyllä tosiaan hyvin laajentaa.
  Sijoituksen puuttuessa itsehän olen jo näistä kuvioista ulkona kuin lumiukko :mad:.
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2015
  tulikomento ja Honcho tykkäsivät tästä.
 22. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,582
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  No, löysin sen itsekin.

  Asevelvollisuuslain 83 §. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2007/20071438#a1438-2007

  Mutta, tässähän on "Tasavallan presidentti voi normaaliolojen vakavassa häiriötilanteessa tai poikkeusoloissa päättää" , eli jos homma alkaa erinomaisen epäselvästi, ei ole edellytyksiä tuollaiseen päätökseen.
   

Jaa tämä sivu